|
Notka |
|
Artyku³y i newsy Dyskusje o artyku³ach i newsach zamieszczanych na naszym portalu. |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
(ro)BOT
Wiadomo¶ci: 25 437
|
Czy dieta mo¿e zredukowaæ tr±dzik?
Od lat borykasz siê z krostkami, zaskórnikami, przetestowa³a¶ tysi±ce kosmetyków, leków oraz ma¶ci od lekarza i wci±¿ masz tr±dzik? Spróbuj zmieniæ swoj± dietê! Sprawd¼ co nale¿y wyeliminowaæ z jad³ospisu, ¿eby pozbyæ siê niedoskona³o¶ci. czytaj wiêcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 133
|
Dot.: Czy dieta mo¿e zredukowaæ tr±dzik?
Tak - to prawda, dieta ma ogromny wp³yw na wygl±d skóry. Sama zauwa¿y³am, ¿e po zjedzeniu czekolady, ketchupu czy wiêkszej ilo¶ci musztardy zaraz wyskakuje mi jaki¶ niechciany "diodek"
![]()
#3 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 21
|
Dieta jak najbardziej mo¿e pomóc w leczeniu wielu rodzajów tr±dziku. Z jednej strony wa¿ne jest to, ¿eby unikaæ produktów wysoko przetworzonych, szkodliwych t³uszczów trans i s³odzonych napoi gazowanych z drugiej aby dbaæ o to, aby dieta by³a dobrze zbilansowana. Nale¿y zadbaæ o kwasy omega - oliwa z oliwek, olej lniany i wiele innych, antyoksydanty - wszelkie "berry' z ang. czyli jagody, truskawki, maliny w tym wspomagaj±ca gojenie skóry witamina C, czyli pietruszka, porzeczka oraz suplementacja witamin± C lewoskrêtn±. Warto zg³êbiæ temat zdrowego od¿ywiania
![]() Wa¿ne s± równie¿ regularne posi³ki i du¿a ilo¶æ p³ynów. Nie podjadamy miêdzy posi³kami czekoladek, lepsze bêd±: suszona ¿urawina, orzechy (bez ziemnych), migda³y, banan i jab³ko (na z³o¶æ putinowi). Je¿eli podejdziesz powa¿nie do zmiany nawyków ¿ywieniowych, zacznij zapisywaæ co jesz i kiedy, to na prawdê pomaga eliminowaæ b³êdy i stanowi bazê pomys³ów podczas zakupów. |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 123
|
A do tego wygl±da na to, ¿e to co redukuje tr±dzik pozytywnie wp³ywa na ca³y organizm pod ka¿dym wzglêdem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 212
|
Staram siê nie je¶æ s³odyczy, ale jest to bardzo trudne. Uda³o mi siê oduczyæ s³odzenia herbaty. Coli nie pijê i jako¶ za ni± nigdy nie têskni³am ani nie têskniê. Kawa wprawia mnie w obrzydzenie.
Dosta³am od Miko³aja wyciskarkê do soków i teraz wyciskam sobie sama soki w ró¿nych wariacjach smakowych ![]() Niestety, nie wyobra¿am sobie nie je¶æ chleba na ¶niadanie czy nie je¶æ jogurtów. Uwielbiam pierogi i z nich te¿ nigdy nie zrezygnujê. Zupê zagêszczam ¶mietan±, stosujê kupne przeciery pomidorowe i z tego te¿ mi jest ciê¿ko zrezygnowaæ. Zapomnia³am powiedzieæ o jajkach, które te¿ bardzo lubiê. Sma¿one jem raz w tygodniu. Nie doprawiam ostro potraw. Mleka nie mogê piæ z powodu problemów uk³adu trawiennego.
"Diab☠le, ty g³up☠ku, je¿eli siê powieszê, to ko☠go bêdziesz drêczy³? " - Barbara Rosiek _____________ Edytowane przez Kreciola Czas edycji: 2014-12-08 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 442
|
Je¿eli pani dietetyk twierdzi, ¿e ju¿ po dwóch tygodniach bez pszenicy mogê zauwa¿yæ pozytywn± zmianê, to chyba spróbujê
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 320
|
Czyli kolejna "z³ota" recepta na piêkno i zdrowie, która w ogóle nie bierze pod uwagê polskich realiów finansowych i dostêpno¶ci pewnych produktów na rynku, a tak¿e zak³ada, ¿e ka¿da z nas mo¿e po¶wiêciæ siê tylko i wy³±cznie my¶leniu o tym co i kiedy zje oraz przygotowywaniu tych¿e posi³ków....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 267
|
czegos nie rozumiem: przeciez orkisz to odmiana pszenicy !!!???
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 52
|
Cytat:
Zgadzam siê. Oraz faktu, ¿e ludzie pracuj± i czasami nie maj± mo¿liwo¶ci zje¶æ nawet zwyk³ej kanapki. Nie wspominaj±c ju¿ o samodzielnym upieczeniu chleba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 467
|
Tere fere.
Mam ju¿ do¶æ tych z³otych rad "wybitnych specjalistów". Nie wierzê w dzia³anie ¿adnych restrykcyjnych diet, ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e ca³e ¿ycie na diecie wykañcza psychicznie ![]() By³am na bardzo ¶cis³ej diecie bez glutenu i przetworów mlecznych przez oko³o 5 miesiêcy, nie zauwa¿y³am ¿adnej poprawy w stanie skóry, chodzi³am za to ci±gle nerwowa, czêsto g³odna ![]() Uwa¿am, ¿e wystarczy umiar. |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Fajnie by by³o, gdyby tr±dzik mo¿na by³o wyleczyæ ma¶ci± i mieæ go z g³owy, ale je¶li pomimo kilkuletniego leczenia dermatologicznego jest on nadal aktywny, to trzeba poszukaæ przyczyny jego powstania wewn±trz organizmu, co niestety nie jest proste ani przyjemne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Dieta a tr±dzik
A mi siê podobaj± te porady. Dobrze mówi. Oczywi¶cie trzeba to zawsze dostosowaæ indywidualnie, ale ona zosta³a poproszona o ogólne wypowiedzenie siê ... Wiadomo nie tylko dietetyka, przecie¿ i stres i samo grzebanie przy tym (wyciskanie samodzielne), no oczywi¶cie s³abe kosmetyki z drogerii, zamiast dermokosmetyków :P Ale diet± bardzo ³adnie mo¿na pomóc w mocniejszych dzia³aniach. Jak dostanie siê antybiotyk od dermatologa i doda do tego zbilansowan± dietê i trochê sportu to naprawdê bêdzie ok. Ale pielêgnacja domowa to podstawa: p³yn micelarny, ¿el i krem na noc oczywi¶cie wszystko do skóry tr±dzikowej!
A dobrze mówi, ¿e nawet sami nie wiemy gdzie dosypuj± mleka w proszku czy pszenicy. I takie pe³ne 100% odstawienie jest bardzo trudne! Bo nie wiemy co jemy ... Dziêkujê za interesuj±cy wywiad ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 313
|
Dot.: Dieta a tr±dzik
Dziewczyny dosta³am komentarz od Pani Renaty Ruszniak, który wyja¶nia dlaczego odstawienie pszenicy jest kluczowe w procesie zdrowienia skóry.
"Przet³uszczaj±ca siê skóra, wypryski… a¿ po tr±dzik, to nadmierne wytwarzanie ³oju przez gruczo³y ³ojowe skóry. Stale podwy¿szony poziom INSULINY we krwi, miêdzy innymi powoduje zwiêkszone wydzielanie ³oju przez gruczo³y ³ojowe skóry. Sk±d siê bierze podwy¿szony poziom insuliny we krwi??? Otó¿, POZIOM INSULINY WE KRWI ZALE¯Y OD TEGO CO JEMY. Gdy zjadamy co¶ z wysokim Indexem Glikemicznym (produkty z zawarto¶ci± wspó³czesnej pszenicy, cukru, kukurydzy, bia³ego ry¿u, ziemniaków, pijemy piwo…) to po posi³ku nawet dwukrotnie wzrasta poziom cukru we krwi, aby go obni¿yæ, trzustka wydziela wiêcej insuliny. Je¶li na ka¿dy posi³ek, a nawet, gdy tylko na niektóre posi³ki jemy co¶ z wysokim IG, to mamy czêsto lub stale za wysoki poziom insuliny we krwi. Przet³uszczanie, wypryski i tr±dzik mija, gdy zamieniamy produkty z wysokim IG, na te z niskim IG (kasze, p³atki owsiane, ¿ytnie, chleb ¿ytni, produkty ze starej odmiany m±ki pszennej orkiszowej, durum… bez cukru). Dieta bezglutenowa, to nie najlepszy wybór, poniewa¿ m±ka kukurydziana i z ry¿u ma wysoki IG, ta dieta nie zabrania te¿ cukru. A ¿eby zmniejszyæ wydzielanie gruczo³ów ³ojowych i tr±dzik, trzeba REGULARNYM i odpowiednim ( z niskim IG) jedzeniem OBNI¯YÆ NA STA£E POZIOM INSULINY we krwi, a wtedy gruczo³y ³ojowe powróc± do normalnej czynno¶ci wydzielniczej. Wyeliminowanie cukru i wspó³czesnej pszenicy z codziennych posi³ków, to siedmiomilowy krok w procesie zdrowienia skóry, poniewa¿ komponujemy z ich u¿yciem niemal ka¿dy posi³ek. £ojotok skóry mog± nasilaæ te¿ konserwanty i chemiczne dodatki do ¿ywno¶ci, a tak¿e zwiêkszona zawarto¶æ bia³ka zwierzêcego w diecie (jaja, nabia³, miêso, ryby, owoce morza). Metod± prób i b³êdów nale¿y poszukiwaæ produktów, które powoduj± zmiany na skórze i eliminowaæ je z diety. Zwiêkszony poziom insuliny we krwi, to przyspieszone magazynowanie wêglowodanów i t³uszczu w organizmie. Czyli tycie. Niski poziom insuliny we krwi zabezpiecza przed tyciem. Zwiêkszony poziom insuliny we krwi powoduje zatrzymanie sodu (soli) przez nerki i wzrost ci¶nienia têtniczego krwi. Leczenie zaczyna siê w kuchni, od wyeliminowania produktów z wysokim IG, a nastêpnie dodajmy leki. Wniosek – z wielu powodów, najlepiej mieæ poziom insuliny w normie. Stale."
![]() |
#14 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
PRZECZYTAJ TO!!!!
Moi drodzy to co mówi pani doktor to prawda w 100%. je¿eli nie wierzycie to pos³uchajcie mojej historii. Mój tr±dzik zacz±³ siê jako¶ 6 lat temu, na pocz±tku ma³e wypryski z czasem coraz wiêksze. Pierwsza wizyta u dermatologa to oko³o 2,5 roku temu. Z czystym sumieniem powiem,¿e oprócz pochodnej witaminy A (np. izotek) stosowa³em wszystko. Kiedy na ostatniej wizycie pani roz³o¿y³a rêce i zapisa³a mi leki, którymi rozpocz±³em moj± przygodê z dermatologiem, u¶wiadomi³o mi to,¿e lekarze mi nie pomog±. By³o to oko³o kwietnia tego roku, wtedy jeszcze temat glutenu nie by³ a¿ tak popularny jak dzi¶. Czyta³em godzinami, polskie i amerykañskie artyku³y na ten temat. Kiedy¶ natrafi³em na ch³opaka, który napisa³,¿e stan jego skóry poprawi³ siê niesamowicie po odrzuceniu mleka i gluteny. Wtedy musia³em zagooglowaæ co to gluten :P Dowiedzia³em siê i stwierdzi³em,¿e spróbuje. Odstawi³em najpierw mleko samo w sobie, sery, jogurty zostawi³em. Poprawa ogromna, z twarzy na której codziennie pojawia³y siê minimum 2 pryszczê doszed³em do powiedzmy 1 dziennie. Czyli o po³owê lepiej, zacz±³em czytaæ wiêcej i wiêcej, szuka³em wszêdzie. Przysz³y wakacje, czyli spanie do 12 w po³udnie. To pozwoli³o mi omijaæ ¶niadnia, czyli nie jad³em pieczywa. Znów zauwa¿y³em,¿e jest coraz lepiej, by³em w niebo wziêty. Jednak jak to my ludzie szybko przyzywczajamy siê do dobrego i chcemy, ¿eby by³o lepiej. Z czasem odrzuci³em wszystkie produkty mleczne i jajka. Przesta³em je¶æ chleb, makarony. Moja twarz ka¿dego dnia wygl±da³a lepiej. Przesta³y wychodziæ bol±ce wulkany. Zosta³y blizny, upora³em siê z nimi lekiem o nazwie SKINOREN, jest to kwas, który z³uszcza naskórek. Pocz±tki s± trochê bolesne, ale po miesi±cu nie mia³em ¿adnej blizny. Dzi¶ ¿yje w 100% na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Mo¿e wam siê wydawaæ,¿e nic nie jem, ale uwierzcie mi wystarczy poszukaæ. Mieszkam w ma³ym mie¶cie a mimo to produkty bezglutenowe takie jak chleb, ciastka, mogê dostaæ w conajmniej 4 sklepach. Czêsto istnieje mo¿liwo¶æ zamówienia do sklepu na przyk³ad co tydzieñ jednego du¿ego chleba. Maj± one d³ug± date wa¿no¶ci, wiêc nie bêdzie to problem. Moje ¿ycie odmieni³o siê o 180 stopni. Pamiêtam, jak ka¿dego dnia borya³em siê z problemem samoakceptacji i z brudnym od krwi i ³oju lustrem, przez wyduszanie tych wulkanów (taki ¿arcik). Czy mam skóre idealn±, nie mam, ale ¿aden z moich licealnych równie¶ników nie ma. Jeden ma³y zaskórnik co parê dni to naprawdê nie problem w porówaniu to tego z czym walczy³em. W razie jakich kolwiek pytañ piszcie: barbaranbat@gmail.com P.S dieta ta sprawi³a,¿e schud³em 10 kilo, dla mnie to raczej minus bo teraz jestem trochê za chudy, ale dla innych mo¿e to byæ dodatkowa motywacja[COLOR="Silver"] Edytowane przez tentypmes Czas edycji: 2014-12-15 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 21
|
Ja walczy³am z tr±dzikiem przez ponad 10 lat i zauwa¿y³am, ¿e mój tr±dzik ma zwi±zek z nabia³em. Odstawi³am nabia³ i tr±dzik znikn±³, ale cz³owiek potrzebuje wapnia... wiêc zaczê³am kupowaæ tylko mleko i sery bio i tr±dzik nie wróci³
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 6
|
Takie postêpowanie powinno byæ bardziej promowane
![]() Edytowane przez monehima24 Czas edycji: 2014-12-16 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 123
|
Cytat:
Naprawdê na pocz±tek odstawienie zwyk³ego mleka bêdzie ju¿ du¿± zmian±. Ja odstawi³am mleko i ¿ó³ty ser. Z nabia³ów pozwalam sobie od czasu do czasu na sery ple¶niowe, najlepiej kozie i ¶mietanê, ale to rzadko. I ró¿nica ju¿ jest wielka!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() przepraszam za brak polskich znakow, komputer mi cos wariuje ![]()
Edytowane przez fiasco Czas edycji: 2014-12-17 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Drobne zmiany i owszem. Ja np. nie s³odzê herbaty, ale czekoladê lubiê i wtedy grzeszê(w szczególno¶ci mleczna). Jednak stwierdzenie ¿eby samemu piec chleb uwa¿am za przesadê, wielu ludzi nie mo¿e sobie na to pozwoliæ i ja równie¿. Nabia³ te¿ jest wa¿ny chocia¿by w walce z osteoporoz±.
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2
|
Cytat:
http://www.pocztazdrowia.pl/krotko-o...wosci-nabialu/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
[1=da676abf03b4a85f7909d26 edb1c625a40552a06_6158e47 26260c;49396110]Co do nabia³u radzi³abym trochê poczytaæ.
http://www.pocztazdrowia.pl/krotko-o...wosci-nabialu/[/QUOTE] Artyku³ przeczyta³am. Jest ciekawy, ale mowa w nim tylko o mleku krowim. Jest jeszcze kozie, które te¿ czasami pijê. Jednak nie jest to szklanka ani dwie dzienne, tylko trochê do kawy. A ja kawy nie wyobra¿am sobie bez mleka, takiego zwyk³ego, a nie jakich¶ odt³uszczonych ani ¶mietanek. Wystarczy umiar a nie nauka, ¿e ka¿dy ma wypiæ tyle to a tyle mleka albo nie piæ wcale. |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 65
|
Próbowa³am tych sposobów przez ok 8 miesiêcy. Stan skóry siê wcale nie polepszy³,a pogorszy³. A ja sama chodzi³am rozdra¿niona. Nie do¶æ, ¿e mia³am liczne wypryski, w tym wiêcej ropnych, to cera sta³a siê szara, straci³a na jêdrno¶ci, ³uszczy³a siê. Organizm potrzebuje wszystkiego w umiarkowanym stopniu. Ja, jako mi³o¶niczka czekolady nie wyobra¿am sobie bez niej ¿ycia, a gdy odciê³am sobie do niej dostêp, to wiadomo smutek, stres, a to szkodzi cerze
![]() ![]() ![]()
#24 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Zgadzam siê w ca³o¶ci z wypowiedzi±. Ja przesta³am je¶æ s³odycze ca³kowicie, w ogóle nie pijê mleka, resztê nabia³u ograniczy³am do minimum koniecznego (mas³o zamieni³am je awokado). Nie pijê napojów gazowanych. Za to przestrzegam 5 posi³ków co 2,5/3h, pijê odpowiednio przygotowane dro¿d¿e a nawet dla ¶wiêtego spokoju je króciutko podgotowujê, pielêgnujê twarz wg zaleceñ Caroline Hirons, korzystam niestety z drogich kosmetyków Biologique Recherche (te¿ równie¿ s± na bazie dro¿d¿y!) i w koñcu wygrywam z tr±dzikiem m³odzieñczym, zaskórnikami i tr±dzikiem ró¿owatym! Odstawi³am szczoteczkê Clarisonic, która mi tylko zaszkodzi³a, a z pocz±tku j± sobie bardzo chwali³am. Jednak widzê, ¿e ww.CH ma z ni± podobne do¶wiadczenia jak ja.
Dieta ta pozwoli³am mi równie¿ zrzuciæ 3 kg, choæ pocz±tki s± trudne, to warto jest jej siê podj±æ. Na drugie ¶niadanie pijê przygotowany koktajl. Jem kasze. Czasu mam ma³o, bo dwójka dzieci jest wymagaj±ca, ale dla piêknej cery chce mi siê wstaæ 15 minut wcze¶niej i przygotowaæ II ¶niadanie. Potrzeba du¿o determinacji i pokory, ale walkê z tr±dzikiem mo¿na wygraæ. PS. my¶lê, ¿e niektórzy potrzebuj± czasu na oczyszczenie siê organizmu, dlatego mo¿e skoro nie widz± efektu po 3 tygodniach, to siê zra¿aj± do diety/nowego sposobu od¿ywiania. Konsultantka Biologique R. powiedzia³a mi, ¿e miesi±c niejedzenia s³odyczy, to dopiero pocz±tek oczyszczania cery i mo¿e ono trwaæ d³u¿ej. Po dwóch miesi±cach diety osobi¶cie widzê gruntown± poprawê. Edytowane przez ula_p Czas edycji: 2015-02-05 o 13:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Mój ch³opak jest prawdziwym sportsmenem i fanem zdrowego trybu ¿ycia. Jego dieta jest zbilansowana, liczy kalorie i przede wszystkim pije hektolitry wody . Jednak nie móg³ uporaæ siê z wyskakuj±cymi na plecach i barkach wypryskami. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne w 25% pokrywa³ z bia³ka i to bia³ko okaza³o siê winowajc±. Dlatego mo¿e warto zwróciæ uwagê na zawarto¶æ bia³ka w diecie .
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 38
|
Dziêkujê za ten wywiad! Od kilku tygodni po ma³u eliminujê pszenicê i nabia³ z mleka krowiego, gdy¿ podejrzewa³am, ¿e mi nie s³u¿±. Ciê¿ko jest niektórym wyt³umaczyæ, ¿e nawyki z dzieciñstwa, do których ka¿dy jest przyzwyczajony, mog± szkodziæ. Po tym wywiadzie zrozumia³am, ¿e nie tylko ja mam z tym problem. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 130
|
Pamiêtam jak na 1 roku studiów chcia³am zrobiæ porz±dek z twarz± i posz³am do dermatolog. I pamiêtam jak mi mówi³a, ¿e DIETA NIE MA ZWI¡ZKU ZE STANEM TWARZY :| Nie muszê dodawaæ, ¿e uciek³am od niej po bodaj 3 wizycie jak mnie obje¿d¿a³a, ¿e siê nie malujê (wtf?!) i za wolno zu¿ywam przepisane leki (w tym czasie 50z³/miesi±c za tubkê leku to by³o dla mnie b.du¿o).
Dopiero kilka lat pó¼niej zrobi³am porz±dek z twarz±, tu¿ przed ¶lubem ![]() Co prawda próbowa³am odstawiæ przetwory mleczne (które s± moj± mi³o¶ci±). Jednak u mnie to nie mleko by³o problemem. Teraz ju¿ mam wzglêdny spokój, chyba, ¿e siê najem chemii i totalnego syfu (a w czasie sesji nie mogê siê opanowaæ). Jednak przebieg jest du¿o ³agodniejszy no i nie mêczê twarzy dziadostwem alkoholowym, a zamieni³am na kosmetyki z przyja¼niejszym sk³adem i oleje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Ogl±da³am ostatnio kolejny odcinek programu Wstydliwe choroby na kanale TLC i by³ poruszony w±tek tr±dziku, co prawda u nastolatków i dziestolatków (³apiemy siê
![]() ![]() Edytowane przez RockAnnRolla Czas edycji: 2015-02-11 o 15:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 130
|
Z moich obserwacji wynika, ¿e na ka¿dego dzia³a co innego. Jednemu szkodzi pszenica i produkty mleczne i po odstawieniu widzi poprawê. Innemu (np. mi) nie szkodz± te produkty, tylko ewidentnie syf i chemia. Ostr± kuchniê te¿ lubiê i bez niej ¿yæ nie mogê.
Ka¿dy musi sobie doj¶æ do tego co wp³ywa na wygl±d skóry, a przede wszystkim na kondycjê zdrowotn±. Wiêc jedni mog± je¶æ czekoladê i nic, a inni jak tylko popatrz± to maj± wysyp do leczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 39
|
Ej a o co chodzi z t± pszenic±? W Polsce ¿yæ bez przenicy, nie wyobra¿am sobie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:38.