Trądzik zmora nastolatek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-24, 20:51   #1
Megi0853
Przyczajenie

Exclamation

Trądzik zmora nastolatek

Cześć!
Chociaż jest dużo wątków o trądziku, postanowiłam założyć swój własny...
Tak, borykam się z trądzikiem. Mam 16 lat i mam już dość. Moja starsza siostra również ma trądzik, chociaż ma już z 23 lata. To chyba rodzinne :/. Jak sobie pomyślę, że tak samo jak mojej siostrze nie zejdzie trądzik po wieku dojrzewania to po prostu się załamuje. Koszmar zaczął się gdzieś w wieku 11, 12 lat. Początkowo wyprysków było mało, a teraz to jest istna tragedia. Byłam u dermatologa i używam obecnie żelu "Klindacin". Szczerze mówiąc ja nie widzę poprawy. Nadal mi wyskakują pryszcze, a do tego strasznie się świecie. Po kilku godzinach, jak nie przypudruję twarzy to mogę robić za lustro, albo lamkę . Byłam u dermatologa dosyć dawno i zastanawiam się czy się po raz kolejny do niego wybrać... Czytałam troche, że często na trądzik pomagają tabletki anty, to prawda?? Tak się zastanawiam, czy może lepiej wybrać się do ginekologa. Mam dosyć kupowania kolejnej maści, która nie przynosi rezultatów. Jakie Wam pomogły tabletki na trądzik??
Megi0853 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 21:39   #2
nathiee
Przyczajenie

Dot.: Trądzik zmora nastolatek

witam jest juz miliony takich tematow ale doskonale wiem co czujesz Mecze sie ze swoją cera już od 13 roku życia (teraz mam 19 lat i byłam przekonana, że w tym wieku będzie juz dobrze ale niestety nie jest, czasem jest lepiej, czasem gorzej, aktualnie znow zle ;/ ) Co do Twojego pytania to kazdy organizm reaguje inaczej. Ja zaczelam łykac Diane35 (podobno dziala na wszystkich) ale w moim przypadku niestety nie ma poprawy, a biore juz pol roku wiec to zalezy Ale generalnie hormony większości służą Pozdrowienia i głowa do góry!
nathiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 11:58   #3
Megi0853
Przyczajenie

O widzę, że nie tylko ja mam takie problemy . Widzę, że Nathiee jesteś dobrze obyta z tym tematem... Mam takie obawy, czy iść do ginekologa i poprosić o tabletki anty. Strasznie się boję, że może źle mi je dobiorą i zgrubne, to by było straszne. Do tego siostra mi mówi, że jak będę łykać tak wczesnym okresie swojego życia te tabletki to potem będę miała trudności z zajściem w ciąże. Sama niewiem czy się wybrać na wizytę, bo bardzo się jej boję, ale chciałabym żeby już moje problemy z trądzikiem się skończyły.
Stary 2009-02-27, 15:48   #4
sabona89
Raczkowanie

Tabletki antykoncepcyjne powinno się zażywać dlatego, że są ku temu wyraźne wskazania, tzn. zaburzony poziom hormonów czy no właśnie potrzeba zabezpieczania się, a nie dlatego, że "może akurat pomogą"! Nie każdy trądzik ma podłoże hormonalne i w związku z tym nie na każdy pomogą.
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 18:52   #5
crippled
Wtajemniczenie

Przejśc się do ginekologa możesz to na pewno nie zaszkodzi. Porozmawiasz i dowiesz się czy hormony będa dla Ciebie dobre czy wręcz przeciwnie.

Poza tym uzywaj kosmetyków do cery trądzikowej. Dobrze gdybyś używała osobnego ręcznika tylko do twarzy. Polecam Ci jeszcze picie herbaty z pokrzywy (po jednej szklance przez 3 miesiące, później miesiąc przerwy). Smakuje jak sianko, ale oczyszcza organizm z toksyn, które są odpowiedzialne między innymi za powstawanie trądziku. Cudów tym nie zdziałasz, ale może chociaż troche trądzik przystopuje.
Stary 2009-02-27, 21:48   #6
Megi0853
Przyczajenie

Używam kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej i to nie mało... Tak oto ich stosuję:
1. Co dziennie rano, wieczorem, a czasem nawet po szkole myję twarz żelem z Garniera 3w1.
2. Następnie używam kremu nawilżającego z Ziaji nuno.
3. Przed samym wyjściem do szkoły nakładam na twarz podkład z Sorayi 4. Antibacterial i czasem używam korektora na te najbardziej widoczne pryszcze z Miss Sporty.
5. Po szkole myję twarz żelem i nakładam przepisany przez dermatologa Klindacin T.
6. Wieczorem, przed spaniem myję ponownie twarz żelem i nakładam Klindacin T.
7. Czasem używam żelu 3w1 jako maseczkę, albo nakładam na twarz maseczkę z Perfecty No Problem z gruszką.

Używam kosmetyków do cery trądzikowej... I co? - nic nie dają. Przynajmniej nie w moim wypadku. Staram się za dużo nie używać produktów stworzonych do cer trudnych, bo strasznie wysuszają. Po za tym moja p.dermatolog przepisując mi tę maść (klindacin) powiedziała, że nie mam używać produktów antytrądzikowych. Zaleciła żebym myła twarz zwykłam mydłem, a jak mi się przesuszy to mam odstawić na kilka dni Klindacin. Oczywiście nie posłuchałam jej i myję twarz żelem, a nie mydłem, ale niewiem czy dobrze robię.
Co do ręcznika to kiedyś już wpadłam na to, żeby urzywać osobnego. Jest to dla mnie troche dziwne jak ktoś wyciera tym samym ręcznikiem sobie tyłek i twarz. Ale chyba przeżucę się na papierowe, jednorazowe. Troche na nie wydam swoje grosze, ale myślę, że warto.
Hmmm z tą herbatką z pokrzyw to nawet spróbuję, dzięki . Obecnie bardzo lubię pić hrbatkę "Sekret piękna", która ponoć oczyszcza. Kiedyś to nawet łykałam, gdzieś przez 3 miesiącę, albo nawet więcej - Ceranovę. Taaa bo coś to dało, to jedna wilka ściema. Nic, dupa, rzadnych rezultatów.

Jak będę na wizycie to zapytam się o jakieś tabletki. Powiedziałam dzisiaj mamie o tym, że słyszałam, że tabletki antykoncepcyjne mogą pomóc na trądzik. Ona na to, że jestem nienormalna, żeby w tak młodym wieku łykać chemiaklia. Czy ona nie rozumie, że mi wstyd wychodzić z domu z taką twarzą? Co mam czekać, aż będę miała z 20 lat i będę wyglądałam paskudnie?! Więc do ginekologa jak narazie się nie wybiorę, gdyż ani siostra, a tym bardziej mama mnie nie popierają . A sama to się chyba nie odważe pujść. No mniejsza... Ktoś mi mówił, że na trądzik mogą pomóc jakieś antybiotyki (doustne). Po takie leki powinnam się zgłosić do dermatologa?
Stary 2009-02-28, 09:20   #7
nathiee
Przyczajenie

Antybiotyki doustne tez przerabiałam. Brałam tetracykline. Pomogło ale niestety tylko na pewien czas, a pozniej problem znowu wrocil. Ale warto probowac, bo tak jak mowilam na kazdy organizm moze zadzialac cos innego.
nathiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-28, 11:02   #8
erato007
Przyczajenie

Ja teraz jak mi pryszcze powyłażą (przed okresem albo jak się najem czekolady albo ketchupa...) to smaruję punktowo maścią ichtiolową. (śmierdzi jak ... ale daje się wytrzymać)
Jak narazie chyba mi pomogła troszkę, pryszcz dość szybko zniknął.

Ja jak każda dojrzewająca dziewczynka no miałam jakieś pojawiające się pryszcze, później się to uspokoiło (pojedyncze i rzadko). A teraz jak duuuużo schudłam to mi znowu powyłaziły. I się męczę... (mam 17 lat) Ahh....
Stary 2009-03-01, 09:23   #9
Megi0853
Przyczajenie

Wiem, że na każdego działa co innego, ale wolę brać zprawdzone leki. Nie lubię być królikiem doświadczalnym. Hmmm tej maści ihtiolowej to bym raczej nie użyła. Wygląda jak jakieś rozrzedzone odchody. Używam cały czas tego Klindacinu. Pomaga, ale nie tak jak bym chciała. Nadal wyłażą mi pryszcze, a czasem nawet te duże, bolące. Najepiej to chyba będzie jak się wybiorę do dermatologa i w tedy zapytam o antybiotyki. Mam nadzije, że dobierze mi takie, które mi pomogą . Moja twarz wygląda jak truskawka, wiecie o co mi chodz?? To może dołącze zdjęcie. Jak kto woli tu jest link: http://images.google.com/imgres?imgu...%3Dpl%26sa%3DN NIe, nie moje, znalazłam gdzieś na internecie. Jak się przyjżeć to widać takie czarne punkty, to są wągry? Jak to coś usunąć?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg az1.jpg (12,0 KB, 72 załadowań)
Stary 2009-03-01, 18:16   #10
sodium
Przyczajenie

Cześć, ja również bardzo długo męczyłam się z trądzikiem aż wreszcie sie go pozbyłam. Z czystym sumieniem mogę polecić Ci ZINERYT do stosowania na dokładnie oczyszczoną twarz, a do mycia żel Acne Expert (tani i dobry), ponadto smaruj sobie twarz kremem Bambino. Dla mnie to jest doskonałe zestawienie, ktore pozwoliło mi się pozbyć trądziku. Może najpierw spróbuj tego, a jeśli nie pomoże, to sięgnij po tabletki

Edytowane przez sodium
Czas edycji: 2009-03-01 o 18:18
sodium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 18:55   #11
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Megi0853 Pokaż wiadomość
Byłam u dermatologa i używam obecnie żelu "Klindacin". Szczerze mówiąc ja nie widzę poprawy. (...) Byłam u dermatologa dosyć dawno i zastanawiam się czy się po raz kolejny do niego wybrać...
Oczywiście że TAK!
Ile tubek tego Klindacinu dostałaś, ze byłas u dermatologa dość dawno?

Koniecznie idz znów na wizytę, dziwne że dermatolog sam Ci nie zalecił pojawić się po miesiącu na kontrolę- lekarz to nie cudotwórca, musi się nauczyć skóry pacjenta, zobaczyć co jak działa i czy w ogóle działa czy nie.
Tylko przy regularnych wizytach może skorygowac terapię jeśli nie działa, albo działa a ma jakieś skutki uboczne, wysłać do innego specjalisty jeśli podejrzewa że problem trezba leczyć inaczej (to dermatolog wyśle Cię do ginekologa, jeśli faktycznie trzeba)

No i podpytaj czy te kosmetyki co stosujesz to aby Ci nie szkodzą zamiast pomagać.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-02, 16:13   #12
sylla1
Przyczajenie

Witam wszystkich.
Powiem wam, że ostatnio dermatolog powiedział mi, że większość maśći i środków ze zwyłej drogeri jeszcze tylko pogorasza sprawę. Przypisał mi maści, które i tak nie pomogły...:/ Nie można też używać zbyt wielu środków naraz z zupełnie różnych serii!
Ja polecam tabletki CeraNova oraz picie herbaty z kwiatu bratka. Ja używałam i zauważyłam poprawę. Nie, że mi przeszło, ale poprostu było o dużo lepiej aktualnie robię sobie przerwę w tabletkach i herbacie. Ale jutro lub pojutrze mam zamiar wyskoczyć po nowy zestawik. Ale naprawdę polecam!
sylla1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-02, 16:50   #13
anioueq
Raczkowanie

Eh te plyny co byly wypisane wyzej to podejrzewam, ze jeden z nich mialam na noc.
Fakt moze i pomagal pryszcze byly mniejsze itd.
Ale za to moja skora byla jak papier scierny :/.
Po nalozeniu makijazu skora sie luszczyla...
anioueq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 17:07   #14
Megi0853
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ile tubek tego Klindacinu dostałaś, ze byłas u dermatologa dość dawno?
Przepisał mi 1 i jestem w trakcie używania . Zużyłam większą połowę, a u dermatologa byłam hmmmm chyba na jesień 08. Sama już nie pamiętam.

Nie jestem teraz pewna, ale ona kazałam mi się zgłosić po 3 miesiącach albo po 1 miesiącu. Byłam w tedy czasie strasznie zabiegana, nie miałam czasu.... A puźniej jakoś zapomniałam o wizycie. Wiem troche zwaliłam sprawę, ale podobno nigdy nie jest zapuźno . Pujdę do dermatologa w czwartek. Chciałam już dzisiaj, ale jak zwykle zaspałam . Obudziłam się po 11, a o tej porze to ta babka już sie zmywa. Ale jak już będę to na pewno podpytam się o te preparaty przeciwtrądzikowe, które używam.

Cytat:
Napisane przez sylla1 Pokaż wiadomość
Ja polecam tabletki CeraNova oraz picie herbaty z kwiatu bratka. Ja używałam i zauważyłam poprawę. Nie, że mi przeszło, ale poprostu było o dużo lepiej
Zażywałam cera nove i nic mi to nie pomagało ani trochę, ale jak już pisała nathiee na każdy organizm działa co innego .

Cytat:
Napisane przez anioueq Pokaż wiadomość
Ale za to moja skora byla jak papier scierny :/.
Po nalozeniu makijazu skora sie luszczyla...
Umm też tak teraz mam.
Stary 2009-03-03, 17:45   #15
martajg
Rozeznanie

w sumie ja też męczę się z trądzikiem ponad 11 lat (mam prawie 18)
już dużo leków "przerabiałam" :zineryt, aknemycin+, differin, isotrexin, sumamed, tetralysal. I co? poprawa tymnczasowa. Nie mogę powiedzieć, że żałuję, że podjęłam leczenie tetralysalem, bo pomógł mi, ale teraz już biorę piaty miesiąc i chyba już od dłuższego czasu nie działa, więc umówiłam się do dermatologa. Ehh chciałabym, by mi przepisał retinoidy doustne. Mam dość leczenia antybiotykami, które na dłuższą metę nie pomogą, a również mają swoje skutki uboczne.
A ze świeceniem się jest u mnie strasznie. Żadne produkty matujące(miałam nawet kosmetyki z półki aptecznej i tej wyższej) nie pomagają. Prawdę mówiąc żeby się nie błyszczeć musiałabym co pół h przecierać się chusteczką lub bibułką matującą(i tak muszę to robić co przerwe w szkole, a i tak na lekcji szybko zaczynam się błyszczeć. wszelkie pudry spływają mi z twarzy. Jak tak dalej pójdzie to będę mogła organizować spływy kajakowe
A żeby było na temat: wiesz, odradzam ci używanie kosmetyków drogeryjnych. Nie są one zbyt dobre i często szkodzą cerze. Wiem, co mówię, bo miałam już chyba wszystkie serie z drogerii w przeszłości, i czasem znów coś mnie podkusza; ale ta rzecz potem i tak ląduje u siostry z nieproblemową cerą. Może spróbuj coś aptecznego? Wadą takich kosmetyków jest na pewno cena. Mi przynajmniej takie kosmetyki nie szkodzą i mają jakieś tam działanie- nie mam po nich uczulenia ani wysypu(używałam na razie effaclar, lysanel, diacneal i obecnie serię apteczną farmony, która jest całkiem całkiem i ma niską cenę-ale trochę piecze skóra jak ich używam, lecz działają, zwłaszcza krem na noc)

A i znajdź dobrego dermatologa. Takiego który zna się na rzeczy.
ZAPRASZAM

martajg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 19:57   #16
Megi0853
Przyczajenie

Fest dostać w wieku 9 lat trądzik to prawdziwa masakra. Współczuję martajg. Ale widzę, że nie jestem samotna. Ja również biegam co przerwe do kibla, bo się strasznie święcę. Lekko w tedy przypudruwuję buzie.
Tak się zastanawiam czy jest sens wogóle leczyć pryszcze i marnować czas oraz pieniądze. Moja druga siostra "przeczekała" ten burzliwy okres w życiu i wygłąda obecnie ładnie. Ma obecnie 20 wiosenek i zaledwie kilka krostek na czole, a świecenia ani trochę nie widać. Hmmm, a wspomniana wcześniej moja naj starsza siostra ma okropne problemy z cerą. Chyba dopiero teraz jej ustępuje ta okropna choroba. Chodziła ona kiedyś do dermatologa, a ta jej przepisywała kolejne maści i żele. Przestała ich używać, gdyż jak stwierdziła "te preparaty jedynie podrażniły mi skórę". Z tego co widzę używa jedynie żelu do mycia twarzy. Robi sobie mocno maskujący makijaż, więc może przez to nie potrafi zwalczyć trądziku?! Tego niewiem. Tak, więc sobie myślę, czy wogóle to ma sens, skoro lepiej można wyglądać nie robiąc nic?!

Cytat:
Napisane przez martajg Pokaż wiadomość
A i znajdź dobrego dermatologa. Takiego który zna się na rzeczy.
Wiem, że to ważne, ale trudno w polsce o dobrego fachowcę.
Stary 2009-03-03, 21:42   #17
LongWay
Przyczajenie

Witam!
Ja również borykam się z tym problemem, tyle że u mnie zaczęło się tak nagle - wcześniej moja cera była w miarę normalna. Poszłam do dermatologa i przepisał mi lek Differin , nie uprzedzając mnie, że po jego zastosowaniu może nastąpić pogorszenie mojego stanu. Dodatkowo cynk i jeszcze chyba coś, ale nie pamiętam xD.Nie będąc uświadomiona co do wysypu po Differinie zaczęły się pojawiać coraz to większe pryszcze, krosty i wszystko, co możliwe.Byłam przerażona, ale na forum wyczytałam, że to normalne. Zgodnie z tym,co było na ulotce napisane po około trzech miesiącach ponownie udałam się do lekarza. Prawdę mówiąc nie byłam zadowolona, bo po paru miesiącach rzeczywiście były efekty, ale tylko na jednym policzku, bo na drugim jest o wiele gorzej.Przepisała mi lek Zindaclin,Biotynę[tj. witamina H, która poprawia kondycję włosów i skóry] oraz witaminę PP [ma podobne działanie do Biotyny] ale to było jakieś 1,5 tygodnia temu i teraz czekam na efekty. Dodatkowo używam Brevoxylu, który naprawdę działa, ale bardzo wysusza, więc chyba odstawię na jakiś czas. Do nawilżenia skóry używam kremu nawilżająco-matującego Eveline Pure Control[ bardzo dobry, polecam ;]. I teraz czekam na efekty, ale ta cierpliwość ... :P
I tak przy okazji - mój tata też miał trądzik ;/.

Znam Twój ból ;P, chociaż moje problemy zaczęły się całkiem niedawno. Może rzeczywiście powinnaś iść ponownie do dermatologa?
LongWay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 17:30   #18
Megi0853
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez LongWay Pokaż wiadomość
Do nawilżenia skóry używam kremu nawilżająco-matującego Eveline Pure Control[ bardzo dobry, polecam ;].
I tak przy okazji - mój tata też miał trądzik ;/.
Hmmm może skuszę się na zakup tego kosmetyku.
Moi rodzice również mili trądzik . Mój tata nawet miał ten ropny. Pocieszam się tylko tym, że mogło być gorzej ze mną. na szczęście nie mam żadnych jak na razie ropnych wyprysków ufff
Stary 2009-03-06, 07:47   #19
Megi0853
Przyczajenie

No niee, jak na złość. Jak chcę się wybrać do dermatologo to albo zaśpię, ablo już nie ma miejsc... A jutro sobota, więc nie przyjmuje . Zaraz się załamię, bo od poniedziałku mam lekcje na 8:00 ;(. Ale jest jeden sukces. Wyszłam z domu bez makijażu . Zawsze nakładam przynajmniej ten korektor, czy puder... A teraz byłam bez i wygłągałam super. Dawno już nigdzie nie byłam nie nakładając sobie niczego na twarz. Tak w ogóle to trochę tragizuję, że mam okropny trądzik, ale dzisiaj zauważyłam, że nie jest on taki najgorszy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-23, 12:17   #20
gerta12345
BAN stały

Trądzik to faktycznie mało przyjemna sprawa. Ja nigdy nie miałam go jakoś specjalnie dużego, zazwyczaj jedna czy dwie krosty na raz. Może faktycznie jest to kwestia genów, ale nikt nie powiedział, że nie da się z tym walczyć Częstym problemem może być zły dobór kosmetyków, które mogą zawierać tłuszcze szkodliwe dla skóry. Na początek polecam udanie się do dermatologa oraz zapoznanie się z poniższym artykułem. Mam nadzieję, że pomoże
http://www.medme.pl/artykuly/tradzik...3109475,1.html
gerta12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości