Chirurgia vs. dietetyka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-16, 07:33   #1
hey_idi
Przyczajenie

Chirurgia vs. dietetyka

Witam was. Jestem w ostatniej klasie maturalnej ( profil technikum handlowe). W życiu chce robić zupełnie coś innego. Chce wybrać się na studia chirurgiczne bądź dietetyczne. Wiem, że wiąże się z tym wiele nauki bo przez 4 lata uczyłam się ekonomiki, ekonomii, rachunkowości ... Co byście wybrali na moim miejscu ? Czy w zupełności dać sobie spokój ? Chodź chciałabym robić to co mnie interesuje.
Stary 2015-02-16, 07:56   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Chirurgia vs. dietetyka

Nie istnieje taki kierunek studiów jak chirurgia.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 08:37   #3
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Jeżeli chciałabyś zostać chirurgiem, to najpierw musisz iść na studia lekarskie. Odrębnych studiów nie ma.
Jeżeli Cię to interesuje, to próbuj. Jednak na lekarski bardzo trudno się dostać, na dietetykę raczej też nie jest za łatwo.
A jakie przedmioty zdajesz na maturze?
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 10:11   #4
Karla Electra
Rozeznanie

Chyba prędzej dostaniesz się na dietetykę. W Poznaniu na AWFie na dietetykę wymagana jest matematyka, na UP biologia. Pewnie na lekarski gdybyś się uczyła też się dostaniesz, ale skoro 4 lata była głównie ekonomia wątpię żeby był kładziony nacisk na rozszerzenie z biologi pod kątem kierunków medycznych. Możesz próbować za rok jeśli Twoja deklaracja maturalna nie pozwala Ci na startowanie na lekarski w tym roku - zapewne w rok się sporo nauczysz.
Karla Electra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 13:29   #5
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hey_idi Pokaż wiadomość
Witam was. Jestem w ostatniej klasie maturalnej ( profil technikum handlowe). W życiu chce robić zupełnie coś innego. Chce wybrać się na studia chirurgiczne bądź dietetyczne. Wiem, że wiąże się z tym wiele nauki bo przez 4 lata uczyłam się ekonomiki, ekonomii, rachunkowości ... Co byście wybrali na moim miejscu ? Czy w zupełności dać sobie spokój ? Chodź chciałabym robić to co mnie interesuje.
Skoro uważasz, że żeby zostać chirurgiem trzeba studiować chirurgię, to może się lepiej zapoznaj z realiami...
Aby zostać chirurgiem należy skończyć studia lekarskie (z powrotem prawdopodobnie 6 letnie, zgodnie z tym, co mówili u nas na radzie wydziału), następnie najprawdopodobniej odbyć roczny staż podyplomowy (o ile go przywrócą), zdać Lekarski Egzamin Końcowy, dostać się na specjalizację z chirurgii ogólnej, robić ją bodajże przez 5 lat, zdać egzamin specjalizacyjny. Wtedy jesteś chirurgiem.
I niestety, ale ilość nauki w jakiejkolwiek szkole średniej, niezależnie czy było to technikum czy oblegane liceum, nijak się ma do ilości nauki na kierunkach medycznych typu lekarski, farmacja, stomatologia, pielęgniarstwo, weterynaria, analityka i tak dalej.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 18:49   #6
skazana_na_bluesa
.

śmiechłam. nie to, żebym źle życzyła, ale chirurgiem po studiach chirurgicznych nie zostaniesz

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 19:10   #7
linguaphile
Raczkowanie

Skoro myślisz, że chirurgiem się zostaje po kierunku Chirurgia, czarno to widzę. Znam wiele osób, które trzy lata w biologiczno-chemicznych klasach spędziły. W najlepszych liceach. Osoby marzące o byciu chirurgami skończyły na pielęgniarstwie. Po technikum ekonomicznym bez korków się nie obędzie, chyba że jesteś jakimś geniuszem. A korki kosztują i nie dają Ci gwarancji, że dostaniesz się na lekarski.
linguaphile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-16, 20:48   #8
katarzynkkaa_
Przyczajenie

Jeśli myślisz o dietetyce, to wybierz się do Jeleniej Góry.. tam przyjmują nawet z historią, czy geografią. Wyobrażam sobie, jaki mają poziom...

Edytowane przez katarzynkkaa_
Czas edycji: 2015-02-16 o 21:05
katarzynkkaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 22:03   #9
poshh
Zadomowienie

Chirurgia to najlepszy kierunek na świecie
poshh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 22:12   #10
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez poshh Pokaż wiadomość
Chirurgia to najlepszy kierunek na świecie
spoko, na spotted:katowice raz jakaś dziewczyna pytała, czy ktoś mógłby jej polecić jakąś szkołę pediatryczną, bo lubi dzieciaczki
Stary 2015-02-17, 00:41   #11
Karlie69
Ash nazg durbatulûk

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
spoko, na spotted:katowice raz jakaś dziewczyna pytała, czy ktoś mógłby jej polecić jakąś szkołę pediatryczną, bo lubi dzieciaczki
Ignorancja niektórych ludzi ciągle mnie zaskakuje Przecież to nawet logiczne, że lekarz musi posiadać wiedzę z wielu dziedzin medycyny, a nie tylko z jednej, więc są najpierw studia ogólne
Karlie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 09:27   #12
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Karlie69 Pokaż wiadomość
Ignorancja niektórych ludzi ciągle mnie zaskakuje Przecież to nawet logiczne, że lekarz musi posiadać wiedzę z wielu dziedzin medycyny, a nie tylko z jednej, więc są najpierw studia ogólne
Dla mało kogo jest to logiczne, gdybym dostawała złotówkę za każdą osobę, która mnie pyta, co studiuję i następnie jest taki dialog:
- Co studiujesz?
- Medycynę
- Aha, ale jaką konkretną?
- ?
- Aaa, takim zwykłym internistą będziesz, tak?

Wersja alternatywna: - Ale wiesz, wybierz speckę ze stomatologii, to żyła złota
Stary 2015-02-17, 13:19   #13
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mało kogo jest to logiczne, gdybym dostawała złotówkę za każdą osobę, która mnie pyta, co studiuję i następnie jest taki dialog:
- Co studiujesz?
- Medycynę
- ?

Czasami mam wrażenie, że ludzie traktują internistów jak przygłupów, którzy ledwo prześlizgnęli się przez studia i są "zbyt leniwi, żeby zrobić specjalizację". Nie mam pojęcia skąd się wzięło, że internista = lekarz bez specjalizacji...

A tak przy okazji szkoły pediatrycznej, to jedna z wizażanek chciała niedawno iść na studia farmakologiczne.

Edytowane przez wanitatywna
Czas edycji: 2015-02-17 o 13:20
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-17, 18:13   #14
ranka
Kici kici miau miau

ja bym raczej powiedziala ze tak mysla o lekarzach rodzinnych..

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 16:01   #15
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
może chodziło jej o pedagogiczną

Cytat:
- Co studiujesz?
- Medycynę
- ?

sorry, ale w takim razie poznajesz głupich ludzi ja u mniej ogarniętych słyszałam tylko pytania o specjalizację albo specjalizację wybraną po studiach

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 16:37   #16
Takion94
Zadomowienie

Ale się czepiacie dziewczyny, tak jakbyście wy byli wszystko wiedzący. Autorko nie przejmuj się tymi komentarzami, ale na tym forum jest wiele osób, które uważają się za "alfę i omegę". Co do twojego pytania to niestety, ale muszę cię zmartwić, ale żeby dostać się na medycynę to musiałabyś bardzo wysoko zdać maturę z biologi i chemii (z matematyki rozszerzonej chyba też, ale nie jestem pewien) w sumie nawet jakbyś ją napisała wysoko to i tak nie miałabyś gwarancji, że się na nią dostaniesz ( czytałem na tym forum, że jakaś dziewczyna chyba trzeci raz(czy czwarty nie pamiętam dokładnie) podchodziła do matury z biologii i chemii i niestety znów jej się nie udało dostać na medycynę, ale chyba poszła na studia wieczorowe za które musi płacić nie małe pieniądze). Znam WIELE takich przypadków i był to osoby, które pokończyły liceum o profilu biologiczno-chemicznym i im się nie udało. Myślałaś też o innych kierunkach medycznych: farmacji, stomatologi, pielęgniarstwie? Bo co do dietetyki to raczej odradzałbym dostać się łatwo a pracy, raczej po tym nie ma.
Takion94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 17:27   #17
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
może chodziło jej o pedagogiczną

sorry, ale w takim razie poznajesz głupich ludzi ja u mniej ogarniętych słyszałam tylko pytania o specjalizację albo specjalizację wybraną po studiach
Możliwe Koleżanka, która studiuje romanistykę jest za to co jakiś czas pytana z niedowierzaniem ,,Ale to co, cygański studiujesz?"

Takion94, jak ktoś się zastanawia nad studiami, to byłoby fajnie, jakby najpierw wpisał cokolwiek w Google, a nie pytał o studia chirurgiczne, biorąc pod uwagę, że od podziału na medycynę i chirurgię ludzie odeszli jeszcze w XIX wieku. Jeśli ktoś sobie takiego trudu zadać nie potrafi, to musi się liczyć z tym, że nie będzie traktowany poważnie i wywoła ironiczne komentarze, na Wizażu i tak jest Wersal w porównaniu do innych forów dotyczących edukacji. Nawiasem mówiąc, na stomatologię progi są praktycznie identyczne co na lekarski, także to nie jest najlepsza rada. Różnica wynosi może 3-4 punkty, nie więcej (na uczelniach, gdzie biorą pod uwagę dwa przedmioty).

Edytowane przez 201605300922
Czas edycji: 2015-02-18 o 17:29
Stary 2015-02-18, 17:43   #18
casus_belli
Zadomowienie

Jak koleżanka zaczynała stomatologię, to mieli nawet wyższy próg.
A co do pielęgniarstwa nie wiem, dlaczego wiele osób traktuje pielęgniarstwo jak zsyłkę dla tych, którzy się na medycynę nie dostali. To nie są lekkie studia, a przy okazji wymagają cho***ych predyspozycji psychicznych.
casus_belli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 17:47   #19
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Możliwe Koleżanka, która studiuje romanistykę jest za to co jakiś czas pytana z niedowierzaniem ,,Ale to co, cygański studiujesz?"

Takion94, jak ktoś się zastanawia nad studiami, to byłoby fajnie, jakby najpierw wpisał cokolwiek w Google, a nie pytał o studia chirurgiczne, biorąc pod uwagę, że od podziału na medycynę i chirurgię ludzie odeszli jeszcze w XIX wieku. Jeśli ktoś sobie takiego trudu zadać nie potrafi, to musi się liczyć z tym, że nie będzie traktowany poważnie i wywoła ironiczne komentarze, na Wizażu i tak jest Wersal w porównaniu do innych forów dotyczących edukacji. Nawiasem mówiąc, na stomatologię progi są praktycznie identyczne co na lekarski, także to nie jest najlepsza rada. Różnica wynosi może 3-4 punkty, nie więcej (na uczelniach, gdzie biorą pod uwagę dwa przedmioty).
Wiem wiem, że progi są prawie identyczne i nauki z pewnością też nie jest o wiele mniej
Stary 2015-02-18, 21:50   #20
poshh
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Takion94 Pokaż wiadomość
Wiem wiem, że progi są prawie identyczne i nauki z pewnością też nie jest o wiele mniej
To czemu doradzasz stomatologię na równi z pielęgniarstwem, na które ludzie dostają się z 50% biologii podstawowej?

Edytowane przez poshh
Czas edycji: 2015-02-18 o 21:51
Stary 2015-02-18, 22:11   #21
serenavanderwoodsen
Zadomowienie

GG do serenavanderwoodsen

Ale żeby być lekarzem dietetykiem to też chyba trzeba robić lekarskie? Kim się w ogóle jest/jakie się ma uprawnienia po "dietetyce"?
serenavanderwoodsen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 22:19   #22
poshh
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez serenavanderwoodsen Pokaż wiadomość
Ale żeby być lekarzem dietetykiem to też chyba trzeba robić lekarskie? Kim się w ogóle jest/jakie się ma uprawnienia po "dietetyce"?
Nie ma kogoś takiego jak lekarz dietetyk.
Kończy się dietetykę albo zdrowie publiczne ze specjalizacją
Stary 2015-02-19, 07:35   #23
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez serenavanderwoodsen Pokaż wiadomość
Dietetyk to nie lekarz. Z tego co wiem, nadal nie ma ustawy o zawodzie dietetyka, przez co np. gabinet dietetyczny może założyć osoba po studiach, a może po kursach.
Stary 2015-02-19, 12:16   #24
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
To czemu doradzasz stomatologię na równi z pielęgniarstwem, na które ludzie dostają się z 50% biologii podstawowej?
Wymieniłem tylko kierunki medyczne na jakie autorka mogła by pójść w razie gdyby nie dostała się na medycynę.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
I np. na UJ z tego co wiem to trzeba mieć zdaną biologię rozszerzoną żeby się dostać na pielęgniarstwo sama podstawa nie wystarczy.
Stary 2015-02-20, 17:02   #25
KaerbEmEvig
BAN stały

Cytat:
Dobrze, że nie facet i nie pytał o szkołę pedofilską.
KaerbEmEvig jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 17:20   #26
poshh
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Takion94 Pokaż wiadomość
Wymieniłem tylko kierunki medyczne na jakie autorka mogła by pójść w razie gdyby nie dostała się na medycynę.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

I np. na UJ z tego co wiem to trzeba mieć zdaną biologię rozszerzoną żeby się dostać na pielęgniarstwo sama podstawa nie wystarczy.
A gdzie ja napisałam, że mówię o UJ

Cytat:
Napisane przez KaerbEmEvig Pokaż wiadomość
Dobrze, że nie facet i nie pytał o szkołę pedofilską.
Trochę suche
Stary 2015-02-21, 15:24   #27
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hey_idi Pokaż wiadomość
myślisz że poradzisz sobie z biochemią, anatomią, fizjologią i innymi tego typu po takiej szkole jaką kończysz? żebyś się nie przeliczyła
Cytat:
Dietetyk to nie lekarz. Z tego co wiem, nadal nie ma ustawy o zawodzie dietetyka, przez co np. gabinet dietetyczny może założyć osoba po studiach, a może po kursach.
niestety nadal nie ma ustawy, a teraz ma powstać specjalizacja o nazwie obesitologia żeby wykurzyć wszystkich dietetyków
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-21, 22:29   #28
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
myślisz że poradzisz sobie z biochemią, anatomią, fizjologią i innymi tego typu po takiej szkole jaką kończysz? żebyś się nie przeliczyła
Nie ma co kogoś skreślać tylko dlatego, że skończył technikum czy słabe liceum Ludzie mają różne załamki w gimnazjum, bunty, problemy, idą po linii najmniejszego oporu, a potem ich nachodzi refleksja pod koniec szkoły średniej. Na roku mam naprawdę ludzi po różnych szkołach, studiach, którzy jakoś dają radę. Nie ma co uogólniać. Nie wszyscy z prestiżowych liceów sobie dają radę na studiach medycznych, żadna to gwarancja sukcesu. Wręcz bym powiedziała, że jakaś część, niewielka, ale jednak, tych osób z najlepszych szkół idzie na medycynę z poczuciem, że z takich elit wychodzą, że co to dla nich ta medycyna i przeżywają gorzkie rozczarowanie. Na studiach nikt nikogo nie pyta, jakie liceum się kończyło i na żadnym prowadzącym to wrażenia nie robi
Stary 2015-02-21, 22:51   #29
casus_belli
Zadomowienie

Nie wszyscy mają możliwość chodzenia do super liceum. Czasami w okolicy są 2-3 licea, albo i jedno. Internaty czy bursy to obciążenie finansowe dla rodziców, a i nie każdy 15-latek chce się z domu wyprowadzić. Także można mieć świetne wyniki, olimpiady itp. i "wylądować" w liceum jakich tysiące, ani specjalnie dobrym, ani koszmarnie złym.
casus_belli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 09:51   #30
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie ma co kogoś skreślać tylko dlatego, że skończył technikum czy słabe liceum Ludzie mają różne załamki w gimnazjum, bunty, problemy, idą po linii najmniejszego oporu, a potem ich nachodzi refleksja pod koniec szkoły średniej. Na roku mam naprawdę ludzi po różnych szkołach, studiach, którzy jakoś dają radę. Nie ma co uogólniać. Nie wszyscy z prestiżowych liceów sobie dają radę na studiach medycznych, żadna to gwarancja sukcesu. Wręcz bym powiedziała, że jakaś część, niewielka, ale jednak, tych osób z najlepszych szkół idzie na medycynę z poczuciem, że z takich elit wychodzą, że co to dla nich ta medycyna i przeżywają gorzkie rozczarowanie. Na studiach nikt nikogo nie pyta, jakie liceum się kończyło i na żadnym prowadzącym to wrażenia nie robi
Cytat:
Napisane przez casus_belli Pokaż wiadomość
Nie wszyscy mają możliwość chodzenia do super liceum. Czasami w okolicy są 2-3 licea, albo i jedno. Internaty czy bursy to obciążenie finansowe dla rodziców, a i nie każdy 15-latek chce się z domu wyprowadzić. Także można mieć świetne wyniki, olimpiady itp. i "wylądować" w liceum jakich tysiące, ani specjalnie dobrym, ani koszmarnie złym.
ale mnie zupełnie nie o to chodziło
miałam na myśli całkowicie inne "przedmioty wiodące", inną tematykę.. zwłaszcza że autorka raczej nie ma pojęcia o studiach medycznych skoro chce studiować chirurgię i pewnie nawet nie zdaje na maturze wymaganych przedmiotów..
myślę że najpierw wypadałoby się zapoznać z tematem, zobaczyć czy jest w stanie uczyć się biologiczno-chemicznych przedmiotów i wtedy myśleć o studiach nie związanych z profilem na jakim się teraz kształci

Edytowane przez bedeliciuos
Czas edycji: 2015-02-22 o 09:54
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości