Uciekający kot z domu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-25, 12:25   #1
echme
Zakorzenienie

Uciekający kot z domu

Cześć wszystkim

Od dwóch tygodni mam w domu dwa ponad 3 miesięczne kocurki nierasowe. Nie są z jednego miotu, oba kotki przygarnęliśmy z domów, gdzie mogły swobodnie wychodzić na dwór. Ja mam dom i planowałam, aby były niewychodzące. Problem polega na tym, że jeden kot już dwa razy zwiał i szczęście, że go złapaliśmy (chyba trochę bał się nieznanej okolicy). Teraz przy każdej próbie otwarcia drzwi, kot przybiega i widać, że chce wyjść na dwór. I nie wiem co mam robić. W poprzednim domu, gdzie wychowywał się z matką uciekł na parę dni i nie wrócił. Został przez nas znaleziony na pobliskim podwórzu. Miał dosłownie parę kroków do domu i nie wracał mimo, że tam zawsze czekała miska z jedzeniem. Boję się, że jak pozwolę mu na wychodzenie to również nie wróci. Poza tym nie chciałabym aby koty były wychodzące. Co poradzicie? Może wychodzenie razem z kotem z szelkami?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Stary 2014-08-25, 12:57   #2
dobbinka
Zakorzenienie

Dot.: Uciekający kot z domu

Nie każdy kot chce chodzić w szelkach. I to nie jest takie chodzenie jak z psem. Jeśli nie chcesz miec wychodzacych kotów, to raczej nie próbuj z nimi wychodzić na szelkach, bo będą jęczeć pod drzwiami. Przynajmniej dopóki się nie przyzwyczają i nie będą zwiewać przez drzwi.

Polecam osiatkowanie okien i niewychodzenie z kotami, odganianie ich od drzwi, kiedy się wychodzi. Po pewnym czasie przestaną się interesować drzwiami, a będą sobie obserwować zewnętrze przez siatkę. Cierpliwości.

Wzięłaś bardzo małe kociaki, normalnie te 2 tygodnie co najmniej powinny być jeszcze z mamą. Trzymam kciuki za was.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 13:04   #3
echme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
Wzięłaś bardzo małe kociaki, normalnie te 2 tygodnie co najmniej powinny być jeszcze z mamą. Trzymam kciuki za was.
Wziełam je jak miały 3 miesiące, wg mnie to dobry wiek na przygarnięcie kociaka. Nawet hodowle sprzedają kocięta w wieku 12 tygodni.

Dziękuję za odpowiedź
Stary 2014-08-25, 16:40   #4
esfira
Zakorzenienie

na razie musisz odganiać koty od drzwi, uwierz mi, że gdybym nie pilnowała drzwi, to mój kot by uciekał na klatkę schodową za każdym razem (no prawie) jak ktoś wchodzi/ wychodzi z domu. Takie są prawa fizyki, jeśli zostawi się otwarty otwór, to kot się przez ten otwór wydostanie na wolność. Z czasem koty zaczną się mniej interesować wolnością, na razie są jeszcze malutkie

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 19:07   #5
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez echme Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim

Od dwóch tygodni mam w domu dwa ponad 3 miesięczne kocurki nierasowe. Nie są z jednego miotu, oba kotki przygarnęliśmy z domów, gdzie mogły swobodnie wychodzić na dwór. Ja mam dom i planowałam, aby były niewychodzące. Problem polega na tym, że jeden kot już dwa razy zwiał i szczęście, że go złapaliśmy (chyba trochę bał się nieznanej okolicy). Teraz przy każdej próbie otwarcia drzwi, kot przybiega i widać, że chce wyjść na dwór. I nie wiem co mam robić. W poprzednim domu, gdzie wychowywał się z matką uciekł na parę dni i nie wrócił. Został przez nas znaleziony na pobliskim podwórzu. Miał dosłownie parę kroków do domu i nie wracał mimo, że tam zawsze czekała miska z jedzeniem. Boję się, że jak pozwolę mu na wychodzenie to również nie wróci. Poza tym nie chciałabym aby koty były wychodzące. Co poradzicie? Może wychodzenie razem z kotem z szelkami?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Jeśli masz dom, to pewnie masz swój pokój. Może trzymaj ich jakiś czas w nim. Moje się nauczyły , czasem wyjdą na korytarz, ale boją się obcych dźwięków i uciekają do środka.

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
Nie każdy kot chce chodzić w szelkach. I to nie jest takie chodzenie jak z psem. Jeśli nie chcesz miec wychodzacych kotów, to raczej nie próbuj z nimi wychodzić na szelkach, bo będą jęczeć pod drzwiami. Przynajmniej dopóki się nie przyzwyczają i nie będą zwiewać przez drzwi.

Polecam osiatkowanie okien i niewychodzenie z kotami, odganianie ich od drzwi, kiedy się wychodzi. Po pewnym czasie przestaną się interesować drzwiami, a będą sobie obserwować zewnętrze przez siatkę. Cierpliwości.

Mój Figiel żył na wolności ok. 5 m-cy. Jak rozwalił łapę, wzięłam go do siebie.
Nie lubił szelek, ale nie miał wyjścia. Teraz wychodzi do ogrodu na smyczy i w szelkach, na które nie zawraca uwagi.

Ale masz rację, jeśli koty mają być niewychodzące, lepiej nie prowokować. Może być tak, że jak będą miauczeć ktoś w końcu je wypuści.

Koleżanka miała kotkę, która pół roku siedziała w domu . A. pojechała z rodziną na wakacje, a jej mama ją wypuściła i wychodzi do tej pory (wysterylizowana) .
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 12:05   #6
Kreaturka30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
na razie musisz odganiać koty od drzwi, uwierz mi, że gdybym nie pilnowała drzwi, to mój kot by uciekał na klatkę schodową za każdym razem (no prawie) jak ktoś wchodzi/ wychodzi z domu. Takie są prawa fizyki, jeśli zostawi się otwarty otwór, to kot się przez ten otwór wydostanie na wolność. Z czasem koty zaczną się mniej interesować wolnością, na razie są jeszcze malutkie
Mój ucieka za każdym razem.
Przetrzymałam go rok czasu w domu, próbowałam z nim wychodzić na początku jak był malutki, uciekał mi, bał się wszystkiego.
Ostatnio kupiłam mu szelki i smycz, wzięłam go do rodziców tż (mają dom, ogródek i swojego kota), na początku był spięty- wiadomo, a potem mu przeszło. Trzymałam go na smyczy, a on.. zdjął szelki. W sumie zdjął je trzy razy ( mimo ściskania ich tak bardzo, że już bardziej to by się udusił). Teraz za każdym razem jak się z tż ubieramy i mamy wychodzić to siedzi pod drzwiami i patrzy, chce wyjść. No to spróbowałam. Założyłam mu szelki ( o dziwo, pozwolił je sobie założyć), przyczepiłam smycz, otworzyłam drzwi i tu się jego bohaterstwo skończyło, bo boi się wyjść na klatkę. Oczywiście boi się w szelkach, ale jak otworzę drzwi i on to ujrzy to leci na tę klatkę, jakby tam nie wiem co było.
Wcześniej jak mieszkałam na 2 piętrze to biegał różnie, góra albo dół, a teraz, że na najwyższym piętrze mieszkam to jak wyrwie to dwa piętra go gonię.

Wolałabym, żeby ze mną wychodził na dwór, ale zdejmuje szelki i ucieka, po schodach nie chodzi ( chyba mu się nie chce).

czemu nie chcesz, żeby Twoje koty wychodziły?
Stary 2014-08-28, 20:37   #7
echme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kreaturka30 Pokaż wiadomość
czemu nie chcesz, żeby Twoje koty wychodziły?
W szelkach mogłyby wychodzić, nie chce, żeby wychodziła same bez mojego nadzoru. Boję się, że samochód je przejedzie, że nie wrócą, nie lubie u kotów takiego brudnego futerka, jakie mają koty wychodzące samopas sąsiadów. Dobrze je karmię i nie chciałabym również, żeby wyjadały jakieś resztki u sąsiadów, co zostawiają stare jedzenie przed domem.
Stary 2015-03-02, 22:33   #8
echme
Zakorzenienie

Odświeżam wątek bo mam nowy a jednak podobny problem. Jednak zdecydowałam się kotki wypuszczać, zawsze wracają. Jednak kiedy siedzą w domu to chcą wyjść i strasznie miauczą pod drzwiami. W przyszłości możliwe, że będę mieszkała w bloku a nie w domu i tutaj pytanie: Czy jak przestane je w ogóle wypuszczać to w końcu się przyzwyczają i nie będą już płakać?
Stary 2015-03-03, 16:45   #9
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez echme Pokaż wiadomość
Odświeżam wątek bo mam nowy a jednak podobny problem. Jednak zdecydowałam się kotki wypuszczać, zawsze wracają. Jednak kiedy siedzą w domu to chcą wyjść i strasznie miauczą pod drzwiami. W przyszłości możliwe, że będę mieszkała w bloku a nie w domu i tutaj pytanie: Czy jak przestane je w ogóle wypuszczać to w końcu się przyzwyczają i nie będą już płakać?
w końcu się przyzwyczają, przede wszystkim trzeba im w domu zapewnić tyle atrakcji, żeby nie chciało im się wychodzić na zewnątrz . Czy kociaki sa już wykastrowane?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-03, 16:47   #10
echme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
w końcu się przyzwyczają, przede wszystkim trzeba im w domu zapewnić tyle atrakcji, żeby nie chciało im się wychodzić na zewnątrz . Czy kociaki sa już wykastrowane?
Tak, są wykastrowane. Chciałabym, żeby tak nie płakały.
Stary 2015-03-05, 12:18   #11
Hiver
Raczkowanie

Też wypuszczałam koty i dorobiłam się małego cmentarzyka. Teraz obowiązkowo siedzą w domu, wychodzą tylko na szelkach. Tylko jedna kotka chce wychodzić, czatuje pod drzwiami. Kilka razy mi uciekła i raz wróciła po paru dniach ze złamanym biodrem.
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-05, 13:03   #12
effcia82
Zakorzenienie

Trzeba wyrobić sobie nawyk powolnego uchylania drzwi i szybkiego łapania sierściucha za karczycho. Czasem starczy tupnąć nogą i sam ucieka ale nie zawsze skutkuje. Mój tylko czycha aby uciec no chyba, że jest bardzo zmęczony i nawet nie wstanie ze swego łoża aby się przywitać.
Przed wyjściem natomiast zawsze muszę lokalizować miejsce pobytu kocura i ocenić kto szybciej dobiegnie do drzwi, następnie szybko zatrzasnąć starając się nie przyciąć wąsów.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości