|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Uciekający kot z domu
Cześć wszystkim
![]() Od dwóch tygodni mam w domu dwa ponad 3 miesięczne kocurki nierasowe. Nie są z jednego miotu, oba kotki przygarnęliśmy z domów, gdzie mogły swobodnie wychodzić na dwór. Ja mam dom i planowałam, aby były niewychodzące. Problem polega na tym, że jeden kot już dwa razy zwiał i szczęście, że go złapaliśmy (chyba trochę bał się nieznanej okolicy). Teraz przy każdej próbie otwarcia drzwi, kot przybiega i widać, że chce wyjść na dwór. I nie wiem co mam robić. W poprzednim domu, gdzie wychowywał się z matką uciekł na parę dni i nie wrócił. Został przez nas znaleziony na pobliskim podwórzu. Miał dosłownie parę kroków do domu i nie wracał mimo, że tam zawsze czekała miska z jedzeniem. Boję się, że jak pozwolę mu na wychodzenie to również nie wróci. Poza tym nie chciałabym aby koty były wychodzące. Co poradzicie? Może wychodzenie razem z kotem z szelkami? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uciekający kot z domu
Nie każdy kot chce chodzić w szelkach. I to nie jest takie chodzenie jak z psem. Jeśli nie chcesz miec wychodzacych kotów, to raczej nie próbuj z nimi wychodzić na szelkach, bo będą jęczeć pod drzwiami. Przynajmniej dopóki się nie przyzwyczają i nie będą zwiewać przez drzwi.
Polecam osiatkowanie okien i niewychodzenie z kotami, odganianie ich od drzwi, kiedy się wychodzi. Po pewnym czasie przestaną się interesować drzwiami, a będą sobie obserwować zewnętrze przez siatkę. Cierpliwości. Wzięłaś bardzo małe kociaki, normalnie te 2 tygodnie co najmniej powinny być jeszcze z mamą. Trzymam kciuki za was. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
na razie musisz odganiać koty od drzwi, uwierz mi, że gdybym nie pilnowała drzwi, to mój kot by uciekał na klatkę schodową za każdym razem (no prawie) jak ktoś wchodzi/ wychodzi z domu. Takie są prawa fizyki, jeśli zostawi się otwarty otwór, to kot się przez ten otwór wydostanie na wolność. Z czasem koty zaczną się mniej interesować wolnością, na razie są jeszcze malutkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
Nie lubił szelek, ale nie miał wyjścia. Teraz wychodzi do ogrodu na smyczy i w szelkach, na które nie zawraca uwagi. Ale masz rację, jeśli koty mają być niewychodzące, lepiej nie prowokować. Może być tak, że jak będą miauczeć ktoś w końcu je wypuści. Koleżanka miała kotkę, która pół roku siedziała w domu . A. pojechała z rodziną na wakacje, a jej mama ją wypuściła i wychodzi do tej pory (wysterylizowana) .
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przetrzymałam go rok czasu w domu, próbowałam z nim wychodzić na początku jak był malutki, uciekał mi, bał się wszystkiego. Ostatnio kupiłam mu szelki i smycz, wzięłam go do rodziców tż (mają dom, ogródek i swojego kota), na początku był spięty- wiadomo, a potem mu przeszło. Trzymałam go na smyczy, a on.. zdjął szelki. W sumie zdjął je trzy razy ( mimo ściskania ich tak bardzo, że już bardziej to by się udusił). Teraz za każdym razem jak się z tż ubieramy i mamy wychodzić to siedzi pod drzwiami i patrzy, chce wyjść. No to spróbowałam. Założyłam mu szelki ( o dziwo, pozwolił je sobie założyć), przyczepiłam smycz, otworzyłam drzwi i tu się jego bohaterstwo skończyło, bo boi się wyjść na klatkę. Oczywiście boi się w szelkach, ale jak otworzę drzwi i on to ujrzy to leci na tę klatkę, jakby tam nie wiem co było. ![]() Wcześniej jak mieszkałam na 2 piętrze to biegał różnie, góra albo dół, a teraz, że na najwyższym piętrze mieszkam to jak wyrwie to dwa piętra go gonię. ![]() Wolałabym, żeby ze mną wychodził na dwór, ale zdejmuje szelki i ucieka, po schodach nie chodzi ( chyba mu się nie chce). czemu nie chcesz, żeby Twoje koty wychodziły?
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W szelkach mogłyby wychodzić, nie chce, żeby wychodziła same bez mojego nadzoru. Boję się, że samochód je przejedzie, że nie wrócą, nie lubie u kotów takiego brudnego futerka, jakie mają koty wychodzące samopas sąsiadów. Dobrze je karmię i nie chciałabym również, żeby wyjadały jakieś resztki u sąsiadów, co zostawiają stare jedzenie przed domem.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek bo mam nowy a jednak podobny problem. Jednak zdecydowałam się kotki wypuszczać, zawsze wracają. Jednak kiedy siedzą w domu to chcą wyjść i strasznie miauczą pod drzwiami. W przyszłości możliwe, że będę mieszkała w bloku a nie w domu i tutaj pytanie: Czy jak przestane je w ogóle wypuszczać to w końcu się przyzwyczają i nie będą już płakać?
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Tak, są wykastrowane. Chciałabym, żeby tak nie płakały.
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Też wypuszczałam koty i dorobiłam się małego cmentarzyka. Teraz obowiązkowo siedzą w domu, wychodzą tylko na szelkach. Tylko jedna kotka chce wychodzić, czatuje pod drzwiami. Kilka razy mi uciekła i raz wróciła po paru dniach ze złamanym biodrem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Trzeba wyrobić sobie nawyk powolnego uchylania drzwi i szybkiego łapania sierściucha za karczycho. Czasem starczy tupnąć nogą i sam ucieka ale nie zawsze skutkuje. Mój tylko czycha aby uciec no chyba, że jest bardzo zmęczony i nawet nie wstanie ze swego łoża aby się przywitać.
Przed wyjściem natomiast zawsze muszę lokalizować miejsce pobytu kocura i ocenić kto szybciej dobiegnie do drzwi, następnie szybko zatrzasnąć starając się nie przyciąć wąsów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.