Problem...czy jestem homo? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-20, 15:52   #1
Zetka262
Przyczajenie

Problem...czy jestem homo?

Witam serdecznie!
Mam na imię Sylwia i jestem tutaj nowa..Chce Was prosić o radę, czy jestem lesbijką? Mam 14 lat, od prawie roku czuję popęd do dziewczyn. Nigdy nie czułam niczego do chłopaków, czasami może mi się podobali (podziwiałam ich wysportowane ciało, itp.) ale nic poza tym. Natomiast, nie jestem w stanie stwierdzić, czy kiedykolwiek zakochałam się w kobiecie, może tak...obecnie jestem bardzo zafascynowana swoją koleżanką z klasy, gdy mnie dotknie, to czuje dreszcze...Jeszcze nigdy nie całowałam się, ani z dziewczyną, ani z chłopakiem. Ale gdy widzę jakąś piękną dziewczynę, to dosłownie, szaleje...nie moge się skupić, myśle tylko o niej. Ze 3, może 4 razy byłam naprawdę bardzo ''zafascynowana'', nie potrafię tego opisać, marzyłam, by ją pocałować, przytulić...może nawet zrobić coś więcej. No i...proszę o radę, jestem lesbijką czy nie. Tylko błagam nie piszcie komentarzy typu ''jeszcze dojrzewasz''...ja to rozumiem, czytałam setki takich opini, ale to mi nie pomorze. I jeszcze jedno, jeśli jestem homo, to jak powiedzieć o tym mojej mamie (sama mnie wychowuje, nie mamy wspaniałych relacji, nie wiem czy jest ''homofobem'', u nas w domu nie rozmawia się, o związkach hetero, a co dopiero homo)... Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE RADY
Zetka262 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 16:02   #2
zlotniczanka
plum plum

Dot.: Problem...czy jestem homo?

nie napiszę nic odkrywczego, ale naprawdę dorastasz. Bardzo możliwe, że jesteś homo lub bi. Ale to trudno stwierdzić, bo nie masz jeszcze żadnych seksualnych doświadczeń. Może być tak, że pomimo wielkiej fascynacji seks z inną kobietą Cię rozczaruje.
Być może fascynacje kobietami wynikają właśnie z tego, że faktycznie jesteś lesbijką. Być może oprócz pociągu do kobiet pojawi się pociąg do facetów i będziesz miała i takie i takie związki.
Jeśli chodzi o mamę, to możesz ją zapytać o zdanie. Nawet wymyśloną historyjką: "mamo, a kolega z klasy twierdzi, że jest gejem, powiedział swoim rodzicom, nie zareagowali źle. Gadaliśmy dziś pół dnia o tym w szkole. Co Ty w podobnej sytuacji byś zrobiła? Bo jestem ciekawa"

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 19:06   #3
majacze
Przyczajenie

14 lat to bardzo trudny wiek. Zachodzą wtedy ogromne zmiany w Twojej osobowości i postrzeganiu świata. Być może właśnie jesteś na etapie poznawania siebie głębiej i zaczynasz zdawać sobie sprawę kim naprawdę jesteś, ale takie zachwiania są dosyć częste i teraz może wydawać Ci się, że jesteś lesbijką, a za kilka miesięcy Ci "przejdzie" i stwierdzisz, że to tylko fascynacja. Też tak miałam przez pewien czas. Natomiast mój znajomy właśnie w drugiej klasie gimnazjum uświadomił sobie, że jest gejem. Na początku nie mógł się z tym pogodzić, dopiero po kilku latach zaczął się do tego przyznawać. Jeżeli mama wychowuje Cię sama, powinnaś zadbać o dobre relacje z nią. Rozumiem, że jest ciężko, ale poczujesz ulgę, kiedy przełamiesz pierwsze lody. Poczucie wsparcia i braku skrępowania przed mamą jest bardzo ważne. Zacznij rozmowę z nią w sposób, który zasugerowała moja poprzedniczka i nie bój się, mama to mama.
Powodzenia
majacze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 02:54   #4
201604250941
Konto usunięte

Kochanie, sorry, ale serio to Ci sie jeszcze milion razy zmieni. Ten pociag jest normalny, wiele dziewczyn w twoim wieku go odczuwa, a koniec koncow konczy sie na tym, ze lubia raz w czas sie poprzytulac z inna dziewczyna, ale zwiazki tworza tylko hetero. Nie denerwuj sie tekstami o wieku, po prostu bylysmy na tej sciezce wczesniej i juz ja przeszlysmy.

Takze nie mow nic mamie, bo to jest bardzo trudna rozmowa i byc moze wasze relacje stana sie trudniejsze. A potem moze sie okazac, ze jestes hetero albo bi i tyle z tego, potem odkrecic to przed ludzmi nie jest tak latwo.
Moim zdaniem czas na taka rozmowe z matka bedzie kiedy sobie znajdziesz dziewczyne, a juz na pewno dopiero kiedy bedziesz pewna swojej orientacji. To nie jest absolutnie nic zlego ani dziwnego w twoim pokoleniu, natomiast z rodzicami nie musi byc tak latwo, dlatego nie ma sensu sie stresowac czyms, co byc moze nie istnieje. Poza tym to nie z matka tworzysz zwiazek, wiec nic jej do tego na ten moment.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 09:17   #5
93Strawberry
Raczkowanie

To zupełnie normalnie w okresie dojrzewania Niczym się nie przejmuj.
93Strawberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 11:18   #6
201607040946
Konto usunięte

Tak, to zupełnie normalne. Wyrośniesz na zdrową osobniczkę hetero, będziesz miała trójkę dzieci i męża.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 11:29   #7
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Tak, to zupełnie normalne. Wyrośniesz na zdrową osobniczkę hetero, będziesz miała trójkę dzieci i męża.
a jak nie wyrośnie?

Stary 2015-03-21, 11:32   #8
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Pokaż wiadomość
a jak nie wyrośnie?
Nie ma takiej opcji
Stary 2015-03-21, 11:34   #9
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
a jak nie wyrośnie?
to niech nie wyrosnie na pewno i wtedy dopiero idzie z matka rozmawiac jak juz jest o czym i jak jest na tyle dojrzala i silna emocjonalnie, zeby taka rozmowe zniesc
po co ma robic to teraz jak jej sie to 5 razy zmieni jeszcze
Stary 2015-03-21, 11:44   #10
zlotniczanka
plum plum

zgadzam się z candycotton, ale nie spodobało mi się sformułowanie "normalna".
Ot, taka jestem poprawna politycznie

Stary 2015-03-21, 11:48   #11
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
nie, tu wszyscy pisali ze to jest normalne, nikt nie pisal o orientacji w ten sposob
eh 14 lat to trudny wiek pod tym wzgledem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-21, 12:03   #12
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Przecież to był sarkazm
Stary 2015-03-21, 15:30   #13
Zetka262
Przyczajenie

Hahaha...trochę uśmiałam się czytając Wasze komentarze... nie sądzę, że mi się to zmieni, bo chłopcy nigdy mnie nie interesowali, ale czas pokaże. Dzięki za rady, i jeszcze jedno, czy mój pociąg do kobiet może mieć związek z urazem do facetów? A i z tym ''normalna''... xD nigdy nie byłam normalna i nie będę, więc spk

Edytowane przez Zetka262
Czas edycji: 2015-03-21 o 15:31
Zetka262 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 15:35   #14
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość

Autorko - nie musisz się na ten moment określać. Rozjaśni Ci się, gdy zdobędziesz więcej doświadczeń, a i tak nie jest powiedziane, że rozjaśni się na stałe. Z mamą rozmawiaj, gdy będziesz miała dziewczynę.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 15:40   #15
Tajemniczy_
Przyczajenie

Jako osoba homoseksualna, przyznam rację moim przedmówcą.

To z czasem może się zmienić, teraz dojrzewasz i wiele rzeczy zmienia się nie tylko w Twoim ciele, ale też psychice. Sam przez taki okres przechodziłem i borykałem się z identyczną sytuacją jak Ty. Niektórym to przemija, innym to pozostaje. Cóż u mnie, nie przeminęło, a oswoiłem się z tym i zaakceptowałem to w ostatniej klasie gimnazjum. Pozostaje Ci jedynie czekać i zobaczyć co przyniesie czas.

Wstrzymaj się z rozmową z mamą na ten temat. Jam sam wstrzymywałem się z tym przez cztery lata, a przyznałem się dopiero wtedy kiedy trafiłem na partnera, przy którym czuje, że chce pozostać do końca życia. Niektórzy z naszych kręgów, nie dokonują Coming Out przez całe życie, pozostawiając znajomych i rodzinę w sferze nieświadomości. Ludzie są różni, jedni akceptują odmienne orientacje seksualne, a inni nie.
Dopóki nie będziesz niczego pewna, zachowaj to dla siebie

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości