Problem z matką - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-20, 13:50   #1
Natka_Pietruszki91
Wtajemniczenie

Problem z matką

Poproszę o poradę, jeśli był już podobny wątek to proszę o skasowanie. Chodzi o to, że moja matka jest bardzo stronnicza. Mam 24 lata i jak na razie jestem na utrzymaniu rodziców, bo studiuję. W tym roku wychodzę za mąż i oni też finansują część wesela. Głównym problemem są relacje matki ze mną i moją siostrą. Siostra jest 3 lata ode mnie młodsza, ma 10 lat starszego faceta, który bardzo zbajerował moich rodziców. Po części matka ją jeszcze utrzymuje, bo płaci jej za studia.
Chodzi o to, że moja matka bardzo faworyzuje moją siostrę. Ja zawsze jestem ta gorsza, brzydsza, głupsza i ogólnie jestem nieudacznikiem do kwadratu i nic w życiu nie osiągnę wg niej, bo taka już jestem beznadziejna. A siostra jest taka cudowna i wspaniała i ogólnie oh, ah. Nie pamiętają już, że puszczała się za kasę (od razu zaznaczam, że moi rodzice mają pieniądze i nie zmusiła jej sytuacja tylko od tak). Ja mimo to, że nigdy nic złego nie zrobiłam zawsze byłam ta gorsza. Dzisiejsza sytuacja skłoniła mnie do utworzenia wątku - mieliśmy z moim TŻ pojechać do rodziców na wieś jednak nie przyjedziemy, bo on ma jutro do pracy jak się okazało i ogólnie mieliśmy wracać w sb i tak, bo jutro wieczorem idziemy na urodziny do koleżanki. Matka się obraziła, bo miałam przyjechać i jej pomóc - w końcu jestem taka niezastąpiona. Moja siostra nie była w domu od ponad miesiąca i nikt o to afery nie robi, ale jak ja nie przyjeżdżam dłużej niż 2 tyg to jest wielki problem, że mnie nie ma, że nikt jej nie pomaga. Wg mojej matki moja siostrzyczka jest wielece zmęczona, bo przecież tak pracuje i ma studia w weekend i nie musi nic pomagać, a ja nic nie robię przecież - lenię się, chlam i żre i to moje zajęcia. Nic, że mam II kierunki i próbuję znaleźć pracę. Jak pracowałam było podobnie - nikt się tym nie przejmował, że mam studia i pracę. Jak przyjeżdżam do domu to zawsze pomagam, ale z drugiej strony nie ma aż tyle roboty, z którą moja matka sama by sobie nie poradziła. Mojej siostrze daje pieniądze nawet jak teraz zaczęła zarabiać a ja jak pracowałam nie dostawałam od niej nic. Na świadka też muszę brać moją siostrę, bo moja matka płaci to wymaga, kłóciłam się z nią o to, ale i tak wyszło, że ją wzięłam. Jestem z tego bardzo niezadowolona, ale jak bym jej nie wzięła to pewnie bym musiała się pożegnać z weselem. Siostra jest strasznie samolubna - zapowiedziała mi, że przyjedzie prosto do kościoła na mój ślub, bo musi iść do fryzjera i kosmetyczki w mieście, którym mieszka. Matka nic z tego nie robi. Panieński też mi robi pod swoje dyktando - ja chciałam zrobić wypad na domek z dziewczynami a ona chce w moim mieście. Jeszcze datę ustaliła nie taką jak chcę. W ogóle mam z nią słaby kontakt, nie odwiedzamy się (widujemy się tylko w domu rodzinnym), mało ze sobą rozmawiamy i prawdę mówiąc to ona za wiele chyba o mnie nie wie. Może to brzmi dziecinnie, ale ja naprawdę nie wiem jak to rozwiązać i jak postępować z matką, która jest tak bardzo nią zachwycona a ja przez to cierpię tylko.

11/2015
Natka_Pietruszki91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 13:57   #2
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dot.: Problem z matką

Cytat:
Napisane przez Natka_Pietruszki91 Pokaż wiadomość
Poproszę o poradę, jeśli był już podobny wątek to proszę o skasowanie. Chodzi o to, że moja matka jest bardzo stronnicza. Mam 24 lata i jak na razie jestem na utrzymaniu rodziców, bo studiuję. W tym roku wychodzę za mąż i oni też finansują część wesela. Głównym problemem są relacje matki ze mną i moją siostrą. Siostra jest 3 lata ode mnie młodsza, ma 10 lat starszego faceta, który bardzo zbajerował moich rodziców. Po części matka ją jeszcze utrzymuje, bo płaci jej za studia.
Chodzi o to, że moja matka bardzo faworyzuje moją siostrę. Ja zawsze jestem ta gorsza, brzydsza, głupsza i ogólnie jestem nieudacznikiem do kwadratu i nic w życiu nie osiągnę wg niej, bo taka już jestem beznadziejna. A siostra jest taka cudowna i wspaniała i ogólnie oh, ah. Nie pamiętają już, że puszczała się za kasę (od razu zaznaczam, że moi rodzice mają pieniądze i nie zmusiła jej sytuacja tylko od tak). Ja mimo to, że nigdy nic złego nie zrobiłam zawsze byłam ta gorsza. Dzisiejsza sytuacja skłoniła mnie do utworzenia wątku - mieliśmy z moim TŻ pojechać do rodziców na wieś jednak nie przyjedziemy, bo on ma jutro do pracy jak się okazało i ogólnie mieliśmy wracać w sb i tak, bo jutro wieczorem idziemy na urodziny do koleżanki. Matka się obraziła, bo miałam przyjechać i jej pomóc - w końcu jestem taka niezastąpiona. Moja siostra nie była w domu od ponad miesiąca i nikt o to afery nie robi, ale jak ja nie przyjeżdżam dłużej niż 2 tyg to jest wielki problem, że mnie nie ma, że nikt jej nie pomaga. Wg mojej matki moja siostrzyczka jest wielece zmęczona, bo przecież tak pracuje i ma studia w weekend i nie musi nic pomagać, a ja nic nie robię przecież - lenię się, chlam i żre i to moje zajęcia. Nic, że mam II kierunki i próbuję znaleźć pracę. Jak pracowałam było podobnie - nikt się tym nie przejmował, że mam studia i pracę. Jak przyjeżdżam do domu to zawsze pomagam, ale z drugiej strony nie ma aż tyle roboty, z którą moja matka sama by sobie nie poradziła. Mojej siostrze daje pieniądze nawet jak teraz zaczęła zarabiać a ja jak pracowałam nie dostawałam od niej nic. Na świadka też muszę brać moją siostrę, bo moja matka płaci to wymaga, kłóciłam się z nią o to, ale i tak wyszło, że ją wzięłam. Jestem z tego bardzo niezadowolona, ale jak bym jej nie wzięła to pewnie bym musiała się pożegnać z weselem. Siostra jest strasznie samolubna - zapowiedziała mi, że przyjedzie prosto do kościoła na mój ślub, bo musi iść do fryzjera i kosmetyczki w mieście, którym mieszka. Matka nic z tego nie robi. Panieński też mi robi pod swoje dyktando - ja chciałam zrobić wypad na domek z dziewczynami a ona chce w moim mieście. Jeszcze datę ustaliła nie taką jak chcę. W ogóle mam z nią słaby kontakt, nie odwiedzamy się (widujemy się tylko w domu rodzinnym), mało ze sobą rozmawiamy i prawdę mówiąc to ona za wiele chyba o mnie nie wie. Może to brzmi dziecinnie, ale ja naprawdę nie wiem jak to rozwiązać i jak postępować z matką, która jest tak bardzo nią zachwycona a ja przez to cierpię tylko.
Ja bym na Twoim miejscu zrezygnowała z wesela, wzieła skromny ślub i odcięła od rodzinki.
A jakby mi zależało na weselu to bym przełożyłą ślub i sama na nie odłożyła.
Dajesz sobie wchodzić na głowę, bo rodzice dają pieniądze to się nie dziw, że jest wszystko nie tak.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:00   #3
Natka_Pietruszki91
Wtajemniczenie

Jej tez daja a wszystko jest ok. Z wesele nie zrezygnuje, bo juz troche za pozno.

11/2015

Edytowane przez Natka_Pietruszki91
Czas edycji: 2015-03-20 o 14:07
Stary 2015-03-20, 14:06   #4
Chatul
ma zielone pojęcie

Moim zdaniem jedyną możliwością jest odcięcie się i uniezależnienie od matki. Skoro zawsze taka była, mała szansa, że kiedykolwiek z jakiegokolwiek powodu zmieni swoje zachowanie.

No i ja bym zrezygnowała z wesela i panieńskiego. Dopóki to matka płaci za imprezy, dopóty ona będzie dyktować warunki robić wszystko na przekór osobie, której te imprezy dotyczą. Według mnie to średnia przyjemność. Zwłaszcza, że dodatkowo wzmacnia niezdrową relację miedzy córką a matką i uczy matkę, że jej finanse stanowią dobry i skuteczny sposób na uprzykrzenie życia córki.

Szukaj pracy i próbuj się uniezależnić. Zwłaszcza, że z czegoś też musisz się utrzymywać po ślubie.
Stary 2015-03-20, 14:07   #5
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Jej tez daja a wszystko jest ok. Z wesele nie zrezygnuje.
No to jak chcesz je mieć po swojemu to przełóż je i sami na nie odłóżcie pieniądze.
Czego oczekujesz? Że dostaniesz radę jak przemówić rodzicom do rozsądku? Nie dostaniesz takiej, bo to neimożliwe, to taki typ.
Chcesz swoje życie to się odetnij i zacznij samodzielne życie, bez pieniedzy rodziców.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:07   #6
Pomaranczorange
BAN stały

Cytat:
To zaakceptuj to,bo raczej się to nie zmieni.Dopóki będziesz tam mieszkać i być na utrzymaniu.
Pomaranczorange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:08   #7
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Skoro wolisz wesele, niż świadkową, która pomoże i nie przysporzy nerwów, tylko będzie Ciebie uspokajała, to chyba nie ma o czym mówić.

Dałaś sobie wejść na głowę, to jedyne, co mam do powiedzenia. Mój brat też jest zawsze lepszy we wszystkim co robi, pomimo tego, że jest trochę życiowa niedorajdą. Mamcia na każdym karku przypomina mi, że brat to i tamto, a ja TYLKO coś tam.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:18   #8
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Proponuję realnie spoglądać na życie. Albo rybki, albo akwarium. Albo spokojne, skromne wesele, albo wesele, które pewnie będziesz niemiło wspominać. Warto nie żyć ponad stan.
Poza tym: myślisz, że rodzice dalej będą dawać Ci kasę po ślubie?

Edytowane przez 397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Czas edycji: 2015-03-20 o 14:44
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:23   #9
Bananalama
jestę wieszczę

Nic z tym nie zrobisz, przykro mi.
Poza tym wiedziałaś jaka jest Twoja matka, a mimo wszystko dałaś się tak traktować, bo weselicho musi być, skromne przyjęcie to potwarz przecież, prawda?
Trudno, teraz tańcz jak mamusia zagra...

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:34   #10
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Na własne życzenie szargasz sobie nerwy i to w dodatku w imię jednej imprezy. Ja rozumiem, że pieniądze matki nie śmierdzą ale dorośnij, znajdź pracę i sama zapłać za wesele ewentualnie zorganizuj coś bardziej kameralnego. Odetniesz się od toksycznej matki.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:34   #11
Elfir
Zakorzenienie

studiujesz, bierzesz ślub - a co planujesz po ślubie? Nadal siedzieć na garnuszku rodziców?

Czy może ślub bierzesz tylko po to, by mieć złudzenie, że uciekłaś od matki?

Po tym, co napisałaś mogę wnioskować, że jesteś dzieckiem - emocjonalnie i społecznie dzieckiem zależnym od rodziców. A ślub nie jest magicznym wydarzeniem, zmieniającym rzeczywistość. Moim zdaniem na ślub zdecydowanie dla ciebie za wcześnie.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-20, 14:40   #12
zlotniczanka
plum plum

skoro jest za późno na rezygnację z wesela, to powiedz siostrze, że ma być tylko twoim świadkiem na ślubie, a resztę: panieński itp zorganizuje Ci osoba, którą faktycznie chciałaś na świadka. Ja bym tak zrobiła. I nie prosiła siostry o nic, co wykracza poza obowiązki w dniu ślubu.
Jeśli chodzi o rodziców zaciśnij zęby do wesela, a później się odetnij.
Pomyśl o terapii, bo może slub we wczesnym wieku (dla mnie 23 lata to dość mało, zwłaszcza, że nie masz pracy itp) to próba ucieczki z domu, a nie świadoma decyzja dorosłej osoby.
Innych rad, skoro nie chcesz samodzielności już teraz, nie mam.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:47   #13
kennedy
Zakorzenienie

wg mnie autorka przesadza.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 14:51   #14
aleksandra_88
Raczkowanie

Cytat:
Jej tez daja a wszystko jest ok. Z wesele nie zrezygnuje, bo juz troche za pozno.
Jak mnie moi rodzice denerwowali to z dziennych przeniosłam się na zaoczne, znalazłam pracę i sama sobie za nie płaciłam, sama płaciłam za wynajem i robiłam co chciałam.

Nie rozumiem trochę takich problemów, że dorosły człowiek gotowy na poważne kroki w życiu nie umie sobie sam odłożyć pieniędzy (wystarczy w wakacje na 3 miesiące wyjechać za granicę). To fajnie, jak jedni i drudzy rodzice mogą się dołożyć do wesela, ale ja bym nie chciała oskubywać rodziców (niech mają swoją kasę na stare lata i sobie np. podróżują). Wolałabym skromniejszą ceremonię, ale po swojemu, niż brać od rodziców i jeszcze musieć dziękować w takiej sytuacji, jak twoja.

Twój problem polega na tym, że mama ma taki stosunek a nie inny a Ty dopóki bierzesz od niej pieniądze, to będziesz musiała się jednak trochę z nią liczyć. Jak chcesz być samodzielna, to po prostu bądź. Brać ślub a nie mieć pracy i dalej ciągnąć pieniądze od rodziców to trochę wszystko mija się z celem...
aleksandra_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 15:21   #15
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Mojej siostrze daje pieniądze nawet jak teraz zaczęła zarabiać a ja jak pracowałam nie dostawałam od niej nic. Na świadka też muszę brać moją siostrę, bo moja matka płaci to wymaga, kłóciłam się z nią o to, ale i tak wyszło, że ją wzięłam.
Nic w tej sytuacji nie jest normalne i tyle; podobnie jak sensu w weselichu, "bo mamusia płaci" nie wyobrażam sobie, jeśli wygląda to tak, że nie miałabym nic do powiedzenia. I nigdy ślub nie pomoże na nic, jeśli traktowany jest- a tak to wygląda- jak ucieczka z domu od mamy.
I jak zrozumiesz rzecz podstawową: nie zmienisz kogoś, ale możesz zmienić siebie i swoje nastawienie do czegoś. Tylko wzięcie w końcu odpowiedzialności za siebie i za to- ma swoją cenę, nie da się obrzucać winą innych.
Bo ani matki (niefajne zachowania bardzo), ani siostry nie zmienisz. Zrozum to.

Cytat:
Panieński też mi robi pod swoje dyktando - ja chciałam zrobić wypad na domek z dziewczynami a ona chce w moim mieście. Jeszcze datę ustaliła nie taką jak chcę.
- a to jest jeszcze głupsze, a akceptacja tego- niezrozumiała.Jaki widzisz sens wesela w takiej atmosferze i takim nastawieniu wobec Ciebie?
Nie wiem- ślub + wyjazd zaraz po ślubie z mężem wygląda na super pomysł wobec tego, jak ma to wyglądać , gdy opisałaś.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2015-03-20 o 15:32
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-20, 16:03   #16
Monian
Zakorzenienie

No cóż nie wiele tu można doradzić. Powinnaś odciąć się psychicznie i finansowo od rodziny. Z wesela nie chcesz/nie możesz już zrezygnować, widać, że nastawiasz się że to będzie wspaniały dzień a pewnie się rozczarujesz. Po ślubie rodzice dalej będą Cię utrzymywać?
Monian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 16:12   #17
elamem
Rozeznanie

Wydaje mi się dziewczyny, że przegapiacie pewien ważny aspekt. Przywiązanie córki do toksycznej matki. Tym bardziej, że matka nie musi być jednoznacznie niedobra. Faworyzuje starszą siostrę, ale młodszej kontakt z nią też może dużo dawać choć i truć zarazem przez gloryfikowanie tamtej.

Po pierwsze wydaje mi się, że istnieje rozdźwięk między intencjami rodziców, a tym jak dzieci interpretują ich zachowanie. Jest to oczywiście wina wyłącznie rodziców... Wydaje im się, że stawiając siostrę za wzór motywują drugą osobę, a jest na odwrót. Warto im o tym szczerze powiedzieć (choć zapewne zbagatelizują to w swojej obronie). "Mamo nie chcę, żebyś stawiała mnie w konkury z siostrą bo przez to zatracasz we mnie do niej sympatię". Coś w tym stylu.
Kwestia świadkowiej z kolei może wynikać z utartej rodzinnej tradycji, a nie uwielbienia dla siostry. Skoro to już ustalone to nie ma bardzo odwrotu, ale można coś pokombinować z panieńskim. Szkoda tracić ten wieczór. Czy siostra też naciskała na bycie świadkową?

Odcięcie od matki nie będzie miało sensu i nie przyniesie ulgi bez terapii. Tak myślę. Bo widać, że w domu są żelazne przydziały ról i rolą autorki jest też opiekowanie się matką na starość, już jest w ten schemat wpychana. Jeśli odetnie się ot tak to będzie cierpieć w poczuciu, że nie spełniła oczekiwań. To trzeba przepracować, uświadomić sobie w jakich schematach się tkwi i jak się z nich wyzwolić.
elamem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 16:33   #18
skazana_na_bluesa
.

mówiąc w skrócie - jak się ma kiepskie priorytety to tak jest. jak się ma toksyczną matkę to zamiast brać drugi kierunek studiów idzie się do pracy i usamodzielnia finansowo. później, po dorośnięciu i odcięciu pępowiny, myśli się o ślubie i odkłada na niego. znasz swoją matkę nie od dziś i jesteś nadal zaskoczona jej zachowaniem?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 17:12   #19
Natka_Pietruszki91
Wtajemniczenie

Nie, szukam pracy obecnie. Nie potrzebnie tu pisalam tylko. Wyszlo, ze one maja racje. Trudno. Nie zamierzam siedziec u starycb na garniszku. Nie mam kiepskich priorytetow.

11/2015

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-20, 17:18   #20
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Nie, szukam pracy obecnie. Nie potrzebnie tu pisalam tylko. Wyszlo, ze one maja racje. Trudno. Nie zamierzam siedziec u starycb na garniszku. Nie mam kiepskich priorytetow.
nie, one nie mają racji.
Po prostu wpędziłaś się w sytuację, a dostępne rozwiązania wymagają od Ciebie zachowań na które nie masz ochoty.
Gdyby mi moja mama miała dyktować, jak ma wyglądać mój ślub (czego by nie zrobiła, bo nie jest takim typem), bo daje kasę, to bym grzecznie podziękowała i do ślubu polazła w prostej, taniej sukience, a gościom zorganizowała najwyżej skromny obiad.
Boli Cię, bo wiele osób zakwestionowało tu Twoje zachowanie. Ale prawda jest taka, że jeśli chcesz mieć kasę od rodziców, to oni Ci grają, a Ty tańczysz. Miałaś wybór, decydując się na taką formę finansowania wesela. Twoja mama zachowywała się tak wcześniej, to nie jest niespodzianka, że nagle stawia warunki, bo pewnie robiła tak przez całe życie. Problemy pewnie nie pojawiły się wczoraj, miałaś możliwość wcześniej podjęcia decyzji. Nikt Ci nie da złotej recepty, jak nagle zmienić matkę w kochaną mamusię, a rozwydrzoną siostrzyczkę w kochaną siostrunię. Bo się nie da.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 17:37   #21
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- nie, nie mają, ale zrozum, ze ani matki, ani siostry nie zmienisz, dopóki one same nie będą chciały się zmienić.
Bo uwierz, nie wyobrażam sobie mieć ślub,a potem wesele, gdzie moje zdanie/chęci nie byłoby brane pod uwagę- bo to nie matka powinna decydować, kto będzie Twoją świadkową, jak będzie wyglądał wieczór panieński. Dlatego wolałabym w takiej sytuacji olać weselicho i tyle, fakt- łatwiej mi tak powiedzieć, bo nigdy nie chciałam mieć wesela (stąd był ślub i 12 osób na obiedzie, a potem wyjechaliśmy sobie na 2 tygodnie), nie lubię wesel (a mając synów, co najwyżej odwalę kiedyś swoją tam obecność, ale ustawiać im tego dnia nie zamierzam).
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 18:34   #22
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Wyszlo, ze one maja racje.
Oczywiście nikt tu tego nie napisał, wręcz przeciwnie. Ale ponieważ jesteś jeszcze mentalnie dzieckiem a nie dorosłym człowiekiem to postanowiłaś się obrazić i pokazać nam język. Bo nie napisałyśmy tego, czego oczekiwałaś, czyli głaskania po główce i użalania się nad twoim smutnym losem.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2015-03-20, 19:47   #23
Natka_Pietruszki91
Wtajemniczenie

Nie oczekiwałam głaskania. Nie jestem mentalnym dzieckiem, bez przesady. Źle to odebrałyscie i tyle. Pisałam to pod wpływem emocji. Zresztą mniejsza o to. Panieński już mam ustalony - rozmawiałam z siostrą i będę mieć tam gdzie chciałam. A co do wesela matka tylko wpływa na świadkową, reszta jak na razie po mojej myśli. Chcę duże wesele, zresztą moi rodzice nawet jakbym miała sobie sama aponsorować wesele to i tak bym mi dali kasę. W wakacje byłam zagranicą j zarobiłam na suknie. Więc nie jest tak do końca jak myślycie. Nie znacie mnie wiec nie oceniajcie mnie tak ostro panie dorosle. Blad zrobilam, ze w ogole tu napisalam. No trudno. Bez odbioru.

---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Ja sie bede mimo wszystko dobrze bawic na swoim weselu.

11/2015
Stary 2015-03-20, 19:49   #24
Linka25
Zakorzenienie

Zgadzam się z Elfir w 100%. Autorce brakuje dojrzałości. Ślub? Aż trudno mi sobie to wyobrazić.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 19:51   #25
Elfir
Zakorzenienie

Natka - czyli wszytsko jest w porządku, a tylko miałaś chwilę załamania przedslubnego, tak?

Nie znacie mnie wiec nie oceniajcie mnie tak ostro panie dorosle

Oceniłyśmy dokładnie to co napisałaś. Oczywiście, że cię nie znamy. Pretensje mieć możesz wyłącznie do siebie, ze przedstawiłaś problem z sposób niepełny, okłamałaś nas lub sama nie wiesz co piszesz.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-03-20 o 19:53
Stary 2015-03-20, 19:59   #26
pannaatopowa
Zakorzenienie

Ja mam tylko pytanie. W jaki sposób autorka chce założyć rodzinę będąc na utrzymaniu rodziców, nie mając pracy? Nigdy w życiu tego nie zrozumiem.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 21:04   #27
tamtaglista
Zakorzenienie

Obyś się dobrze bawiła na tym weselu a nie zakładała wątek pod innym nickiem w stylu "matka z siostrą rozwaliły mi wesele" czy tam ślub czy cokolwiek. Na moje jak się ślub bierze to się odpowiada za wszystko i decyduje samodzielnie. Jakaś kpina, żeby ktoś mi wybierał świadka haha
Stary 2015-03-20, 21:51   #28
elamem
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Ja mam tylko pytanie. W jaki sposób autorka chce założyć rodzinę będąc na utrzymaniu rodziców, nie mając pracy? Nigdy w życiu tego nie zrozumiem.
A gdzie ona pisała, że chce zakładać rodzinę? Póki co ślub bierze. Może facet zarabia, a ona chce skończyć studia i potem znaleźć pracę. Dobry plan.

Na wizażu wieczna metoda na wszystko to odetnij się. Ale nie wszyscy umieją żyć bez rodziny nawet gdy ta daje po d... Nie zawsze z resztą jest to metoda.

Co do Autorki to przed ślubem lepiej pisz na ślubnym, bo tam są dziewczyny, które rozumieją huśtawkę nastrojów. No bo przed ślubem tak właśnie jest ze względu na stres.
Ale polecam też jednak zwrócić rodzicom uwagę, żeby nie stawiali siostry wiecznie jako wzorzec, bo to niezdrowe niezależnie od ślubu i wszystkiego. Co więcej taki schemat rodzinny często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jednemu wolno wszystko, a drugi wciąż nie taki.
elamem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 22:45   #29
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elamem Pokaż wiadomość
A gdzie ona pisała, że chce zakładać rodzinę? Póki co ślub bierze. Może facet zarabia, a ona chce skończyć studia i potem znaleźć pracę. Dobry plan.

Na wizażu wieczna metoda na wszystko to odetnij się. Ale nie wszyscy umieją żyć bez rodziny nawet gdy ta daje po d... Nie zawsze z resztą jest to metoda.

Co do Autorki to przed ślubem lepiej pisz na ślubnym, bo tam są dziewczyny, które rozumieją huśtawkę nastrojów. No bo przed ślubem tak właśnie jest ze względu na stres.
Ale polecam też jednak zwrócić rodzicom uwagę, żeby nie stawiali siostry wiecznie jako wzorzec, bo to niezdrowe niezależnie od ślubu i wszystkiego. Co więcej taki schemat rodzinny często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jednemu wolno wszystko, a drugi wciąż nie taki.
Skoro nie chce zakładać rodziny po jakiego grzyba ślub? Nie mówię absolutnie o dzieciach, ale para po ślubie staje się rodziną. Ślub powinno się brać jeśli para ma gdzie i za co wspólnie żyć. Mam wrażenie, że czasem tutaj chodzi o to aby ślub z weselem był i już. To dojrzała decyzja. Żyjąc na garnuszku rodziców nie zdecydowałabym się na ślub, ponieważ nikt nie staje się dorosły dopóki nie zacznie żyć samodzielnie. Poza tym zupełnie nie rozumiem płacenie za wesele dziecka. Dołożyć, spoko. Ale płacić za całość? Ten co płaci ma prawo decydować. Zresztą nigdy nie pozwoliłabym aby rodzice płacili za coś co ja powinnam. Jak nie mam kasy to nie robię wesela i tyle.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 01:24   #30
201604181004
Konto usunięte

Matka stronnicza a ty przekupna. Sama siebie zmamilas wizja wesela to masz ;p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości