|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Studia w Wielkiej Brytanii 2019/2020
Witam
![]() Istnieje już podobny wątek, jednak nikt nie udzielał się tam od ponad dwóch lat, dlatego pomyślałam, że nie zaszkodzi założyć nowego ![]() Wybiera się ktoś tutaj może na studia do UK w tym roku? Ja planuje studiować w Szkocji, jestem na etapie pisania swojego PS i czekam na referencje od nauczyciela (tak wiem, że termin jest do 15.01), a tak to wszystko uzupełnione ![]() Jeśli czytają to obecne studentki lub weteranki mam parę pytań ![]() - Bardzo trudno było wam przełamać barierę językową? Jak wyglądały wasze pierwsze zajęcia i odczucia? Raczej nauka w tym języku przyszła wam z łatwością, czy minęło parę miesięcy zanim w pełni rozumiałyście prowadzącego? - Co was najbardziej zaskoczyło na wyspach? Postanowiłyście mieszkać w akademiku, czy wynajmować pokój (słyszałam, że to dużo bardziej opłacalna opcja, ale niesie ze sobą ryzyko, ze względu na liczbę oszustów) Ciekawią mnie te początki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii 2019/2020
Nie mam niestety osobistych doświadczeń ale możesz sprawdzić filmiki na YT od Karoliny Sobańskiej. Ona studiuje w Edynburgu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- Bardzo trudno było wam przełamać barierę językową? Jak wyglądały wasze pierwsze zajęcia i odczucia? Raczej nauka w tym języku przyszła wam z łatwością, czy minęło parę miesięcy zanim w pełni rozumiałyście prowadzącego? Było mi trochę trudno wypowiadać się tak szybko i z taką pewnością jak miejscowi, ale właśnie na samym początku też nawiązałam najwięcej znajomości. Miałam też problem z zawodowym słownictwem, czyli np. jak nie skorzystałam ze słownika, to nie wiedziałam co znaczy np. "remittance advice" (to taki przykład z kosmosu). Teraz jest odwrotnie, znam słownictwo po angielsku i wiem co oznacza, a po polsku nie wiem. Jak miałam koleżankę z Polski na roku, to jak rozmawiałyśmy o studiach to właśnie takim polingliszem. W przełamaniu bariery językowej pomogła mi praca wśród dużej ilości Brytyjczykow. Osłuchałam się z akcentem, przestałam się wstydzić, dużo rozmawiałam przez telefon. Polecam poszukać sobie pracy gdzie masz kontakt z ludźmi, zamiast zamknąć się gdzieś w magazynie czy na taśmie. Ja pracowałam najpierw odzieżówce jako kasjer, potem w przychodni stomatologicznej w recepcji. - Co was najbardziej zaskoczyło na wyspach? Postanowiłyście mieszkać w akademiku, czy wynajmować pokój (słyszałam, że to dużo bardziej opłacalna opcja, ale niesie ze sobą ryzyko, ze względu na liczbę oszustów) Ceny mnie najbardziej zaskoczyły ![]() Wynajmowałam pokój, ale króciutko, zaraz uciekłam do mieszkania, bo nie nadaję się do dzielania domu z obcymi ludźmi. Rzeczywiscie mozna się naciąć na oszustów, dlatego uważaj na podejrzane oferty typu piękny pokój w super lokalizacji i podejrzanej niskie cenie, a właściciel jedynie wymaga potwierdzenia przez western union, żeby niby sprawdzić, że masz pieniądze. Jak będziesz musiała wpłacić jakiś depozyt, to weź koniecznie potwierdzenie wpłaty. Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Dobry pomysł Podmadzia na odnowienie wątku ![]() Ja również zamierzam rozpocząć studia w UK a konkretnie w Londynie w 2019/20r. Obecnie otrzymałam odpowiedzi z wybranych przeze mnie 5 uczelni i jestem na etapie wyboru uczelni głównej i rezerwowej...choć jeszcze trochę czasu na to mam...i chyba dobrze bo decyzja niełatwa. Nie mam tam rodziny ani obecnie żadnych znajomych. Przeczytałam kilka fajnych postów, na blogach i na forach, ludzi studiujących tam w poprzednich latach i po części zobrazowało mi to życie studenckie w Londynie. Za to dziękuje ![]() Gratki dla Ciebie Alma Mater za ukończenie ![]() Jak zapewne wielu ja też mam dylematy i przemyślenia. Nie wiem co wybiorę akademik, pokój czy mieszkanie...zdecyduję pewnie wówczas kiedy już będę pewna że się dostałam i dowiem się o kosztach zakwaterowania w danym Campusie. Zastanawiam się również czy wyjechać zaraz po maturze i poszukać sobie pracy...czy raczej odpuścić i czekać na wyniki... A tak realnie to przede mną teraz dobrze zdać maturę i IELTS. A dylematy zawsze były i będą ![]() Może Ktoś jeszcze ma podobne plany? W grupie będzie raźniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ooo dzięki dziewczyny za odzew ❤
Od czasu wysłania mojej aplikacji zdążyłam popaść w depresje, kiedy 16 stycznia odrzuciły mnie 2 kierunki z 5, a po paru dniach odrzucił mnie kolejny (wszystkie 3 z uni of Strathclyde). Wczoraj na szczęście otrzymałam conditional offer z uni of Glasgow, co mnie niesamowicie zdziwiło, ponieważ no teoretycznie jest lepszą uczelnią od tej, która mnie nie przyjęła. Teraz jestem na etapie zamartwiania się, czy w ogóle dam radę wymaganiom, 3 rozszerzenia na 90% to jednak... coś trudnego. Mam nadzieje na otrzymanie pozytywnej odpowiedzi od Aberdeen, ponieważ tam wymagają tylko dwóch rozszerzeń na 75%, to jednak spora różnica. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Odradzam akademiki. W Polsce jest to tansza opcja, w UK odwrotnie, a warunki nie powalaja. Dodatkowo czesto w akademiku mozna mieszkac tylko na 1 roku. W mniejszych miastach funkcjonuja agencje nieruchomosci, ktore zajmuja sie wynajmowaniem pokoi/mieszkan tylko studentom, wiec nie ma mowy o oszustwach. O dobre lokacje w przyzwoitych cenach ludzie sie bija, wiec czesto gesto depozyt trzeba wplacic w kwietniu, nawet jesli zamierzasz sie wprowadzic we wrzesniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.