Studia w Wielkiej Brytanii 2019/2020 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-01-03, 17:36   #1
Podmadzia
Przyczajenie

Studia w Wielkiej Brytanii 2019/2020

Witam
Istnieje już podobny wątek, jednak nikt nie udzielał się tam od ponad dwóch lat, dlatego pomyślałam, że nie zaszkodzi założyć nowego

Wybiera się ktoś tutaj może na studia do UK w tym roku?

Ja planuje studiować w Szkocji, jestem na etapie pisania swojego PS i czekam na referencje od nauczyciela (tak wiem, że termin jest do 15.01), a tak to wszystko uzupełnione

Jeśli czytają to obecne studentki lub weteranki mam parę pytań
- Bardzo trudno było wam przełamać barierę językową? Jak wyglądały wasze pierwsze zajęcia i odczucia? Raczej nauka w tym języku przyszła wam z łatwością, czy minęło parę miesięcy zanim w pełni rozumiałyście prowadzącego?
- Co was najbardziej zaskoczyło na wyspach? Postanowiłyście mieszkać w akademiku, czy wynajmować pokój (słyszałam, że to dużo bardziej opłacalna opcja, ale niesie ze sobą ryzyko, ze względu na liczbę oszustów)

Ciekawią mnie te początki
Podmadzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-01-04, 09:27   #2
Pigeons
Zadomowienie

Dot.: Studia w Wielkiej Brytanii 2019/2020

Nie mam niestety osobistych doświadczeń ale możesz sprawdzić filmiki na YT od Karoliny Sobańskiej. Ona studiuje w Edynburgu.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-01-16, 20:10   #3
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Podmadzia Pokaż wiadomość
Witam
Istnieje już podobny wątek, jednak nikt nie udzielał się tam od ponad dwóch lat, dlatego pomyślałam, że nie zaszkodzi założyć nowego

Wybiera się ktoś tutaj może na studia do UK w tym roku?

Ja planuje studiować w Szkocji, jestem na etapie pisania swojego PS i czekam na referencje od nauczyciela (tak wiem, że termin jest do 15.01), a tak to wszystko uzupełnione

Jeśli czytają to obecne studentki lub weteranki mam parę pytań
- Bardzo trudno było wam przełamać barierę językową? Jak wyglądały wasze pierwsze zajęcia i odczucia? Raczej nauka w tym języku przyszła wam z łatwością, czy minęło parę miesięcy zanim w pełni rozumiałyście prowadzącego?
- Co was najbardziej zaskoczyło na wyspach? Postanowiłyście mieszkać w akademiku, czy wynajmować pokój (słyszałam, że to dużo bardziej opłacalna opcja, ale niesie ze sobą ryzyko, ze względu na liczbę oszustów)

Ciekawią mnie te początki
Hej. Studiowalam w Londynie, skonczylam studia w 2017 roku.

Było mi trochę trudno wypowiadać się tak szybko i z taką pewnością jak miejscowi, ale właśnie na samym początku też nawiązałam najwięcej znajomości. Miałam też problem z zawodowym słownictwem, czyli np. jak nie skorzystałam ze słownika, to nie wiedziałam co znaczy np. "remittance advice" (to taki przykład z kosmosu). Teraz jest odwrotnie, znam słownictwo po angielsku i wiem co oznacza, a po polsku nie wiem. Jak miałam koleżankę z Polski na roku, to jak rozmawiałyśmy o studiach to właśnie takim polingliszem. W przełamaniu bariery językowej pomogła mi praca wśród dużej ilości Brytyjczykow. Osłuchałam się z akcentem, przestałam się wstydzić, dużo rozmawiałam przez telefon. Polecam poszukać sobie pracy gdzie masz kontakt z ludźmi, zamiast zamknąć się gdzieś w magazynie czy na taśmie. Ja pracowałam najpierw odzieżówce jako kasjer, potem w przychodni stomatologicznej w recepcji.

Ceny mnie najbardziej zaskoczyły Szczególnie za usługi i wynajem. Niby wiedziałam, że drogo, ale nie bolało, dopóki nie przyszło płacić.
Wynajmowałam pokój, ale króciutko, zaraz uciekłam do mieszkania, bo nie nadaję się do dzielania domu z obcymi ludźmi. Rzeczywiscie mozna się naciąć na oszustów, dlatego uważaj na podejrzane oferty typu piękny pokój w super lokalizacji i podejrzanej niskie cenie, a właściciel jedynie wymaga potwierdzenia przez western union, żeby niby sprawdzić, że masz pieniądze. Jak będziesz musiała wpłacić jakiś depozyt, to weź koniecznie potwierdzenie wpłaty.

Powodzenia
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-01-28, 16:45   #4
Vika2000
Przyczajenie

Witam
Dobry pomysł Podmadzia na odnowienie wątku

Ja również zamierzam rozpocząć studia w UK a konkretnie w Londynie w 2019/20r.
Obecnie otrzymałam odpowiedzi z wybranych przeze mnie 5 uczelni i jestem na etapie wyboru uczelni głównej i rezerwowej...choć jeszcze trochę czasu na to mam...i chyba dobrze bo decyzja niełatwa.
Nie mam tam rodziny ani obecnie żadnych znajomych.
Przeczytałam kilka fajnych postów, na blogach i na forach, ludzi studiujących tam w poprzednich latach i po części zobrazowało mi to życie studenckie w Londynie. Za to dziękujeMam oczywiście też świadomość że zderzę się jeszcze z wieloma innymi sytuacjami ale te informacje są dla mnie bardzo cenne.
Gratki dla Ciebie Alma Mater za ukończenie i dzięki za ciekawe info, które czytałam z forum Studia....2014/15!
Jak zapewne wielu ja też mam dylematy i przemyślenia. Nie wiem co wybiorę akademik, pokój czy mieszkanie...zdecyduję pewnie wówczas kiedy już będę pewna że się dostałam i dowiem się o kosztach zakwaterowania w danym Campusie. Zastanawiam się również czy wyjechać zaraz po maturze i poszukać sobie pracy...czy raczej odpuścić i czekać na wyniki...
A tak realnie to przede mną teraz dobrze zdać maturę i IELTS.
A dylematy zawsze były i będą
Może Ktoś jeszcze ma podobne plany? W grupie będzie raźniej
Vika2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-01-30, 16:45   #5
Podmadzia
Przyczajenie

Ooo dzięki dziewczyny za odzew ❤

Od czasu wysłania mojej aplikacji zdążyłam popaść w depresje, kiedy 16 stycznia odrzuciły mnie 2 kierunki z 5, a po paru dniach odrzucił mnie kolejny (wszystkie 3 z uni of Strathclyde). Wczoraj na szczęście otrzymałam conditional offer z uni of Glasgow, co mnie niesamowicie zdziwiło, ponieważ no teoretycznie jest lepszą uczelnią od tej, która mnie nie przyjęła. Teraz jestem na etapie zamartwiania się, czy w ogóle dam radę wymaganiom, 3 rozszerzenia na 90% to jednak... coś trudnego. Mam nadzieje na otrzymanie pozytywnej odpowiedzi od Aberdeen, ponieważ tam wymagają tylko dwóch rozszerzeń na 75%, to jednak spora różnica.
Podmadzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-05, 09:22   #6
Ava_
Zakorzenienie

Odradzam akademiki. W Polsce jest to tansza opcja, w UK odwrotnie, a warunki nie powalaja. Dodatkowo czesto w akademiku mozna mieszkac tylko na 1 roku. W mniejszych miastach funkcjonuja agencje nieruchomosci, ktore zajmuja sie wynajmowaniem pokoi/mieszkan tylko studentom, wiec nie ma mowy o oszustwach. O dobre lokacje w przyzwoitych cenach ludzie sie bija, wiec czesto gesto depozyt trzeba wplacic w kwietniu, nawet jesli zamierzasz sie wprowadzic we wrzesniu.
Ava_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-05, 13:21   #7
matcha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ava_ Pokaż wiadomość
Odradzam akademiki. W Polsce jest to tansza opcja, w UK odwrotnie, a warunki nie powalaja. Dodatkowo czesto w akademiku mozna mieszkac tylko na 1 roku. W mniejszych miastach funkcjonuja agencje nieruchomosci, ktore zajmuja sie wynajmowaniem pokoi/mieszkan tylko studentom, wiec nie ma mowy o oszustwach. O dobre lokacje w przyzwoitych cenach ludzie sie bija, wiec czesto gesto depozyt trzeba wplacic w kwietniu, nawet jesli zamierzasz sie wprowadzic we wrzesniu.
Potwierdzam z tymi akademikami. Już lepiej znaleźć pokój studencki w jakiejś agencji nieruchomości.

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości