|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Zdarta skóra, proszę o pomoc
Witam wszystkich, otóż mam pewien problem, przez moją głupotę zdarłam sobie skórę z nosa wyciskając wągry. Rana nie zasklepiła się jeszcze całkowicie i dlatego proszę Was o pomoc, co stosować na tę ranę, aby szybko się zagoiła i co najważniejsze, aby nie została po niej blizna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zdarta skóra, proszę o pomoc
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Zrobiła się z tego taka jakby skorupa, dużych rozmiarów niestety... wydaje mi się, że w niektórych miejscach robi się coraz jaśniejsza. Co na takiego strupa, bo chyba nie tribiotic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
najpierw coś typu tribiotic. Może być tańszy specyfik tego typu np. Multibiotic albo Octenisept. A potem krem Ziaja 6% pantenolu polecam. Chyba z 6 zł kosztuje.
Octeniseptu ceny nie pamiętam, ale Mutlibiotic chyba z 15 zł kosztował jak ostatnio kupowałam. Krem Ziaja chyba nawet w rossmanach jest, a jak nie to w salonikach firmowych tej firmy lub aptekach. Inna opcja to Alantan Dermoline z witaminą A+E. Jak zaleczysz na początku stosuj na to miejsce total blocker czyli filtry UV spf 50+ bo inaczej nabawisz się przebarwień od słońca. Dobrze goi też czyste masło shea i olejek migdałowy- Perfecta ma maseczkę do twarzy miód i olejek migdałowy. Można nią takie zranienia fajnie goić, ale trzeba zacząć od czegoś antyseptycznego. U mnie super działa multibiotic, najlepiej nałożyć wieczorem - między 20.00-22.00 skóra się najmocniej odbudowuje, więc wtedy dobrze działa. Na podgojone rany czyli bez zakażenia można kupić żel silikonowy Bliznasil, który zapobiega bliznom. Najtańszy nie jest, ale warto mieć w domu. Na gojenie ran na twarzy czy w miejscach na których łatwo o blizny bardzo dobry.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja na wszystkie otarcia stosuje taki spray Linoseptic . Kiedyś stosowałam Octenisept ale od jakiegoś czasu przerzuciłam się na właśnie na Linoseptic. Działa identycznie, a jest większy i tańszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Żeby nie zakładać nowego tematu, podłączę się pod ten.
Jak dbać o ranę na ręce, gdzie skóra zdarta była aż do "mięsa"? Jak po kilku dniach już się nie "ślimaczy" to można czymś smarować czy poczekać aż stworzy się strup? Skóra dookoła rany jest bardzo mocno naciągnięta i przydałoby się jej nawilżenie, bo jest aż zaczerwieniona. Czy mogę smarować ranę i jej okolice maścią alantan plus (taką mam w domu), czy ona nada się dopiero na bardziej zagojoną ranę? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzięki za odpowiedź ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:55.