Dlaczego wciąż tyję? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-12, 10:04   #1
wildxrose
Optymistka

Dlaczego wciąż tyję?

Witajcie. Trzy miesiące temu zostałam wypisana ze szpitala. Byłam tam z powodu anoreksji. Wypisano mnie z lekką niedowagą, w domu doszłam do siebie, przytyłam do odpowiedniej wagi. Teraz jem już mniej, ale ciągle tyję. Wydaje mi się, że nie jem tak dużo, dlaczego więc waga wciąż pokazuje coraz więcej? Mój przykładowy jadłospis:

Śniadanie: kawa z mlekiem, grahamka z masłem i serem żółtym
Obiad: kotlet panierowany z kurczaka, ziemniaki, zielona fasolka szparagowa z masłem i z bułką tartą
Po obiedzie: kawa z mlekiem
Kolacja: grahamka z masłem, jajecznica z dwóch jaj na maśle

Czasami wpadnie jakiś sok na drugie śniadanie, lub koktajl owocowy na podwieczorek.
wildxrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-12, 23:03   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Dlaczego wciąż tyję?

to co napisałaś nie daje pełnego obrazu - bo ile jesz np. tego kotleta? ile ziemniaków, 2 kg? ile ważysz, ile masz wzrostu? ile przytyłaś i w jakim czasie?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-13, 08:43   #3
dietywatka
Przyczajenie

Podany jadłospis wygląda bardzo źle. Owszem jesz bardzo mało, ale pod względem jakości jest słabo. Czy to jest jadłospis rozpisany przez lekarza/dietetyka? Po wyjściu ze szpitala powinnaś być pod opieką specjalisty.
Ile masz wzrostu i ile ważysz?
dietywatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-14, 07:21   #4
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Ja po anoreksji też tyłam mimo, że wcale nie jadłam dużo. Wydaje mi się, że to w miarę normalna reakcja organizmu.
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-14, 09:45   #5
wildxrose
Optymistka

Dziękuję za odpowiedzi.

Mam 164 cm wzrostu. Po wyjściu ze szpitala ważyłam 43,5 kg. Obecnie ważę 52 kg. Wiem, że to prawidłowa waga, jednak chciałabym już zatrzymać przybieranie na wadze. Chodzę na terapię, wiem, że zdrowie jest najważniejsze, a nie cyferki na wadze. Z pomocy dietetyka nigdy nie korzystałam.

Ile jem? Wydaje mi się, że porcje są duże. Babcia gotuje, kotlet jest wielkości prawie całego dużego talerza, ziemniaki jem zazwyczaj w ilości trzech średnich sztuk. Chciałabym się zdrowiej odżywiać, ale nie wiem, od czego zacząć.
Stary 2015-02-14, 11:04   #6
skazana_na_bluesa
.

zacznij od poczytania tutaj na podforum podwieszonych wątków o zdrowym odżywianiu. wagę masz jak najbardziej prawidłową i do tego raczej w tej dolnej granicy normy. organizm nadrabia czas, kiedy go głodziłaś i skopsałaś sobie metabolizm. jedz regularnie co 3,5-4 h to w końcu metabolizm się rozkręci.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-14, 18:29   #7
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
organizm nadrabia czas, kiedy go głodziłaś i skopsałaś sobie metabolizm.
To jest bardzo istotna uwaga. Badania genetyczne wskazują nawet, że dzieci osób, które w przeszłości przechodziły głodówki, będą miały większe genetyczne skłonności do tycia, na skutek zmian epigenetycznych (czyli poza sekwencyjnych).
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-15, 10:35   #8
krystyna77
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SorbetMalinowy Pokaż wiadomość
Ja po anoreksji też tyłam mimo, że wcale nie jadłam dużo. Wydaje mi się, że to w miarę normalna reakcja organizmu.
to napisz jak długo trwało tycie. wtedy będzie można przynajmniej porównać z jej sytuacją.
krystyna77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 16:46   #9
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krystyna77 Pokaż wiadomość
to napisz jak długo trwało tycie. wtedy będzie można przynajmniej porównać z jej sytuacją.
prawie półtora roku
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 11:13   #10
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

Po anoreksji, gdzie organizm jest wyniszczony i przyzwyczajony do strasznie małych porcji to normalne, że zaczynasz tyć. Pilnuj, żeby nie dopuścić do dużego skoku wagi, ćwicz i będzie dobrze.
Stary 2015-02-16, 14:08   #11
izyda30
BAN stały

Faktycznie, metabolizm szaleje prawdopodobnie. Radziłabym jednak się dietetyka poradzić jak ułożyć jadłospis żeby był najbardziej optymalny. Miałam inny kłopot co prawda, ale wiem że dietetyk zrobi to profesjonalnie. Może dostaniesz jakiś suplement na regulację? U mnie sprawdził się chrom i acetomale, suplementy które testowałam sama były przeważnie nie trafione.
izyda30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-19, 18:17   #12
Sorpreso
Przyczajenie

Ćwiczę, jem mniej, a tyję (to nie mięśnie)

Drogie Forumowiczki ( a może i Forumowicze?
Strasznie wstydziłam się o tym napisać, może i też nie jestem pierwsza, ale tłumaczę o co chodzi.

W roku 2010 przeszłam na dietę Ducana (tak, teraz już wiem, że niezbyt zdrowa). Do roku 2013 zrzuciłam wagę z 72 kg na 57 kg (nie chudłam na niej szybko). Potem w wyniku stresów i innych spraw zrzuciłam jeszcze troszkę, ważyłam 54 kg. I ta waga utrzymywała się do końca listopada 2014 roku. Od tego momentu zaczęła stopniowo rosnąć. Zbliża się do 60 kg. Dziwi mnie to gdyż od wiosny do później jesieni biegałam lub jeździłam na rowerze czasem spacerowałam, a także dokładałam fitness. Teraz w zimie także ćwiczę w domu. Wyeliminowałam od grudnia czekoladę, od ponad miesiąca nie jem słodyczy. Fast food także od momentu Ducana w mojej diecie nie istnieje. Nie rosną mi mięśnie bo się mierzę, nie jestem przed miesiączką. Jem, mniej ale częściej. Co robić? Doradźcie proszę, nie chcę być znowu wytykana przez ludzi jak to miało miejsce jeszcze kilka lat temu.
Sorpreso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-19, 18:51   #13
201605090949
Konto usunięte

Dot.: Ćwiczę, jem mniej, a tyję (to nie mięśnie)

Nikt normalny wytykać Cię palcami nie będzie. Napisz swój codzienny jadłospis oraz ile razy w tygodniu ćwiczysz, co i jak długo.
Stary 2015-02-19, 19:27   #14
Sorpreso
Przyczajenie

Ćwiczę 6- 7 razy w tygodniu ok. 45- 60 minut. Skalpel Chodakowskiej ( na zmianę z ćwiczeniami na pośladki i uda Natalii Gackiej i spalanie ,,boczków") plus ćwiczenia na wewnętrzne partie ud i łydki . Biegałam od 6 do 9 km średnio 4 razy w tygodniu, a 1-2 razy w tygodniu pokonywałam dystans 25- 30 km na rowerze (chcę na wiosne wrócić do tego). Nie mam problemów z tarczycą (badana w grudniu 2014), zażywam leki przeciwdepresyjne, mam anemię i niedobór białych krwinek.

Moje przykładowe posiłki np dziś:

śniadanie: twaróg wymieszany z małym jogurtem i słodzikiem plus kromka pieczywa z wędliną drobiową

II śniadanie mały jogurt plus łyżka rodzynek, plus łyżka płatków migdałowych

Obiad: nie miałam ochoty- zjadłam musli z przyrządzone z płatków owsianych, 1/2 małego jogurtu i łyżki rodzynek.

podwieczorek: mandarynka

kolacja: 3 kromki pieczywa pszenno- żytniego z margaryną roślinną

Na pewno moim grzechem jest podjadanie wędliny drobiowej i sera żółtego
Stary 2015-02-19, 19:37   #15
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Jedzenie masakra. Zero warzyw. Tylko nabiał z cukrem.

Skoro z tarczycą nie masz problemów, to przypuszczam, że po Dukanie, przy Twoim aktualnym odżywianiu i jednoczesnych ćwiczeniach, Twój organizm zaczął się "buntować i przeszedł na tryb oszczędzania".
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-19, 19:42   #16
201605090949
Konto usunięte

Moim zdaniem wysiłku masz dużo (chociaż też nie wiem co się kryje pod tym Skalpelem). Co do leków przeciwdepresyjnych to co konkretnie? Bo są takie, które mogą powodować tycie, jak i takie, które mogą powodować chudnięcie. Jeśli chodzi o anemię, powinnaś suplementować żelazo, kwas foliowy, witaminę B12. Żelazo można z pokrzywy, ale w Twoim wypadku nie wiem czy to dobry pomysł, bo ona wpływa też na układ hormonalny. Z leków to jest np. Ascofer wydawany bez recepty, kwas foliowy - folik, a witamina B12 - molekin B12. Olimp labs ma też całkiem dobry preparat B12 forte, w którym jest żelazo, wapń, wit. B12, kwas foliowy i witamina E i wszystko poza żelazem w przyzwoitych dawkach. Co do niedoboru białych krwinek - jakie konkretnie? Limfocyty, monocyty czy jakieś granulocyty? I jeśli tak to jakie? Jeśli nie masz tego na badaniu to powinnaś wykonać morfologię z rozmazem (lekarz rodzinny może dać skierowanie, a jeśli prywatnie to to kosztuje jakieś 10 zł). Dobrej jakości wędlina czy ser żółty nie są złe. Jeśli nie spożywasz ryb (tłustych, morskich, co najmniej 3-4 razy w tygodniu), powinnaś zażywać tran (lub ewentualnie olej lniany, ale wg mnie lepszy będzie tran). Poza tym jesz o wiele za mało owoców! Powinnaś jeść ich więcej, gdzieś do godziny 15, potem warzywa. I na kolację coś co ma dużo białka - twaróg, naturalny jogurt z zarodkami pszennymi, ryba, dobrej jakości wędlina, jajecznica, omlet jajkowy. Kiedy już nie będziesz miała anemii, to zacznij też spożywać błonnik przed posiłkiem (np. łyżeczka otrębów owsianych z dwiema szklankami wody).

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2015-02-19 o 19:49
Stary 2015-02-20, 06:35   #17
madziocha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sorpreso Pokaż wiadomość
Ćwiczę 6- 7 razy w tygodniu ok. 45- 60 minut. Skalpel Chodakowskiej ( na zmianę z ćwiczeniami na pośladki i uda Natalii Gackiej i spalanie ,,boczków") plus ćwiczenia na wewnętrzne partie ud i łydki . Biegałam od 6 do 9 km średnio 4 razy w tygodniu, a 1-2 razy w tygodniu pokonywałam dystans 25- 30 km na rowerze (chcę na wiosne wrócić do tego). Nie mam problemów z tarczycą (badana w grudniu 2014), zażywam leki przeciwdepresyjne, mam anemię i niedobór białych krwinek.

śniadanie: twaróg wymieszany z małym jogurtem i słodzikiem plus kromka pieczywa z wędliną drobiową

Obiad: nie miałam ochoty- zjadłam musli z przyrządzone z płatków owsianych, 1/2 małego jogurtu i łyżki rodzynek.

Jak na moje oko to jesz zdecydowanie za mało, przez to organizm wszystko magazynuje i tyjesz. Nie jestem zwolenniczką żadnych ducanów itp. ale zdrowych zbilansowanych posiłków. Sama ćwiczę codziennie i przy tym trzeba odpowiednio się odżywiać. Korzystałaś z porad dietetyka, żeby dobrał dietę odpowiednio do Twojego trybu życia, wagi, wieku itp.
Mandarynka na podwieczorek to sam cukier. Chleb z margaryną na kolację też niebardzo. Tak jak ktoś wspomniał powyżej - brakuje witamin, surowych warzyw, ryb. Wędlina drobiowa akurat nie jest tu grzechem, ser żółty prędzej.
madziocha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 10:09   #18
krystyna77
Rozeznanie

czy to nie za duży wysiłek fizycznych przy tych problemach zdrowotnych? przyczną tycia są leki antydepresyjne. wszystkie moga powodować tycie, ale konkretniej zależy to od organizmu człowieka.
krystyna77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 10:30   #19
201607040946
Konto usunięte

Cytat:

to już lepiej jedz tę wędlinę i żółty ser, nie cukier i cukier. I cukier. I jeszcze trochę cukru i nabiału.
Ćwiczysz za dużo, palisz MIĘŚNIE, więc po diecie będziesz tyć na niższej dawce kalorii. Po co ci to?
Ty w ogóle wiesz, jak komponować posiłki? Białko+tłuszcz+warzywa (i dorzucamy węgle), czyli np. kawał mięsa/ryby+jakieś warzywa+kasza/makaron. Jak mięso chude, to polewasz warzywa np. oliwą z oliwek albo lnianym.

Wszystko zmienić, od podstaw. Nie dziw się, że nie chudniesz. Chleb ziarnisty bla bla taki zdrowy, ogranicz do 2 kromek dziennie.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-20, 13:16   #20
Sorpreso
Przyczajenie

Za mało mam leukocytów. Jeśli chodzi o leki to głównym ich składnikiem jest escitalopramum. Zastanawia mnie pewna sytuacja: lek stosuję od kilku lat. Czy to możliwe, że nagle w wyniku stosowania pojawiają się skutki uboczne po tak długim czasie? Czyli właśnie wzrost wagi? Czy komponując posiłki według powyższych przykładów należy stosować limit kalorii i liczyć je? Zaciekawiła mnie jeszcze jedna opinia- błonnik po ustąpieniu anemii? Jaki wpływ ma właśnie błonnik na krew?
Stary 2015-02-20, 13:20   #21
maalinkaa90
Zadomowienie

Często za wahania wagi odpowiedzialne są hormony albo problemy z tarczycą
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 13:21   #22
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Za mało mam leukocytów. Jeśli chodzi o leki to głównym ich składnikiem jest escitalopramum. Zastanawia mnie pewna sytuacja: lek stosuję od kilku lat. Czy to możliwe, że nagle w wyniku stosowania pojawiają się skutki uboczne po tak długim czasie? Czyli właśnie wzrost wagi? Czy komponując posiłki według powyższych przykładów należy stosować limit kalorii i liczyć je? Zaciekawiła mnie jeszcze jedna opinia- błonnik po ustąpieniu anemii? Jaki wpływ ma właśnie błonnik na krew?
Na co go bierzesz? Ja brałam własnie escitalopramum, lekarka mówiła, że to jeden z najlepszych, bo nie wpływa na wzrost wagi, także wiesz... bo ja prosiłam właśnie o takie, żeby nie wpływały
Nie wiem, jak błonnik, ale nie przesadzałabym, bo nadmiar przeszkadza wchłanianiu wielu substancji
Kalorie możesz liczyć tylko na oko, na początek, żeby wiedziec, co ile waży, mierzy i jak bardzo jest kaloryczne.
Stary 2015-02-20, 13:22   #23
Sorpreso
Przyczajenie

Nie jestem specjalistką w tych sprawach (sama jestem ciapa i mam problem z wagą i proszę Forumowiczów o pomoc), ale mam koleżankę, która w przeszłości chorowała na anoreksję. Mówiła, że po wyjściu z choroby długi czas jej organizm wariował- wystarczył naprawdę niewielki posiłek aby przybrać na wadze. W końcu się wszystko unormowało i organizm zaczął funkcjonować poprawnie, ale tak jak mówię- trwało to dłuższy czas.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-20, 13:35   #24
ViVio
BAN stały

Pij dużo wody. Ziemniaki zamień na kaszę jaglaną (nie zawiera glutenu, zawiera duże ilości witamin B1, B2, B6) lub kaszę kuskus (jest lekkostrawna i zawiera kwas foliowy).
ViVio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 13:46   #25
Sorpreso
Przyczajenie

Choruję dokładnie na nerwicę lękową. A co do chleba to sama go piekę :p Zapisuję powyższe rady i postaram się je stosować, mam nadzieję, że będzie lepiej (musi być). Sama nie zdawałam sobie sprawy, że chociaż odstawiłam słodycze to cukru jest za dużo, wszystko wydawało się mi zdrowe i odpowiednie w diecie.
Stary 2015-02-20, 14:04   #26
201607040946
Konto usunięte

Bardzo dużo cukru i nabiału. Koniecznie jedz białko: mięso, ryby (tłuste też!), jajka (całe!), sery (żółte też), twaróg, strączki, siemię, orzechy, niektóre kasze mają całkiem sporo białka
Niestety, wiem, co to nerwica. Na szczęście mam to za sobą.
Stary 2015-02-20, 14:35   #27
201605090949
Konto usunięte

Co do nerwicy, mi poza psychoterapią pomógł lek fluoksetyna. Od niego się z kolei chudnie. Poza tym trochę dziwne, że przez kilka lat się leczysz i się nie wyleczyłaś, może powinnaś wspomóc się psychoterapią? Ja w około pół roku wyleczyłem się z nerwicy lękowej i depresji, które trwały wiele lat - istotna była przyczyna problemu i rozwiązanie go, lek działał wspomagająco. Co do niedoboru leukocytów, to właśnie pytam jakie konkretnie masz w zbyt małej ilości? Bo leukocyty dzielą się na granulocyty (zasadochłonne, kwasochłonne, obojętnochłonne), monocyty i limfocyty. I rozmaz w morfologii krwi wykaże których konkretnie masz niedobór, a to ważne, więc jeśli nie masz tego w wynikach to koniecznie powtórz morfologię by była z rozmazem. Co do błonnika to tak jak pisze Kaguya, on pogarsza wchłanianie niektórych związków w jelitach, w tym żelaza czy magnezu, więc dopóki masz anemię i nerwicę, to nie powinnaś go stosować w większych dawkach. Natomiast jako anemiczka powinnaś jak już pisałem, suplementować żelazo, kwas foliowy i witaminę B12. Co do chleba, to ja robię sobie mąkę z wodą, solą, przyprawami, oliwą, otrębami, różnymi ziarnami itp. lepię ciasto i na patelnię bez tłuszczu lub do piekarnika. Ale taki chleb ma dużo błonnika, więc to jak wyleczysz się z anemii. No i przypominam o tranie.

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2015-02-20 o 14:38
Stary 2015-02-20, 14:40   #28
201607040946
Konto usunięte

Z fluoksy ostrożnie, bo wszystkim koleżankom (i jednemy koledze), których znam i którzy to brali, włosy wypadały GARŚCIAMI. Garś-cia-mi.
Stary 2015-02-20, 14:57   #29
201605090949
Konto usunięte

To zależy może od dawki. Ja brałem 20 mg dziennie, czyli najmniejszą wskazaną w ulotce. Mi włosy nie wypadały.
Stary 2015-02-21, 19:11   #30
wildxrose
Optymistka

Dziękuję za odpowiedzi Od tygodnia waga mi stoi, staram się więcej ruszać, wychodzić z domu. To całkiem możliwe, że tak po prostu jest po anoreksji, że organizm szaleje. Mam nadzieję, że w końcu się to unormuje.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości