Czego nauczyliście się na studiach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-31, 21:52   #1
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Czego nauczyliście się na studiach?

Jak w temacie: czego nauczyłyście się na studiach?
Co pożytecznego z nich wyniosłyście?
Czy udało Wam się nabyć taką wiedzę i umiejętności, które wykorzystujecie obecnie w pracy zawodowej? Jak z nauką języków, programów/oprogramowania, czy ze znajomością zagadnień wymaganych potem przez pracodawców?
A może uważacie, że studia były czasem straconym?

Zapraszam do wymieniania się opiniami.
Stary 2015-03-31, 22:26   #2
IgnisDivine
Wtajemniczenie

Dot.: Czego nauczyliście się na studiach?

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Czy udało Wam się nabyć taką wiedzę i umiejętności, które wykorzystujecie obecnie w pracy zawodowej? Jak z nauką języków, programów/oprogramowania, czy ze znajomością zagadnień wymaganych potem przez pracodawców?

Ja z jednych wykładów wyniosłam długopis.

Co prawda pracy zawodowej jeszcze nie podjęłam Ale już mam za sobą kilkumiesieczne praktyki a tam raczej wiedza zdobyta na studiach mało mi się przydała

Ślę z fołna

Wymiankowo wielkie!
IgnisDivine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-31, 22:49   #3
niezarejestrowana
Raczkowanie

Cytat:
Wytrwałości przede wszystkim

Dr House: Ludzie się modlą, żeby Bóg nie rozgniótł ich jak robaka.
niezarejestrowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 09:41   #4
Leseratte93
Zadomowienie

Ja podszlifowałam znajomość języków obcych (i nadal szlifuję), przede wszystkim w mowie. Poza tym trafiały się różne zajęcia, niektóre wykłady były interesujące i wiedza z nich przydała mi się dla własnej satysfakcji, inne mimo potencjału okazały się totalną klapą. U mnie dużo zadań, projektów, prac, etc. robi się w grupach, więc teraz po 3 latach studiów już nic mnie nie dziwi, nauczyłam się rozwiązywać i łagodzić konflikty podczas takich prac grupowych, co uważam za przydatną umiejętność. Dodatkowo udzielałam się w organizacji studenckiej, gdzie mogłam zdobyć drobne doświadczenie w zakresie zarządzania projektami. Jeszcze nie pracuję zawodowo, ale musiałam zaliczyć praktykę studencką, a tam wykorzystałam głównie znajomość języka i w końcu nauczyłam się Excela . Chodziłam na różne rozmowy kwalifikacyjne i w moim przypadku patrzyli głównie na znajomość języka obcego.

Czas studiów nie jest dla mnie osobiście czasem straconym, wręcz przeciwnie - mam więcej możliwości rozwoju swoich umiejętności i korzystam z tego.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 14:59   #5
Kasiek1987
Zakorzenienie

Jak tak teraz się zastanowiłam, to stwierdzam, że wiedza ze studiów niewiele mi się przydaje w pracy, bo na zajęciach z przedmiotu związanego z moim teraźniejszym miejscem pracy nawet nie dowiedziałam się, że takie miejsce istnieje, i to całkiem blisko, i to jeszcze nie jedno, tylko w zasadzie 4 :P

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 15:10   #6
stesia
Zakorzenienie

chyba przede wszystkim nauczyłam się gotować w domu gotowała głównie mama a ja co najwyżej jej pomagałam a mieszkając osobno mogłam sobie spokojnie poeksperymentować w kuchni

a tak to zależy od przedmiotu, większości zapewne nie będę nigdzie wykorzystywać, najbardziej w pracy potrzebna jest praktyka, a nawet na ćwiczeniach brakowało nam jakiegoś tam praktycznego aspektu, zresztą zdarzało się że na ostatnim roku dowiadywaliśmy się że to czego uczyliśmy się na początku już jest zmienione więc nieaktualne
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 15:39   #7
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Nawet nieźle nauczyłam się prawa
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-01, 15:49   #8
Lenka_1993
Zadomowienie

Oprócz umiejętności związanych z moim przyszłym zawodem nauczyłam się żeby nie ufać za bardzo ludziom bo każdy patrzy tylko i wyłącznie na siebie. Oduczyłam się tej naiwności żeby każdemu pomagać mimo że ta druga osoba nie daje nic w zamian, przykład? Koleżanka, która olewała wszystko jak leci, pomagaliśmy jej, a ona nigdy nam nie podziękowała, dzięki nam zdawała wszystko Poza tym hmm tak jak toś wyżej wspomniał nauczyłam się gotować No i ogólnie jestem bardziej odpowiedzialna, wydoroślałam.

Ćwiczę od 27.10.2014

Mel B - Full Body.
Insanity - Zakończone.
Lenka_1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 15:57   #9
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Wiecznego zwątpienia.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 16:07   #10
201605090949
Konto usunięte

Jeszcze studiów nie skończyłem, ale póki co nauczyłem się pracy laboratoryjnej, obszernej wiedzy z różnych dziedzin biologii, ''zmysłu'' rozpoznawania szarlatanów, pseudonaukowych informacji itp., poruszania się po bazach publikacji naukowych, specjalistycznego, naukowego słownictwa po angielsku, ogólnego ogarnięcia w różnych dziedzinach bo np. przed studiami to np. genetyki czy chemii nie ogarniałem prawie wcale. No i jak to nazwę, takiej intuicyjnej nomenklatury z angielskiego, łaciny, pochodnych słówek itp.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 16:54   #11
_Mia
Zakorzenienie

W czasie studiów- wiele Na samych studiach... To już trochę mniej
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 17:43   #12
nelciak
Zadomowienie

Z tej wiedzy ze studiów którą wykorzystuję w pracy po 45% pochodzi z dwóch przedmiotów, pozostałe 10% to elementy z kilku innych.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 21:49   #13
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:

Nauczyłam się bardzo dużo: języków C, C++, SQL, UML, obsługi oprogramowania m.in. Sybase, PowerDesigner, Matlab, podstaw automatyki, projektowania baz danych, grafiki komputerowej, kryptologii.

W tym semestrze robimy Javę, programowanie mikrokontrolerów, programowanie współbieżne w Adzie, będzie też sporo o sieciach z możliwością zrobienia certyfikatów Cisco (poziom średniozaawansowany), wytwarzaniu oprogramowania i systemach operacyjnych, z matematyki podstawy ekonometrii.

Ogólnie jestem cholernie zadowolona i zaskoczona tym, jak dużo wiedzy mogę zdobyć na moich studiach. Nie wątpię, że znajdę pracę w branży, zapewne gdybym była dyspozycyjna, już bym w branży pracowała, ale przy tak bogatym programie najlepsza praca to dla mnie weekendowa / z elastycznym grafikiem i w wymiarze godzinowym max pół etatu, a o taką trudno wśród stanowisk zgodnych z moim celem zawodowym
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 22:16   #14
Tutli
Zadomowienie

Cytat:

Co najważniejsze, to na studiach zdobyłam narzędzia pozwalające mi na samodzielną pracę w dziedzinie i rozwój. Pracuję w zawodzie i raczej ciężko by było robić to, co robię bez studiów, nawet nie miałabym pojęcia z czego korzystać i gdzie szukać wiedzy. Cały czas korzystam z materiałów ze studiów. Konkretnie nauczyłam się obsługi kilku pakietów statystycznych, podstaw programowania i ekonomicznego oraz bardzo krytycznego myślenia. Do tego zawsze miałam dużo kontaktu z matematyką i to też mi się w pracy bardzo przydaje. Niestety języki na studiach olałam, teraz żałuję (nie ze względu na pracę, ale sama dla siebie) i sama opłacam sobie naukę

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-01, 22:54   #15
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Co najważniejsze, to na studiach zdobyłam narzędzia pozwalające mi na samodzielną pracę w dziedzinie i rozwój. Pracuję w zawodzie i raczej ciężko by było robić to, co robię bez studiów, nawet nie miałabym pojęcia z czego korzystać i gdzie szukać wiedzy. Cały czas korzystam z materiałów ze studiów. Konkretnie nauczyłam się obsługi kilku pakietów statystycznych, podstaw programowania i ekonomicznego oraz bardzo krytycznego myślenia. Do tego zawsze miałam dużo kontaktu z matematyką i to też mi się w pracy bardzo przydaje. Niestety języki na studiach olałam, teraz żałuję (nie ze względu na pracę, ale sama dla siebie) i sama opłacam sobie naukę
To chyba zależy od kierunku. Mam znajomych na różnych filologiach i część twierdzi, że pierwszy rok to poziom niższy niż liceum i kompletna strata czasu, a i dalej nie zapowiada się ciekawie. Z kierunkami typu polonistyka tak samo. Ja na szczęście nie narzekam
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 11:42   #16
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
To chyba zależy od kierunku. Mam znajomych na różnych filologiach i część twierdzi, że pierwszy rok to poziom niższy niż liceum i kompletna strata czasu, a i dalej nie zapowiada się ciekawie. Z kierunkami typu polonistyka tak samo. Ja na szczęście nie narzekam
To ja nie wiem gdzie oni takie filologie studiują.

Ja studiuję niemcoznawstwo, czyli nawet nie czystą filologię, a przerabiamy to samo co germanistyka i czuję, że językowo się dużo rozwinęłam od czasów liceum.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 11:54   #17
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Na studiach chemicznych były zajęcia z informatyki - uparcie kazali nam się uczyć Linuxa red hata (czy jakoś tak). Nic z tego nie pamiętam, nigdy potem nie używałam. A można było w tym czasie nauczyć człowieka porządnie Excela. A tak, to potrafię w tym programie wykresy tworzyć, bo było to potrzebne na laborki z fizyki. Dobrze, że tu Excel jest mocno intuicyjny, to ogarnęłam sama

Druga
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 16:23   #18
Wieszczka
Zadomowienie

Że życie bez nich nie jest ani trudniejsze ani łatwiejsze
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-02, 19:05   #19
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:

Wyniosłam wiedzę i umiejętności niezbędne do pracy w moim zawodzie.
Tylko z książek bym się tego nie nauczyła.
Niestety nauka oprogramowania fachowego, to był fakultet, prowadzący premiowali kartkę i ołówek, nieufnie podchodzili do zadań wykonywanych w programach. Dziś pracuję wyłącznie na programach których nauczyłam się sama.
W pracy nie muszę wykorzystywać znajomości języków obcych, ale na uczelni poznałam słownictwo zawodowe.

A "życiowo" nauczyłam się że sukcesu zawodowo wcale nie odnoszą uczelniani prymusi. A mojej grupy najbardziej wybił się bardzo słaby student, powtarzający przedmioty, ściągający na egzaminach, kupujący projekty. Człowiek który mimo ze wiedzę ma nikła, ma bardzo dużą pewność siebie, jest wręcz bezczelny. Nie ma dla niego spraw nie do załatwienia, osób z którymi nie pogada i ma taki dar przekonywania że głuchemu sprzeda boomboxa. No i wie gdzie znaleźć osoby które mają wiedzę merytoryczną i umiejętności by być jego podwykonawcą.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-03, 19:46   #20
Darli
Raczkowanie

Że w życiu nie ma sprawiedliwości ..
Darli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 00:22   #21
eyo
Zakorzenienie

ja w czasie studiów doszłam do wniosku, że do szczęścia zawodowego wystarczą mi dwie rzeczy - język obcy i excel (generalnie - analiza danych a co za tym idzie podejmowanie decyzji), reszta to dodatki, które dostosowują do danej branży

a czego się nauczyłam? kombinować bo szczerze przyznam, że reszta to wiedza, którą mogłabym sama ogarnąć w alternatywnie krótki czasie gdyby zaszła taka potrzeba (i zresztą zachodzi bo czasem muszę się douczyć no "już" czegoś co teoretycznie stanowi element nauczania jakiegoś tam kierunku oddalonego od tego czego uczyłam się ja)

generalnie można spokojnie powiedzieć, że po studiach pracuję typowo w "zawodzie" natomiast mimo wszystko temat ugryziony jest od strony, której bym się w życiu nie spodziewała

i na studiach nigdy się nie spinałam żeby mieć 5tki - nie miałam nigdy problemów z zaliczeniami, ocen też nie miałam złych ale jakieś specjalnej spinki na zasadzie "muszę być najlepsza" nie miałam i dobrze bo dużo życia mi to zaoszczędziło - z perspektywy czasu po moich studiach mogę spokojnie powiedzieć, że o wiele fajniejsze prace (i lepiej płatne) mają osoby ze przeciętną średnio ale ogarnięte życiowo (bo chociażby pracowały w czasie studiów) niż prymusi, którzy spędzili studia z nosem w książkach

na pewno inaczej na temat spojrzą osoby z zawodów gdzie trzeba zdobyć konkretne uprawnienia - chociaż przyznam szczerze, że czasem w pracy spotykam się jednak z przypadkami kiedy muszę rozważać np. wliczenie do budżetu kogoś z "pieczątką" tylko po to żeby mieć na piśmie coś co mogę sama rozwiązać w góra 30 minut bez x lat studiów

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 01:22   #22
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
To ja nie wiem gdzie oni takie filologie studiują.

Ja studiuję niemcoznawstwo, czyli nawet nie czystą filologię, a przerabiamy to samo co germanistyka i czuję, że językowo się dużo rozwinęłam od czasów liceum.
No więc Ty się rozwinęłaś na niemcoznawstwie, a moi znajomi nie rozwinęli się na romanistyce czy germanistyce właśnie. Bywa.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 11:20   #23
Sybil_
Zakorzenienie

swojego zawodu
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 12:06   #24
asiaaa3
Raczkowanie

Ja nauczyłam się pisać poprawnie scenariusze lekcji... ;D
No i psychologia trochę mi się przydała, żeby sobie w głowie poukładać różne problemy, które mają dzieciaki.
A tak? To chyba niespecjalnie dużo, na studiach uczyli mnie suchych faktów jak pracować z dziećmi, ale o tym jak z nimi rozmawiać, jak rozwiązywać problemy nic.. A to by się bardzo przydało.

asiaaa3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 12:47   #25
Lottie69
Zakorzenienie

Że uczenie się wszystkiego to głupota, bo jak będą chcieli wykładowcy to i tak nie zdasz
Obsługi kilku programów, podstawy, ale wystarczą do pracy. Jeszcze studiów nutę ukończyłam, dopiero drugi rok, ale już widzę, że liczy się wytrwałość, a nie wiedza (ludzie zdając w czwartym terminie poprawy dostają 4.5, a ty w pierwszym 4, ale jak pójdziesz poprawiać 4 to cię wyśmieją i nie pozwolą).
A na pierwszych praktykach nauczyłam się pisać kartki o szybsze wyjście, sami mnie prosili, bo nie wiedzieli co ze mną robić. Szkoda, że nie powiedzieli tego zanim podpisali umowę...
No i pewność siebie jest lepsza niż wiedza. A pierwsze wrażenie jest bardzo ważne, odpowiednio się zachowaj i wykaż na pierwszych zajęciach to później jest łatwiej
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 21:32   #26
smerfetk_a
Żona Gargamel

Robienia dziesiątek idiotycznych prezentacji w Power Poincie.

A wiedza mi się nie przydaje bo pracuję w zupełnie innej branży

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-04, 21:35   #27
Morn
Zakorzenienie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5089109 8]Wiecznego zwątpienia.[/QUOTE]

O to to
Stary 2015-04-04, 21:46   #28
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości