![]() |
#1 |
BAN stały
|
Własny biznes
Czy któraś z was zastanawiała się kiedyś nad tym, czy nie warto byłoby założyć własnego biznesu? Ja ostatnio coraz częściej o tym myślę. U siebie w firmie zdobyłam już sporo doświadczenia (pracuję w agencji interaktywnej) i myślę, że dałabym radę pociągnąć taką pracę samodzielnie. Tylko nie za bardzo orientuję się we wszystkich formalnościach, które trzeba spełnić, żeby zarejestrować działalność (poza tym, że podobno teraz wszystko się załatwia w jednym okienku
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-03-11 o 13:40 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Marszałkini II RP
|
Dot.: Własny biznes
Niemal od zawsze wiedziałam, że chcę mieć własny biznes. Jeszcze na studiach rodzice przepisali na mnie ziemię - gospodarstwo rolne, a niedługo potem założyłam działalność polegającą na handlu ze Wschodem - głównie Białoruś i Litwa. Rozwijam też produkcję roślinną, która jest wysyłana głównie do Niemiec i Austrii oraz jestem na etapie zakładania jeszcze jednej działalności. Oczywiście łatwo mi to pisać, bo dzięki rodzicom miałam niezły start.
A można wiedzieć jakiego rodzaju będzie Twoja działalność? Wtedy będzie łatwiej coś doradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Własny biznes to duży plus a zarazem ogromne obciążenia finansowe. Sam mam firme to wiem jak jest. Najprostszym rozwiązaniem obecnie jest dołączyć do dużej firmy czy to polskiej czy zagranicznej jako samodzielny partner biznesowy. Tu od razu mamy gwarancje zarabiania i nie ma obaw czy biznes wypali. Pracuje dla kilku firm polskich i zagranicznych. Zarobki bardziej niż przyjemne. Zero ryzyka a wypłaty zależnie od firmy mam co tydzień lub co miesiąc. A biznes buduję czy wykonuje w dowolnym czasie. A jak jesteś osobą konsekwentną w działaniu to zarobisz nawet na spokonie w granicach 5 czy 10 tyś zł miesięcznie. I tu ciekawostka, mimo że firmy legalne, kasa porządna a w Polsce bezrobocie to i tak nadal nam brakuje partnerów biznesowych. To rzecz nie spotykana w cywilizowanym kraju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mnie też rodzice przepisali gospodarstwo rolne, myślę o inwestowaniu i rozwijaniu gospodarstwa, zastanawiałam się o założeniu własnej działalności.
Możecie mi coś doradzić w tej sprawie pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
założenie firmy jednoosobowej "na nazwisko" to faktycznie prościzna - idziesz do urzędu miasta i wypełniasz papierki.
Nazwa firmy miejsce wykonywania działalności numer PKWIU działalności (w urzędzie są katalogi - od razu wpisać sobie wszystkie numery które chociaż trochę mają coś wspólnego z planowaną działalnością) Wypełnia się przy okazji druczek do US, gdzie będziecie się rozliczać. Wybieracie rodzaj rozliczania podatków (ryczałt, VAT 0 zależnie od rodzaju działalności). Firma ma wówczas NIP osoby fizycznej, która działalność założyła. Na koniec pisemko do GUS o nadanie REGON. Do tego rejestracja w ZUS. Sposób rozliczania, miejsce wykonywania działalności i dodatkowe działalności w PKWIU mozna sobie w każdej chwili zmienić. *** Chyba, że to ma być spółka - to wówczas idzie przez sąd.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-01-27 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Pozostaje tylko życzyć powodzenia, niestety opłaty i podatki dla przedsiębiorców mamy bardzo wysokie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
warunki dla przedsiebiorców w pl nie są korzystne... opłaty Cie zjedzą na początku
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
|
Dla tego jak wyżej. Zacznij od czegoś prostego, pewnego gdzie nie jako sukces finansowy masz z góry zagwarantowany. Robisz to, zarabiasz a w miedzy czasie szukasz pomysłu na swój biznes. Prowadziłem firme przez ok 10 lat. Obecnie mam biznes w necie i okazuje się że wcale nie jest gorszy jeśli idzie o zarabianie. Łatwiej, szybciej i w domu. Tu juz z klientem czy dostawcą towaru się nie użeram. Mam spokój i kasę, to wystarczy. Mogę Ci pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Zarejestrowanie firmy to pikuś. Idziesz wypełniasz formularz, składasz do okienka i już masz firmę. Potem zaczyna się płacenie składek, podatków itd... Już tak pięknie nei jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
|
Dam Ci tylko jeden, pewny i konkretny, oraz na lata. Wystarczy tylko zapytać. [ pracujesz kiedy chcesz, gdzie chcesz i w dowolnym kraju - a zawsze zarobisz] Oj, zabrzmiało trochę nie tak. Ale zapewniam biznes jest jak najbardziej ok. sam w nim pracuję. Firma Węgierska.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jeśli chodzi o moją działalność to myślałam o działalności związanej z brandingiem i e-PR. Z tego co widzę to jest coraz większy popyt na takie usług i powinno udać się dość łatwo znaleźć klientów, którym można w ten sposób pomóc. Mam paru znajomych, którzy są wstępnie chętni do współpracy, więc chyba nie ma co dalej się zastanawiać tylko działać. Przynajmniej przez pierwsze dwa lata ZUS jest preferencyjny :|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Jeżeli jest ok. to poproszę więcej info
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Moze ktos ma dobry pomysl na biznes a nie ma gotowki na jego otworzenie, chetnie pomoge i zostane wspolniczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
|
'Tekila' zajrzyj na 'biznes forum' i temu podobne. Sporo osób szuka pomysłu na biznes. [ często są to ciekawe projekty ] Dziwne trochę jest podejście naszego społeczeństwa do biznesu. Sądzą że - biznes to kasa. W lwiej części tak, ale jakimi kosztami to okupione tego już nikt nie widzi. Co mi np. z tego że zarabiałem od 15 do 30 tyś zł miesięcznie jak tyrałem od 5 do 22. A czasu dla siebie nic, ani rodziny. Teraz już inaczej , mały biznes, mniejszy o wiele dochód , ale pracuję 1 do 3 godz. i swoje pare tyś zł mam. Na luzie, i co ciekawe biznes w sporej części idzie sam. To typowe dodatkowe dorabianie , jak dla mnie , dla wielu innych robi się z tego super biznes. - Bez nakładów, biura, maszyn itp. - czysty zysk. Jak ktoś chce - to pomagam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale to trzeba przekonać się samemu i już. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Powstaje sporo e-biznesów i niewiele z nich się utrzymuje. Założyć jest prosto, sporo oszczędza się na dzień dobry, ale prawda jest taka, że w taką firmę trzeba włożyć bardzo dużo wysiłku (zresztą jak w każdy biznes) i mieć jakąś wiedzę. No i oczywiście liczy się pomysł na siebie/firmę, kreatywność, itd.
Zacznij do napisania dobrego biznes planu - napisz go sama, sporo ci się w trakcie pisania wyjaśni i będziesz wiedziała w czym masz braki. Biznes w internecie, to także znajomość jego mechanizmów (pozycjonowanie, e-marketing, itd.), o tym też nie należy zapominać. Edytowane przez Tinajero Czas edycji: 2015-02-12 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
Oj, dobrze pomyślane. Ale że ja lubię też pomyśleć i działać też, to uruchomiłem sobie spokojny biznes na lata. Wkład ok. 1000 zł [ rozłożyłem go na dwa miesiące] Dochód planowany minimum 5 tyś zł osiągnę do maja. Potem w górę. Liczę że w tym roku to na luzach jakieś 15 do 30 tyś zł. Potem każdy rok wzrost o minimum 50 do 80% A pracy w tym ok. 3 godz. dziennie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
|
Tu nie mogę opisać bo to od razu - reklama. I skasuje moderator. Ale przecież można się skontaktować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Amberus bardzo ładne założenia.
Grunt to dobrze wyznaczyć sobie cele i potem dążyć do ich osiągnięcia ![]() A jak cel ambitny - to tym lepiej. Brawo! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
ja dla mnie bezpieczny biznes to inwestowanie w nieruchomość na takiej zasadzie: kupuje mieszkanie i je wynajmuje, popyt będzie zawsze szczególnie w dużych miastach jak wrocław. A sam wyjeżdżam do Anglii poszukać ciekawej i lepiej płatnej pracy, a moje mieszkanie się spłaca
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
plum plum
|
ja jestem freelancerką, mam działalność. Ma zalety i ma plusy. Wszystko zależy od danej osoby.
![]() |
![]() |
#24 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zgadza się, nieruchomości to świetna inwestycja i dość pewna. Ale nie każdego stać na dzień dobry na zakup nieruchomości od ręki, a nawet na kredyt... To już może zrobić ktoś kto ma pewny grunt pod nogami, pracę, firmę, itd. Edytowane przez Tinajero Czas edycji: 2015-02-13 o 18:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
|
Nieruchomość to dla tego co ma kasę. A tu mowa o zarabianiu. Co do mojego biznesu [ pracuję dla wielu firm ] A prawdziwą kasę namacalną mam z 4 mlm. Odpowiednio wybrane dają dochód o wiele wyższy niż nie jeden dobry etat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zresztą sam mówisz, że wyjeżdżasz za pracą do Anglii... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Jestem zdania, że własny biznes to musi być coś co sprawia przyjemność i koniecznie trzeba mieć pomysł na siebie. Inaczej lepiej szukać "jakiejś" pracy
![]() ![]() Edytowane przez KatarzynaAgata1 Czas edycji: 2015-02-18 o 13:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
|
Dobra praca. Ja zaczynałem od banków, do dziś dla nich pracuję [ mam 80 zł od osoby która chce sobie założyć konto - nic prostszego nie ma ] A biznes to taki żeby nie tylko dawał solidną kasę ale też był przyszłościowy. Obecna firma w której pracuję wyprzedza konkurencję o lata, produkt jedyny w swoim rodzaju, a już wchodzą następne. Tak że możliwości zarobkowe ogromne. I jak ktoś chce, to nie ma sprawy - pomagam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Biznes dla kobiet niezależnych!
Szukam 4 pozytywnych osób do nowego projektu 4x4 grupy Lideron przy współpracy z firmą Oriflame. Nie chodzi o bycie konsultantem i sprzedaż kosmetyków. Wymagania? Dyspozycyjność minimum 6 godzin w tygodniu, pełne zaangażowanie i otwartość na nowe doświadczenia. Nie istotne z jakiego miasta jesteś, żyjemy w świecie internetu. Po więcej informacji zapraszam w wiadomości prywatne lub na adres: monika.orzuk@gmail.com Pozdrawiam! Monika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
|
No i posypały się oferty pracy. Z tym że jak widać wielu osobom praca w systemie 'mlm' nie odpowiada - a wiecie co myślę ? Czy odpowiada czy nie to ze względu na to że Polacy to większość bieda więc co drugi powinien być w takiej firmie. Tu zawsze kasa pewna. I tak, - na etacie swoje a po pracy wyrabianie drugiej wypłaty i to często większej niż na etacie. Wtedy jest szansa że jakoś będziemy żyć. [ i na cokolwiek będzie nas stać ] Z moich obserwacji wynika że to idealny układ dla ludzi młodych. Rok czy 2 i ma kasę z wyższej półki, a nawet wolność finansową. Ale jak widać rzeczy oczywiste są najtrudniej przyswajane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.