![]() |
#1 |
psy-chopatka
|
Podciąganie
Temat o podciąganiu, potraficie, lubicie? Ze "wspomagaczami" typu taśma, maszyna czy bez?
Ja muszę przyznać że ćwiczę ponad rok ale kiepsko mi idzie to ćwiczenie ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podciąganie
Dla mnie to jest niewykonalne ćwiczenie.
Podciągam się tak do połowy i dalej normalnie nie ogarniam co zrobić żeby wyżej pójść. Jak się "przerzucić" wyżej. Ale uparłam się, i do końca roku planuję się nauczyć, żeby chociaż raz się podciągnąć, bez żadnych pomagaczy. Na razie co jakis czas, robię odwrotne podciąganie, zamiast się podciągać,"wskakuję" w pozycje "podciągniętą" na drążku i się powoluśku opuszczam.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Spróbujcie najpierw podciągać się podchwytem ,jest łatwiej. Natomiast podciąganie nachwytem róbcie na razie z pomocą współpartnera ,aż "ogarniecie" to same
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ewentualnie taśma bardzo ratuje sytuacje jeśli ktoś nie ma dostępu do maszyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
psy-chopatka
|
Cytat:
Cytat:
Wczoraj widziałam chłopaka który pięknie się podciągał dociążając się jeszcze talerzem 20 kg ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja się podciągnę aż raz i to podchwytem i to z wybicia
![]() uczę się cały czas, wspomagam boksem, w taki sposób, że kładę stopę (ale nie całą) na boksie i staram się używać nogi tylko w ostateczności
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ale jest jakiś problem z podciąganiem się u kobiet, nie?
Mężczyźni, nawet w bardzo kiepskiej formie, na ogół są w stanie się te parę razy podciągnąć po prostu wstawszy z kanapy. A kobiety nawet dobrze wysportowane i silne, mają problem i muszą ciężko pracować żeby się podciągnąć ![]() Pompki podobnie, choć z nimi łatwiej się kobiecie zaprzyjaźnić.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jest problem bo mamy słabe mięśnie ramienia i naramienne, które pracują jako pomocnicze, tak mi się wydaje, że trener mi to mówił
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
hmm, kilka lat temu zaczęłam chodzić na siłownię właśnie po to, żeby się móc podciągać (wzrost 180cm, waga wtedy ok 65kilo). Całe życie było to dla mnie niewykonalne. Po trzech miesiącach siłowni - ćwiczenia wg planu 2 ćwiczenia na każdą partię mięśni, 3 x 12 powtórzeń, obciążenie takie, żeby móc taką ilość wykonać - podeszłam do drążka i się po prostu podciągnęłam. Potem z siłowni zrezygnowałam, ale regularnie się wspinałam i podciągałam przed treningiem (tyle, na ile byłam w stanie - czyli najpierw np 3 x 1 podciągnięcie), tym sposobem doszłam do 5 podciągnięć bez problemu.
Później - zaniedbałam treningi wszelki, przytyłam 5 kilo, i teraz znów o podciąganiu mogę pomarzyć - ale zaczęłam znów regularnie ćwiczyć, od blisko 2 tygodni wywaliłam z jadłospisu alkohol i żarcie do niego - liczę na to, że za 3 miesiące dam radę się znów co najmniej 3 razy podciągnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Czytam i się zastanawiam o jakie taśmy Wam chodzi? (u mnie na siłce nie ma takiej maszyny, nie wiem o czym nawet mówicie
![]() Ja podciągać się nie umiem ani nie dążę do tego, żeby się nauczyć (bardziej kręci mnie przysiad na jednej nodze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jako osoba predysponowana do kontuzji powiem tak - podciąganie (z założeniem, że drążek ma być pod brodę, nie za głową - bo to masakra) - nie jest aż tak złe, acz na pewno mniej szkodliwe dla barków jest to o czym piszesz (ale też dużo prostsze, bo nogi są podparte, więc ileś kilo to odejmuje). A bardzo kontuzjogenne są pompki - całkiem zdrowa znajoma nabawiła się od pompek problemów z barkami, na szczęście szybko pompek zaprzestała i przeszło. Przysiad na jednej nodze to dla mnie kosmos ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wiesz, mocna góra też jest fajna ![]() ![]() Edit. A te taśmy to chodzi o TRX? U mnie wisiały kiedyś właśnie przy czymś takim, gdzie można się podciągać, ale przewiesili je w kąt siłowni. Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2015-03-27 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak przewiesili - i akurat nie są zajęte, to możesz je sobie podwiesić do drążka - u mnie często bosu jest skitrane w sali do fitnessu, a że przysiady na bosu to fajna sprawa, włażę nawet podczas zajęć, grzecznie pytam czy mogę zabrać, i przemykam boczkiem żeby nie przeszkadzać - sprzęt jest dla wszystkich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Można też podkładać pod nogi podest i z tego podestu "dźwignąć" się w górę.
Ćwiczenie warte zachodu,bo ładnie rzeźbi mięśnie naramienne,najszerszy grzbietu,jest doskonałe na kręgosłup
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczami wyobraźni widzę od razu, jak mi kolano pęka. A przysiad w jaskólce robię i nie mam lęków. ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cóż, teraz uważam trening za udany, jeśli sobie na nim nic nie uszkodzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dla mnie podciągniecie jest jeszcze mega wyzwaniem. Nawet podchwytem i z gumą odciążającą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pompek nawet w najlepszym czasie nie dałam rady robić - i teraz nawet nie zamierzam próbować, bo dla mojego rozchwierutanego barku to bardzo złe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
jak mi się udało, to znaczy że się da. Kobiety ogólnie mają słabe plecy i ręce (acz znam wyjątki), więc muszą na takie coś porządnie pracować. Za to z reguły są lepiej rozciągnięte nawet bez specjalnego rozciągania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Próbowałam wczoraj się podciągnąć i zauważyłam, że u mnie problemem jest zmusić do tego mięśnie. No wiszę sobie na tym drążku i nie wiem, od czego zacząć. Nie potrafię wysłać odpowiedniego sygnału do odpowiedniego mięśnia, żeby zadziałał. Wiadomo- nie od razu się podciągnę, ale u mnie nawet ani lekko nie drgnęłam. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tych przysiadów na 1 nodze z druga na TRXe która idzie do tyłu (takie jakby wykroki z 1 nogą podwieszoną)to robie bez strachu. Chyba ze nie rozumiem o co chodzi. Ja mam mocne uda , zad i brzuch, ale bardzo wątłe ramiona, góre pleców i jakiś problem wiekszy z amortyzacją ogólnie. Pompki męskie już ogarnęłam i tam iles zrobię, ale że na ogól robie je w interwałowych seriach, to klepię damskie. Staśka, ja mam podobnie. Wisze na tym drazku i nie bardzo wiem co by tu dalej ze sobą zrobic zeby się ruszyć. W drugą stronę- od pozycji podciągniętej, potrafię bardzo wolno zejśc w dół płynnym ruchem kilka razy pod rząd. Z wiszenia , ni dudu. Nie idzie i już.
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plecy mam dość szerokie - i może tu jest tajemnica tego, że jak potrenuję regularnie kilka miesięcy, to podciąganie się udaje. Za to pompka - nigdy, i tu nie chcę nawet próbować, bo dla uszkodzony kiedyś bark daje znać, że mu się to nie podoba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Moje wyzwanie tegoroczne by dojsc do 10, narazie jestem w stanie podciagnac sie cale 3 razy.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Ja wczoraj na siłowni robiłam podciaganie:
1 seria 10 powt. 1 seria 8 powt. 1 seria 6 powt. z każdą serią mięśnie słabły,ale bardzo mocno czuję najszerszy grzbietu i chciaż ćwiczę regularnie to mam zakwasy
![]() |
#29 |
psy-chopatka
|
Agafitness, faktycznie podciąganie jest kontuzjogenne? Czytałam że to mit.
Staśka, nie ma u ciebie takiej maszyny https://www.youtube.com/watch?v=lC5z7BtgLOc ?
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.