Kuchnia Śląska - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2015-03-10, 09:32   #1
Lady Jane
Raczkowanie
 
Avatar Lady Jane
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359

Kuchnia Śląska


Hej dziewczyny! Mam do Was ogromną prośbę!
Mój mąż jest Ślązakiem i bardzo tęskni za swoją regionalną kuchnią. Ja niestety w ogole nie znam się na śląskiej kuchni. Do niedawna nie wiedziałam nawet, ze miedzy żurem a żurkiem jest jakaś różnica - gorolem jestem po prostu i tyle.
Znacie jakieś dobre, sprawdzone przepisy na śląskie potrawy?
Do tej pory robiłam tylko makówki (udane), rolady (zjadliwe, ale nie były najlepsze na świecie) i ten nieszczęsny żur, który robię według przepisu, ale nigdy nie wychodzi (stad wniosek, ze pewnie przepis do niczego).
Ślązaczki, pomóżcie, proszę!
__________________

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 12:45   #2
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Kuchnia Śląska

Popros tesciowa o przepisy, zaplusujesz u niej i bedziesz mogla odtwarzac smaki dziecinstwa swojego TZta. Bo tak naprawde to on za jej kuchnia teksni a nie ze za cala slaska.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 12:51   #3
Lady Jane
Raczkowanie
 
Avatar Lady Jane
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Popros tesciowa o przepisy, zaplusujesz u niej i bedziesz mogla odtwarzac smaki dziecinstwa swojego TZta. Bo tak naprawde to on za jej kuchnia teksni a nie ze za cala slaska.

Chętnie bym poprosiła, tylko, ze ona nie żyje od 20 lat...
Wiec niestety muszę polegać na lokalnych smakach znanych innym i szukać, co mojemu TZ przypadnie do gustu.
__________________

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 13:53   #4
86lola
Rotmistrz
 
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
Dot.: Kuchnia Śląska

Wodzionka:
Czerstwy chleb pokrojony w kostke (ok.2 kromki)
2-3 zabki czosnku (drobniutko pokrojony)
2-3 lyzki smalcu lub masla
przyprawa typu maggi
sol lub wegeta
Zalac wszysko wrzatkiem i gotowe

Kartofelsalat:
4-6 ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
0,5 selera
Mala puszka groszku
6-8 ogorkow konserwowych/kiszonych
2 jajka na twardo (nie sa konieczne)
Cebula
majonez (+- niecaly sloik)
pieprz i sol
Warzywa ugotowac,wszystko pokroic w kostke,wymieszac,dodac majonez,wymieszac,przypra wic. Schlodzic w lodowce.
Do tego pozadane jest jakies mieso.

Karminadle- kotlety mielone:
80 dag. mielonej lopatki wieprzowej
sucha bulka
cebula
jajko
bulka tarta ( do panierowania)
sol i pieprz
Bulke namoczyc w wodzie ( gdy namoknie dokladnie wycisnac z wody),cebule zetrzec na tarce. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac,jesli masa bedzie zbyt luzna podsypac bulki tartej lub troche maki pszennej. Uformowac kotlety obtoczyc w bulce i usmazyc.
Podawac z ziemniakami i np.z mizeria.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 14:58   #5
Lady Jane
Raczkowanie
 
Avatar Lady Jane
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
Dot.: Kuchnia Śląska

Dziękuje bardzo
__________________

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 16:12   #6
axn22
Zakorzenienie
 
Avatar axn22
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 5 086
Dot.: Kuchnia Śląska

Nie lubię śląskiej kuchni ale podstawą są chyba kluski i białe i ciemne oraz czerwona kapusta Próbowałaś robić kluski?
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 16:34   #7
86lola
Rotmistrz
 
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
Dot.: Kuchnia Śląska

Nie sa podstawa. Ale sa chetnie robione do rolad i modrej kapusty.
Choc nie tylko.

Kluski slaskie
ugotowane ziemniaki zmielic lub przecisnac przez praske. Przelozyc do miski i wygladzic aby byla rowna powierzchnia. Podzielic na cztery. 1/4 ziemniakow wyjac i w to miejsce nasypac maki ziemniaczanej. Dodac jajko i zagniesc mase. Jesli jest zbyt luzna podsypac maka. Uformowac kluski. Wrzucic do osolonego wrzatku. Jak wyplyna na wierzch gotowac jeszcze chwile i wyjac.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 22:32   #8
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez 86lola Pokaż wiadomość
Nie sa podstawa. Ale sa chetnie robione do rolad i modrej kapusty.
Choc nie tylko.

Kluski slaskie
ugotowane ziemniaki zmielic lub przecisnac przez praske. Przelozyc do miski i wygladzic aby byla rowna powierzchnia. Podzielic na cztery. 1/4 ziemniakow wyjac i w to miejsce nasypac maki ziemniaczanej. Dodac jajko i zagniesc mase. Jesli jest zbyt luzna podsypac maka. Uformowac kluski. Wrzucic do osolonego wrzatku. Jak wyplyna na wierzch gotowac jeszcze chwile i wyjac.
jedni dają jajko, inni nie; z jajkiem są bardziej twarde, a jak chcesz "gumiklyjzy", to nie dawaj
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 10:38   #9
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez 86lola Pokaż wiadomość
Wodzionka:
Czerstwy chleb pokrojony w kostke (ok.2 kromki)
2-3 zabki czosnku (drobniutko pokrojony)
2-3 lyzki smalcu lub masla
przyprawa typu maggi
sol lub wegeta
Zalac wszysko wrzatkiem i gotowe

Kartofelsalat:
4-6 ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
0,5 selera
Mala puszka groszku
6-8 ogorkow konserwowych/kiszonych
2 jajka na twardo (nie sa konieczne)
Cebula
majonez (+- niecaly sloik)
pieprz i sol
Warzywa ugotowac,wszystko pokroic w kostke,wymieszac,dodac majonez,wymieszac,przypra wic. Schlodzic w lodowce.
Do tego pozadane jest jakies mieso.

Karminadle- kotlety mielone:
80 dag. mielonej lopatki wieprzowej
sucha bulka
cebula
jajko
bulka tarta ( do panierowania)
sol i pieprz
Bulke namoczyc w wodzie ( gdy namoknie dokladnie wycisnac z wody),cebule zetrzec na tarce. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac,jesli masa bedzie zbyt luzna podsypac bulki tartej lub troche maki pszennej. Uformowac kotlety obtoczyc w bulce i usmazyc.
Podawac z ziemniakami i np.z mizeria.
Zapisałam sobie i jutro robię, ale bez mięsa rzadnego, bo nie jem.Ale sałatka brzmi pysznie, kiedyś jadłam podobną z Niemiec.
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 11:37   #10
Lady Jane
Raczkowanie
 
Avatar Lady Jane
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
jedni dają jajko, inni nie; z jajkiem są bardziej twarde, a jak chcesz "gumiklyjzy", to nie dawaj

Moj maz chyba woli takie bardziej stałe, wiec jednak dodam ;-)

Jesteście super! Strasznie dziękuje za te przepisy! Wole takie czyjeś domowe sprawdzone niż z Google!
Dziękuje, dziękuje, dziękuje!
__________________

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-12, 10:06   #11
86lola
Rotmistrz
 
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
Dot.: Kuchnia Śląska

Bernikula,napisz czy ci smakuje. To w sumie jest zwykla salatka jarzynowa,chyba nawet tu na kulinariach jest na nia przepis jak dobrze pamietam.
Niemiecka salatka ktora jadlam byla z ziemniakow pokrojonych w plastry z ogorkiem konserwowym,cebula,zoltka mi jajek i majonezem.

Jeszcze co tak u nas jest dosc popularne to zupa z brazowej fasoli. Z tym,ze i tu sa roznice co do dodatkow.

Zupa z brazowej fasoli:
Pol kilo brazowej fasoli (namoczyc wczesniej)
Smietanka 30%
Lyzka masla (nie jest konieczne)
Sol,ocet

Fasole gotujemy az bedzie miekka (wazne aby byla dogotowana,mozna i troche rozgotowac)
Solimy,dodajemy maslo,wlewamy smietanke,tak aby zupe zabielic (jak mocno to kwestia smaku). Jak sie zagotuje to dodajemy lyzke lub dwie octu. Wedlug gustu.
Podawac z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

U mojego taty dodawalo sie do tej zupy suszone sliwki,a u moich tesciow czosnek i zasmazke (bez octu).
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-12, 10:18   #12
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez 86lola Pokaż wiadomość
Bernikula,napisz czy ci smakuje. To w sumie jest zwykla salatka jarzynowa,chyba nawet tu na kulinariach jest na nia przepis jak dobrze pamietam.
Niemiecka salatka ktora jadlam byla z ziemniakow pokrojonych w plastry z ogorkiem konserwowym,cebula,zoltka mi jajek i majonezem.

Jeszcze co tak u nas jest dosc popularne to zupa z brazowej fasoli. Z tym,ze i tu sa roznice co do dodatkow.

Zupa z brazowej fasoli:
Pol kilo brazowej fasoli (namoczyc wczesniej)
Smietanka 30%
Lyzka masla (nie jest konieczne)
Sol,ocet

Fasole gotujemy az bedzie miekka (wazne aby byla dogotowana,mozna i troche rozgotowac)
Solimy,dodajemy maslo,wlewamy smietanke,tak aby zupe zabielic (jak mocno to kwestia smaku). Jak sie zagotuje to dodajemy lyzke lub dwie octu. Wedlug gustu.
Podawac z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

U mojego taty dodawalo sie do tej zupy suszone sliwki,a u moich tesciow czosnek i zasmazke (bez octu).
Dzisiaj robię tę sałatkę na bank, bo już się z przyjaciółką umówiłam Oba już chyba właśnie ziemniaki gotuje, ja zapomniałam wczoraj ugotować resztę warzyw, ale to dzisiaj szybko wstawię, już mi ślinka cieknie na samą myśl.
Fasolkę też bardzo lubię, jak mnie napada to kupuję puszkę czerwonej fasolki, płuczę, do tego ser żółty w kostkę i sos czosnkowy. Pycha!
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-13, 14:36   #13
Dusiia
Zadomowienie
 
Avatar Dusiia
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Czechy
Wiadomości: 1 197
Dot.: Kuchnia Śląska

Kluski, kapusta i rolada - moje ulubione
__________________
81 -> 70 -> 60 kg
Dusiia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-13, 17:29   #14
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
Dot.: Kuchnia Śląska

Zrobiłam wczoraj tę sałatkę kartoflana i stwierdzam, że jest pyszna, ale w smaku bardzo, bardzo przypomną tradycyjną warzywną Uwielbiam takie sałatki. Wczoraj jadłam ją dwa razy i jeszcze dzisiaj do pracy wzięłam
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 02:59   #15
karolinaP103
Zadomowienie
 
Avatar karolinaP103
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 1 313
Dot.: Kuchnia Śląska

A czemu żur ci nie wychodzi?
Ja we wtorek nastawiam zakwas- do słoika daję 6-8 dużych łyżek mąki "żurek" do tego czosnek pokrojony jakies 5 ząbków, zalewam wodą i resztką z poprzedniego zakwasu( jak nie masz to kup żur w sklepie- też się nada). Stoi to koło pieca do soboty. W sobotę gotuję jakąś kość z warzywami,żeby jakiś wywar był, kiełbasę kroję w kostkę i przysmażam z cebulką. Do gotującego się wywaru dodaję kiełbasę i żur ( pamiętać nie wlać całego do zupy tylko najpierw odlać trochę tej wody- będzie na kolejny żur). gotuję kilka minut. Podaję z tłuczonymi ziemniakami- wyspa z ziemniaków ups.. z kartofli oblana żurem- to tzw żur żonaty.
Zakwas przetrwa w lodówce nawet kilka tygodni.
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 12:41   #16
Lady Jane
Raczkowanie
 
Avatar Lady Jane
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Pokaż wiadomość
A czemu żur ci nie wychodzi?

Ja we wtorek nastawiam zakwas- do słoika daję 6-8 dużych łyżek mąki "żurek" do tego czosnek pokrojony jakies 5 ząbków, zalewam wodą i resztką z poprzedniego zakwasu( jak nie masz to kup żur w sklepie- też się nada). Stoi to koło pieca do soboty. W sobotę gotuję jakąś kość z warzywami,żeby jakiś wywar był, kiełbasę kroję w kostkę i przysmażam z cebulką. Do gotującego się wywaru dodaję kiełbasę i żur ( pamiętać nie wlać całego do zupy tylko najpierw odlać trochę tej wody- będzie na kolejny żur). gotuję kilka minut. Podaję z tłuczonymi ziemniakami- wyspa z ziemniaków ups.. z kartofli oblana żurem- to tzw żur żonaty.

Zakwas przetrwa w lodówce nawet kilka tygodni.

Pewnie przez zakwas. Zawsze probowalam zrobic z kupnego i wychodzil za zadki. Moze z domowego wyjdzie gestszy.
PS. Dalam mezowi do przeczytania i pokiwał głowa z aprobata także bardzo dziękuje za przepis
__________________

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 12:59   #17
karolinaP103
Zadomowienie
 
Avatar karolinaP103
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 1 313
Dot.: Kuchnia Śląska

Im więcej dasz mąki tym gęściejszy będzie Nie wiem jaki lubisz.. jeśli bardziej kwaśny to trzeba kisić 4 dni tak jak ja, jeśli mniej kwaśny to wystarczy 2-3 dni. Jest sposób na za rzadki żur- jajko surowe rozmieszać w szklance, dodać do gotującego się żuru szybko mieszając widelcem- zupa będzie gęściejsza, bardziej sycąca , ale u mnie nie lubią tych jajkowych farfocli co potem pływają w żurku..
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-15, 18:47   #18
annrossy
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2015-03
Wiadomości: 6
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez Lady Jane Pokaż wiadomość
Pewnie przez zakwas. Zawsze probowalam zrobic z kupnego i wychodzil za zadki. Moze z domowego wyjdzie gestszy.
Ja próbowałam wiele żurów i naprawdę cięzko znaleźć jakiś dobry. Zawsze jest tak jak mówisz za rzadki, niedobry itp.

Kupiłam więc mąkę, żeby zrobić swój zakwas, ale na razie leży w szafce, bo odkryłam gotowy pyszny zakwas

Jest to żur z firmy "Oblaty". Do kupienia w niektórych piekarniach, mini marketach np Stokrotka. Na opakowaniu jest też przepis co ile dodać w jakiej proporcji (kiełbasy itp). Wersja postna i zwykła.

Uwielbiam
annrossy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-22, 16:30   #19
tapetka22
Zakorzenienie
 
Avatar tapetka22
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: K-ce/Ch-ów
Wiadomości: 15 816
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez Lady Jane Pokaż wiadomość
Pewnie przez zakwas. Zawsze probowalam zrobic z kupnego i wychodzil za zadki. Moze z domowego wyjdzie gestszy.
PS. Dalam mezowi do przeczytania i pokiwał głowa z aprobata także bardzo dziękuje za przepis
a skąd mąż jest dokladnie?
bo wiesz śląsk jednak spory..
__________________
Życie bez pandzi to nie to samo
tapetka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-22, 21:34   #20
Lady Jane
Raczkowanie
 
Avatar Lady Jane
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
a skąd mąż jest dokladnie?

bo wiesz śląsk jednak spory..

Z Rudy Śląskiej
__________________

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 02:30   #21
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez Lady Jane Pokaż wiadomość
Z Rudy Śląskiej
Ej, a kumasz trochę po śląsku? W sensie, czy jesteś w stanie wydedukować coś ze ślunskiyj godki (są ludzie, którzy wcale, np. musiałam przyjacielowi z Krakowa tłumaczyć, że "jerunie" to takie śląskie "oż kur*a")?
Jeśli tak, poszukaj w google Remigiusz Rączka albo "Rączka gotuje" (chyba na stronie tvs i regionalnej tvp) - przepisy śląskie na wideo!
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 05:19   #22
trocka8
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 682
Dot.: Kuchnia Śląska

Oprócz Rączki poszukaj jeszcze książki kucharskiej Śląska kucharka doskonała

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 10:33   #23
tapetka22
Zakorzenienie
 
Avatar tapetka22
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: K-ce/Ch-ów
Wiadomości: 15 816
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez Lady Jane Pokaż wiadomość
Z Rudy Śląskiej
Ooo.. To moje klimaty.. Wrócę do domu to Ci wyślę kilka przepisow
__________________
Życie bez pandzi to nie to samo
tapetka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-23, 12:36   #24
Lady Jane
Raczkowanie
 
Avatar Lady Jane
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
Ej, a kumasz trochę po śląsku? W sensie, czy jesteś w stanie wydedukować coś ze ślunskiyj godki (są ludzie, którzy wcale, np. musiałam przyjacielowi z Krakowa tłumaczyć, że "jerunie" to takie śląskie "oż kur*a")?

Jeśli tak, poszukaj w google Remigiusz Rączka albo "Rączka gotuje" (chyba na stronie tvs i regionalnej tvp) - przepisy śląskie na wideo!

Trochę kumam, w sensie rozumiem a jak nie to zawsze TZ pytam co to znaczy, ale mowić bym sie nie odważyła. Dzięki za pomysł! Włączę sobie dzisiaj!

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
Oprócz Rączki poszukaj jeszcze książki kucharskiej Śląska kucharka doskonała

wysłane z telefonu

Oooo! Juz googluje, nigdy o niej nie słyszałam. Dzięki!

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ----------

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
Ooo.. To moje klimaty.. Wrócę do domu to Ci wyślę kilka przepisow

Dziękuje! :-*
__________________

Lady Jane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 01:32   #25
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: Kuchnia Śląska

i jak się udał żurek na Wielkanoc?
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 06:42   #26
trocka8
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 682
Dot.: Kuchnia Śląska

Chyba żur

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-07, 09:27   #27
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 9 831
Dot.: Kuchnia Śląska

Cytat:
Napisane przez 86lola Pokaż wiadomość
Bernikula,napisz czy ci smakuje. To w sumie jest zwykla salatka jarzynowa,chyba nawet tu na kulinariach jest na nia przepis jak dobrze pamietam.
Niemiecka salatka ktora jadlam byla z ziemniakow pokrojonych w plastry z ogorkiem konserwowym,cebula,zoltka mi jajek i majonezem.
Dokładnie, długo mieszkałam w Niemczech i tylko w takiej wersji znam sałatkę ziemniaczaną. Tamto to jest nasza polska sałatka warzywna (albo jakaś jej wersja). Ale może na Śląsku jedzą ją jako ziemniaczaną, nie znam się

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2015-04-07 o 09:29
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2015-04-07 10:27:51


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.