|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
|
Kuchnia Śląska
Hej dziewczyny! Mam do Was ogromną prośbę!
Mój mąż jest Ślązakiem i bardzo tęskni za swoją regionalną kuchnią. Ja niestety w ogole nie znam się na śląskiej kuchni. Do niedawna nie wiedziałam nawet, ze miedzy żurem a żurkiem jest jakaś różnica - gorolem jestem po prostu i tyle. Znacie jakieś dobre, sprawdzone przepisy na śląskie potrawy? Do tej pory robiłam tylko makówki (udane), rolady (zjadliwe, ale nie były najlepsze na świecie) i ten nieszczęsny żur, który robię według przepisu, ale nigdy nie wychodzi (stad wniosek, ze pewnie przepis do niczego). Ślązaczki, pomóżcie, proszę!
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Popros tesciowa o przepisy, zaplusujesz u niej i bedziesz mogla odtwarzac smaki dziecinstwa swojego TZta. Bo tak naprawde to on za jej kuchnia teksni a nie ze za cala slaska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
Chętnie bym poprosiła, tylko, ze ona nie żyje od 20 lat... Wiec niestety muszę polegać na lokalnych smakach znanych innym i szukać, co mojemu TZ przypadnie do gustu.
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rotmistrz
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Wodzionka:
![]() Czerstwy chleb pokrojony w kostke (ok.2 kromki) 2-3 zabki czosnku (drobniutko pokrojony) 2-3 lyzki smalcu lub masla przyprawa typu maggi sol lub wegeta Zalac wszysko wrzatkiem i gotowe ![]() Kartofelsalat: 4-6 ziemniaki 2 marchewki pietruszka 0,5 selera Mala puszka groszku 6-8 ogorkow konserwowych/kiszonych 2 jajka na twardo (nie sa konieczne) Cebula majonez (+- niecaly sloik) pieprz i sol Warzywa ugotowac,wszystko pokroic w kostke,wymieszac,dodac majonez,wymieszac,przypra wic. Schlodzic w lodowce. Do tego pozadane jest jakies mieso. ![]() Karminadle- kotlety mielone: 80 dag. mielonej lopatki wieprzowej sucha bulka cebula jajko bulka tarta ( do panierowania) sol i pieprz Bulke namoczyc w wodzie ( gdy namoknie dokladnie wycisnac z wody),cebule zetrzec na tarce. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac,jesli masa bedzie zbyt luzna podsypac bulki tartej lub troche maki pszennej. Uformowac kotlety obtoczyc w bulce i usmazyc. Podawac z ziemniakami i np.z mizeria. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Dziękuje bardzo
![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 5 086
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Nie lubię śląskiej kuchni ale podstawą są chyba kluski i białe i ciemne oraz czerwona kapusta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rotmistrz
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Nie sa podstawa. Ale sa chetnie robione do rolad i modrej kapusty.
Choc nie tylko. Kluski slaskie ugotowane ziemniaki zmielic lub przecisnac przez praske. Przelozyc do miski i wygladzic aby byla rowna powierzchnia. Podzielic na cztery. 1/4 ziemniakow wyjac i w to miejsce nasypac maki ziemniaczanej. Dodac jajko i zagniesc mase. Jesli jest zbyt luzna podsypac maka. Uformowac kluski. Wrzucic do osolonego wrzatku. Jak wyplyna na wierzch gotowac jeszcze chwile i wyjac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
__________________
smocza mama |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
Moj maz chyba woli takie bardziej stałe, wiec jednak dodam ;-) Jesteście super! Strasznie dziękuje za te przepisy! Wole takie czyjeś domowe sprawdzone niż z Google! Dziękuje, dziękuje, dziękuje!
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rotmistrz
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Bernikula,napisz czy ci smakuje. To w sumie jest zwykla salatka jarzynowa,chyba nawet tu na kulinariach jest na nia przepis jak dobrze pamietam.
Niemiecka salatka ktora jadlam byla z ziemniakow pokrojonych w plastry z ogorkiem konserwowym,cebula,zoltka mi jajek i majonezem. Jeszcze co tak u nas jest dosc popularne to zupa z brazowej fasoli. Z tym,ze i tu sa roznice co do dodatkow. Zupa z brazowej fasoli: Pol kilo brazowej fasoli (namoczyc wczesniej) Smietanka 30% Lyzka masla (nie jest konieczne) Sol,ocet Fasole gotujemy az bedzie miekka (wazne aby byla dogotowana,mozna i troche rozgotowac) Solimy,dodajemy maslo,wlewamy smietanke,tak aby zupe zabielic (jak mocno to kwestia smaku). Jak sie zagotuje to dodajemy lyzke lub dwie octu. Wedlug gustu. Podawac z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem. U mojego taty dodawalo sie do tej zupy suszone sliwki,a u moich tesciow czosnek i zasmazke (bez octu). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
![]() Fasolkę też bardzo lubię, jak mnie napada to kupuję puszkę czerwonej fasolki, płuczę, do tego ser żółty w kostkę i sos czosnkowy. Pycha! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Czechy
Wiadomości: 1 197
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Kluski, kapusta i rolada - moje ulubione
![]()
__________________
81 -> 70
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 392
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Zrobiłam wczoraj tę sałatkę kartoflana i stwierdzam, że jest pyszna, ale w smaku bardzo, bardzo przypomną tradycyjną warzywną
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 1 313
|
Dot.: Kuchnia Śląska
A czemu żur ci nie wychodzi?
Ja we wtorek nastawiam zakwas- do słoika daję 6-8 dużych łyżek mąki "żurek" do tego czosnek pokrojony jakies 5 ząbków, zalewam wodą i resztką z poprzedniego zakwasu( jak nie masz to kup żur w sklepie- też się nada). Stoi to koło pieca do soboty. W sobotę gotuję jakąś kość z warzywami,żeby jakiś wywar był, kiełbasę kroję w kostkę i przysmażam z cebulką. Do gotującego się wywaru dodaję kiełbasę i żur ( pamiętać nie wlać całego do zupy tylko najpierw odlać trochę tej wody- będzie na kolejny żur). gotuję kilka minut. Podaję z tłuczonymi ziemniakami- wyspa z ziemniaków ups.. ![]() ![]() Zakwas przetrwa w lodówce nawet kilka tygodni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
Pewnie przez zakwas. Zawsze probowalam zrobic z kupnego i wychodzil za zadki. Moze z domowego wyjdzie gestszy. PS. Dalam mezowi do przeczytania i pokiwał głowa z aprobata także bardzo dziękuje za przepis ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 1 313
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Im więcej dasz mąki tym gęściejszy będzie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-03
Wiadomości: 6
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
Kupiłam więc mąkę, żeby zrobić swój zakwas, ale na razie leży w szafce, bo odkryłam gotowy pyszny zakwas ![]() Jest to żur z firmy "Oblaty". Do kupienia w niektórych piekarniach, mini marketach np Stokrotka. Na opakowaniu jest też przepis co ile dodać w jakiej proporcji (kiełbasy itp). Wersja postna i zwykła. Uwielbiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: K-ce/Ch-ów
Wiadomości: 15 816
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
bo wiesz śląsk jednak spory.. ![]()
__________________
Życie bez pandzi to nie to samo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Z Rudy Śląskiej ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Ej, a kumasz trochę po śląsku? W sensie, czy jesteś w stanie wydedukować coś ze ślunskiyj godki (są ludzie, którzy wcale, np. musiałam przyjacielowi z Krakowa tłumaczyć, że "jerunie" to takie śląskie "oż kur*a")?
Jeśli tak, poszukaj w google Remigiusz Rączka albo "Rączka gotuje" (chyba na stronie tvs i regionalnej tvp) - przepisy śląskie na wideo!
__________________
smocza mama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 682
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Oprócz Rączki poszukaj jeszcze książki kucharskiej Śląska kucharka doskonała
![]() wysłane z telefonu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: K-ce/Ch-ów
Wiadomości: 15 816
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Ooo.. To moje klimaty.. Wrócę do domu to Ci wyślę kilka przepisow
__________________
Życie bez pandzi to nie to samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Małe miasteczko nad Kanałem Angielskim
Wiadomości: 359
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
Trochę kumam, w sensie rozumiem a jak nie to zawsze TZ pytam co to znaczy, ale mowić bym sie nie odważyła. Dzięki za pomysł! Włączę sobie dzisiaj! ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
Oooo! Juz googluje, nigdy o niej nie słyszałam. Dzięki! ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Dziękuje! :-*
__________________
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Kuchnia Śląska
i jak się udał żurek na Wielkanoc?
![]()
__________________
smocza mama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 2 682
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Chyba żur
![]() wysłane z telefonu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 9 831
|
Dot.: Kuchnia Śląska
Cytat:
![]() Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2015-04-07 o 09:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.