|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Termin porodu - według om czy usg?
Witam. Z góry przepraszam jeśli było tu już takie pytanie.
Chciałabym was zapytać, bo być może wiecie z własnego doświadczenia. Bardziej zwracać uwagę na termin porodu wyznaczony według om czy usg? U mnie są prawie 2 tygodnie różnicy w terminie i dlatego jestem ciekawa co sądzicie. Data według om to 4 luty, a według usg to 24 stycznia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Termin porodu - według om czy usg?
Według USG jest dokładniejsze
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
u mnie tez było 2 tyg różnicy. z OM termin na 7.12 z usg na 19-23.12
w 38tc (licząc z tegrminu tego pierwszego usg) różnica była już 1 tydz i z OM na 5.12 a z usg na 15.12 sumując, urodziłam 12.12 zgłaszając sie sama na ip z racji tej pierwszej daty OM jako ciąża po terminie. i tak. po przyjęciu na oddzial patologi ciązy stwierdzono że jestem w 41tc i że juz natychmiast trzeba wywołać poród- będąc już na przed porodowej sali po oględzinach lekarza na obchodzie dowiedziałm się wcale nie jestem mpo terminie a wręcz przeciwnie w 38tc i ż enic nie bedzie wywoływane... nie wiem czy to przez podana już wcześniej oxy czy bardziej z nerwów i strachu że wróce na patologie będe kwitnąc na oddziale do 23.12- odeszły mi wody i sie zaczęło.. także zależy jak lekarz na to patrzy. jeden będzie sie sugerowął OM a inny usg. tak więc ciężko wyczuć. bądz gotowa ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
USG u mnie tylko i wyłacznie ten termin bo cykle miałam długie i nieregularne
![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Mi lekarz powiedział, że jeżeli między terminem z om a z usg jest różnica mniejsza niż tydzień, to patrzą na termin z om. U Ciebie jest większa, więc pewnie będą kierować się tym z usg, ale tak jak dziewczyny pisały, tym usg z początku ciąży, potem już są coraz większe różnice między dziećmi. No i może być tak, że co usg będzie wychodził inny termin
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam termin z OM na 9.10 a z USG na 17.10 i gdy 13.10 zgłosiłam się do szpitala (sama, bez żadnych oznak porodu) to patrzyli tylko na OM. Tak nas też uprzedzali w SR, że te rozbieżności są takie czasami, że lekarz czy położna patrzy na termin z OM jedynie.
Ostatecznie zapadła decyzja o wywołaniu i urodziłam 16.10. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U mnie uparcie patrzono tylko na termin z OM, nie interesowało ich że wiem kiedy zaszłam w ciążę ani termin wg usg. OM wskazywała na 30.03, usg jakoś na 3-5.04 dokładnie nie pamiętam a moje wyliczenia na 11.04
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zależy od tego jakie masz cykle i wiesz mniej więcej jak wypadają ci dni płodne. Jak w miarę regularne to możesz kierować się OM. Jeśli nieregularne to USG, ale te wczesne. U mnie w 12 tc termin wg USG to 18 grudnia, wg OM 24 grudnia. Trzymałam się terminu z OM, tym bardziej że przypuszczałam kiedy doszło do poczęcia i wychodziło mi 23-24 grudnia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.