|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bóle i złe samopoczucie w ciąży
Witam dziewczyny
Jestem już w trzeciej ciąży i teoretycznie powinnam być już obeznana, ale... Wcześniej nie miałam prawie problemów w ciąży, oprócz tego że czasem słabiej się poczułam. Teraz jestem w 10tc i już nie mam sił tak źle się czuję. Całe dnie męczą mnie nudności, do tego czasem dochodzą silne bóle brzucha, wręcz takie skurczowe i ogólnie złe samopoczucie. Byłam u mojego gina i stwierdziła że wszystko dobrze. Czy wy też aż tak źle się czujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bóle i złe samopoczucie w ciąży
ciaza ciazy nierowna, kazda kobieta inaczej przechodzi i nawet u jednej osoby ciaze przebiegaja inaczej.
mam nadzieje ze z koncem 1 trymestru- a to juz niedlugo- poczujesz sie lepiej. powodenia ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki. Też tak sobie powtarzam. tylko te bóle brzucha mnie martwią. Zobaczymy co dalej będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Na tego typu bóle mój lekarz zalecił mi zwiększoną dawkę magnezu.
Ja podobnie do Ciebie przechodziłam pierwszy trymestr ![]() ![]() A w pracy mogłabym się nawet na biurku położyć i spać ![]() Czułam się makabrycznie źle. Źle jak nigdy i byłam załamana, że ciąża trwa tak długo - na szczęście u mnie to złe samopoczucie minęło po pierwszym trymestrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A myślałaś nad tym, że może złe samopoczucie wywołane jest jakimiś czynnikami psychologicznymi? W sensie obawami, sytuacją finansową czy kłótnią z partnerem bo może też być tak, że przy dolegliwościach ciążowych stres wzmaga somatyczne różne objawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz co ja też jestem w trzeciej ciąży, koncówka szóstego mca i początki tej były również tragiczne. Około 17 tc zdecydowanie samopoczucie się polepszyło więc trzymam kciuki żeby u ciebie też tak było
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tym złym samopoczuciem aż tak się nie przejmuje bo mdłości są raczej częstą przypadłością. Bardziej martwią mnie bóle brzucha, które mam często. Czasami jest tak że jak coś zjem co nie spodoba się mojemu żołądkowi to muszę od razu do toalety bo zaraz zaczyna się taki silny ból a jak chwilę zaczekam i pójdę później to normalnie aż takie skurcze mam.
Ma tak ktoś bo mnie to ba4rdzo martwi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości/dolegliwości, coś Cię niepokoi to powinnaś skonsultować z lekarzem. Lepiej zapytać (nawet jeśli okaże się to błahostka) niż ma dojść do czegoś niepotrzepanego. Spróbuj może najpierw telefonicznie porozmawiać z ginem.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Już byłam na wizycie mówiłam przebadała mnie i stwierdziła że wszystko w porządku
![]() Może to tylko moja psychika bo jakoś w podświadomości boję się ze przy tej ciąży coś będzie nie tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja praktycznie do konca 3 miesiaca bylam nie do zycia... ciagle bylo mi nie dobrze, duszno, sinialy mi panokcie, w pracy rzygalam jak kot i bardzo bolal mnie dolny odcinek kregoslupa, ale brzuch mnie nie bolal... poza tym to moja 1 ciaza wiec nie mam porownania ale w II trymestrze jak reka odjal.
![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
A te bóle podbrzusza nie są wynikiem właśnie stresu? Relaksuj się jak najwięcej, poddawaj się przyjemnością. A przede wszystkim myśl pozytywnie i nie ściągaj ciemnych chmur na siebie i dziecko! To co Ty przeżywasz, wszelkie twoje nastroje - przechodzą również na dziecko
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Na nudności i wymioty polecam Mamarin Mamma. To są dwuskładnikowe tabletki: witamina B6 i imbir. Ja strasznie zwracałam, bo około 6 tygodni. Wtedy lekarka poleciła mi je i jak ręką odjął. Są bez recepty, kosztują około 14 zł.
Polecam wszystkim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witam, ja przez pierwsze 3 miesiace czulam sie bardzo zle. Mdlosci mialam wlasciwie cala dobe. Dzien zaczynalam od przykrej wizyty w toalecie, w pracy siedzialam bokiem do biurka (nie trzymalam nog pod biurkiem) zeby zdazyc dobiec do lazienki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Co prawda byłam jak na razie tylko raz w ciąży, ale miałam bardzo podobne dolegliwości. Zmęczenie, okropne mdłości i bóle brzucha - naprawdę bolesne! Niestety pojawiło się także kilka razy krwawienie, więc ginekolog przepisał duphaston i magnez oraz zalecił częstsze wizyty i wypoczynek
![]() ![]() A na mdłości - w moim przypadku działały sucharki i migdały z samego rana. Dodam, że u mnie też znikły w II trymestrze, po czym niestety powróciły w III ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
też panikowałam przez pierwsze tygodnie i molestowałam moją ginekolożkę o te bóle brzucha (i nawet boczyłam się na nią jak mi powiedziała, że tam gdzie mnie boli to dziecka jeszcze nie ma, więc z ciążą jest ok) póki o tym sobie nie przypomniałam (ostatnio miałam parę miesięcy z nimi spokoju, bo to taka "choroba" więc wyleciało mi z głowy z powodu panik, że to coś z dzieckiem). i nawet część tych mdłości to może nie dzieciak powodować ![]() szczególnie że w ciąży bóle brzucha powodują nerwy i stres, stres przy drażliwym jelicie powoduje bóle brzucha i tak w kółko oczywiście to zależy od wielu rzeczy, gdzie dokładnie ten brzuch Cię boli, czy się denerwujesz itp, ale pytałaś, czy ktoś miał to odpowiadam ![]() na pewno trzeba zrobić trochę badań (nie wiem, czy wszystkie można w ciąży, bo ja je miałam już jakiś czas temu) ale chyba to było USG brzucha i różne z krwi, więc nie powinno być problemu, tylko idź z tym o internisty, a nie do ginekologa ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam w drugiej ciąży na początku bardzo mocne bóle brzucha, które nie były związane bezpśrednio z ciążą - po gruntownym badaniu ginekolog wysłała mnie na konsultację do gastrologa. Już nie pamiętam dokładnie, ale coś na to brałam
![]()
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
W ciąży to chyba normalne, że kobieta boi się każdej dolegliwości. Mnie wykańczają wymioty i nie wiem co mam robić. Mąż obiecał, że po drodze z pracy kupi mi krople Imbifem. Słyszałam, że są łagodne dla żołądka i bardzo szybko działają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
No właśnie też słyszałam o tych kroplach Imbifem. A to wyciąg z kłącza imbiru, a wiadomo, że imbir skuteczny w takich dolegliwościach. Tylko czy to bezpieczne jest w ciąży?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Z tego co wiem, Imbifem jest jak najbardziej bezpieczny w ciąży. Były nawet robione badania na grupie ciężarnych kobiet, preparat okazał się skuteczny. Wejdź sobie na stronę tego suplementu i poczytaj o tym badaniu. Są tam wykresy porównawcze.
Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
wydaje mi się że nie można robić badań na kobietach w ciąży
kto będzie ryzykować zdrowie dziecka? Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Hmmm... No też racja, ale dlatego pomyślałam, że to jest bezpieczne. Bo producent informuje o takich badaniach, chyba nie narażaliby się na jakieś dziwne sytuacje. Więc widocznie preparat jest jak najbardziej bezpieczny, no takie przynajmniej jest moje wnioskowanie w tym temacie, ale wiadomo - specem nie jestem...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
z tego co widzę badania dotyczyły czy preparat działa a nie tego czy szkodzi na płód
zresztą co to za badania na 25 osobach naprawdę te kobiety to chyba niepoważne że brały udział w jakiś badaniach nieznanego produktu Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Mlebidakin, no tak, ale chodziło mi bardziej o to, że nikt by nie wykonywał takich badań, gdyby to było szkodliwe dla płodu. Tak mi się przynajmniej wydaje. To jest preparat raczej naturalny, na bazie imbiru, więc nie sądzę, żeby był jakiś bardzo "inwazyjny". Wiem, że mówić o skutkach można dopiero po jakimś czasie, no ale są na pewno jakieś wytyczne, jakie preparaty można podawać kobietom w ciąży, a jakich nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.