30% ćwiczenie, 70% dieta? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-26, 06:42   #1
Normotonia
BAN stały

30% ćwiczenie, 70% dieta?

Czy jest prawdą, że jeśli chce się schudnąć, dażyć do płaskiego brzucha i ładnej sylwetki dieta ma znaczenie w 70%, natomiast ćwiczenia w 30%?
Normotonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 07:21   #2
aguniaaaaa041986
Zakorzenienie

Dot.: 30% ćwiczenie, 70% dieta?

Ja bym powiedziała 50% na 50 %

Think happy - be happy

M

aguniaaaaa041986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 09:21   #3
izunia19l
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Normotonia Pokaż wiadomość
Czy jest prawdą, że jeśli chce się schudnąć, dażyć do płaskiego brzucha i ładnej sylwetki dieta ma znaczenie w 70%, natomiast ćwiczenia w 30%?
Nawet 80 % do 20 % dla diety a nawet można schudnąć ładnie na samej dobrze dobranej diecie, natomiast na samych ćwiczeniach nie schudnie się za wiele, ale fakt faktem najlepiej połączyć dietę i ćwiczenia nawet dla lepszego samopoczucia i zawsze to ciało będzie jędrniejsze
izunia19l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 09:46   #4
dezire
Zakorzenienie

mozna schudnąć stosując samą dietę, ale ćwiczenia przyspieszają efekty, kształtują sylwetkę i przede wszystkim: dbają o nasze zdrowie, zwłaszcza o układ krązenia

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 10:24   #5
donkje
Raczkowanie

warto podkreślić, że chodzi tu o zdrową i pełnowartościową dietę z odpowiednim zachowaniem wszystkich makroskładników, a nie : 'zjem kisiel na drugie śniadanie bo ma tylko 100kcal'

Wymianka kosmetyczna LUTY
donkje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-26, 15:24   #6
Tobisz5
Przyczajenie

Może z tymi % nie jest tak do końca. Nie wiadomo czy dieta to 70%, czy 80%, ale najważniejszy jest fakt, który świadczy o tym, że dieta jest na 1 miejscu. Później możemy mówić o ćwiczeniach na poszczególne partie ciała. Schudnąć można bez regularnych, intensywnych ćwiczeń, ale wtedy gubienie kilogramów będzie nieco powolniejsze.

Ćwiczenia są bardzo ważnym elementem, przy połączeniu tych dwóch elementów, czyli diety i ćwiczeń efekty przyjdą do nas znacznie szybciej.

Po za tym stosując poszczególne ćwiczenia mamy wpływ na rozwój mięśni na poszczególne partie ciała. To wszystko zależy od Ciebie, jaki efekt chcesz uzyskać, bo jeśli nie zależy ci na jędrnej figurze i podkreślonych kształtach to myślę, że dieta w zupełności ci wystarczy.

xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-07-16 o 13:46 Powód: link
Tobisz5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-28, 08:47   #7
PlusSizeLifestyleMagzine
Przyczajenie

Coś w tym jest. Ja jestem od prawie dwóch miesięcy na diecie, niestety z powodu kontuzji ćwiczyć nie moge nawet dłuższy spacer jest problemem. Przez te 7 tygodni zrzuciłam 7 kilo i obwody spadły mi znacząco bo w samej talii aż 7 cm bez ćwiczeń podkreślam.
Jak tylko doleczę kontuzję to zacznę ćwiczyć bo jednak ciało straciło na jędrności.

xxxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-05-29 o 10:01 Powód: link
PlusSizeLifestyleMagzine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-28, 22:07   #8
Wenress
Zakorzenienie

U mnie bardziej sprawdzają się ćwiczenia - bez nich musiałabym jeść za mało, byłabym głodna przyspieszają metabolizm (jest rewelacyjny, tzn pewnie normalny ale zawsze miałam fatalny ), ciało lepiej wygląda. Oczywiście jakbym jadła typowe śmieciowe żarcie to i tak nici z fajnej figury, ale wydaje mi się, że przy rozsądnym jedzeniu to jednak ćwiczenia u mnie mają większe znaczenie. Mam niedoczynność tarczycy więc może dieta to za mało żeby naprawić metabolizm

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 09:35   #9
Tobisz5
Przyczajenie

Oczywiście, każdy element w procesie skutecznego odchudzania jest bardzo ważny. Jest ich praktycznie 6 i każdy jest odpowiedzialny za to, żeby odchudzanie było skuteczne i zdrowe bez niepotrzebnych głodówek lub innych niezbyt mądrych działań.

Jednak trzeba dodać, że bez właściwej, racjonalnej diety i zmianie nawyków żywieniowych praktycznie niemożliwe byłoby zrzucanie zbędnych kilogramów. Bez tego elementu odchudzanie jest praktycznie nieskuteczne. Jeśli nawet poprzez same ćwiczenia uda nam się coś schudnąć, to jest to tylko krótkotrwały efekt, który nie utrzyma się zbyt długo.
Stary 2014-05-29, 09:39   #10
izunia19l
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tobisz5 Pokaż wiadomość
Oczywiście, każdy element w procesie skutecznego odchudzania jest bardzo ważny. Jest ich praktycznie 6 i każdy jest odpowiedzialny za to, żeby odchudzanie było skuteczne i zdrowe bez niepotrzebnych głodówek lub innych niezbyt mądrych działań.

Jednak trzeba dodać, że bez właściwej, racjonalnej diety i zmianie nawyków żywieniowych praktycznie niemożliwe byłoby zrzucanie zbędnych kilogramów. Bez tego elementu odchudzanie jest praktycznie nieskuteczne. Jeśli nawet poprzez same ćwiczenia uda nam się coś schudnąć, to jest to tylko krótkotrwały efekt, który nie utrzyma się zbyt długo.
Podpisuję się pod tym
izunia19l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 13:46   #11
izkaa84
Raczkowanie

wiem z własnego doświadczenia, że bez odpowiedniej diety nie można schudnąć. Jakiegoś czasu miałam ogromny zapał do zrzucenia 5 kg. Stwierdziłam, że jem to co zwykle ale więcej ćwiczę. I wiecie co, moja waga po miesiącu pokazała 2 kg więcej SZOK

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-30, 14:27   #12
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izkaa84 Pokaż wiadomość
wiem z własnego doświadczenia, że bez odpowiedniej diety nie można schudnąć. Jakiegoś czasu miałam ogromny zapał do zrzucenia 5 kg. Stwierdziłam, że jem to co zwykle ale więcej ćwiczę. I wiecie co, moja waga po miesiącu pokazała 2 kg więcej SZOK
mięsnie

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-31, 15:21   #13
izkaa84
Raczkowanie

bingo więc dziewczyny nie załamujcie się wzrostem wagi, a patrzcie na obwody. U mnei mimo wzrostu wagi, obwody poszły w dół
Stary 2014-05-31, 20:33   #14
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi

a jak wygląda Twoja dieta?
Czytanie książek...
kaasi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-01, 09:25   #15
neska002
Zakorzenienie

Uważam, że dieta to podstawa. I bez niej nie da się zrzucić tłuszczyku natomiast bez ćwiczeń to owszem. Obecnie nie mogę ćwiczyć NIC z powodu zdrowia, jedyne na co mogę sobie pozwolić to spacery i to wolnym tempem. Póki co chudnę na zdrowej diecie, bez głodzenia. Czasami pozwalam sobie na coś niezdrowego i mimo tego waga spada jak ta lala. Jak będę mogła wrócić do ćwiczeń to mam nadzieję, że wtedy już w ogóle będę miała super ciałko.

Cel--> 60 kg - 15.12.2015

neska002 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-01, 10:45   #16
kaasi
Rozeznanie

GG do kaasi

Cytat:
Napisane przez neska002 Pokaż wiadomość
Uważam, że dieta to podstawa. I bez niej nie da się zrzucić tłuszczyku natomiast bez ćwiczeń to owszem. Obecnie nie mogę ćwiczyć NIC z powodu zdrowia, jedyne na co mogę sobie pozwolić to spacery i to wolnym tempem. Póki co chudnę na zdrowej diecie, bez głodzenia. Czasami pozwalam sobie na coś niezdrowego i mimo tego waga spada jak ta lala. Jak będę mogła wrócić do ćwiczeń to mam nadzieję, że wtedy już w ogóle będę miała super ciałko.
a jak wygląda Twoja dieta? podaj jakiś przykłądowy jadłospis ?
Czytanie książek...
kaasi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-01, 14:16   #17
neska002
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaasi Pokaż wiadomość
a jak wygląda Twoja dieta? podaj jakiś przykłądowy jadłospis ?
Nie mam żadnej konkretnej diety.

Jem dużo ryb, kasz, warzyw i owoców. W dni kiedy jest bardzo ciepło stosuję do godziny 12 surową dietę czyli same surowe owoce i warzywa w różnej postaci byleby były surowe.

Nie używam cukru, słodzą stewią lub ksylitolem. Używam oliwy z oliwek, oleju arganowego, oleju lnianego. Nie jem rzeczy prztworzonych, inspiruję się trochę dietą według Pięciu Przemian. Raczej unikam mięsa, poza rybami oczywiście. Ale raz w tygodniu jem drób choć w niewielkiej ilości

Jem 4-5 posiłków dziennie. Staram się nie jeść słodyczy, wiadomo że bez tego ciężko dlatego pozwalam sobie na coś małego czasami, powiedzmy tak raz na 1-2 tygodnie.

Żadna wielka filozofia, zbilansowana dieta, bez przesadyzmu ani jedną ani w drugą stronę, cierpliwość i kroczę do przodu, małym i krokami ale sukcesywnie do przodu.

Nie ukrywam, że brakuje mi sportu, ale do tego będę mogła wrócić dopiero za jakieś 2-3 miesiące :/

Mam takie ogólne wskazówki co do diety, które dostałam kiedyś od takiej dietetyczko-psycholożki. Poszłam do niej kiedy już straciłam nadzieję na to, że odzyskam swoją wagę po leczeniu hormonalnym - od tamtego czasu waga tylko spada Mam też przepisy od tej Pani, większość jest jarskich. Chętnie się podzielę, jeśli ktoś byłby zainteresowany to proszę o napisanie w prywatnej wiadomości swojego e-maila.

Stary 2014-06-01, 16:27   #18
201803300917
Konto usunięte

hm na samej diecie może i można schudnąć ale z drugiej strony cieżko chyba uzyskać ładne i jędrne ciało. dlatego ja jednak daję ćwiczeniom troszkę większy procent Plus pozwalają jednak trochę więcej jeść co nie znaczy, że powinno się po treningu opychać chipsami
ja generalnie nigdy nie miałam problemów z tyciem, jadłam bardzo na luzie, sporo przy tym ćwicząc. no i kiedy dopadła mnie kontuzja, która na 2,4 miesiące wyłączyła mnie ze sportu przytyłam 3 kg bez zmiany nawyków żywieniowych.

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2014-06-01 o 16:28
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 05:06   #19
gorzala
Zakorzenienie

Co do tego to jest wiele sprzeczności, bo wszystko zależy jak wyglądają u ciebie ćwiczenia. Jeśli chodzi o cardio, to zwłaszcza początkującym, ale i zaawansowanym pomogą zgubić zbędne kilogramy JEŚLI nie będziemy zaraz po treningu zamawiać największej pizzy ze wszystkimi dodatkami i podwójnym serem. Do czego zmierzam - racjonalna dieta to niekoniecznie rezygnacja z Twoich ulubionych słodkości czy obiadków, bo wszystko jest dla ludzi.Najodpowiedniejsze słowo tutaj to UMIAR. Więc te '70% diety' każdy interpretuje jako swoje. Jeśli do tej pory Twoim głównym żywicielem był kebab na mieście, to zrobisz dla swojego organizmu olbrzymi krok naprzód jak z niego zrezygnujesz. Ale pamiętaj, małe kroczki, zamienniki tłustych i kalorycznych potraw i przede wszystkim - dobre nastawienie!
gorzala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-02, 06:17   #20
neska002
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
hm na samej diecie może i można schudnąć ale z drugiej strony cieżko chyba uzyskać ładne i jędrne ciało. dlatego ja jednak daję ćwiczeniom troszkę większy procent Plus pozwalają jednak trochę więcej jeść co nie znaczy, że powinno się po treningu opychać chipsami
ja generalnie nigdy nie miałam problemów z tyciem, jadłam bardzo na luzie, sporo przy tym ćwicząc. no i kiedy dopadła mnie kontuzja, która na 2,4 miesiące wyłączyła mnie ze sportu przytyłam 3 kg bez zmiany nawyków żywieniowych.
Oczywiście, że z ćwiczeniami jest inny efekt. Miałam porównaanie bo kiedyś dawno temu odchudzałam się bez ćwiczeń, robiłam tylko samo kardio. A w tym roku odchudzanie zaczęłam wraz z ćwiczeniami, robiłam Mel B, Chodakowską, Jillian. Efekty po dwóch miesiącach po prostu mega i żałowałam, żę dopiero teraz zaczęłam ćwiczyć, inne ciało, skóra się naciągała ładnie, ujędrniła się super. TŻ nie mógł uwierzyć, że po dwóch miesiącach można uzyskać takie efekty i aż się dziwił, że jest taka poprawa w wyglądzie ciała. Ale niestety nadszedł moment kiedy musiałam zaprzestać treningów i zostałąm na samym kardio znowu, a teraz to już nawet kardio odpada. Zatem robię to co jest teraz w mojej mocy czyli odchudzam się dalej na samej diecie, ale za jakieś 2-3 miesiące jak będę mogła ćwiczyć to oczywiście wracam do ćwiczeń.

Nawet 10-15 minut dziennie daje super efekty po pewnym czasie, choć ciężko w to uwierzyć.

3 kilogramy to prawie jak nic bez na pewno szybciutko poleci ;-) Ale nad ciałem i tak warto pracować nawet jeśli nie chcemy chudnąć już.

Życzę powodzenia

Stary 2014-06-02, 07:38   #21
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez neska002 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że z ćwiczeniami jest inny efekt. Miałam porównaanie bo kiedyś dawno temu odchudzałam się bez ćwiczeń, robiłam tylko samo kardio. A w tym roku odchudzanie zaczęłam wraz z ćwiczeniami, robiłam Mel B, Chodakowską, Jillian. Efekty po dwóch miesiącach po prostu mega i żałowałam, żę dopiero teraz zaczęłam ćwiczyć, inne ciało, skóra się naciągała ładnie, ujędrniła się super. TŻ nie mógł uwierzyć, że po dwóch miesiącach można uzyskać takie efekty i aż się dziwił, że jest taka poprawa w wyglądzie ciała. Ale niestety nadszedł moment kiedy musiałam zaprzestać treningów i zostałąm na samym kardio znowu, a teraz to już nawet kardio odpada. Zatem robię to co jest teraz w mojej mocy czyli odchudzam się dalej na samej diecie, ale za jakieś 2-3 miesiące jak będę mogła ćwiczyć to oczywiście wracam do ćwiczeń.

Nawet 10-15 minut dziennie daje super efekty po pewnym czasie, choć ciężko w to uwierzyć.

3 kilogramy to prawie jak nic bez na pewno szybciutko poleci ;-) Ale nad ciałem i tak warto pracować nawet jeśli nie chcemy chudnąć już.

Życzę powodzenia
dzięki i nawzajemznam niestety ból wyłączenia z ruchu na jakiś czas najpierw się trochę dłuży ale potem zaczyna szybko lecieć
ja poza tym bardzo lubię się ruszać i bardzo lubię jeść myślę, że kluczem jest tez znalezienie takiej aktywności fizycznej, która przy okazji będzie też przyjemnością. dużo łatwiej się motywować wtedy ja aktualnie nie wyobrażam sobie na dłuższą metę życia bez ćwiczeń, niezależnie od wagi

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2014-06-02 o 07:45
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-06, 14:47   #22
Tobisz5
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
dzięki i nawzajemznam niestety ból wyłączenia z ruchu na jakiś czas najpierw się trochę dłuży ale potem zaczyna szybko lecieć
ja poza tym bardzo lubię się ruszać i bardzo lubię jeść myślę, że kluczem jest tez znalezienie takiej aktywności fizycznej, która przy okazji będzie też przyjemnością. dużo łatwiej się motywować wtedy ja aktualnie nie wyobrażam sobie na dłuższą metę życia bez ćwiczeń, niezależnie od wagi
Zgadzam się z tym stwierdzeniem. Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie własnej formy aktywności fizycznej. Niektórzy wybiorą rower, basen, a jeszcze niektórzy będą woleli pójść do klubu fitness i w grupie spalić własne kalorie. Każdy powinien znaleźć własne źródło i sposób na aktywność, która pobudzi naszą tkankę tłuszczową do szybszego spalania.

Ważne przy spalaniu tkanki tłuszczowej są interwały kilku-minutowe.
W czasie takich szybkich ćwiczeń dajemy sygnał organizmowi, a on już automatycznie będzie wiedział co z tym zrobić. Interwały są o tyle dobre i skuteczne, że nasza tkanka tłuszczowa jest spalania przez kilkanaście godzin po wykonywanych ćwiczeniach, treningu.

Dieta przede wszystkim, ale jeśli ktoś liczy o przyspieszeniu efektów to jak najbardziej ruch jest bardzo dobrym rozwiązaniem, który pozwala ujędrnić i wzmocnić mięśnie, które dają w efekcie szczupłą sylwetkę modelki
Stary 2014-06-09, 20:06   #23
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

nie dieta a zmiana stylu żywienia na zdrowy, tylko zmiana nawyków żywieniowych daje sukces bez efektu jojo. Dodatkowo ćwiczenia to pomaga zachować energię i ładną skórę.
Stary 2015-05-11, 06:45   #24
Normotonia
BAN stały

No niestety się zapuściłam. Teraz rano po wstaniu mierze się, a obwód brzucha (nie talii) 85 cm, masakra jaki brzuchocz. Normalnie nie da się nic dopasowanego ubrać, wszystko przez żarcie.
Normotonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-13, 10:04   #25
DionizekRabel
Raczkowanie

ja bym polecał 60% ćwiczenia, a 40 dieta
DionizekRabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości