|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Za duża czapka na drutach. Jak zmniejszyć?
Gdy mierzyłam czapkę w trakcie robienia wydawała mi się za mała, więc zrobiłam więcej oczek. Teraz okazała się baaardzo luźna. Czy można ją jakoś zmniejszyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Za duża czapka na drutach. Jak zmniejszyć?
bez prucia?
a z jakiej wlóczki dziergalas? bo moze wyprac w wyzszej temp i sié skurczy ? ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- Cytat:
i sprawdzic ile oczek w rzédzie miesci sié w 10 cm (wtedy latwiej jest wyliczyc ile oczek bedzie potrzebnych na obwód glowy) i ile rzédów miesci sié w 10cm na wysokosc
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a jak dużo jest za duża i w którym miejscu?
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziergałam z włóczki 50% wełna 50% akryl. Jak ją zakładam to ściągacz w ogóle nie trzyma, mimo że spory kawałek jej zaszyłam, na próbę, żeby była węższa. Nadal sporo bym jej odjęła, na całej długości. Nie wiem dlaczego tak się stało, ale w końcu jestem bardzo początkująca więc nie ma co oczekiwać, że wszystko mi wyjdzie idealnie.
Może po prostu ją spruć i zrobić próbkę i zaczynać od nowa? W sumie nie ma problemu, tyko ta włóczka już jest trochę "zmęczona" i na początku zrobiła się bardziej zbita, ale po zrobieniu chyba nie ma różnicy. A i odcięłam od reszty motka tę czapkę, ale wystarczy mi chyba, szczególnie jak zrobię węższą. Tylko jak to wszystko przeliczyć? Jeśli w instrukcji ktoś robił na większych drutach i podwójną nitką, a ja robię pojedynczą i na drutach 3,5, to czy powinnam dać więcej oczek niż w instrukcji? Podane było aby nabrać 76, ja dałam 100, bo cały czas wydawało mi się, że czapka będzie za ciasna. Pomóżcie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
hej
to zależy jak luźno robisz... nie rób próbki teraz już - bo masz bardzo dużą próbkę - czyli swoją czapkę... jeśli musiałabyś dużo ująć, to rzeczywiście najlepiej będzie ją zrobić od początku... jedni robią luźniej, inni ciaśniej, dlatego właśnie robi się próbki, mnie wychodzi bardzo luźno i jeśli w instrukcji robią na drutach 4-4.5 z grubszej włóczki to ja muszę nabrać z reguły tyle samo z cieńszej na cieńszych drutach (np 3.5), choć z przeliczania wychodziłoby, że powinnam nabrać więcej oczek... proponuję Ci zmierzyć na tej czapce, co już zrobiłaś (czapka będzie robiła teraz za próbkę) ile oczek na obwodzie musiałabyś zostawić żeby pasowało i potem tyle nabrać - jeśli w ilości rzędów też masz za dużo, to tutaj też lepiej od razu sobie pomierz gdzie potem zmniejszać... tu jest niby metoda jak ciąć dzianinę na drutach - niby w ten sposób mogłabyś zmniejszyć robótkę z jednej strony - ale ja tego nie próbowałam, więc nie wiem na ile to jest zabezpieczone przed pruciem... https://www.youtube.com/watch?v=Vno-cMURQjc ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- PS. gdyby Ci brakło to też nie problem - zwiążesz a supełek schowasz w środku ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.