Za duża czapka na drutach. Jak zmniejszyć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-10, 15:09   #1
Jamamjuzdosc
Raczkowanie

Za duża czapka na drutach. Jak zmniejszyć?

Gdy mierzyłam czapkę w trakcie robienia wydawała mi się za mała, więc zrobiłam więcej oczek. Teraz okazała się baaardzo luźna. Czy można ją jakoś zmniejszyć?
Jamamjuzdosc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-14, 09:54   #2
little_ola
Zakorzenienie

Dot.: Za duża czapka na drutach. Jak zmniejszyć?

bez prucia?
a z jakiej wlóczki dziergalas? bo moze wyprac w wyzszej temp i sié skurczy ?

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Jamamjuzdosc Pokaż wiadomość
Gdy mierzyłam czapkę w trakcie robienia wydawała mi się za mała, więc zrobiłam więcej oczek
poza tym radzé na przyszlosc przed zaczéciem czapki (czy innego projektu) robic sobie próbki: wydziergac kwadrat o wymiarach np. 15 x 15 cm
i sprawdzic ile oczek w rzédzie miesci sié w 10 cm (wtedy latwiej jest wyliczyc ile oczek bedzie potrzebnych na obwód glowy)
i ile rzédów miesci sié w 10cm na wysokosc
little_ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-14, 19:12   #3
aga__tka
Zakorzenienie

a jak dużo jest za duża i w którym miejscu?
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-19, 13:36   #4
Jamamjuzdosc
Raczkowanie

Dziergałam z włóczki 50% wełna 50% akryl. Jak ją zakładam to ściągacz w ogóle nie trzyma, mimo że spory kawałek jej zaszyłam, na próbę, żeby była węższa. Nadal sporo bym jej odjęła, na całej długości. Nie wiem dlaczego tak się stało, ale w końcu jestem bardzo początkująca więc nie ma co oczekiwać, że wszystko mi wyjdzie idealnie.
Może po prostu ją spruć i zrobić próbkę i zaczynać od nowa?
W sumie nie ma problemu, tyko ta włóczka już jest trochę "zmęczona" i na początku zrobiła się bardziej zbita, ale po zrobieniu chyba nie ma różnicy. A i odcięłam od reszty motka tę czapkę, ale wystarczy mi chyba, szczególnie jak zrobię węższą.

Tylko jak to wszystko przeliczyć? Jeśli w instrukcji ktoś robił na większych drutach i podwójną nitką, a ja robię pojedynczą i na drutach 3,5, to czy powinnam dać więcej oczek niż w instrukcji? Podane było aby nabrać 76, ja dałam 100, bo cały czas wydawało mi się, że czapka będzie za ciasna. Pomóżcie
Stary 2016-06-20, 18:00   #5
aga__tka
Zakorzenienie

hej
to zależy jak luźno robisz...
nie rób próbki teraz już - bo masz bardzo dużą próbkę - czyli swoją czapkę...
jeśli musiałabyś dużo ująć, to rzeczywiście najlepiej będzie ją zrobić od początku...
jedni robią luźniej, inni ciaśniej, dlatego właśnie robi się próbki, mnie wychodzi bardzo luźno i jeśli w instrukcji robią na drutach 4-4.5 z grubszej włóczki to ja muszę nabrać z reguły tyle samo z cieńszej na cieńszych drutach (np 3.5), choć z przeliczania wychodziłoby, że powinnam nabrać więcej oczek...
proponuję Ci zmierzyć na tej czapce, co już zrobiłaś (czapka będzie robiła teraz za próbkę) ile oczek na obwodzie musiałabyś zostawić żeby pasowało i potem tyle nabrać - jeśli w ilości rzędów też masz za dużo, to tutaj też lepiej od razu sobie pomierz gdzie potem zmniejszać...
tu jest niby metoda jak ciąć dzianinę na drutach - niby w ten sposób mogłabyś zmniejszyć robótkę z jednej strony - ale ja tego nie próbowałam, więc nie wiem na ile to jest zabezpieczone przed pruciem...
https://www.youtube.com/watch?v=Vno-cMURQjc

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

PS. gdyby Ci brakło to też nie problem - zwiążesz a supełek schowasz w środku albo powalczysz z lepszym chowaniem nitek, choć przy czapce to chyba ma niewielki sens bo tej drugiej strony raczej nie widać...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-20, 19:17   #6
Jamamjuzdosc
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
hej
to zależy jak luźno robisz...
nie rób próbki teraz już - bo masz bardzo dużą próbkę - czyli swoją czapkę...
jeśli musiałabyś dużo ująć, to rzeczywiście najlepiej będzie ją zrobić od początku...
jedni robią luźniej, inni ciaśniej, dlatego właśnie robi się próbki, mnie wychodzi bardzo luźno i jeśli w instrukcji robią na drutach 4-4.5 z grubszej włóczki to ja muszę nabrać z reguły tyle samo z cieńszej na cieńszych drutach (np 3.5), choć z przeliczania wychodziłoby, że powinnam nabrać więcej oczek...
proponuję Ci zmierzyć na tej czapce, co już zrobiłaś (czapka będzie robiła teraz za próbkę) ile oczek na obwodzie musiałabyś zostawić żeby pasowało i potem tyle nabrać - jeśli w ilości rzędów też masz za dużo, to tutaj też lepiej od razu sobie pomierz gdzie potem zmniejszać...
tu jest niby metoda jak ciąć dzianinę na drutach - niby w ten sposób mogłabyś zmniejszyć robótkę z jednej strony - ale ja tego nie próbowałam, więc nie wiem na ile to jest zabezpieczone przed pruciem...
https://www.youtube.com/watch?v=Vno-cMURQjc

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

PS. gdyby Ci brakło to też nie problem - zwiążesz a supełek schowasz w środku albo powalczysz z lepszym chowaniem nitek, choć przy czapce to chyba ma niewielki sens bo tej drugiej strony raczej nie widać...
Bardzo dziękuję, jeszcze obejrze filmik i najwyżej zacznę od nowa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości