|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
"spec" ds. długów po rodzicach
Proszę o poradę doświadczonych w temacie.
Zadłużony ojciec wpłacający dotychczas ratę kredytu (w ogólnych rozrachunku jednego z kilku kredytów), prosi córkę o przelew tej raty drogą bankową. Czy córka powinna mieć opory przed ujawnianiem swojego rachunku bankowego? Ojciec wciąż żyję. Rat w tym banku jest jeszcze za dwadzieścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: "spec" ds. długów po rodzicach
Cytat:
(tak mi się wydaje) A po śmierci to ten kredyt i tak idzie na Ciebie.. i )ewentualne) rodzeństwo.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Heh, moja mama też się zdziwiła jak zobaczyła "swój" podpis na umowie kredytowej.
Właściwie to już sobie sama opowiedziałam - nie, dziękuję, nie pomogę. Dzięki serdeczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Sądząc po 1szym poscie był to tata.
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Nie, nie ma obowiązku dziedziczenia. Może odrzucić spadek (cały). Może przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli dziedziczy tylko do wysokości długu- w najgorszym wypadku nic nie zyska, ale też nic nie straci. Zyska, jeżeli po spłacie długów coś zostanie z odziedziczonego spadku.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
fałszywy podpis to już inna kwestia... Mówiłam tylko o tym, że przelanie pieniędzy ze swojego konta jest bez znaczenia i może to zrobić bez żadnego ryzyka.... . Btw żeby wsiąść na kogoś kredyt wystarczy dowód tej osoby i sfałszowany podpis, numer konta do niczego nie jest potrzebny......
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Przepraszam odniosę się do tego, bo mnie zszokowało, a nie znam się na prawie - dlaczego niby jeśli np moi rodzice mają kredyt na mieszkanie, to jesli umrą to ja mam to spłacać? To że jestem ich córką nic nie znaczy w kwestii finansów, oni podejmują własne decyzje (np te o zaciągnięciu kredytu) a ja z mężem własne i nie wiem dlaczego syn / córka miałaby dziedziczyć kredyt, którego nie zacięgnęła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co mnie to obchodzi, że ktoś z mojej rodziny wziął sobie kredyt ? Ja jestem w ogóle odrębną jednostką ze swoim życiem i swoimi wyborami. Czemu mam spłacać kredyt zaciągnięty przez kogoś innego nie korzystając nawet z tej rzeczy, którą kupił za ten kredyt? Nie wierzę, to, że ktoś jest moją rodziną nie może zobowiązywać do tego, że po jego śmierci MUSZE spłacać JEGO dług. Chore. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=frezja123;46324419]A może ktoś jeszcze się wypowie bo nie mogę w to uwierzyć.
Co mnie to obchodzi, że ktoś z mojej rodziny wziął sobie kredyt ? Ja jestem w ogóle odrębną jednostką ze swoim życiem i swoimi wyborami. Czemu mam spłacać kredyt zaciągnięty przez kogoś innego nie korzystając nawet z tej rzeczy, którą kupił za ten kredyt? Edytowane przez 201708250923 Czas edycji: 2017-08-24 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie.
Właśnie o to mi chodziło! Tak mi się wydawało, że jest możliwość odrzucenia spadku ![]() Bo to byłoby nie normalne, gdybym miała np rodziców, którzy braliby kredyty w jakichś chwilówkach itd,a później miałabym obowiązek spłaty bez możliwości odrzucenia, czy wielkie kredyty na mieszkania / domy / samochody i nie chciałabym tego spłacać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.