|
Notka |
|
Zwierzaki w potrzebie Forum zwierzaki w potrzebie, to miejsce gdzie niesiemy pomoc zwierzêtom. Tutaj dowiesz siê o akcjach na rzecz zwierz±t. Przeczytasz o schroniskach. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
Wiadomo¶ci: 11 216
|
Zwierzêta za granic±: koszmar w Rumunii
Niedawno wraca³am z wczasów. Jecha³am przez Rumuniê i do tej pory jestem w szoku ilo¶ci± wa³êsaj±cych siê tam psów!!!
![]() W odleg³o¶ci co 4-5 m co chwila jaki¶ wychudzony pies! A na stacjach my¶la³am, ¿e serce mi pêknie! 4 doros³e psy i ma³e szczeniêta biegaj±ce po¶ród nich! Przy autostradzie... Na granicy Bu³garia-Rumunia i Rumunia - Wêgry ![]() ![]() ![]() Psy le¿±ce pod ko³ami tirów... Nie mogê tego zapomnieæ... ![]() Czytam gazetê ' Mój pies' i tam jest sta³y artyku³ odno¶nie psów za granic± ( obowi±zki w³a¶cicieli itd) . A jak oceniacie inne kraje pod wzglêdem widzianych tam zwierz±t? By³y zadbane czy wrêcz odwrotnie?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 066
|
Dot.: Zwierzêta za granic±: koszmar w Rumunii
![]() ![]() Jak nie mieszkam na Pl i na ca³e szczê¶cie w obrêbie mojego miasta nie u¶wiadczy³am jeszcze ani razu widoku wa³êsaj±cego siê psa. Nigdy! Koty-owszem, chodz± sobie po ulicach, ale to s± koty maj±ce w³a¶cicieli, wypuszczane poprostu na dwór. Wogóle to ju¿ zapomnia³am jak to jest widzieæ psa biegaj±cego bezpañsko po dworze. Ale kiedy przyje¿d¿am do Polski, niestety mi siê to przypomina. Co gorsza,zawsze taki widok dotyka bardziej, gdy cz³owiek siê od niego odzwyczai. Nie wiem,jakie rozwi±zania stosowane s± tutaj (przypuszczam,¿e wiêkszo¶æ psów jest usypiana),choæ i w gazetach widaæ czêsto og³oszenia schronisk. Z tym, ¿e psy na zdjêciach nie wygl±daj± tak jak psy z polskich schronisk. Nie s± wychudzone i schorowane ![]() Wiadomo-im dalej na wschód od Polski tym gorzej. Ostatnia akcja na Ukrainie tylko to potwierdza. Nawet nie chcê my¶leæ o tych biednych zwierzêtach, bo mi siê ciê¿ko na sercu robi. Edit: Je¶li widok opisany przez Ciebie,by³ krajobrazem autostrady, to potrafiê sobie wyobraziæ jak wygl±da biedna rumuñska wioska,czy chocia¿by miasto.
Nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka li¿±cego ciê po twarzy. ![]() ![]() Edytowane przez Gregorynka Czas edycji: 2010-09-02 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
Miasta czy wioski nie chcia³abym widzieæ
![]() Jad±c autostrad± widzia³am domy jednorodzinne i by³y to ³adne domy z ogrodami, samochody te¿ niczego sobie i moj± uwagê zwróci³o jeszcze to, ¿e psy by³y poza ogrodzeniem. No znam takie przypadki, ¿e ludzie puszczaj± psy luzem, mimo ¿e maj± du¿e ogródki, ale ¿eby tak by³o na ca³ym odcinku ![]() Ech, Ukraina... Znienawidzi³am za to ten kraj !!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 275
|
ja tak samo ,to co siê tam wyrabia to ludzkie pojêcie przechodzi
tak samo nienawidzê Chin,Korei ,Singapuru i wszystkich krajów ,w których na masow± skalê bestialsko morduje siê zwierzêta ,równie¿ Kanady po prostu siê brzydzê ze wzglêdu na to,co wyrabia siê tam z fokami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
Dok³adnie.
Ja po prostu wstydzê siê, ¿e jestem cz³owiekiem ![]() Czêsto s³yszê lub czytam jak kto¶ kogo zamordowa³, ¿e ''morderca to nie cz³owiek, a zwierzê''! Wypraszam sobie: zwierzê morduje nie bez powodu, a to co robi± ludzie jest chore!!! W³a¶ciwie to brak na to s³ów!!! A z t± Ukrain±: inne kraje nie zg³aszaj± sprzeciwu? Nic siê nie robi w tej sprawie?
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 51
|
Moi znajomi, którzy byli w tym roku na konferencji lingwistycznej w Rumunii mówili to samo! Hordy bezpañskich psów i masy kotów; dos³ownie wszêdzie - na skwerach, w parkach, na ulicach, nawet w centrach miast... a¿ siê nie chce wierzyæ! Wszystkie mniej lub bardziej zabiedzone, chude jak patyki... mno¿± siê na potêgê, wiêc na dobr± sprawê ciê¿ko tak± sytuacjê kontrolowaæ, ale z drugiej strony pewnie nikt nawet nie ma na to ochoty
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 69
|
A ja nienawidzê Polski, za to ¿e wiêkszo¶æ schronisk jest w op³akanym stanie, za to ¿e psy przerabia siê na smalec, za to ¿e drêczyciele i mordercy zwierz±t pozostaj± bezkarni, za to ¿e w mojej rodzinnej miejscowo¶ci nie ma schroniska i pe³no psów i kotów w³óczy siê po ulicy, za to ¿e psy na wsi s± uwi±zane na ³añcuchu i siedz± do koñca ¿ycia w starej, nieszczelnej budzie, za to ¿e jest pe³no pseudohodowli gdzie liczy siê tylko kasa, za to ¿e psy wyrzuca siê z samochodu na autostradê lub przywi±zuje do drzewa w lesie i wreszcie za to ¿e mamy zacofane spo³eczeñstwo, które nie sprz±ta po swoich psach, które ¿yje starymi regu³kami typu "suka powinna raz w ¿yciu mieæ szczeniaki", które jest m±drzejsze od najlepszego weterynarza i które zamiast leczyæ psa lub kota to woli daæ do u¶pienia bo tak wygodniej. W Polsce wcale nie jest lepiej ni¿ w innych krajach, ludzie widz±c chudego lub maltretowanego psa nie reaguj± (ba! nawet nie reaguj± je¶li krzywda dzieje siê cz³owiekowi), na cz³owieka który ma zwierze z rodowodem patrz± jakby to by³ jaki¶ szatan, takie mamy wierz±ce spo³êczeñstwo, krzy¿a nie dadz± przenie¶æ a o ¶wiêtym Franciszku który nakazywa³ kochaæ i szanowaæ braci mniejszych ju¿ nie pamiêtaj±. Czarna dziura i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
Polska te¿ nie jest ¶wiêta pod tym wzglêdem, oczywi¶cie, ale porównuj±c Rumuniê a Polskê to jak czarne i bia³e!
Tam dos³ownie co 4-5 m pa³êta siê po kilka psów!!! Specjalnie porównywa³am inne kraje ( Bu³gariê, Wêgry, S³owacjê , Czechy i Polskê) i nigdzie nie widzia³am tyle psów naraz! W Polsce widzia³am kilka psów, ale na smyczy albo z w³a¶cicielem. A tam a¿ siê wierzyæ nie chce. Ech, nasze prawo, a raczej bezprawie... Masz racjê Sen2000 , nasi nie chc± zaj±æ siê cz³owiekiem, a co dopiero zwierzêciem. Chocia¿ ja nie stawiam zwierz±t w ni¿szej kategorii. A mo¿e w³a¶nie da³oby siê co¶ zrobiæ, ¿eby chocia¿ zwierzêta mia³y lepiej?
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 605
|
Cytat:
![]() koty traktuje siê przedmiotowo - jako element gospodarstwa nie zas³uguj±cy na lepsze traktowanie. co roku na ¶wiat powo³uje siê kolejne pokolenia niechcianych koci±t, które nie maj± szans ani na znalezienie domu, ani na prze¿ycie ca³ego ¿ycia (je¶li oczywi¶cie 'w³a¶ciciel' nie u¶mierci miotu) bo umieraj± albo od chorób, albo pod ko³ami samochodów. na potêpienie zas³uguje nie tylko kompletny brak wiedzy nt tego, ¿e niehodowlane koty TRZEBA sterylizowaæ i kastrowaæ, ale równie¿ fakt, ¿e kotów siê W OGÓLE nie szczepi (szczepienie psów jest obowi±zkowe, wiêc ludzie musz± je szczepiæ)... ja jestem zdania, bo ludziom wydawaæ pozwolenia na posiadanie zwierz±t - tak jak np pozwolenie na broñ, po przej¶ciu odpowiedniego kursu i badañ psychologicznych. ale to oczywi¶cie utopia, na któr± w Polsce nie ma szans... najgorsze jest jednak to, ¿e nie robi siê nic, by poprawiæ los takich zwierz±t. kiedy¶ w tv by³a kampania przeciwko porzucaniu zwierz±t. i nic wiêcej. a przecie¿ prowadzi siê tyle innych kampanii informacyjnych - przeciwko prowadzeniu po pijanemu, przemocy domowej, ostatnio nawet - aby dbaæ o ¶rodowisko (takie spoty z ksiêdzem mówi±cym, ¿e palenie ¶mieci to grzech 'ekologiczny'). dlaczego nikt nie wpad³ na pomys³, ¿eby tak np promowaæ sterylizacjê?! albo powszechne szczepienia? o karach za znêcanie siê nad zwierzêtami nawet nie chcê wspominaæ, bo s± ¶mieszne...
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Powinien byæ obowi±zek czipowania (skoro p³aci siê podatek od psa,to czemu nie obj±æ obowi±zkiem czipowania) zwierz±t. Mo¿e wówczas w³a¶ciciele czuli by strach,porzucaj±c zwierzê.
Ale bez skutecznego egzekwowania sankcji za znêcanie siê nad zwierzêtami, to i czipy by nie pomog³y ![]()
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 235
|
doskonale Ciê rozumiem
![]() moi s±siedzi katuj± swojego psa. bij± go kablem, g³odz±, nawet w zimie marznie na polu. Nie ma budy ani jedzenia. Jest przywi±zany na sznurku oko³o 30 cm ![]() ![]() czasem dajê mu je¶æ ale gdy w³a¶ciciele to zobaczyli zg³osili to na policjê jako "próbê otrucia" ![]() ![]() ![]() zg³asza³am to ju¿ wszêdzie i nic - przyjechali, upomnieli i po sprawie. a mnie s±siedzi wyzywali od najgorszych przez tydzieñ ![]() LICZÊ, ¯E JAKO OSOBA INTERESUJ¡CA SIÊ LOSEM ZWIERZ¡T POMO¯ESZ MI. co mam robiæ w tej sytuacji? porad¼cie mi! pies ma rany na szyj od sznurka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2184377 3]doskonale Ciê rozumiem
![]() moi s±siedzi katuj± swojego psa. bij± go kablem, g³odz±, nawet w zimie marznie na polu. Nie ma budy ani jedzenia. Jest przywi±zany na sznurku oko³o 30 cm ![]() ![]() czasem dajê mu je¶æ ale gdy w³a¶ciciele to zobaczyli zg³osili to na policjê jako "próbê otrucia" ![]() ![]() ![]() zg³asza³am to ju¿ wszêdzie i nic - przyjechali, upomnieli i po sprawie. a mnie s±siedzi wyzywali od najgorszych przez tydzieñ ![]() LICZÊ, ¯E JAKO OSOBA INTERESUJ¡CA SIÊ LOSEM ZWIERZ¡T POMO¯ESZ MI. co mam robiæ w tej sytuacji? porad¼cie mi! pies ma rany na szyj od sznurka ![]() Dzwoñ do skutku! Raz, drugi,trzeci,dziesi±ty. Jak Ciê s±siad wyzwie, to mu powiedz, ¿e jeszcze raz i znowu zadzwonisz,tym razem o to,¿e Ciebie drêczy,nie psa. I tak zrób, niech widzi,¿e nie boisz siê go! Jak przyjad± po raz 10--ty ,to mo¿e siê go¶ciu wystraszy wkoñcu. Chocia¿ w±tpiê. Mo¿naby te¿ powiadomiæ jakie¶ organizacje, ale to ju¿ dziewczyny niech siê wypowiedz±,bo ja nieznaju dok³adnie jakie dzia³aj± w Twojej okolicy i zajmuj± siê tymi przypadkami.
![]() |
#13 | |
Raróg
|
![]() moi s±siedzi katuj± swojego psa. bij± go kablem, g³odz±, nawet w zimie marznie na polu. Nie ma budy ani jedzenia. Jest przywi±zany na sznurku oko³o 30 cm ![]() ![]() czasem dajê mu je¶æ ale gdy w³a¶ciciele to zobaczyli zg³osili to na policjê jako "próbê otrucia" ![]() ![]() ![]() zg³asza³am to ju¿ wszêdzie i nic - przyjechali, upomnieli i po sprawie. a mnie s±siedzi wyzywali od najgorszych przez tydzieñ ![]() LICZÊ, ¯E JAKO OSOBA INTERESUJ¡CA SIÊ LOSEM ZWIERZ¡T POMO¯ESZ MI. co mam robiæ w tej sytuacji? porad¼cie mi! pies ma rany na szyj od sznurka ![]() Ewentualnie jaki¶... ma³y donosik do prasy lokalnej, choæby i anonimowy. Mailem np. Z podaniem, ktomu zg³asza³a¶ i z jakim skutkiem. Mo¿e ze zdjêciem stanu psa, o ile masz mo¿liwo¶æ zrobienia jej jako¶ z ukrycia. Jak ju¿ nie zlituj± siê nad psem, mo¿e chocia¿ pod³api± "skuteczno¶æ" zg³aszanych interwencji i przyczepi± siê do tych, którym zg³asza³a¶ (zale¿y kto na sto³kach komu w Twoim regionie rêkê myje..). Sensacjê to urz±dz± sobie w ka¿dych wiadomo¶ciach, ale jak ju¿ bêdzie po psie - tak jak to niedawno by³o.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
|
![]() moi s±siedzi katuj± swojego psa. bij± go kablem, g³odz±, nawet w zimie marznie na polu. Nie ma budy ani jedzenia. Jest przywi±zany na sznurku oko³o 30 cm ![]() ![]() czasem dajê mu je¶æ ale gdy w³a¶ciciele to zobaczyli zg³osili to na policjê jako "próbê otrucia" ![]() ![]() ![]() zg³asza³am to ju¿ wszêdzie i nic - przyjechali, upomnieli i po sprawie. a mnie s±siedzi wyzywali od najgorszych przez tydzieñ ![]() LICZÊ, ¯E JAKO OSOBA INTERESUJ¡CA SIÊ LOSEM ZWIERZ¡T POMO¯ESZ MI. co mam robiæ w tej sytuacji? porad¼cie mi! pies ma rany na szyj od sznurka ![]() Parê lat temu znalaz³am w parku niewidomego pekiñczyka. Cieszy³am siê, ¿e go znalaz³am, ale moja rado¶æ szybko zamieni³a siê w rozczarowanie, gdy kilka dni musia³am siê prosiæ ró¿nych s³u¿b ( policja, stra¿ miejska, schronisko, gmina), aby kto¶ tego psa zabra³ do schroniska. W koñcu s±siadka delikatnie acz stanowczo poinformowa³a pani± z gminy, ¿e je¿eli tego dnia nie zorganizuje transportu dla psiaka, aby go dowie¼æ do schroniska, poinformuje o jej postawie popularn± miastow± gazetê. Jak przez 3 dni nie mog³a nic znale¼æ, tak w ci±gu dos³ownie 20 minut zorganizowa³a wszystko- ³±cznie z zabraniem psa. Mo¿e masz jakiego¶ zaufanego weterynarza, który by³by w stanie Ci pomóc? Dzwoñ na policjê, stra¿ miejsk±, do schroniska, do weterynarzy, TOZ'u i pro¶ o pomoc. Skontaktuj siê - jak poradzi³a Laura2112 z jak±¶ gazet±. A najlepiej, gdyby¶ osobi¶cie odwiedzi³a wy¿ej wymienionych i dosta³a pisemne potwierdzenie zg³oszenia sprawy. W skrajnym przypadku zadzwoñ na policjê z doniesieniem, ¿e s±siedzi Ci gro¿± , wyzywaj± itd, bo widzia³a¶, jak znêcaj± siê nad psem i zwróci³a¶ im uwagê. I powiedz, ¿e siê boisz o swoje zdrowie i ¿ycie.
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsut± ³apk± Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 Ma³eKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2010-09-03 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja te¿ parê lat temu znalaz³am przywi±zan± do drzewa jamniczkê. Niewiele my¶l±c,wsadzi³am do samochodu i zwioz³am do schroniska, a ¿e by³o ju¿ po 19, otworzy³ stró¿ i pieska zabra³. Wtedy siê cieszy³am, ¿e uratowa³am ¿ycie,ale teraz my¶lê, ¿e mog³am j± zabraæ do siebie(na si³ê,bo mia³am ju¿ psa) i poszukaæ jej domu. Nie wiadomo ile prze¿y³a w schronie
![]() Soryy za off top, ale mi siê przypomnia³o. Mo¿na oprócz pras±,postraszyæ te¿ Interwencj± lub Uwag±, tam czêsto s± reporta¿e na temat zwierz±t.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Konto usuniête
|
obdzwoni³am wszystko.
niestety wczoraj pies (zdech³?) nie wiem, bo wynios³am mu jedzenie a jego nie by³o. pewnie ju¿ szukaj± nowej ofiary ![]() to ju¿ chyba 4 pies którego zamêczyli. Bojê siê ¿e kupi± nowego i znowu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 542
|
Cytat:
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2187167 5]obdzwoni³am wszystko. niestety wczoraj pies (zdech³?) nie wiem, bo wynios³am mu jedzenie a jego nie by³o. pewnie ju¿ szukaj± nowej ofiary ![]() to ju¿ chyba 4 pies którego zamêczyli. Bojê siê ¿e kupi± nowego i znowu ![]() Nienawidzê takich ludzi jak Twoi s±siedzi. ![]() ![]() Jak tylko kupi± nowego psa i zobaczysz, ¿e robi± to samo, co z poprzednim, dzwoñ do jakiej¶ lokalnej gazety. Opowiedz jak traktowali poprzednie zwierzê i jak traktuj± kolejne. Bo¿e, sk±d siê bior± tacy zwyrodnialcy? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 826
|
To ja sie podziele informacja na temat Bulgarii bo ostatnio przyszlo mi spedzic tam tydzien. Tak jak psow bezpanskich jako tako nie widzialam - moze ze 3 walesajace sie po nocach - tak kotow to bylo nieprzecietnie duzo. Z mezem jezdzilismy autobusem do Burgas, Varny i troche po lokalnych bezdrozach. Wszedzie wychudzone koty, przewaznie mlode i kocieta - co zapewne swiadczy o tym ze koty nie dozywaja tam sedziwego wieku. Az sie serce karajalo, takie dlugie i wychudzone lapki mialy i te wystajace kosci. Znalezlismy miot kociat pod smietnikiem i maz chcial isc do sklepu i kupic kocie zarcie ale bylo juz pozamykane bo to niedziela byla
![]() ![]() ![]() ![]() O Tunezji nie bede wspominac wiele bo to barbazynski kraj i nigdy wiecej tam nie pojade. Wystarczy ze bylismy po za sezonem - akurat ramadan sie zaczal - i widzielismy jak sie miesko halal robi - wszedzie na ulicach - za tylnie nogi wieszano owieczke i podcinano jej gardlo a ona sie wykrwawiala... Potem na ulicach resztki krwi byly, chmary much i przed domami zachlapane krwia resztki skor... W Norwegii nie widzac za bardzo walesajacych sie bezpanskich zwierzat ale i spoleczenstwo jest wyczulone i jak sie znajdzie miot kociat to przewaznie powiadamiane jest schronisko i koty sa wylapywane. Ludzie pomagaja bezpanskim zwierzetom znalezc opieke i jest duzo domow tymcz. ale z kastracja w zwyklych domach tez nie zawesolo - bo tu kosztuje to kupe kasy i ludzie nie kastruja i kazdego roku tysiace ogloszen z kocietami widac doslownie wszedzie. Psy sa drogie i jest ich malo przez co malo ich rowniez w schroniskach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
|
Wpisz w Google " Ukraina psy krematorium" to zobaczysz
![]() Przez Euro robi± rze¼ bezpañskich i pañskich psów ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
Ja te¿ by³am w po³owie sierpnia w Warnie. Na pla¿y widzia³am 1 psa, by³ wychudzony... Drugiego widzia³am pod marketem. Pod hotelem widzia³am kotkê z 2 m³odymi. Jestem bardzo wyczulona na obecno¶æ zwierz±t- mam co¶ takiego, ¿e bezwolnie mój wzrok kieruje siê na zwierzêta. W Nessabarze widzia³am w murze ma³e kotki i 2 koty przy ' straganie', ale chyba mia³y w³a¶cicielkê...
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Cze¶c. Mam do Ciebie jedno pytanie. Czy mieszkasz w Rumunii. Wiêcej napisze jak odpiszesz
miras71-35@o2.pl Pozdrawiam Mirek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
|
Ja mieszkam w PL
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.