wielki problem z cera - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-17, 15:31   #1
99magda
Przyczajenie

wielki problem z cera

witam wszytskich i prosze o pomoc bo juz jestem zalamana.
od poczatku jakies 3 lata temu zaczely sie moje problemu ze skora a dokladnie o ile dobrze pamietam byla to bardzo sucha, luszczaca sie, zaczerwieniona i swedzaca skora w okolicach brody przy kacikach ust smarowalam to na noc mascia witaminowa ale nic nie pomagalo. rok temu w wakacje stan mojej skory byl po rpostu tragiczny na czole i policzkach mialam wysypke straszna, taka kaszke swedzaca a w dodaku skora sie luszczyla i do tego ta mega sucha skora na brodzie. bylam soba zalamana.
dermatolog nie potrafil za bardzo stweirdzic co to jest, wysypka moze byc taka odmiana tradziku a suche miejsca moga byc spowodowane alergia i tyle. stosowalam jako tonik borasol, na wysypke na czole policzki masc metronidazol a na sucha brode (i czesto tez pod lukiem brwiowym) cos w stylu hydrocortisonum tylko o wiele mocniejsze. po tygodniu stosowania wszytsko zniknelo i bylam taka sczzesciwa ze chodzilam bez makijazu
jednak od tego czasu to wszytsko ciagle powraca. wysypka na szczescie na razie ustapila jednak te suche miejca..rozprzestrzenilo sie to takze na szyje i wygladam jakbym miala podciete gardlo..sama siebie sie brzydze i juz nie wiem co mam robic, w najblzszym czasie nie mam keidy isc do dermatologa uzywam na cala twarz krem mediderm i delikatnie koi podraznienia i nawilza, ale i tak jest tragicznie. nawet makijazem nie moge tego przykryc.
moze ktos z was mial podobny problem? juz nie wiem co mam robic...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20150507_224919.jpg (57,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150507_224926.jpg (62,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150517_160911.jpg (42,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150517_160917.jpg (55,4 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150517_160924.jpg (57,6 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150517_160937.jpg (66,5 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20150517_161020.jpg (49,9 KB, 8 załadowań)
99magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 17:57   #2
mariaantoninaII
Raczkowanie

Dot.: wielki problem z cera

To co masz na szyi ja miałam kiedyś prawie identyczne, ale w okolicy dekoltu, przy pachach. Z tym, że skóra najpierw była taka czerwona, potem łuszczyła się. Dermatolog powiedział, że to uczulenie na dezodorant, kazał kupić mediderm własnie i przepisał jakiś aerozol do psikania, który nie pomógł. najbardziej pomogł mi krem z mocznikiem 10% z isany. Jakieś 2 miesiące temu miałam nawrót, mimo że typowe sklepowe dezodoranty odstawiłam, więc teza dermatologa nie potwierdziła się. Ale znowu mocznik mnie uratował. Do tej pory nie wiem co to, jak znowu się pojawi to ponownie pójdę do derma. Może warto spróbować tego balsamu z mocznikiem?
mariaantoninaII jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 19:24   #3
q112233
Raczkowanie

- spróbuj kupić organiczny żel do mycia, albo chociaż przez miesiąc przestań używać innych kosmetyków do mycia, a kup na przykład czarne mydło afrykańskie (ważne żeby to coś nie miało w składzie SLS)

- do tego jak nosisz na szyi jakieś łańcuszki to też odstaw na parę dni i zobacz czy będzie poprawa
q112233 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 19:46   #4
99magda
Przyczajenie

Rowniez dostalam kiedys alergii na dezodorant jednak po stosowanych lekach przeszlo

do mycia twarzy i zmywania makijazu od jakiegos miesiaca uzywam plynu do mycia ciala i wloskow dla niemowlakow, nosze takze srebrny lancuszek ktory dostalam w styczniu, serio jak go zdejme to mzoe pomoc?

dziekuje za odpowiedzie
99magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 19:52   #5
q112233
Raczkowanie

czy Ci pomoże nie wiem, odnośnie terminów medycznych to oczywiście jest coś takiego jak alergia kontaktowa na srebro/nikiel itp.
q112233 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 22:16   #6
nattttt
Raczkowanie

Miałam taką zmianę, dosyć rozleglą na szyi jakiś czas temu przez dłuższy czas. Wyglądało to jak poparzenie lokówką albo prostownicą. Było zaczerwienione i łuszczyło się. Mi pomogło regularne smarowanie clotrimazolem, więc przypuszczam że była to jakaś zmiana grzybiczna. Wysmarowalam całą tubkę i do teraz nic podobnego się nie pojawiło. Powodzenia
nattttt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości