|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wyrzuty sumienia przy odmawianiu spotkań znajomym?
Hej! Chciałabym żeby ktoś obiektywnie spojrzał na mój "problem" (z dupy wzięty trochę - wiem)...
ogólnie mam "paczkę" znajomych w której jest moja najlepsza przyjaciółka i jeszcze kilka innych osób, spotykamy się średnio dwa razy w tygodniu, z reguły nie robimy nic specjalnego na tych spotkaniach (sporadycznie wyjdziemy na piwo do centrum czy jakieś kino, domówkę, koncert, itp.). Mam też grupę znajomych na studiach - są to jednak typowo uczelniani znajomi z którymi mam sporadyczny kontakt poza uczelnią przez jakieś komunikatory typu fejs czy smsy, oprócz tego czasem wyskoczymy na jakąś imprezę czy piwo w celu uczczenia czyichś urodzin albo zaliczenia na studiach. Trzecią "grupą" są moje dwie koleżanki z dzieciństwa, nie nazwałabym ich przyjaciółkami, ale lubię je, czasem wyskoczymy na kawę, imprezę, zdarzyło nam się też spędzić wspólnie wakacje i ogólnie mamy regularny, ale nie intensywny kontakt. To takie określenie ogólnej sytuacji. Problem tkwi w tym, że kiedy spotykam się z grupą drugą czyli uczelnianą, bądź z dziewczynami z dzieciństwa czuję wyrzuty sumienia względem grupy pierwszej. Nic takiego nie ma miejsca w odwrotnych sytuacjach (czyli jeśli odmawiam spotkania grupie trzeciej z powodu wyjścia z grupą pierwszą to wszystko jest ok, natomiast jeśli sytuacja jest odwrotna, że pierw umówiłam się z dziewczynami to odczuwam ogromne wyrzuty sumienia). Nie wiem dlaczego tak jest i czy to jest normalne (wydaje mi się że nie bo inaczej nie byłoby tego wątku ![]() jakieś sugestie? rady? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wyrzuty sumienia przy odmawianiu spotkań znajomym?
Poważnie? To normalne, że człowiek ma różnych znajomych, którzy niekoniecznie się znają, raz spotyka się z jednymi, raz z drugimi..w ogóle gdzie jest problem, bo jak dla mnie to robisz go sobie sama..
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a skad znasz ta pierwsza grupe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a czy ludzie z 1 grupy robią Ci jakieś wyrzuty z tego tytułu? czy nie robią problemu i sama się nakręcasz?
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
pierwsza grupa to znajomi jeszcze ze szkoły średniej
![]() nie, nikt nie robi mi wyrzutów ani nie ma pretensji że omijam te nasze co tygodniowe spotkania na rzecz innych osób. Po prostu ja wtedy czuję się winna (nie wiadomo czego) i czuję jakbym robiła coś źle...chociaż dopiero teraz jak to opisałam i widzę czarno na białym dostrzegam, że to bardzo chora sytuacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Pogadaj z nimi o tym. Jakie masz odczucia. Na pewno wyprowadzą Cię z błędu i poczujesz się znacznie lepiej
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Myślę, że problem sam się rozwiąże, jak w końcu znajomi z grup rezerwowych stwierdzą, że mają dość i przestaną Cię zapraszać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Hehehe, problem to się rozwiąże za jakieś 2-3 lata, jak wszyscy znajomi pójdą do pracy, jak zaczną zakładać rodziny i nie będą mieli tyle czasu, żeby się spotykać. Im starsi ludzie, tym trudniej umówić taki termin, żeby pasował większości ludzi, bo ludzie gdzieś się przeprowadzają/wyjeżdzają, zaczynają wychowywać swoje dzieci albo po prostu rozmijają im się zmiany w pracy. Wtedy będziesz się cieszyć, że masz różne grupy znajomych. Bo kiedy w jednym tygodniu jedna grupa znajomych nie może się spotkać, to być może druga albo trzecia będzie mogła się spotkać. I to będzie normalne, że nie zawsze pasuje Ci, żeby się z kimś spotkać, bo już dorosły człowiek ma więcej obowiązków. Więc pomyśl o tym w ten sposób, zamiast tworzyć problem z niczego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.