Wyrzuty sumienia przy odmawianiu spotkań znajomym? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-10, 23:13   #1
bezznaczeniax
Raczkowanie

Wyrzuty sumienia przy odmawianiu spotkań znajomym?

Hej! Chciałabym żeby ktoś obiektywnie spojrzał na mój "problem" (z dupy wzięty trochę - wiem)...
ogólnie mam "paczkę" znajomych w której jest moja najlepsza przyjaciółka i jeszcze kilka innych osób, spotykamy się średnio dwa razy w tygodniu, z reguły nie robimy nic specjalnego na tych spotkaniach (sporadycznie wyjdziemy na piwo do centrum czy jakieś kino, domówkę, koncert, itp.).
Mam też grupę znajomych na studiach - są to jednak typowo uczelniani znajomi z którymi mam sporadyczny kontakt poza uczelnią przez jakieś komunikatory typu fejs czy smsy, oprócz tego czasem wyskoczymy na jakąś imprezę czy piwo w celu uczczenia czyichś urodzin albo zaliczenia na studiach.
Trzecią "grupą" są moje dwie koleżanki z dzieciństwa, nie nazwałabym ich przyjaciółkami, ale lubię je, czasem wyskoczymy na kawę, imprezę, zdarzyło nam się też spędzić wspólnie wakacje i ogólnie mamy regularny, ale nie intensywny kontakt.

To takie określenie ogólnej sytuacji. Problem tkwi w tym, że kiedy spotykam się z grupą drugą czyli uczelnianą, bądź z dziewczynami z dzieciństwa czuję wyrzuty sumienia względem grupy pierwszej. Nic takiego nie ma miejsca w odwrotnych sytuacjach (czyli jeśli odmawiam spotkania grupie trzeciej z powodu wyjścia z grupą pierwszą to wszystko jest ok, natomiast jeśli sytuacja jest odwrotna, że pierw umówiłam się z dziewczynami to odczuwam ogromne wyrzuty sumienia). Nie wiem dlaczego tak jest i czy to jest normalne (wydaje mi się że nie bo inaczej nie byłoby tego wątku ). Dodam jeszcze, że w tej pierwszej grupie każdy też ma swoje życie i jakiś innych znajomych z którymi czasem wychodzi więc to nie jest tak, że mamy tylko siebie, a ja się wyłamuję. Może to kwestia mojej najlepszej przyjaciółki? Ta grupa jest dla niej najbliższa, oprócz tego ma jedną dobrą koleżankę tylko z którą się sporadycznie spotyka (z powodu odległości), ale często randkuje i wydaje mi się, że nie ma problemu z wychodzeniem gdzieś tak jak ja. Z powodu tych wyrzutów sumienia często odmawiam i moim znajomym ze studiów i koleżankom z dzieciństwa i rezygnuję z imprez czy jakiś spotkań na rzecz zwykłego siedzenia gdzieś w parku czy innym miejscu ze znajomymi z grupki pierwszej które ma właściwie miejsce co tydzień i nie jest to jakieś specjalne wydarzenie. Tak samo miałam jak flirtowałam jakiś czas temu z pewnym chłopakiem, zerwał on znajomość ponieważ odmawiałam mu spotkań na rzecz tego zwykłego spędzania czasu z grupą pierwszą, bo w przeciwnym razie czułam jakbym robiła coś złego jak nie spotykam się z nimi :/
jakieś sugestie? rady?

pozdrawiam
bezznaczeniax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 07:54   #2
letik
Zadomowienie

Dot.: Wyrzuty sumienia przy odmawianiu spotkań znajomym?

Poważnie? To normalne, że człowiek ma różnych znajomych, którzy niekoniecznie się znają, raz spotyka się z jednymi, raz z drugimi..w ogóle gdzie jest problem, bo jak dla mnie to robisz go sobie sama..
Stary 2015-05-11, 08:11   #3
Rena
Zakorzenienie

a skad znasz ta pierwsza grupe?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 09:11   #4
nuinek
Raczkowanie

a czy ludzie z 1 grupy robią Ci jakieś wyrzuty z tego tytułu? czy nie robią problemu i sama się nakręcasz?

ŻADNA ILOŚĆ POCZUCIA WINY
NIE NAPRAWI BŁĘDÓW PRZESZŁOŚCI I
ŻADNA ILOŚĆ NERWÓW NIE JEST W
STANIE ZMIENIĆ PRZYSZŁOŚCI.
nuinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 09:38   #5
bezznaczeniax
Raczkowanie

pierwsza grupa to znajomi jeszcze ze szkoły średniej

nie, nikt nie robi mi wyrzutów ani nie ma pretensji że omijam te nasze co tygodniowe spotkania na rzecz innych osób. Po prostu ja wtedy czuję się winna (nie wiadomo czego) i czuję jakbym robiła coś źle...chociaż dopiero teraz jak to opisałam i widzę czarno na białym dostrzegam, że to bardzo chora sytuacja
bezznaczeniax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 09:40   #6
nuinek
Raczkowanie

Pogadaj z nimi o tym. Jakie masz odczucia. Na pewno wyprowadzą Cię z błędu i poczujesz się znacznie lepiej

ŻADNA ILOŚĆ POCZUCIA WINY
NIE NAPRAWI BŁĘDÓW PRZESZŁOŚCI I
ŻADNA ILOŚĆ NERWÓW NIE JEST W
STANIE ZMIENIĆ PRZYSZŁOŚCI.
nuinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 14:13   #7
Kolor kremowy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bezznaczeniax Pokaż wiadomość
pierwsza grupa to znajomi jeszcze ze szkoły średniej

nie, nikt nie robi mi wyrzutów ani nie ma pretensji że omijam te nasze co tygodniowe spotkania na rzecz innych osób. Po prostu ja wtedy czuję się winna (nie wiadomo czego) i czuję jakbym robiła coś źle...chociaż dopiero teraz jak to opisałam i widzę czarno na białym dostrzegam, że to bardzo chora sytuacja
Dziwne jest to Twoje podejście. Nie masz obowiązku spotykać się z nikim ani spotykać się z kimś w jakiejś konkretnej częstotliwości. Możesz się z nimi spotykać co tydzień, co miesiąc, albo np. zrezygnować z kontaktu z 4 osobami i spotykać tylko z wybranymi dwoma. Relax
Kolor kremowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-11, 14:18   #8
zazdrosna222
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bezznaczeniax Pokaż wiadomość
Hej! Chciałabym żeby ktoś obiektywnie spojrzał na mój "problem" (z dupy wzięty trochę - wiem)...
ogólnie mam "paczkę" znajomych w której jest moja najlepsza przyjaciółka i jeszcze kilka innych osób, spotykamy się średnio dwa razy w tygodniu, z reguły nie robimy nic specjalnego na tych spotkaniach (sporadycznie wyjdziemy na piwo do centrum czy jakieś kino, domówkę, koncert, itp.).
Mam też grupę znajomych na studiach - są to jednak typowo uczelniani znajomi z którymi mam sporadyczny kontakt poza uczelnią przez jakieś komunikatory typu fejs czy smsy, oprócz tego czasem wyskoczymy na jakąś imprezę czy piwo w celu uczczenia czyichś urodzin albo zaliczenia na studiach.
Trzecią "grupą" są moje dwie koleżanki z dzieciństwa, nie nazwałabym ich przyjaciółkami, ale lubię je, czasem wyskoczymy na kawę, imprezę, zdarzyło nam się też spędzić wspólnie wakacje i ogólnie mamy regularny, ale nie intensywny kontakt.

To takie określenie ogólnej sytuacji. Problem tkwi w tym, że kiedy spotykam się z grupą drugą czyli uczelnianą, bądź z dziewczynami z dzieciństwa czuję wyrzuty sumienia względem grupy pierwszej. Nic takiego nie ma miejsca w odwrotnych sytuacjach (czyli jeśli odmawiam spotkania grupie trzeciej z powodu wyjścia z grupą pierwszą to wszystko jest ok, natomiast jeśli sytuacja jest odwrotna, że pierw umówiłam się z dziewczynami to odczuwam ogromne wyrzuty sumienia). Nie wiem dlaczego tak jest i czy to jest normalne (wydaje mi się że nie bo inaczej nie byłoby tego wątku ). Dodam jeszcze, że w tej pierwszej grupie każdy też ma swoje życie i jakiś innych znajomych z którymi czasem wychodzi więc to nie jest tak, że mamy tylko siebie, a ja się wyłamuję. Może to kwestia mojej najlepszej przyjaciółki? Ta grupa jest dla niej najbliższa, oprócz tego ma jedną dobrą koleżankę tylko z którą się sporadycznie spotyka (z powodu odległości), ale często randkuje i wydaje mi się, że nie ma problemu z wychodzeniem gdzieś tak jak ja. Z powodu tych wyrzutów sumienia często odmawiam i moim znajomym ze studiów i koleżankom z dzieciństwa i rezygnuję z imprez czy jakiś spotkań na rzecz zwykłego siedzenia gdzieś w parku czy innym miejscu ze znajomymi z grupki pierwszej które ma właściwie miejsce co tydzień i nie jest to jakieś specjalne wydarzenie. Tak samo miałam jak flirtowałam jakiś czas temu z pewnym chłopakiem, zerwał on znajomość ponieważ odmawiałam mu spotkań na rzecz tego zwykłego spędzania czasu z grupą pierwszą, bo w przeciwnym razie czułam jakbym robiła coś złego jak nie spotykam się z nimi :/
jakieś sugestie? rady?

pozdrawiam
Spotkanie nie powinny byc obowiazkiem , wiadomo ze przychodzi czas, kiedy nie mamy dla wszystkich czasu , gdy mamy duzo pracy, druga połówke itd. Dziwnie czuc wyrzuty sumienia.To nie podstawowka, kazdy jakies zycie ma.Warto sie dobrze zoorganizować, jesli nie masz czasu to nie masz i tyle.Zycie to kwestia ciaglych wyborów, o przyjazn nalezy dbać , ale nie powinna być wymuszona.
zazdrosna222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 14:21   #9
201802121129
Konto usunięte

Myślę, że problem sam się rozwiąże, jak w końcu znajomi z grup rezerwowych stwierdzą, że mają dość i przestaną Cię zapraszać.
201802121129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-12, 01:19   #10
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Hehehe, problem to się rozwiąże za jakieś 2-3 lata, jak wszyscy znajomi pójdą do pracy, jak zaczną zakładać rodziny i nie będą mieli tyle czasu, żeby się spotykać. Im starsi ludzie, tym trudniej umówić taki termin, żeby pasował większości ludzi, bo ludzie gdzieś się przeprowadzają/wyjeżdzają, zaczynają wychowywać swoje dzieci albo po prostu rozmijają im się zmiany w pracy. Wtedy będziesz się cieszyć, że masz różne grupy znajomych. Bo kiedy w jednym tygodniu jedna grupa znajomych nie może się spotkać, to być może druga albo trzecia będzie mogła się spotkać. I to będzie normalne, że nie zawsze pasuje Ci, żeby się z kimś spotkać, bo już dorosły człowiek ma więcej obowiązków. Więc pomyśl o tym w ten sposób, zamiast tworzyć problem z niczego
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości