|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jaki Canon?
Hej!
Ostatnio postanowiłam zmienić swojego wysłużonego już Canona 1000D na jakiś lepszy (bardziej profesjonalny) model. Czy ktoś z Was miał do czynienia z Canonem? Ostatnimi czasy składniam się żeby zakupić Canona 650D. Ma ktoś może ten model i może mi coś więcej powiedzieć na jego temat? Przyznam też szczerze, że mój max budżet na nową lustrzankę to 3tys. Od razu mówię, że zależy mi na Canon'ach, ponieważ zakupiłam już sporo obiektywów pasujących do Canona i chyba z wszystkich marek najbardziej ogarniam właśnie je. Do czego mi nowa lustrzanka? Fotografia portretowa w studio/plenerze, krajobrazy, ale też do fotografowania produków, które później mogę umieścić na stronie (kwiaty, kosze delikatesowe, ubrania) Proszę o rady. Pozdrawiam, Paulina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki Canon?
Hmm, 3000, Canon, masz obiektywy...
Pytanie standardowe: jakie zdjęcia najczęściej robisz, jakich cech aparatu potrzebujesz najbardziej? Pytanie uzupełniające: jakie dokładnie masz obiektywy? Pytanie podchwytliwe: musi być "nówka"? Zawsze wolę zaczynać od rozmowy o potrzebach, a dopiero później przejść do konkretnych modeli, bo czasem po rozmowie wychodzi coś zupełnie innego, niż na początku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Podlaczam sie do pytania. Zalezy mi na canonie. Glownie do zdjec makijazu
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Polecam 60d. Mam, używam, jestem zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A ja niekoniecznie polecam
![]() Tzn. to jest fajny aparat, tylko jeśli ktoś szuka do konkretnego celu (głównie makijaż, czyli zbliżenia twarzy, a nawet detale - oko, usta), to zamiast 60d z 18-55 IS lepiej kupić np. 1200d z "kitem" STM oraz dokupić Canon EF-S 60/2.8 Macro. Wprawdzie dwie klasy niższy, ale da o wiele większe możliwości w porównaniu do 60d z jednym obiektywem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- W sumie odpowiadałam na pierwszy post, dlatego się tych obiektywów uczepiłam, a Ty pewnie na drugi, nie doczytałam, że druga prośba; ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dokładnie, nie trafiliśmy z odpowiedziami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Na Twoim miejscu wybrałabym 650D, ewentualnie 600D, możesz też dokupić od razu obiektyw 1.8, bo na kitówce za dużo nie podziałasz jeśli aparat ma służyć do "wyższych" celów. Jeśli chodzi o serię 1000D i jak się nie mylę 1200D już jest też na rynku - to dobry aparat ale dla nastolatków i osób, które potrzebują mieć aparat na wyjazdy i rodzinne okazje, czasem lepiej dołożyć i zainwestować w coś lepszego. 60D też polecam zwłaszcza jeśli chcesz tworzyć filmy przy pomocy aparatu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie chodzi o to, że 1200d jest lepszy od 650d albo 60d, bo nie jest, tylko kupując "lepszy" aparat fizycznie nie będzie można zrobić zdjęć określonego typu bez dodatkowych wydatków (na które już nas nie stać). To typowa pułapka, w którą wpadają osoby początkujące z lustrzankami: "muszę kupić najlepszy aparat na jaki mnie stać, bo ma największe możliwości i wtedy będę robić najlepsze zdjęcia". A po zakupie się okazuje, że poprzednia zwykła cyfrówka miała "większe przybliżanie" i mogła zrobić makro z 5cm, a 6x droższa lustrzanka praktycznie nie ma "przybliżania" a makro robi z 40cm. Zaczyna się szukanie przyczyn (najczęściej "a może jest zepsuta, bo przecież stary aparat mógł, to dlaczego ten nie może"), i sprawdzanie cen - i jest mały szok, bo tani, popularny obiektyw do przybliżania kosztuje połowę aparatu a obiektyw do makro prawie tyle co aparat ![]() Edytowane przez magrad Czas edycji: 2015-02-26 o 12:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Posiadam kilka analogów z zenita, hanimexa 400mm i 200mm, oczywiście kitówkę, Canon 50 mm x2, Canon 24-105mm, Canon 8-15mm i chyba tyle jak dobrze pamiętam. Nie koniecznie musi być nówka, może też być body używane. Właśnie ostatnio znajomy polecał mi 650D, ale chciałabym poznać Waszą opinię na jego temat. A skusił mnie odchylany ekran, bo przy portretach czy makro bardzo się przydaje. Edytowane przez Paulina_022 Czas edycji: 2015-02-27 o 13:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
650D jest nadal aparatem amatorskim, zaawansowane są te, które w nazwie mają dwie cyrdy, czyli np. 60D. Rozejrzałabym się na Twoim miejscu właśnie nad tymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;50565704]650D jest nadal aparatem amatorskim, zaawansowane są te, które w nazwie mają dwie cyrdy, czyli np. 60D. Rozejrzałabym się na Twoim miejscu właśnie nad tymi.[/QUOTE]
Dwucyfrowe są nadal amatorskie ![]() Nawet więcej - w założeniu pierwszy 5d miał być pełną klatką dla zaawansowanych amatorów, bo zawodowcy mieli wtedy 1ds (ci studyjni) i 1d (reporterzy) , tylko potem okazało się, że 5d doskonale sobie radzi jako zawodowa puszka (i linia 1d się skurczyła). Obecny 6d to znowu aparat kierowany bardziej do amatorów (ale u nas zawodowcy sobie go też chwalą). Oczywiście 60d to klasa "zaawansowany amator", ma wygodną obsługę, ma drugi wyświetlacz, ale nie do końca jestem przekonany, czy warto wybrać 60d czy 650d/700d - te trzycyfrowe są nowsze. Niedługo wchodzą 750d/760d, zwłaszcza ten ostatni może utrudnić wybór średniozaawansowanym amatorom (jak jego cena znormalnieje). @Paulina_022 - a może uda Ci się troszkę dozbierać do tych 3000, i poszukasz rozsądnie używanego 5d mk II? Mówi się o "magii pełnej klatki", i nie da się ukryć, że coś w tym jest. Tym bardziej, jak myślisz o portretach i krajobrazach, i jak widzę z Twojej listy masz obiektywy które doskonale sobie poradzą z takim aparatem (24-105, 8-15 - swoją drogą bardzo oryginalny obiektyw ![]() Jeśli "jeszcze nie teraz", to proponuję duży krok wstecz - zmianę (a właściwie dokupienie) jeszcze starszego aparatu niż Twój, a chodzi o 5d "classic" ![]() Nie filmuje, nie ma livewiev, jest wolny, ale jest bardzo duża szansa, że gdy zrobisz nim parę zdjęć, to ciężko Ci będzie zmienić go na coś innego (oprócz kolejnej pełnej klatki) ![]() Edytowane przez magrad Czas edycji: 2015-03-07 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 6D to jedyny amatorski z pełną klatką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Jako zaawansowany amator, z aspiracjami na profesjonaliste(:P) napiszę, że 650D to bardzo dobry wybór,lepiej kupić używaną, albo tańszą puszkę, a za to jakiś pożądny obiektyw najlepiej stałkę.
Aparaty takie jak 6D, są ok ale są większe, przez co mniej poręczne. Sama foce 500D i obiektywami analogowymi, gdyż zależy mi na plastyce, specyficznej kolorystyce i bokehu. Wcześniej fociłam Olympusem, który był mniej więcej na poziomie Twojego 1000D i teraz moje 500D w zupełności mi wystarcza(choć po 3 latach powoli zaczynam czuć niedosyt ![]() Musisz najpierw poznać swoje oczekiwania co do sprzętu, jego właściwości, jakości obrazka dlatego nie pchaj się od razu w zestaw pucha za 3k+ kit bo to nie ma sensu, jeżeli focisz dużo nocą polecałabym przejscie na Nikona, gdyż ma dużo mniej strat w postaci szumu ![]() Co do magii pełnej klatyki- daje ona zupełnie inną plastykę, podobną do tej z analogów, cropy są bardziej surowe. Co do ostrzenia w manualnych obiektywach- nie zgodzę się, jestem w stanie ustawić szybciej ostrość niż AF i dokładniej w miejscach, gdzie ten się gubi, poza tym ostrzenie manualne uczy nas "myśleć" nad kadrami, robimy mniej zdjęć, za to lepszych, z oprogramowaniem Magic Lantern do Canona mamy peaking więc jest to raczej kwestia wprawy. Poza tym zyskujemy niepowtarzalną plastykę i kolory ![]() Edytowane przez ichaer Czas edycji: 2015-03-13 o 08:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Polecam zerknąć na Canona EOS 100D, robi piękne zdjęcia, a jest niesamowicie mały. To zawsze trochę więcej miejsca w torbie, na lampę albo kolejny obiektyw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dziewczyna napisała, że POSIADA JUŻ OBIEKTYWY!
![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Może zainwestuj coś z seri XXD ? np taki Canon 50D, jeśli poszukasz, znajdziesz z małym przebiegiem w dobrym stanie za ok 1500zł i jeszcze Ci zostaje drugie tyle aby zainwestować w dobry obiektyw (jasny) do tego w czym się chcesz specjalizować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja polecam 600D, używam od 2 lat bardzo intensywnie, a działa perfekcyjnie.
Oglądałam gdzieś kiedyś porównanie 600D i 650D i podobno jedyną odczuwalna zmianą jest dotykowy ekran (w 600 też sie rusza) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lepszy układ AF i większa szybkość aparatu mogą dla kogoś być przydatne (AF podczas filmowania też, ale jeśli chodzi o aparat do robienia zdjęć, to ta cecha nie jest najważniejsza). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dwucyfrowa wersja to jednak wyższa półka jest i nie warto żałować kasy. Polecam jednak 60D. Tylko body.
Sama zamieniłam 450D na 60D . Obiektywy zostały, a jakość duużo lepsza.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie nie ma lepszego, niż 5d mark II, ale jeżeli szukasz tańszego to może 7D? Naprawdę dobra sztuka, profesjonalna.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.