|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
rewolucja zawodowa po 30 - tylko pozytywne przykłady
Dziewczyny szukam inspiracji (i motywacji). Branża w której obecnie pracuję (co za tym idzie moja firma) przeżywa obecnie kryzys i chociaż mam dobrą stała pracę zaczynam powoli rozglądać się za "planem B". Myślę za co by się tu złapać i jak ogarnąć temat.
Przede wszystkim zastanawiam się czy dam radę i czy nie jestem "za stara" na takie ekscesy. W tym roku kończę 30 lat. Obecnie jestem w ciąży więc mam nieco czasu na przemyślenie sprawy i chętnie podczas macierzyńskiego ogarnęłabym jakąś nową umiejętność/kwalifikacje. Wiadomo że z tak małym dzieckiem świata nie podbiję, ale ufam że chociaż zacznę ![]() Pozytywne przykłady poszukiwane. Przebranżowałyście się? Znalazłyście pracę w nowym zawodzie? Ile czasu Wam to zajęło?Może same otworzyłyście firmę? Jaki zwód wybrałyście a jaki porzuciłyście i dlaczego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: rewolucja zawodowa po 30 - tylko pozytywne przykłady
Miałam 34 lata, 1 dziecko w wieku 4 lat, z drugim byłam w ciąży i od 7 miesiąca ciaży poszłam na L4. Pracowałam od 8 lat w bankowości korporacyjnej i SZCZERZE nienawidziłam swojej pracy.
Postanowiłam, że zrobię wiele, żeby w czasie tej ciązy i pózniejszego urlopu macierzyskiego zdobyc kwalifikacje, które pozwolą mi zmienić zawód. Urop macierzynski i 3 miesiące wychowawczego wykorzystałam na nauke, bo moje drugie dziecko bylo baaardzo spokojne. Skonczylam wtedy pare kursów, certyfikatów, odswiezylam kontakty z wieloma znajomymi i udało mi się zmienić zawód i branże. Obecnie jestem project managerem w branży IT i jestem szczesliwa w tej pracy - wlasnie mijaja mi w niej trzy lata. Mialam bardzo duze watpliwosci, czy zaryzykowac i przebranzowic sie po 30, tym bardziej, ze w banku bylam cenionym pracownikiem. Ale zrobilam to i teraz jestem z siebie dumna ![]() PS. Po podjeciu decyzji o zmianie pracy bardzo mnie wspieral maz i rodzina. Dodatkowo moje drugie dziecko bylo bardzo spokojne i nie musialam mierzyc sie z zarwanymi nocami i chorobami. To byly czynniki, ktore wg mnie zadecydowaly o tym, ze sie udalo. Nie wyobrazam sobie robic rewolucji zawodowej, jesli cala opieka nad dzieckiem spoczywa na matce, bo frustracja gwarantowana.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja teraz jestem w trakcie przebranżawiania, mam 31 lat
![]() Pracowałam jako redaktor, a przebranżawiam się na marketing internetowy. Chociaż na razie jest ciężko (jestem na stażu za marne grosze), ale wiem że to jest to co chcę i lubię robić, i jedyne czego żałuję, to tego, że zdecydowałam się na zmianę tak późno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- [1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;60712996]Ja teraz jestem w trakcie przebranżawiania, mam 31 lat ![]() Pracowałam jako redaktor, a przebranżawiam się na marketing internetowy. Chociaż na razie jest ciężko (jestem na stażu za marne grosze), ale wiem że to jest to co chcę i lubię robić, i jedyne czego żałuję, to tego, że zdecydowałam się na zmianę tak późno ![]() Świetnie że się odważyłaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja tez sie przebranzowilam, pracowalam w Finansach - kazdy dzien byl taki sam, praca monotonna, ludzie znudzeni, teraz jestem w Sprzedazy - nuda mi nie grozi, czasem nie wiem w co rece wlozyc tyle jest roboty, praktycznie co 5 minut mam nowe zadanie i jesli cos odloze na pozniej to juz nigdy do tego nie wroce - nauczylam sie pracowac jak maszyna ... ciagle nie jest to moja wymarzona praca bo wolalabym miec klimatyczna knajpke w ktorej serwuje sie zdrowe wegetarianskie jedzenie ale jestem jeszcze mloda ( i przede mna 34 lata do emerytury ... tak tak ... ja nie patrze ile mam lat tylko ile mi zostalo do emerytury bo kiedy patrzycie na to w ten sposob to nie zawahacie sie zmienic pracy).
ja serdecznie ci namawiam do zaryzykownia, znajdz cos co cie interesuje i nie wahaj sie!!!
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
do odważnych świat należy, pewnie że spróbuj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Po 30tce odeszłam z korporacji (po 12 latach pracy!) i zaczełęłam własny biznes w kompletnie innej branży. Nie jesteś za stara, wręcz przeciwnie. W takim wieku wiesz już czego chcesz, znasz swoje silne i słabsze strony i jesteś zdecydowanie bardziej świadoma. Zaplanuj wszystko dobrze i działaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
x
Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-08-22 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Rzuciłam pracę urzędasa i założyłam firmę
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Też jestem świeżo po 30-stce i też planuje się przebranżowić, a w zasadzie to jestem na dobrej drodze.
Moja obecna praca jest fajna (branża prawnicza), zarobki w miarę przyzwoite , ale te jazdy szefowej... Nie raz chciałam za sobą zatrzasnąć drzwi i nigdy nie wracać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.