kilka wizyt u stomatologa na NFZ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-13, 16:25   #1
whoameggi
Przyczajenie

kilka wizyt u stomatologa na NFZ

Hej,

mam pytanie czy orientujecie się czy można spodziewać się jakichś negatywnych konsekwencji będąc umówionym na wizyty w kilku placówkach NFZ do stomatologa i lecząc się u kilku lekarzy jednocześnie? Mam umówione 3 wizyty, każda w innej placówce, zależy mi żeby szybko wyleczyć zęby i zastanawiam się czy jedna placówka może wiedzieć, że jestem umówiona też gdzieś indziej i czy są z tego powodu jakieś problemy?
Może to głupie ale będę wdzięczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam
whoameggi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 16:58   #2
Leseratte93
Zadomowienie

Dot.: kilka wizyt u stomatologa na NFZ

Cytat:
Napisane przez whoameggi Pokaż wiadomość
Hej,

mam pytanie czy orientujecie się czy można spodziewać się jakichś negatywnych konsekwencji będąc umówionym na wizyty w kilku placówkach NFZ do stomatologa i lecząc się u kilku lekarzy jednocześnie? Mam umówione 3 wizyty, każda w innej placówce, zależy mi żeby szybko wyleczyć zęby i zastanawiam się czy jedna placówka może wiedzieć, że jestem umówiona też gdzieś indziej i czy są z tego powodu jakieś problemy?
Może to głupie ale będę wdzięczna za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Nie.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 21:16   #3
201606270916
Konto usunięte

Bardziej martwiłabym się o to, że na NFZ stomatolog dużo nie zrobi.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-14, 19:58   #4
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Bardziej martwiłabym się o to, że na NFZ stomatolog dużo nie zrobi.
Zrobi, zrobi. Ale trzeba płacić. Chociażby plomba, trzeba dopłacać do lepszej. Kanałowe- kopytki opadają jak się zobaczy ceny.
Niestety praktycznie za wszystko się płaci u dentysty, także tego na nfz.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-14, 21:19   #5
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Zrobi, zrobi. Ale trzeba płacić. Chociażby plomba, trzeba dopłacać do lepszej. Kanałowe- kopytki opadają jak się zobaczy ceny.
Niestety praktycznie za wszystko się płaci u dentysty, także tego na nfz.
Tutaj się zgodzę, nie płaci się tylko za wizyte, ewentualnie za lekarstwo do zęba, ale wszelkie plomby czy kanałowe płatne. Tzn. można dostać bezpłatną plombe, ale ja dziękuje, Pani mi ostatnio powiedziała że od czwórki plomby są koloru srebrnego - serio, myślałam naprawdę że już tego nie ma! Wiedziałam, że są gorsze jakościowo, ale białe, a tu taki zonk. Do każdej lepszej plomby ja dopłacam w granicach 70-100zł. Tak więc dentysta na NFZ to bzdura!
I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-15, 14:52   #6
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Tutaj się zgodzę, nie płaci się tylko za wizyte, ewentualnie za lekarstwo do zęba, ale wszelkie plomby czy kanałowe płatne. Tzn. można dostać bezpłatną plombe, ale ja dziękuje, Pani mi ostatnio powiedziała że od czwórki plomby są koloru srebrnego - serio, myślałam naprawdę że już tego nie ma! Wiedziałam, że są gorsze jakościowo, ale białe, a tu taki zonk. Do każdej lepszej plomby ja dopłacam w granicach 70-100zł. Tak więc dentysta na NFZ to bzdura!
Akurat z tą srebrną plombą to nie jest prawda. TŻ ostatnio miał założoną na NFZ beżową na siódemkę. Oczywiście nie jest biała, jest koloru kremowego ale nie jest srebrna
Stary 2015-05-15, 16:19   #7
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Akurat z tą srebrną plombą to nie jest prawda. TŻ ostatnio miał założoną na NFZ beżową na siódemkę. Oczywiście nie jest biała, jest koloru kremowego ale nie jest srebrna
To miał farta Ja się boję robić cokolwiek na NFZ u dentysty. Jak już to tylko przegląd i ściąganie kamienia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-15, 16:22   #8
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
To miał farta Ja się boję robić cokolwiek na NFZ u dentysty. Jak już to tylko przegląd i ściąganie kamienia.
Też nie wpadajmy w paranoję. To nie te czasy, że co drugi dentysta na nfz to rzeźnik. I mówię to ja, która panicznie boi się dentystów Znalazłam taką dentystkę, że ją wprost uwielbiam. Oczywiście nadal trzęsę się na fotelu ale to nie to co kiedyś A mam traumę, oj mam ogromną, bo od zawsze słyszałam, że musi boleć, że jak boli to znaczy, że żyję i żeby pielęgniarka trzymała mi głowę.
Stary 2015-05-15, 17:00   #9
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
To nie masz szczęścia do dentystów na NFZ
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-15, 17:10   #10
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
To nie masz szczęścia do dentystów na NFZ
No niestety nie Obraziłam się na NFZotowskich stomatologów po tym jak założono mi plombę, która wieczorem tego samego dnia wyleciała. Ale przynajmniej górną ósemkę (ze skierowaniem) chirurg stomatolog porządnie wyrwał i wszystko było cacy. No dobra, jednak nie jest aż tak źle
Stary 2015-05-15, 18:33   #11
pffe
BAN stały

Cytat:
No niestety nie Obraziłam się na NFZotowskich stomatologów po tym jak założono mi plombę, która wieczorem tego samego dnia wyleciała. Ale przynajmniej górną ósemkę (ze skierowaniem) chirurg stomatolog porządnie wyrwał i wszystko było cacy. No dobra, jednak nie jest aż tak źle
To miałaś pecha
Ja powiedziałam, oni mają mi zapewnić na nfz wszystko, czego potrzebuję. Rozumiem, że za niektóre rzeczy się płaci ale jak mam latać do wszystkich prywatnie to niech ze mnie nie ściągają składek.
Stary 2015-05-17, 10:45   #12
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, nie mów mi, że to nie jest prawda, ponieważ miałam taką sytuacje niecałe 3 tygodnie temu. Pani powiedziała, że będzie ona się wyróżniać, będzie koloru srebrnego. Tak więc, może i nie jest to kolor typowo srebrny jak stare plomby ale napewno nie dobrany pod kolor zęba. Napisałam to z własnego doświadczenia, a nie z zasłyszenia od kogoś. Więc wiem co mówię.
Też chodzę do dentysty na NFZ, mimo, że mam nerwy, bo w tym momencie wole dopłacić do NFZ niż płacić za wszystko prywatnie. Nie zmienia to jesdnak faktu, że nasza stomatologia na ubezpieczenie staneła kilkanascie lat temu w miejscu i niestety nie idzie do przodu. Plomby koloru zęba powinny być standardem i chyba każdy się ze mną zgodzi.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 11:09   #13
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Wiesz, nie mów mi, że to nie jest prawda, ponieważ miałam taką sytuacje niecałe 3 tygodnie temu. Pani powiedziała, że będzie ona się wyróżniać, będzie koloru srebrnego. Tak więc, może i nie jest to kolor typowo srebrny jak stare plomby ale napewno nie dobrany pod kolor zęba. Napisałam to z własnego doświadczenia, a nie z zasłyszenia od kogoś. Więc wiem co mówię.
Też chodzę do dentysty na NFZ, mimo, że mam nerwy, bo w tym momencie wole dopłacić do NFZ niż płacić za wszystko prywatnie. Nie zmienia to jesdnak faktu, że nasza stomatologia na ubezpieczenie staneła kilkanascie lat temu w miejscu i niestety nie idzie do przodu. Plomby koloru zęba powinny być standardem i chyba każdy się ze mną zgodzi.
Ja piszę z doświadczenia TŻ. Jak się uprzesz to mogę dać Ci jutro znać jaką ja dostałam bo idę do dentysty.
I jak Ty chcesz mieć standardowo lepsze plomby, co by już nikt nie dopłacał? Dopłaca się w tym kraju do wszystkiego. Nawet do badań potwierdzających lub nie raka. Także serio, pierdzielisz takie farmazony co Ty byś nie chciała. A dobrze wiemy, że tego w tym kraju nie dostaniesz choćbyś na kolanach prosiła.

btw. nie powiedziałam, że nie dają srebrnych plomb tylko, że też dają inne. Nie wiem od czego to zależy, TŻ dostał kremową na fundusz, ot tyle. A na dwójce i trójce ma plomby na fundusz normalne białe, nie widać ich wcale na zębie a są. I on nie dopłaca do dentysty nic, po za leczeniem kanałowym i pantomografem, ja tak samo.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości