![]() |
#1 |
Kawaii strona mocy
|
Shredzik na pochmurne jesienne dni. Listopad i grudzień nadciągają
Witajcie, zainspirowana piosenką zespołu Placebo (tytuł) zapraszam do kolejnej części motywującego wątku językowego
![]() ![]() Standardzik: 1. Imię / Nick (opcjonalnie) 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Shred A.D. wrzesień - październik 2015 uważam za otwarty ![]() PS A nawet kolejne 2 miesiące się załapały, tym bardziej zapraszam, potrzeba wiary i optymizmu przy coraz gorszej pogodzie ![]() Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2015-10-30 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Summer's gone czyli (już prawie) jesienny shred
Wbijam na wspólną językową motywację
![]() 1. Leseratte 2. Niemiecki, angielski 3. Niemiecki - do wiosny 2016 zamierzam obejrzeć wszystkie bajki Disneya w tym języku, żeby się jeszcze lepiej osłuchać (już zaczęłam to robić ![]() Angielski - do wiosny 2016 chcę przerobić repetytorium leksykalne na poziomie B2+. Zaczęłam je w czerwcu, no ale obrona, wakacje i tak jakoś się zapomniało o systematyczności ![]() 4. Moim głównym problemem przy obu językach jest słuchanie. Mimo tego, że szybko się uczę języków, to słuchu zbyt dobrego nie mam i czasami nawet zrozumienie prostych pierdół w j. obcym sprawia mi drobne problemy. Poza tym muszę poćwiczyć angielską fonetykę, bo czasami zdarza się tak, że wypowiadam coś zupełnie inaczej niż powinnam ![]() 5. Materiały: YouTube, Deutsch Aktuell, Spiegel Online, Deutsche Welle, New York Times, The Jerusalem Post, repetytoria Edgard, English Vocabulary in Use/Upper - Intermediate. |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
dead & alive
|
1. Imię / Nick (opcjonalnie)
blue3 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? Niemiecki (b2+) i angielski (a2/b1) 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Niemiecki- przede wszystkim mam zamiar oglądać seriale z niemieckim dubbingiem, żeby podszkolić żywy język ![]() Angielski- nauka słówek i rozwiązywanie jak największej ilości testów. 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Jestem dyslektykiem, więc ciężko nauczyć mi się pisowni niektórych słów, szczególnie długich ![]() 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Angielski. Megatest, wyd. Lingo; Język angielski. Pytania i odpowiedzi egzaminacyjne, wyd. Langenscheidt; Nowa gramatyka angielska w ćwiczeniach, wyd. PWN |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja też, ja też!
1. Niniwa 2. Nowogrecki, A2 3. Powiększanie słownictwa, przywitać się z wszystkimi czasami, systematyczność. Głównie zamierzam dużo pisać i podsyłać Grekom do sprawdzenia ![]() 4. Na tym poziomie wszystko jest słabością ![]() 5. Książka Barbajorgos + internety: wordreference, lang8 etc. Być może skuszę się na nową książkę. Niestety we wrześniu wyjeżdżam na dwa tygodnie i raczej nie będę miała wtedy dojścia do internetu, więc raportów przez pewien czas nie będzie, ale obiecuję, że bezczynnie siedzieć nie będę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Boże Boże gdzie mnie wcięło przez tyle shredów?!
1. Imię / Nick (opcjonalnie) Tysia 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? Hiszpański, francuski, angielski, węgierski 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Ruszyć z węgierskim, powtórzyć hiszpański i francuski, grama z angielskiego 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Szybko się nudzę 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Stawiam na węgierski - kupię nowe materiały i ruszę z koksem, może zagadam do sąsiada, który jest Węgrem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? A. Szwedzki - A2/B1 B. Angielski B2 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. A. Przerobienie 5 ostatnich rozdziałów z poziomu B1, nauczenie się stopniowania nieregularnych przymiotników oraz przeszłych form nieregularnych czasowników. Skończyć powtarzać gramatykę z Trolla 1 i zacząć Trolla 2. I chcę zacząć posługiwać się szwedzkim na co dzień ![]() B. Przerobić jak najwięcej rozdziałów z podręcznika i zrobić ćwiczenia (w sumie już to przerabiałam, tyle że kilka lat temu). Chcę też założyć konto na lang8 i wrzucać tam pisemne prace z obydwu języków. 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? A. Mówienie, bo się wstydzę. B. Za to w angielskim pisanie to moja zmora. 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? A. Rivstart B1 (podręcznik i ćwiczenia), Troll 1, Troll 2. B. New English File Upper-Intermediate. |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
1. Imię / Nick (opcjonalnie)asdf321
2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz?mój koszmar z ulicy wiązów, czyli anigielski a2/b1 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. nie stracić zapału do nauki po kilku dniach ![]() 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? pisanie i grama 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? wszystko po trochu, filmiki na yt, książki uproszczone z nagraniami mp3, gramatyka to murphy i siuda oraz angielski w tłumaczeniach, fiszki |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Wrzuciłam na lang8 nowe zdania, ogarnęłam jeden z czasów przeszłych i czasy przyszłe, + nowe słownictwo. Jest dobrze <3
ClimaxingDonut ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Hejka wszystkim!
![]() 1. Rossettorosso 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? włoski (słabe B1), słowacki (A2), angielski (B2/C1) 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Być systematyczna. Chciałabym zrealizować to, co tutaj zaplanuje w 100 % ![]() 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Mówienie! Mały zasób słownictwa - szczególnie we włoskim i słowackim. 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? - włoski (pon,wt, śr): Repetytorium Italiano - tematy 1-3, memrise/fiszki, radio, TV, Rai News 24, yt - angielski (czw,pt): książka, interpals, wiadomości - słowacki (sobota, niedziela): 3 lekcje z portalu slovake.eu, radio, TV, fiszki Dopisek na październik: Biorę się za język hiszpański (A0). Materiały to: Multikurs, lekcje z Radia Lublin + radio/muzyka hiszpańska.
"Ten czas przeminął i to, co do niego należało nie istnieje już" ~~~ Mój blog z kulturalnymi rozmaitościami Mój blog z inspiracjami Zupka Edytowane przez rossettorosso Czas edycji: 2015-09-30 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
wczoraj przeczytałam i wysłuchałam uproszczoną książkę pt. "Heidi", rzeczywiście była napisana prostym językiem.
Ważne, że coś zrobiłam, może dziś będzie lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
moon 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? arabski/emiracki A2 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Skończyć książkę Arabiyyah bayna yadayk Przerobic cała Colloquial Arabic of the Gulf 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Mówienie! W Emiratach wszyscy mówią po angielsku wiec niestety nie jestem zmuszona zeby sie wreszcie przełamać i zacząć mowić. 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Ww. książki i moze wciągnę sie w jakiś lokalny tasiemiec. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Szwedzki:
przetłumaczyłam słówka z połowy rozdziału 8 i zrobiłam 2 ćwiczenia z podręcznika. |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
1. Wiktoria
2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? j. angielski - poziom C2 j. niemiecki - poziom A2/B1 j. francuski - poziom A0 j. hiszpański - poziom A0 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. angielski - zacząć więcej korzystać z języka! niby znam go bardzo dobrze, ale wciąż za mało z tego faktu korzystam, seriale i filmy oglądam raczej z polskimi napisami, nie czytam książek w języku angielskim, tylko po polsku. chcę faktycznie używać angielskiego jako drugiego języka, czytać, pisać, a może nawet i myśleć po angielsku! i przeczytać w końcu Harry'ego Pottera w oryginale. po drugie, wyćwiczyć brytyjski akcent. po trzecie, codziennie nauczyć się 10 nowych słówek, by jeszcze bardziej poszerzyć zasób słów - szukać wielu synonimów i wyszukanych, rzadko używanych wyrazów i zwrotów. po czwarte - zdać egzamin CPE. niemiecki - odświeżyć wiedzę z liceum. powtórzyć słownictwo i gramę. francuski - rozpocząć naukę, i do początku października ogarnąć podstawy (od października zaczynam lektorat z francuskiego na poziomie A2, a styczności z językiem nie miałam w zasadzie nigdy ![]() hiszpański - rozpocząć naukę. 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? przede wszystkim lenistwo. nie potrafię się zabrać za porządną naukę języków, mimo iż mam potrzebne podręczniki, materiały. nowe książki leżą i się marnują. chcę przygotować odpowiedni plan nauki i mocno się go trzymać. 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? angielski - podręczniki do nauki CPE, materiały ze studiów, My Grammar Lab, Oxford Dictionary for Advanced Learners + filmy, seriale, książki niemiecki - Alles Klar poziomy A1, A2, B1 + książka do gramatyki francuski - Kurs języka francuskiego dla początkujących (Wiedza Powszechna) + duolingo, internet hiszpański - Hiszpański nie gryzie + duolingo, internet
last.fm Edytowane przez wiktorja Czas edycji: 2015-09-04 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Aly Verweijen 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? angielski B2 niderlandzki A0 norweski A0 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. A przeczytac przynajmniej trzy ksiazki kilka razy w tygodniu obejrzec film/serial bez napisow ogladac wiadomosci i inne programy po angielsku codziennie czytac business english magazine i robic fiszki z trudniejszymi slowkami powtorzyc gramatyke i wrocic do zagadnien, z ktorymi mam problem poszerzac slownictwo NL przerobic "niderlandzki nie gryzie" i robic fiszki, duzo fiszek przerobic podstawowe zagadnienia z ksiazki do gramatyki cwiczyc wymowe, bo srednio idzie mi ogarniecie np. krotkich i dlugich samoglosek. slysze roznice kiedy TZ cos mowi, ale zeby to poprawnie powtorzyc, musze sie baaardzo wysilic, a i tak mam wrazenie, ze brzmie wyjatkowo glupio (wiem, ze nikt nie wymaga ode mnie, zebym brzmiala perfekcyjnie, no ale...) ![]() NO zaczac przerabiac "norweski nie gryzie" i robic fiszki (ale zaskoczenie, prawda? ![]() zaczac przerabiac trolla, kiedy juz do mnie przyjdzie, bo dopiero dzisiaj go zamowilam cwiczyc wymowe (zakladam, ze bedzie jeszcze gorzej niz z niderlandzkim) 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? lenistwo, lenistwo, lenistwo i brak wiary w siebie ("po co mam sie czegokolwiek uczyc, jezeli i tak jestem beznadziejna i sama tego nigdy nie ogarne"). 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? wypisalam na gorze, a w trakcie nauki cos pewnie mi jeszcze w rece wpadnie Bylam dzisiaj w kinie na nieracjonalnym mezczyznie i w ogole nie czytalam napisow, bo tylko mnie denerwowaly. Zaliczam to wiec do punktu o ogladaniu filmow bez napisow. ![]() A teraz ide ogladac wiadomosci i zajac sie troche niderlandzkim. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A dzisiaj ze szwedzkiego: - skończyłam tłumaczenie słówek z reszty rozdziału; - poznałam dwa czasy (i o ile jeden jest dla mnie jasny, to z drugim mam małe problemy ![]() - zrobiłam dwa ćwiczenia z zeszytu ćwiczeń; - słuchałam nagrań tekstów z podręcznika; - powtórzyłam 10 lekcji z podstaw gramatyki. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
dead & alive
|
U mnie:
- niemiecki: oglądam po dwa odcinki The Big Bang Theory z niemieckim dubbingiem - angielski: przerobiłam 3 tematy z pytań i odpowiedzi egzaminacyjnych + jedną lekcję z Intensywnego Kursu |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Pomimo mojego poniedziałkowego lenistwa wzięłam się za włoski:
- powtórka z gramatyki: Passato Remoto, Trapassato Prossimo i tryby warunkowe - fiszki, memrise - wiadomości - repetytorium: 1.1, 1.2
#18 |
Raczkowanie
|
przerobienie dwóch lekcji w etutorze
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak chcesz to zapraszam na mój minikurs z hiszpanskiego- jest za darmo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Kawaii strona mocy
|
Dobra, chyba też dołączę do wątku, żeby mieć większą motywację w i tak wielkiej ilości nauki
![]() 1. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? angielski C1 2. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Odświeżenie słownictwa - znajomość bierna idealna, gorzej sobie nagle przypomnieć słowa podczas pisania czy rozmowy ![]() 3. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Na początku hura optymizm i wieeelkie plany, stosowanie się do wytycznych kilka dni a potem spadek formy i przesyt, bo za dużo wzięłam sobie na głowę ![]() 4. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? D. Świda "English for Business and Politics" ... byłoby więcej książek, ale nie ma co przesadzać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Witam po przerwie
![]() Ostatnie dwa tygodnie: jedynie powtarzanie słownictwa. I nauczyłam się liczebników głównych, co jest niesłychane, bo nigdy nie lubię się ich uczyć. Polecam w tym celu sudoku. Dzisiaj zaczynam już normalnym tokiem się uczyć, cieszę się niezmiernie. |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Cicho wszędzie, głucho wszędzie...
Mam nadzieję, że większość jest pochłonięta przygotowaniami na studia, czy coś takiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U mnie powtórzony pierwszy rozdział z angielskiego, ze szwedzkiego przerobione rozdziały 9 i 10, więc zostały jeszcze 2 - może zdążę ![]() A u was jak tam? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Cisza :x
ClimaxingDonut, ja nie rozumiem, co się stało w tym wątku, ale chyba zacznę zapalać znicze. |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Kawaii strona mocy
|
Bez przesady z tymi zniczami
![]() Ja robię, w sensie czytam artykuły, ale książki na razie nie ruszyłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Wrzesień na finiszu
![]() ![]() ![]()
#27 |
Rozeznanie
|
Znicze schowane
![]() rossettorosso powinnaś częściej pisać, jako inspiracja i motywacja dla wszystkich ![]() U mnie wszystko ładnie, pięknie, tylko odczuwam dość dotkliwie brak materiałów. Naprawdę, większy wybór jest w podręcznikach do greki starożytnej, toteż nie mam wyjścia, tylko wymyślać coraz to kreatywniejsze sposoby nauki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Postaram się
![]() Dzisiaj włoski: zrobione 2/3 rozdziału o wakacjach, powtórka starych fiszek, napisałam pocztówkę i zrobiłam jedno zadanie z czytania. A co u Was? ![]()
#29 |
Rozeznanie
|
Ja pomału się przerzucam na troszkę głębszą wodę i tłumaczę sobie fragmentami niezawodnego Pottera i, co mnie samą zaskakuje, często słucham wiadomości. Jakieś tam słówka wyłapuję, choć wciąż przeraża mnie szybkość, z jaką mówią Grecy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Moja nauka ogranicza się na razie do oglądania wiadomości i programów po szwedzku oraz filmów, seriali i programów po angielsku. Aczkolwiek w przyszłym tygodniu postaram się skończyć podręcznik ze szwedzkiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.