Herbatki na przeziębienie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-18, 10:09   #1
lenka285
Przyczajenie

Herbatki na przeziębienie?

Witam,moja córka często łapie przeziębienie,co za tym idzie gorączkę.
Czy dajecie im herbatki np.ziołowe?
lenka285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 20:26   #2
muminka26
Przyczajenie

Dot.: Herbatki na przeziębienie?

Super pytanie ale ciężko odpowiedzieć w kilku słowach Ja osobiście jestem za herbatkami,które u mojego dziecka pojawiły się już około 4 miesiąca a herbatki owocowe wprowadziłam po 5 miesiącu. Dziecko bardzo chętnie je piło właśnie w okresie przeziębienia,biegunki czy gorączki.

Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Czas edycji: 2015-02-23 o 18:39
muminka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 21:43   #3
kinia656
Zadomowienie

Zależy w jakim wieku dziecko. Mój ma 4,5 ale od 3 r.ż gdy w przedszkolu co chwilę coś łapał zaczęłam stawiać na naturalne rzeczy żeby leczyć. (bo jeszcze rok wcześniej też dużo w przedszkolu chorował ale wtedy jeszcze nie znałam naturalnych sposobów i niestety był co chwilę faszerowany syropami z apteki i antybiotykami które niewiele pomagały)

I tym oto sposobem mam takie 3 rzeczy które u nas działają
1. Sok z czarnego bzu (zbiera się z drzewa czarne kulki bzu) gotuje się z cukrem, odsądza sok i do słoika. Dodaję po 1 lub 2 łyżki soku z czarnego bzu do herbatki i dzięki temu pewnej zimy póki był sok to nawet katarku nie złapał

2. Syrop z cebuli- cebulę kroi się w plasterki i warstwowo układa w słoiczku na przemian z cukrem lub miodem (plasterek cebuli, miód/ cukier, cebula, cukier) można wstawić słoik do wrzącej wody wtedy po ok 2 godz puszcza fajnie sok i daję dziecku jak syrop (w smaku słodki)

3. Herbatka majerankowa- normalnie kupuję majeranek, zaparzam i robię normalnie herbatę (np do zaparzonego majeranku dolewam wody i soku do rozcieńczania żeby miał dobry smak)

Fajnie działają na przeziębienia i kaszel- przynajmniej u nas

Edytowane przez kinia656
Czas edycji: 2015-02-22 o 21:45
kinia656 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 19:47   #4
Liliannna100
Raczkowanie

moja siostra jak miala lekkie przeziebienie to stosowala sobie syropek z prenalenu. W sam raz na przeziebienie; malina, czosnek, wit C itp. A o herbatkach nie wiedzialam
Liliannna100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 11:33   #5
tokarskim82
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez muminka26 Pokaż wiadomość
Super pytanie ale ciężko odpowiedzieć w kilku słowach Ja osobiście jestem za herbatkami,które u mojego dziecka pojawiły się już około 4 miesiąca a herbatki owocowe wprowadziłam po 5 miesiącu. Dziecko bardzo chętnie je piło właśnie w okresie przeziębienia,biegunki czy gorączki.
Herbatki są zawsze na czasie tylko trzeba dziecku stosować lżejsze wersje, bez żadnych "ciężkich" czarnych earl-greyów i innych tego typu "zapychaczy" jelitowych. Niby herbaty zawsze kojarzyły się ze zdrowiem, ale dziecku trzeba raczej lżejsze, miętowe, zielone lub owocowe (ale bez jakichś zabarwiaczy).

Edytowane przez tokarskim82
Czas edycji: 2015-04-23 o 11:58
tokarskim82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-12, 14:34   #6
magdam_90
Raczkowanie

Ja daję zwykłą czarną herbatę, ale koniecznie z miodem.
Miód ma bardzo dużo właściwości które pomagają zwalczyć choróbska
Akurat na przeziębienie najlepszy będzie lipowy
Na foto mój ulubiony miodek, bo ze sprawdzonej pasieki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 400-lipowy-350x415 (1).jpg (29,2 KB, 3 załadowań)
magdam_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-02, 14:45   #7
Just86
Przyczajenie

Ja w okresie przeziębieniowym do herbaty dodaje syrop z pigwowca japońskiego. Jest super.
Just86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości