|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Bardzo nietypowo - wesele bez...stołów?
Zacznę od tego, że przymierzam sie do drugiego wesela w życiu. Pierwsze - było tradycyjne, staram się o nim zapomnieć
![]() ![]() ![]() ![]() Wymyśliłam wesele-koktajl (ale z tańcami!) w sali (ale nie weselnej ![]() Catering: zakąski takie "na raz" (spory wybór) + dwa dania na ciepło (zupa w kubkach + coś jednogarnkowego do nałożenia sobie w michę) + barek kawowy/alkoholowy. W sali nie ma stołów ani nic, więc pomysleliśmy o tym, żeby przytachrać zamiast stołów kilka palet, a do tego krzesła rozmaite, pufy, pufki, siedziska i tak je "porozrzucać". Ponieważ gości będzie meeega dużo (grubo ponad 100) więc nie sposób zrobić miejsca opisane dla wszystkich, więc liczymy na taką piknikową atmosferę pół-siedzącą pół-stojącą. Plus duży parkiet i DJ. Dodam, że mamy dość małe rodziny i nie jesteśmy z tych, którzy sie bardzo przejmują ![]() To nie będzie wesele, że każdy ma przyjść i się najeść na tydzień. Nazwiemy to koktajlem/bankietem. Zachęcimy gości żeby przyszli "bez krawata", żeby było swobodniej. To by było fajne pod chmurką, ale obawiam się o pogodę we wrześniu :/ (dodam że sala będzie oldschoolowa i niestandardowa). A i dodam jeszcze, że ślub by był w sali obok (mamy jeszcze salę kinową do wyboru ![]() Co sądzicie o takim pomyśle? Zbieram po cichu opinię, bo generalnie to ma być taka trochę niespodzianka dla wszystkich (chcemy zaprosić z miesięcznym wyprzedzeniem). Uważacie, ze to będzie wygodne czy że ludzie się zara poleją zupą i bedą źli że nie ma przypisanych miejsc?? Nie chodzi o spełnianie oczekiwań, ale po prostu o wygodę i swobodę gości. Będę wdzięczna za opinie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bardzo nietypowo - wesele bez...stołów?
hm no niespecjalnie widze kogos wstajacego z pufy w sukience mini... pokracznie i niewygodnie musi byc zeby zaslaniac bielizne.. i balabym sie ze ludzie mi pousypiaja zamiast na stole to na tych pufach
![]() nie no sceptycznie jstem nastawiona... moze byc ok ale nie do konca... musialaby byc muzyka caaaly czas...no nie wiem. jakos kiepsko widze opcje ze muzyka przesstaje grac i nie dla wszystkich miejsce do siedzenia i trzeba stac przy stole i sie na siebie patrzec? ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ciekawy pomysł, ale bym zrezygnowała z zupy, już lepiej postawić na grill jaki. Taki przyjecie dajmy na kilka godzin, czemu nie, ale cała noc to już odpada. Na całą noc to jednak ludzie potrzebują tych stołów.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja organizuje takie wesele
![]() ![]() Ale, musisz miec mloda ekipe do takiego wesela, taka ktore i tak nigdy na imprezach nie siedzi. Starszym moze byc ciezko. Dlatego my najpierw po slubie idziemy tylko z rodzina na obiad, a pozniej, wieczorem starsi ida do domu a my idziemy na nasze coctail party z przyjaciomi ![]() W kwestii technicznej, u mnie beda kelnerzy chodzic z tacami i jedzenie przynosic (ok 15 roznych dan/przekasek, pol na pol, zimne i cieple, na kazdego przypada ok 3 porcji), tak samo jak alkohol (wino, piwo, woda etc), a po kolacji bedzie otwarty bar no i na koncu tance. U mnie i tak nie ma zwyczaju tancow przed 2 w nocy i w trakcie jedzenia bron boze. Najpierw jedzenie->drinki->tance. Ale moi goscie, wiekszosc, wiedza i sa przyzwyczajeni do takiej formuly. A dla tych ktorzy nie wiedza przygotowalam strone internetowa z wyjasnieniem wszystkiego, ale jak im sie to w praktyce spodoba to Ci powiem za 12 dni ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To wszystko zalezy od wieku gości. piszesz, że większość to ludzie koło 30, ale pytanie co rozumiesz przez pojęcie wiekszość? 60 czy 90 osob - bo to różnica? Pomysł jest bardzo fajny, ale ja bym takie coś robiła kiedy TYLKO byliby młodzi ludzie. Nie wyobrażam sobie takiego czegoś z rodzicami, cicociami, babciami - nawet jeśli ich będzie mało. Mi jednak zależałoby na komforcie gości, a brak stołu, normalnego krzesła dla starszych osób to jest męka..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Wielkie dzięki za odpowiedzi/podpowiedzi.
My generalnie znani jesteśmy ze swojego mocno ekscentrycznego stylu życia w rodzinie więc ![]() Na początku zakładaliśmy kilka food-trucków - jedzenie dostępne non-stop (plus kilka stołów etc.). Niestety logistycznie jest to trudniejsze:/ Stołów kilka będzie (z palet), więc ktoś tam sobie przysiądzie przy nich. Z jednej strony myśleliśmy, żeby tylko dla młodych imprezę, ale chciałabym żeby moja mama mega młoda duchem była. Mam też kilku wujków koło 40 i wiem, że będą się bawić świetnie. Pomyślałam, że jak ktos nie będzie no to trudno... To z takiego niezobowiazującego przyjęcia spokojnie można po godzinie - dwóch wyjść. Potem pewnie wszystko sie zmieni w regularną dyskotekę ![]() Wstawanie z puff w mini - krzeseł też trochę będzie, ale przede wszystkim myśleliśmy, żeby napisać, że bibka bez krawata i cekinów ![]() Rzeczywiście reygnujemy z zupy. Pod gołym niebem byłoby sto razy prosciej (np. grill). Z jedzeniem generalnie jest największy problem, żeby było coś na ciepło co można wszamać na stojąco :/ Chyba że macie pomysł na alternatywę? Bo jak myślę o weselu, stołach, białych obrusach to mam przed oczami byłego męża i robi mi się słabo! Z drugiej strony nie chcę tylko obiadu dla rodziny, bo mam tylu fantastycznych znajomych, że chcę ich mieć blisko, szczególnie, że teraz wreszcie mam poczucie, ze to jest właśnie ta chwila i ten moment (i ten facet). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Bardzo mi się ten pomysł podoba. Z troską o starsze osoby bym specjalnie nie przesadzała. Nie każdy jest 100% tradycjonalistą. My też nie będziemy mieli typowego wesela i trochę się obawialiśmy reakcji babci TŻeta (grubo po 80tce), a ona tymczasem nas totalnie zaskoczyła mówiąć: "nareszcie coś ciekawego, a nie kolejne nudne wesele!" Normalnie szczęki nam opadły, mam nauczkę - nie ma co sobie wkręcać, tylko robić swoje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() MoscaTseTse starsze osoby najwyzej wyjda szybciej jak sie za bardzo zmecza, zreszta gdzies usiasc bedzie mozna z tego co piszesz. Na pewno bedzie super i bedzie to najbardziej zapamietane wesele! Z zupy bym zrezygnowala tez, uwazam ze zupy sa dobre w domu, ale na pewno nie na przyjeciach. Napisz gosciom jaki dresscode chcesz, my pisalismy cos w stylu: chcemy Was zobaczyc jak najladniejszych ale krawat mozecie zostawic w domu ![]() ![]() A co do jedzienia to nie mozesz zamowic caterningu? Niektore, przynajmiej u mnie, maja taka opcje ze na miejscu cos przygotowuja, cieple i zimne, tylko musza miec dostep do kuchni. I maja swoich kelnerow. Mi akurat hotel zapewnia jedzienie. A moze bufet? A grill tez jest dobrym rozwiazaniem, moze mozecia jesc/bawic sie w srodku a grill byc za zewnatrz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Super pomysl i gratuluje odwagi.
Kiedys tez myslam o wyjatkowej imprezie,chcialam zrobic tak,wynajac sale,naokolo postawic krzesla,w jednym koncu sali zrobic bufet ,kazdy stol z czym innym, oczywiscie wynajac catering zeby zorganizowali cale jedzenie,dania gorace w takich specjalnych podgrzewaczach, na zewnarz gril,ale jak przemyslalam rodziny to raczej takie party nie byloby dobrze widziane przez starsza czesc rodziny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
>< stac pare godzin? stac podczas jedzenia? kiepski pomysl.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Przyznam, że przeczytałam pobieznie. ALE pomysł mi się podoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jesli sie lubi takse klimaty to pomysl jest ekstra! A moze postawcie jeszcze pare barowych stolow i wysokich krzesel zeby te laleczki w mini nie musialy sie podnosic z puff
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
zapewnijcie lżejsze alkohole, by goście nie zaliczyli zgonu. Tłuste i obfite jedzenie na weselach ma na celu neutralizować wpływ alkoholu. Jak będziecie mieć tylko lekkie przekąski to szybciej będzie uderzać do głowy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Jeśli to Twoje drugie wesele to myślę, że warto. Na pewno nie powinnaś oglądać się na innych skoro Tobie i Twojemu partnerowi taka aranżacja pasuje, to i gościom będzie. Najważniejsza jest zabawa, a wszystkie inne rzeczy to tylko dodatki. Fajny pomysł 3mam kciuki.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Ja chcesz coś oryginalnego, to raczej na wzór klubów nocnych tzn. mały stoliczek i wokół duże kanapy, fotele. W ogóle jak przeczytałam Twoją wizję wesela, to pomyślałam, że najlepiej do tej wizji pasuje jakiś klub - duży parkiet, miejsce na dj, a reszta przystosowana do picia alkoholu i konsumowania małych przekąsek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
powinien byc chociaz jeden normalny posilek, a nie tylko przekaski.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Super pomysł. Z eksem też tak zorganizowaliśmy. Obiad dla rodzinki i takie arty dla znajomych. Przekąski, jeno danie na ciepło, i kilka siedzisk.
Wyszło na prawdę bardzo dobrze. Zresztą niedawno byłam na podobnym koncepcyjnie weselu i też wszyscy sobie chwalili.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy pomysł i ma sporą szanse wypalić, jeśli starsze osoby (te, które najbardziej wymagają wygodnych krzeseł, stolików) nie będą dominować wśród gości ( i liczebnie i pod względem "narzekania").
Przy takim przyjęciu warto też przemyśleć menu - zupy tutaj zdecydowanie odpadają. Postawiłabym na bufet, ciepłe danie z rodzaju takich, które dość łatwo można zjeść na stojąco i nie ubrudzi stroju.
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
hehe no w sumie czemu nie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Pomysł ciekawy, ale trudno powiedzieć, jak sprawdzi się w praktyce. Daj znać po weselu
![]() Edytowane przez 201801191006 Czas edycji: 2015-08-12 o 12:21 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.