![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jak wasze dzieci przeszły szczepienie MMR
Witam,
Mój synek ma mieć to szczepienie niedługo i juz dawno twierdziłam ze go nie zaszczepie ale nabrałam wątpliwości. Proszę mamusie podzielcie się ze mną informacją jak wasze dzieci reagowały po tej szczepionce i czy oprócz niej dostały jeszcze coś innego tego samego dnia?
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak wasze dzieci przeszły szczepienie MMR
moja corka byla szczepiona w sierpniu. nie wystapily zadne komplikacje, wszystko bylo w porzadku. tego dnia miala tylko mmr.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja też się bałam, odkładałam, ale w końcu zaszczepiłam (u nas w przychodni szczepią Priorixem). Dziecko nie miało absolutnie żadnych objawów po niej, nawet podwyższonej temperatury, teraz już mijają dwa miesiące i wszystko jest w najlepszym porządku.
Niecałe 3 tygodnie później złapał ode mnie infekcję i przeszedł ją praktycznie bezobjawowo i bezproblemowo się wyleczył. Ale Młody miał wcześniej morfologię, mocz i kał przebadany (z innego powodu, ale tak się złożyło w czasie), więc byłam trochę spokojniejsza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hej,
Ja też się tego szczepienia bardzo bałam, okazało się, że w naszym przypadku niepotrzebnie. Córeczka miała robione w ostatnim "terminowym" przedziale czasu, pani doktor mówiła, że tego szczepienia nigdy nie łączy z innym ze względu na obawy rodziców i "dmuchanie na zimne". Ostatnio miałyśmy ostatnią dawkę 5w1 (18 mż) i mimo, że wcześniejsze przechodziła zupełnie bezobjawowo, dostała lekkiej temperatury ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zaszczepiłam syna dopiero jak miał 2 lata 2 miesiące, był superzdrowy (żadnego kataru,nawet alergicznego). Oprócz tego nie dałabym żadnej innej szczepionki tego dnia.
Było to pierwsze i ostatnie szczepienie, po którym nie miał żadnej reakcji typu gorączka, obrzęk, zaczerwienienie. Mój neurolog mówi, ze jest to najbardziej obciążające dla dziecka szczepienie i jeśli organizm jest w jakikolwiek sposób obciążony (zaburzenia w rozwoju na przykład czy choćby katar) to szczepić nie należy na to. Natomiast jeśli dziecko rozwija się prawidłowo i jest zdrowe, to nie ma powodów by to szczepienie opóźniać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, bez żadnych objawów ubocznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dziękuję dziewczyny. Na ten moment poprosiliśmy o to by mmr podane było osobno a nie jeszcze z jakąś szczepionką. Dokładnie 19 grudnia wyznaczono nam termin na samo szczepienie Mmr i mam nadzieje ze mały nie będzie miał nawet kataru.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja też opoznialam szczepienie i w końcu zaszczepilam priorixem. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy szczepionka oslabila małego ale po tygodniu zachorował i od tego czasu mamy co miesiąc jakieś przeziębienie gdzie wcześniej przez 15 miesięcy nie był chory ani razu. Ostatnio chorował 5 tyg z 2 antybiotykami :/
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Syn był szczepiony jak miał 14,5 miesiąca. Szczepiliśmy mmr vax pro. Wszystkie szczepienia przechodził bezobjawowo. Po tym, w dwa tyg po kłuciu przez 3 dni miał podwyższoną temperature (ok 38st) i dostał wysypki. Prawdopodobnie była to odra poronna, ale lekarka nie była w stanie jednoznacznie stwierdzić. Po kilku dniach wszystko przeszło bez ingerencji z naszej strony. Ja obawiałam się tej szczepionki ze względu na fakt ze jest produkowana na bazie jaja kurzego (syn wymiotuje po jajkach), ale na szczęście z tej strony nie było żadnej reakcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja szczepiłam obie córki w terminie - już nawet nie pamiętam w którym miesiącu wypada to szczepienie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Starsza szczepiona chyba w terminie, młodsza trochę nam się odwlekło, bo z powodu opóźnionego rozwoju ruchowego przeciągałam, w efekcie szczepiona była mając... rok i 9mcy, niedawno teraz. Nic się nie działo, obie córki nawet temperatury po szczepieniu nie miały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jak każdą szczepionkę. Bez problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
U mojej córki wystąpiła b.wysoka gorączka tydz. po szczepieniu. Na żadną inną szczepionkę nie reagowała skutkami ubocznymi. Ja wiążę gorączkę z tą szczepionką.
Już powinnam synka szczepić ale mi nie śpieszno, szczególnie że ma katar ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Nie chcieliśmy z mężem szczepić synka, próbowaliśmy jakoś odwlec w czasie szczepionkę mmr, ale było bardzo ciężko i w końcu, po wielu bojach zaszczepiliśmy. Tydzień po szczepieniu synek gorączkował przez trzy dni, miał ponad 38 st. I miał powiększone węzły chłonne. Oczywiście lekarz twierdzi, że to nie po szczepieniu, jednak ja dałabym sobie rękę uciąć, że to była reakcja poszczepienna i koniec. Poza tym nic się nie działo. No może poza tym, że synek nam się w końcu rozgadał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Córka szczepiona w terminie bez żadnych objawów poszczepiennych.
Pamiętam że ją też byłam ta szczepionką przerażona... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
ja nie szczepiłam. Jesli się boisz to przed tym 19 grudnia zrób dziecku badania z krwi i moczu, idz z nim do bezstronnego lekarza na wizytę zeby zweryfikował czy dziecko jest zdrowe. Czasami infekcja się rozwija a nie ma jeszcze żadnych objawów. Gdybym szczepiła to tak bym właśnie zrobiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Córka szczepiona Priorixem,jakoś w 18 miesiącu,zniosła to bardzo kiepsko,gorączka,drgawki, odra poronna.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dobrze, jak każde inne.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49026761]Ja też się bałam, odkładałam, ale w końcu zaszczepiłam (u nas w przychodni szczepią Priorixem). Dziecko nie miało absolutnie żadnych objawów po niej, nawet podwyższonej temperatury, teraz już mijają dwa miesiące i wszystko jest w najlepszym porządku.
Niecałe 3 tygodnie później złapał ode mnie infekcję i przeszedł ją praktycznie bezobjawowo i bezproblemowo się wyleczył. Ale Młody miał wcześniej morfologię, mocz i kał przebadany (z innego powodu, ale tak się złożyło w czasie), więc byłam trochę spokojniejsza.[/QUOTE] Cytat:
Moja była szczepiona Priorixem (można zamówić w aptece, jeśli w przychodni MMR) w wieku 2 lat i 8 miesięcy ![]() ![]() Po Priorixie nie miała gorączki, a rumień mniejszy niż po ostatnim Infanrixie. Pewnie gdyby miała starsze rodzeństwo i większą możliwość zarażenia się, to zaszczepiłabym ją wcześniej. Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2014-11-23 o 13:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
U mnie to w ogóle były jaja z tym szczepieniem.
Już tydzień po pierwszych urodzinach pielęgniarka zadzwoniła, żeby nas na nie umówić mimo, że my na każde jedno szczepienie zgłaszaliśmy się terminowo. Odmówiłam, bo mój Młody to wcześniak i stwierdziłam, że przyjdziemy trochę później. No i potem jak byłam z czymś tam u lekarki, to na naszej kartotece była kartka "MMR" i od razu się zaczęło: zaległe szczepienie, blablabla. I lekarka z pielęgniarką musiały uzupełnić taką kartę z powodem, dlaczego mamy to szczepienie opóźnione... ![]() No ale ostatecznie ku uciesze wszystkich się zaszczepiliśmy, to było chyba, jak Młody miał 15,5 miesiąca, więc wcale nie tak późno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Po waszych wypowiedziach jestem nieco spokojniejsza. Dziękuję bardzo każdej mamie
![]()
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49052310]U mnie to w ogóle były jaja z tym szczepieniem.
Już tydzień po pierwszych urodzinach pielęgniarka zadzwoniła, żeby nas na nie umówić mimo, że my na każde jedno szczepienie zgłaszaliśmy się terminowo. Odmówiłam, bo mój Młody to wcześniak i stwierdziłam, że przyjdziemy trochę później. No i potem jak byłam z czymś tam u lekarki, to na naszej kartotece była kartka "MMR" i od razu się zaczęło: zaległe szczepienie, blablabla. I lekarka z pielęgniarką musiały uzupełnić taką kartę z powodem, dlaczego mamy to szczepienie opóźnione... ![]() No ale ostatecznie ku uciesze wszystkich się zaszczepiliśmy, to było chyba, jak Młody miał 15,5 miesiąca, więc wcale nie tak późno.[/QUOTE] Nasza lekarka pediatra jest elastyczna w tej kwestii, poza tym moja to alergiczka i nigdy jej nie szczepię, jak ma większy katar, albo nasilenie zmian skórnych. Ale szczepienia w sumie znosiła w miarę dobrze ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
syn był szczepiony jak miał 13 miesięcy, po tygodniu od szczepienia, w okolicy wkłucia pojawiła się drobna wysypka, dosłownie kilka kropek, samo przeszło dość szybko, minął już ponad rok od tego momentu i wszystko jest ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Trzymam kciuki Nephelim!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
U mnie o szczepienie bardziej od przychodni dopominał się żłobek. (co jest dla mnie absolutnie zrozumiałe)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
O tak, też tak uważam, żłobki obowiązkowo powinny wymagać karty szczepień
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
wieczorem stan podgorączkowy, lekki obrzęk w miejscu kłucia.
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Syn szczepiony obowiązkowo, szczepionka MMRvaxPRO Sanofi, nie pamiętam aby miał jakieś komplikacje. Pierwsza dawka w 14 miesiącu życia.
Szczepionka podawana była 3 tygodnie po dawce FSME (szczepionka przeciw odkleszczowemu zapaleniu mózgu), dziecko było zdrowe, nie miało nawet kataru w momencie szczepienia. Każde szczepienie poprzedzała normalna wizyta i wywiad u lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.