|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Źle dopasowane oprawki
Okulary noszę od 14 lat, nigdy nie miałam problemów z oprawkami. Raz na pół roku na przykręcenie śrubek i spokój.
Teraz w czerwcu zmieniłam oprawki i szkła. Od tamtej pory mam koszmar. Wadę mam dosyć dużą, bo -8, ale szkła cieniowane maksymalnie, oprawki są niby lekkie. A mnie wszystko ciśnie. Za jednym uchem mam cały czas ranę. Boli mnie już głowa od tego. Noski się zsuwają, mam okulary na czubku nosa. Poprawiam je tysiąc razy dziennie. U optyka bywam co tydzień by to poprawił, tylko jeden dzień jest ok, ale w tym czasie nawet rana mi się nie zabliźnia. Nie mogę założyć starych okularów, bo mam tam za słabe szkła, nie mogę nosić szkieł kontaktowych, nie mam kasy na nowe okulary- koszt nowych okularów ok. 1000 zł (bo cieniowanie itd.) Co mam robić w tej sytuacji? okulary zmieniam co rok... nie wytrzymam roku z nimi...ciągłe poprawianie, przez to ciągłe czyszczenie szkieł. Nie mogę oddać na reklamację, bo bez jestem ślepa jak kret. Może coś doradzicie w tej beznadziejnej sytuacji... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Źle dopasowane oprawki
Przed zakupem przymierzałaś oprawki, więc czemu takie wybrałaś ?
Jeśli optyk nic na to nie poradzi to albo wymienisz oprawki na nowe albo musisz wytrzymać przez rok w za ciasnych.
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Przymierzenie oprawek to nie to samo co noszenie ich 16 h na dobę.Oczywiście przymierzałam. ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
Niestety nie można. Szkła są dopasowywane do oprawek, nie na odwrót. Nikt mi nic konkretnego nie doradza. Oprócz wytrzymania. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nalep sobie jakis plasterek na ta ranke, albo oklej w tym miejscu oprawke czyms. Jak bedziesz ja tak ciagle podrazniac, to Ci sie nigdy nie zagoi. Poza tym trudno mi uwierzyc, ze zausznikow nie da sie dopasowac w ten sposob, zeby okulary z nosa nie spadaly. Moze wybierz sie do innego optyka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;29144331]Nie, bo szkla szlifowane sa pod konkretna oprawke. Ta nowa musialaby byc taka sama, a to bez sensu.
Nalep sobie jakis plasterek na ta ranke, albo oklej w tym miejscu oprawke czyms. Jak bedziesz ja tak ciagle podrazniac, to Ci sie nigdy nie zagoi. Poza tym trudno mi uwierzyc, ze zausznikow nie da sie dopasowac w ten sposob, zeby okulary z nosa nie spadaly. Moze wybierz sie do innego optyka.[/QUOTE] O oklejaniu też myślałam- sprawdzi się w domu. Byłam u innego optyka. Tak samo było po jednym dniu. Nie wiem czy szkła nie są za ciężkie. Jeszcze te spadające noski (już też wymieniane). Szału dostaję. Gdybym mogła reklamować- choć nie wiem co- chyba, że te oprawki są tak źle wymierzone, wyważone czy jakoś tak. Może ktoś reklamował okulary i wie, jak to jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
czemu masz takie drogie okulary?
![]() ![]() okulary nosze do komputera, na co dzień soczewki. wadę mam -9 na jedno oko, na drugie -5. kilka (3, 4?) lat temu płaciłam za okulary 300-400zł, nigdy tysiąc! a szkła mam z antyrefleksem, na oprawkach też nie oszczędzałam. moja mama ma wadę ok. -6, antyrefleks i szkła ściemniane (takie a'la przeciwsłoneczne) i w tamtym roku płaciła ok. 500zł. więc gdzie sprzedają takie drogie okulary, albo czego moim brak? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może faktycznie masz za ciężkie szkła w stosunku do oprawek...ja bym próbowała reklamować, może mogą coś zrobić, żeby oprawki były bardziej masywne czy coś...
Nie wiem, może dasz radę przynajmniej czasami zakładać stare okulary?
![]() |
#10 | |
.
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;29149510]Przeciez autorka powiedziala, ze ma cieniowane szkla. Ja wiem, ze one potrafia tyle kosztowac
![]() Wiem po sobie,że potrafią ![]() Ja bym zareklamowała,zwłaszcza jeżeli nikt w salonie/sklepie nie ostrzegł,że szkła mogą być za ciężkie do tych konkretnych oprawek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 07:14 ---------- Cytat:
Pójdę dziś do salonu, zobaczę co powiedzą, jak nie to będę kombinować dalej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
owinęłam jak na razie okulary taśmą przezroczystą, w tym miejscu co gniecie- na razie pomaga. Nie cisną. Spadają tylko z nosa. No i druga strona luźna. Dziś rano myślałam, że się rozpłaczę jak musiałam je założyć i pomyślałam, że czeka mnie jakieś 14 h na nosie z nimi.
Ze wcześniejszymi okularami zdarzało mi się zasnąć i nigdy nie miałam takich problemów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Autorko, ja na Twoim miejscu bym oddała do reklamacji- niech poprawiają, coś jest ewidentnie nie tak- za ciężkie szkła, źle wywazone... nie wiem. A przez ten czas mozesz chyba od biedy ponosić stare...?
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no właśnie nie mogę i w tym największy problem, bo w starych teraz już kiepsko widzę różnica pomiędzy starymi a nowymi to -1,5 dowiem się u optyka co robić, najwyżej zrobię najtańsze szkła do starych oprawek- będę wyglądać jak stępień, przestanę wychodzić z domu,a te oddam na reklamację, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
No ale chwila- podejrzewam, ze jeszcze jakies 2 tygodnie temu chodziłas w starych i zyłaś -> nie wytrzymasz jeszcze dwóch tygodni? Kurcze, no nie przesadzajmy...
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
I co, naprawde nie ma szans na pochodzenie w starych? Ja bym wolała to, niż bez sensu wydawać kase na kolejne okulary...
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Musisz się spotkać z innym bardziej profesjonalnym optykiem ,który ci pomoże w tej kwesti to że masz rany za uchem to świadczy że masz za ciasno dogięte zauszniki a to że zjeżdżają ci z nosa to znaczy że nanosniki masz za bardzo rozsunięte . Być może masz poprostu zbyt wąskie okulary (czyt. za małe ):
Okulary mogą kosztować i mało i duzo to wszystko zależy ile możesz w siebie zainwestować . Jesli masz wadę rzędu -8 dptr. to warto kupić okulary wycienione z grubości w zabudowanęj oprawie najlepiej po bokach z szerokim zausznikiem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Witam, chciałabym się dowiedzieć jak zakończyła sie sprawa źle dobranych oprawek?? Moja córka ma podobny problem, wada OP-14, OL -10, ma 5,5 roku i w maju zmieniane okulary, przy czym tak jak w tym przypadku okulary spadają, a jak są mocniej doiśnięte to obcierają skórę za uchem, ogólnie jakoś się zdeformowały.... sama nie wiem, jestem zniesmaczona ciągłymi wizytami u optyka by je poprawić, dopasować....czy reklamacja oprawek sie udała? co w takim razie ze szkłami? koszt samych szkieł 700zł ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:08.