![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia w krakowie
Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś studia w Krakowie?
Podkreślam, że nie na wygórowanym poziomie, bo nie czuję się pewnie z moją tegoroczną maturą. ![]() Dodam, że zdawałam wszystkie przedmioty na podstawie + geografia (podstawa). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia w krakowie
Szczerze mówiąc tylko z podstawową geografią to nie wiem czy można Ci coś polecić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Czyli rozumiem, że spokojnie mogę składać papiery, np. na UP?
Bo już sporo osób mnie informowało, że z maturą którą zdawałam nie ma sensu wbijać na Kraków... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A wyższe szkoły czegoś tam są wszędzie, nawet (nie do wiary!) w Krakowie! A tam Cię przyjmą z byle jaką maturą ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdybym brała i pod uwagę szkoły wyższe nie byłoby tematu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Biorę pod uwagę jedynie studia PAŃSTWOWE.
Gdybym brała pod uwagę szkoły wyższe nie byłoby tematu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() "do Warszawy przyjmujemy z 3 rozszerzeniami, do Krakowa i Wrocławia z dwoma prosimy, a do Opola wskazane jest jedno rozszerzenie" no ludzie... nie pyta się o miasto tylko o kierunek... (tak, wiem że nie masz wybranego kierunku, w takim wypadku zadaje się inne pytanie) no i zastanówmy się dobrze, czy osoba, która chce iść od tak na "jakieś niewygórowane" studia, powinna w ogóle studiować... P.S. "niewygórowane" to pojęcie względne.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-06-02 o 16:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a moze bys napisala czym sie interesujesz, jaki kierunek tzn. ekonomiczny, techniczny, scisly czy np. humanistyczny?
z podstawami moglabys sie dostac na niektore kierunki na AGH, ale co z tego jak potem wylecisz, bo nieporadzisz sobie z matma, chemia, fizyka. z tego co wiem to na UEK z samymi podstawami raczej nie ma szans, chyba, ze na informatyke (najnizszy prog). na UJ z tego co pamietam to bylo wiecej miejsc niz chetnych (tylko nie wiem czy rok temu czy 2 lata) na astronomie, pielegniarstwo, ochrone srodowiska, kulturoznawstwo ukrainy, studia matematyczno-przyrodnicze - nie wiem czy mozna gdzies na stronie UJ jeszcze sprawdzic na jakie kierunki byl dodatkowy nabor, jak wprowadzilam w blad to sorry, pisalam z pamieci. na UR tez na niektore kierunki mialabys szanse z samymi podstawami.
studia ![]() Edytowane przez natalka2 Czas edycji: 2012-06-02 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Zgadza się, na UJ-ocie zostaje sporo wolnych miejsc, chyba najłatwiej dostać się na buddologię, religioznawstwo (ale to chyba zbyt wymagające kierunki, jeśli chce się studiować "byle co"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No to w takim razie może napisz nam czego oczekujesz od studiów, oprócz tego, żeby były w KRAKOWIE, miały niskie progi i był na uczelni PAŃSTWOWEJ? (próbuję się dostosować do stylu wypowiedzi ![]() Chyba że chcesz mieć jedynie papierek, ale wtedy nie widzę sensu w studiowaniu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Skoro pisałaś wszystko na podstawie, i jeszcze piszesz, że na niewygórowanym poziomie, to wybacz, ale po co idziesz na studia? Studia to nie jest liceum, że każdy musi je mieć. Skoro nie masz żadnych własnych pomysłów, i jeszcze pytasz ludzi aby Ci polecili coś, to nie jest dobrze. Chyba, że chcesz studiować dla papierka, i pochwalenia się że studiujesz...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Autorko, zadaj sobie szczerze jedno pytanie - w jakim celu chcesz iść na studia? Nie musisz odpisywać w wątku, ważne, żebyś była szczera sama z sobą.
Bo widzisz, z twoich postów niestety wynika, że studia, jakiekolwiek studia, są dla ciebie celem samym w sobie. Zauważ, że nie podałaś ani jednej, najmniejszej informacji, która mogłaby wskazywać na to, w jakich dziedzinach jesteś dobra, czym się interesujesz, do czego masz predyspozycje, co chciałabyś robić w przyszłości... Musisz zrozumieć, że studia nie są celem samym w sobie. Studiowanie dla samego studiowania jest bez sensu. Studia to droga do zdobycia wykształcenia, które to z kolei jest drogą do zdobycia pewnych rodzajów pracy, drogą do wykonywania pewnych zawodów. Ale nie wszystkich - jest masa zawodów, które możesz wykonywać bez uczelni wyższej. Zamiast szukać byle jakich studiów, byleby mieć papier, może najpierw zastanów się, kim tak naprawdę chcesz w przyszłości być? Zrób rozeznanie w ofercie edukacyjnej krakowskich uczelni, skoro masz ochotę akurat w Krakowie studiować, poczytaj opisy kierunków, poszukaj w Internecie informacji, może jakichś opinii na różnych forach. Zastanów się, w czym jesteś dobra, jakie przedmioty w szkole przychodziły ci łatwiej od innych, co cię interesuje - to może być coś nawet błahego i pozornie niezwiązanego z nauką, przykładowo moja przyjaciółka jako dziecko bardzo interesowała się kosmosem, miała w pokoju sufit pomalowany na granatowo z poprzyklejanymi planetami. Potem podrosła i w sumie nie zajmowała się tym tak bardzo, to znaczy interesowało ją zagadnienie, ale nie było jakąś jej pasją itd. Kilka lat temu miała podobny dylemat - zastanawiała się, czego chce od życia, kim chce być, co chciałaby studiować, bo pozornie żaden z ogólnie znanych kierunków jakoś jej nie pociągał. W końcu, kierując się właśnie tą swoją dziecięcą miłością do kosmosu wybrała astronomię i jest bardzo szczęśliwa ![]() Wiadomo, nie każdy będzie tak miał, ale może akurat ty masz coś takiego, co pozwoli ci lepiej określić kierunek? A jeśli kompletnie nie masz pomysłu, co studiować, nic cię nie interesuje, nie wiesz, w jakim zawodzie chciałabyś pracować, to ja zamiast studiów proponuję zrobić sobie przerwę, iść do pracy, zasmakować dorosłego życia i trochę dojrzeć. A potem zdecydować, czy studia w ogóle są ci do szczęścia potrzebne, bo naprawdę, nie każdemu są.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Pisząc o co najmniej 2 rozszerzonych przedmiotach miałam na myśli jakieś kierunki z sensem, a nie np. kulturoznawstwo czy europeistykę- to można studiować wszędzie.
Bo iście na studia tylko po to żeby przedłużyć o 3 lata utrzymywanie przez rodziców i imprezowanie jest co najmniej bez sensu... Edytowane przez Hedvigis Czas edycji: 2012-06-02 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie - doskonale zdana podstawa jest często lepsza od słabego rozszerzenia - to zależy od przeliczników na studiach, ale często tak bywa. Po trzecie - to, czy kierunek jest sensowny, nie zależy od samego kierunku, ale od tego, co człowiek z nim zrobi. Jak ktoś będzie dupą wołową to nawet najlepsze studia dobrej przyszłości mu nie zapewnią, a jak ktoś jest umysłowo sprawny i ma na siebie pomysł to i po słabym kierunku da sobie ładnie radę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
.
|
z tym sie nie moge zgodzic. tak jak przegladalam troche ofert studiow, podstawa zdana nawet na 100% daje mniejsze szanse niz rozszerzenie zdane na 51% i wiecej. bardzo czesto rozszerzenie to 2x tyle punktow co podstawa, przy takim samym % z PP i PR.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu takie gadanie, że trzeba mieć dwa rozszerzenia jest błędne, bo ktoś może mieć i 5 rozszerzeń, ale co z tego, skoro każde zda na, np. 35%? Więc ja tutaj tylko chciałam udowodnić, że nie zawsze rozszerzenie jest gwarancją powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Pisałam na `niewygórowanym poziomie` ponieważ nie zdałam swoich matur na ilość - 99%.
Jestem zainteresowana, m.in. kulturoznawstwo i wiedza o mediach na UP. I nie idę na studia po papierek. Proszę mnie nie łapać za słówka. I wielkie dzięki za ten uroczy cynizm w wypowiedziach co niektórych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
taka fizyka techniczna jest na bardzo wygórowanym poziomie, a dostać się można na nią często z maturami zdanymi na 30%. więc to nie ma ze sobą związku. Osoba, która idzie na studia wiąże z nimi swoją przyszłość, czyli nie bierze pod uwagę "jakichś" studiów tylko takie, które jej odpowiadają. Ty napisałaś "jakieś" więc zabrzmiało to jak: "dziewczyny, co mogę sobie postudiować? byle co, żeby tylko coś było". Jak mamy Ci coś poradzić, skoro nie wiemy z czego zdawałaś te matury, z czego jesteś dobra? Ja Ci napiszę elaborat o elektronice, a okaże się że zdawałaś WOS i historię tańca i d*pa blada z tego wyjdzie. I może pisz normalnie, lepiej się nam będzie czytać. Mamy dobry wzrok lub nosimy odpowiednie szkła korygujące, nie musisz w każdej wypowiedzi pisać tłustym drukiem lub drukowanymi - a drukowane litery w internecie uważane są za krzyk.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-06-03 o 11:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Związek ma to, że jeśli szkoła ma wysoki próg punktowy to nie ma sensu składać tam dokumentów. Logiczne.
Jestem zainteresowana, jw. - media, reklama, kulturoznawstwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Paola31, czy naprawdę tak trudno wejść na stronę uczelni i sprawdzić jakie mają progi punktowe na dany kierunek? Albo orientacyjnie sprawdzić, ile możesz mieć punktów, i porównać z progami z poprzednich lat? Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2012-06-03 o 11:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Co zdawałam na maturze napisałam w wypowiedzi tytułowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
A np. UW? Podstawa jest liczona x 0,8.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
szkoła nigdy nie ma wysokiego progu punktowego ![]() progi punktowe mają kierunki. faktycznie. szkoda, że tą ważną rzecz napisałaś mniejszą czcionką, za to rzeczy nieistotne podkreślasz ![]() no to z takim zestawem matur wyboru wielkiego nie masz.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-06-03 o 12:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Inni nie są jasnowidzami, i raczej nie powiedzą Ci więcej niż to, co sama możesz znaleźć w necie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
podajesz mało konkretów, więc nie wiem czy naczytasz się wiele tych opini... a co planujesz robić po kulturoznawstwie i wiedzy o mediach? jakie miejsca pracy Cię interesują?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.