![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Ślub cywilny z weselem czy zwykłą impreza ????
Cześć dziewczyny
![]() Ostatnio z moim chłopakiem stwierdziliśmy, że weźmiemy ślub cywilny a za rok, może dwa kościelny ![]() Zawsze marzyłam o duuuużym weselu a , że mam dużą rodzinę nie uśmiecha mi się robić dla samych świadków, dziadków i rodziców zwykłego poczęstunku typu (obiad i do domu)... Myślałam nad czymś już dla wszystkich ![]() Myślałam nad wypożyczeniem zwykłej sali wioskowej, wynajęciu z dwóch, trzech osób do gotowania, radio... A gdy już nadejdzie ten dzień gdy staniemy przy ołtarzu, wtedy będzie można zrobić prawdziwe wesele , takie jakie powinno być , takie wymarzone ![]() Jak myślicie ? dobry pomysł ? podzielcie się swoimi doświadczeniami ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-11-10 o 10:23 Powód: przywrócenie post |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub cywilny z weselem czy zwykłą impreza ????
Myślę, że jak masz robić coś tak byle jakiego, to lepiej nie rób wcale.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez rudziax3 Czas edycji: 2014-11-08 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Gdybym miala brac cywilny a za jakis czas koscielny z pieknym weselem ,to na cywilny nie zapraszalabym nikogo.Tylko swiadkowie i my,szkoda by mi bylo kasy zeby robic cos byle zrobic.Musisz wziasc pod uwage ze goscie ktorzy beda na cywilnym moga nie zjawic sie na koscielnym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie znoszę bylejakości i organizowania czegoś, żeby tylko było, bo teraz nie może być pełnego pakietu. Podnajęta salka, jakieś, wątpliwe zapewne, kuchareczki do gotowania, radio... Po prostu jestem na nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
witaj, myślę, ze o tyle mozesz sobie strzelić w kolano, ze goście nie będą sie czuli w obowiązku przychodzić na Wasz ślub dwa razy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
To Twoje pieniadze i Twoja impreza,chcesz to rob,nie licz tylko ze dostaniesz podwojne prezenty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prezenty dostaniesz. Nie wyobrażam sobie pójść do kogoś na większą imprezę (imieniny/urodziny/chrzciny/komunia/wesele/rocznica ślubu/parapetówka/etc.) bez prezentu. Skoro ślub cywilny nie ma dla Ciebie znaczenia, to po co zapraszać na niego rodzinę i znajomych ![]() A nie jakieś szopki z weselem. Wątpię, żeby goście sami zrozumieli Twój pomysł- będziesz musiała każdemu tłumaczyć. Inaczej zdziwią się, jak dostaną zaproszenie na wesele po ślubie kościelnym. Bo przecież jedno wesele (byle jakie) już było ![]()
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2014-11-03 o 00:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cywilny nie ma dla Ciebie znaczenia ale chcesz robić po nim imorezę, dziwne. Może lepiej by było zrobić zwykły obiad dla gości ale tych NAJBLIŻSZYCH. Nie każdemu uśmiecha się iść co roku na wasze wesele. Nie każdego na to stać, nie każdy wie, że prezentów nie oczekujecie. Zastanów się po co Ci w ogóle ta impreza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
rudzia Moje znajome, które podeszły tak do sprawy zwykle robiły tak: ślub cywilny i wystawny obiad dla najbliższej rodziny i świadków; ślub kościelny i całonocne tradycyjne wesele.
Zgadzam się z wypowiedziami powyżej - jak dwa razy zrobisz ogromne przyjęcie, to goście będą skołowani - raz, że kwestia prezentów, dwa - będą zastanawiać się, który ślub ma dla Was większe znaczenie.
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
ctrl alt delete
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;48774650]Myślę, że jak masz robić coś tak byle jakiego, to lepiej nie rób wcale.[/QUOTE]
Dokładnie. Cytat:
Pomysł jest beznadziejny - po imprezie przy radiu w sali wioskowej na "prawdziwym" weselu pewenie połowa (jak nie więcej) gości się już nie pojawi. Bo pewnie pomyślą, że będzie kolejna impreza o podobnym standardzie, a para młoda chce być sprytna i zebrać prezenty dwa razy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Sama pytalas czy to dobry pomysl,wiec dostalas odpowiedzi,niestety nie takie jakich sie spodziewalas.Jakbym dostala zaproszenie na impreze po cywilnym wiedzac ze za jakis czas bedzie koscielny z weselem to na cywilny kupilabym prezent za 200zl a na koscielny dalabym 400zl w kopercie,wychodzac z zalozenia ze juz na Twoim slubie bylam wiec dla mnie koscielny i wesele nie mialoby duzego znaczenia,jezeli byloby mnie stac i nie mialabym innych planow to bym poszla.Wyjscie na wesele to dla goscia tez jest wydatek,ubranie ,fryzjer,dojazd ,zalatwienie wolnego w pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
ReklaMO(D)żerca.
|
a właściwie po co rozdzielanie tych dwóch ślubów? Nie możecie wziąć konkordatowego w kościele?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez rudziax3 Czas edycji: 2014-11-08 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
A po co w ogóle teraz ten cywilny? Starasz się o wizę do Ameryki, że potrzebujesz być żoną na papierze?
Jak już robić ślub to raz, a nie takie nie wiadomo co. Dwie imprezy po co? Przecież na tę salkę wiejską też musisz wydać kasę, na zaproszenia, strój, kwiaty, dekoracje-wszystko kosztuje i co, będziesz płacić podwójnie? Zamiast kasę odłożyć i przyspieszyć kościelny? Skoro kościelny jest ważniejszy, to zamiast 2 lata żyć w grzechu powinnaś wziąć najpierw kościelny a imprezę zorganizować wtedy kiedy będzie cię na to stać. Chyba, że ważniejszy=ładniejszy:brz ydal: |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam, że ja jestem całkiem bogata, ale nawet mnie nie stać na wydanie 10tys. na pseudo wesele ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
,obraczki,foto,jakis transport,kwiaty i dekoracje.Autorka chce zaoszczedzic tylko na torcie ![]() Edytowane przez cleopadra Czas edycji: 2014-11-03 o 23:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
niestety zgadzam się z powyższymi opiniami - sądzę że goście też to mogą tak odbierać... Zróbcie małe przyjęcie lub obiad w fajnej restauracji a takie pomysły z salą i resztą zostawcie na wesele... I nie obruszaj się - dziewczyny chcą Ci dobrze doradzić bo całość z Twojego opisu wygląda średnio ciekawie
![]()
![]() |
#25 |
ctrl alt delete
|
Autorko, dołóż to 10 tysięcy na cywilny do budżetu na kościelny, będziesz miała 40-60 tysięcy zamiast 30-50. Lepszy zespół, fajniejszą sukienkę, lepsze dekoracje, no cokolwiek. I przede wszystkim - oszczędzisz sobie obciachu.
Zauważ, że Twój pomysł nie spodobał sie nikomu. Nikomu. Coś w tym chyba musi byc, nie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Nie będę oryginalna - mi ten pomysł też się zupełnie nie podoba
![]() Robiąc taką imprezę tylko opóźnisz ślub kościelny, który podobno jest dla ciebie ważniejszy. Gdzie tu logika, jakiś sens ![]() Pewnie zostanę zjechana za to co napiszę, ale dla mnie takie rozdzielanie ślubów to wydziwianie ![]() Bo to takie trochę na odwal - chce się dwa śluby, jednocześnie dwa wesela ale kasy nie ma to to pierwsze wesele (usilnie nie nazywane weselem bo torta nie będzie) robione na odwal. Czyli byle jaka sala, jakieś kucharki z łapanki żeby jedzenie ugotowały, muzyka z radia itd.itp. Nie lepiej raz porządnie albo dwa razy, ale za pierwszym razem skromnie i nie na całą rodzinę? Będąc gościem pewnie bym przyszła na jeden ze ślubów a z drugim dałabym sobie spokój. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
żona bez ogona
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kobieto, po co Ci cała rodzina na dwóch ślubach? Drugi ślub coś zmienia? Nie. Więc po kiego grzyba Ci cała obstawa na cywilnym? Albo zrób konkretne wesele (spotkaniem teraz zwane) po cywilnym i kościelny weź po cichu albo cywilny weź po cichu, a huczny kościelny. Pewnie większości nie będzie się chciało wędrować na dwa spotkania, bo i po co, skoro cel ten sam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz, ja to rozumiem trochę tak: chcecie się pobrać ale z braku funduszy postanowiliście wziąć cywilny teraz a kościelny za ten rok czy dwa i zrobić po nim wesele. Nie chcesz żeby ten pierwszy ślub przeszedł bez echa, jednocześnie chcesz by inni cieszyli się razem z wami. I stąd pomysł przyjęcia, które bez tego tortu, orkiestry wyjdzie trochę taniej niż wesele. Jednocześnie kościelny jest dla ciebie ważny i chciałabyś też typowe weselicho. Nie wiem czy taka jest sytuacja, ale tak ja zrozumiałam
![]() Rzecz w tym, że piszesz o tym, że kościelny za rok, może dwa. Rok to nie jest dużo czasu, dlatego (moim zdaniem) więcej sensu jet w tym, by jednak zastanowić się nad konkordatem zamiast brać 2 śluby. Na przyjęcie po cywilnym wydasz niewiele mniej niż na wesele - bo chyba jakiś fotograf i tak będzie, wynajęcie sali kosztuje, kucharki, jakaś dekoracja, zaproszenia, jedzenie, alkohol (pisałaś że Tż chce popijawę). Tak na ludzki rozum to się zwyczajnie nie kalkuluje. Bo jeśli przyczyną rozbicia ślubu są koszta - to robienie takiej imprezy po cywilnym to strzał w kolano. Nie lepiej to co wydasz na tę imprezę dołożyć do budżetu wesela i tym sposobem przyspieszyć ślub? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:38.