Notesiki:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-02, 14:51   #1
aniielica
Zakorzenienie

Notesiki:)

Wspomniane w wątku biżuteryjnym notesy dla jednej z galerii intenetowych

Ten z żabką jeszcze nie skończony Jeszcze będą 3 sztuki, ale już nie mam siły ich robić Narazie te 4 Jak Wam się podobają??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF4784.jpg (54,8 KB, 112 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF4785.jpg (37,5 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF4787.jpg (45,8 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF4792.jpg (67,6 KB, 139 załadowań)
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 14:54   #2
busz
Raczkowanie

Smile Dot.: Notesiki:)

ładne tam są karteczki pod okładką? jak je umieszczasz? i jak przykleiłaś i zrobiłaś ten ukiecik na 4 zdjęciu?
Stary 2006-04-02, 14:56   #3
ola_gie
Zakorzenienie

Dot.: Notesiki:)

baaaaardzo fajne najlepszy ten niebieski z bukietem kwiatów... ale ogólnie wszystkie ładne! a co masz zamiar zrobić z tym z żabką?

Tak właśnie.
ola_gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 14:57   #4
aniielica
Zakorzenienie

Sposób robienia notesów to moja słodka tajemnica Mają być wyjątkowe i niepowtarzalne, więc niech takie zostaną W Żabce brakuje jeszcze obramowania
Stary 2006-04-02, 15:35   #5
eklerka
Zakorzenienie

Żabka i bukiecik są prześliczne,
Żabka bardzo kojarzy mi się z genetyką, bo uczyłam się ze stronki, gdzie była identyczna czerwona i zielona żabka, a potem w skutek kodominacji powstała kolorowa żaba w paski Może taka wystąpi na następnym notesie

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 16:27   #6
myaaa1
Zadomowienie

zdecydowanie ten z bukiecikiem najbardziej wpadł mi w oko Ale reszta też śliczna
myaaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 17:31   #7
Kasia710
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

GG do Kasia710

A mis ię najbardzie podoba czerwony notes z biedronką Czyżby to były tulipany?...(moje ulubione)
Kasia710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-02, 18:23   #8
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniielica
Sposób robienia notesów to moja słodka tajemnica Mają być wyjątkowe i niepowtarzalne, więc niech takie zostaną W Żabce brakuje jeszcze obramowania
o Boże...
chyba po to jest forum, żebyśmy się dzieliły pomysłami
no i raczej wiadome jest, że nawet jakbyś ujawniła "swój wielki sekret" to żadna z dziewczyn nie zrobiłaby identycznie jak Ty...
no ale Twoja sprawa...to była tylko moja opinia...
no i przepraszam, że jako niższa stopniem pozwoliłam sobie na taką opinie...
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 19:45   #9
Esme
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikki999
o Boże...
chyba po to jest forum, żebyśmy się dzieliły pomysłami
no i raczej wiadome jest, że nawet jakbyś ujawniła "swój wielki sekret" to żadna z dziewczyn nie zrobiłaby identycznie jak Ty...
no ale Twoja sprawa...to była tylko moja opinia...
no i przepraszam, że jako niższa stopniem pozwoliłam sobie na taką opinie...
Przecież to nie ma nic do rzeczy. Rozumiem, że aniielica nie ma ochoty ujawniać dokładnie techniki tworzenia. Jeśli Ty nie wykorzystasz jej pomysłu, to znajdzie się ktoś inny, kto ten świetny sposób wykorzysta i zacznie np. sprzedawać podobnie wykonane notesiki czy kartki na allegro, w innych galeriach, itd. A jestem pewna, że aniielica, sprzedając na wylęgarni swoje wyroby, chciałaby, żeby były na swój sposób niepowtarzalne, zrobione trochę "inaczej" od innych.

Każdy ma prawo przecież swój "sposób" zachować w tajemnicy. Nie bez powodu przecież receptury wielu produktów są ściśle chronione

Swoją drogą, notesiki boskie
Esme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 20:34   #10
mroczna_panna
Zadomowienie

śliczne!! właśńie ez zżabkąmi sienajbardziej podoba
mroczna_panna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-02, 20:51   #11
nikki999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Esme
Jeśli Ty nie wykorzystasz jej pomysłu, to znajdzie się ktoś inny, kto ten świetny sposób wykorzysta i zacznie np. sprzedawać podobnie wykonane notesiki czy kartki na allegro, w innych galeriach, itd.
a no pod takim kątem na to nie spojrzałam...szybciej było napisane niż pomyślane...sorky
Stary 2006-04-02, 21:49   #12
dioda87
Zadomowienie

GG do dioda87

Ten z żabcią sliczny jest:P
Że chyba wiesz co robisz Boże?

Moje butelki i inne pierdołki
Moje karteczki
dioda87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 16:41   #13
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

No dobrze, ja rozumiem, że nie powinno sie nikogo kopiować itp., ale jeżeli ktoś zamieszcza tutaj swoje prace, to po co? Po to tylko by usłyszeć pochwały? Jakoś tak się dziwnie składa, że dziewczyny bardzo chętnie dzielą się swoimi pomysłami ale tylko do momentu, kiedy zaczynają zarabiać na swojej twórczości... Od tej chwili wykonanie i pomysł staje się wielką tajemnicą handlową. W takim razie jaki jest sens prezentowania tu fotek z wykonanymi przez siebie przedmiotami? Pooglądać je sobie mogę w galeriach internetowych albo na Allegro, gdzie bywalczynie tego forum swoje prace sprzedają. Myślałam, że forum to stanowi miejsce samopomocy, że służy udzielaniu rad, pomaganiu sobie wzajemnie, wymienianiu doświadczeń przy rękodzielnictwie itp. A tymczasem jest to swego rodzaju wielka witryna, gdzie można pooglądać i przy dobrej woli pochwalić rzeczy, których tajemnica tworzenia jest nieosiągalna. Może jeszcze zróbmy konkurs, która z nas zbiera najwięcej pochwał... Jak dla mnie to jest troche śmieszne i zarazem żałosne.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 17:09   #14
Syringa
Zakorzenienie

GG do Syringa

Fajne notesiki

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć

Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 17:12   #15
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paranoja
No dobrze, ja rozumiem, że nie powinno sie nikogo kopiować itp., ale jeżeli ktoś zamieszcza tutaj swoje prace, to po co? Po to tylko by usłyszeć pochwały? Jakoś tak się dziwnie składa, że dziewczyny bardzo chętnie dzielą się swoimi pomysłami ale tylko do momentu, kiedy zaczynają zarabiać na swojej twórczości... Od tej chwili wykonanie i pomysł staje się wielką tajemnicą handlową. W takim razie jaki jest sens prezentowania tu fotek z wykonanymi przez siebie przedmiotami? Pooglądać je sobie mogę w galeriach internetowych albo na Allegro, gdzie bywalczynie tego forum swoje prace sprzedają. Myślałam, że forum to stanowi miejsce samopomocy, że służy udzielaniu rad, pomaganiu sobie wzajemnie, wymienianiu doświadczeń przy rękodzielnictwie itp. A tymczasem jest to swego rodzaju wielka witryna, gdzie można pooglądać i przy dobrej woli pochwalić rzeczy, których tajemnica tworzenia jest nieosiągalna. Może jeszcze zróbmy konkurs, która z nas zbiera najwięcej pochwał... Jak dla mnie to jest troche śmieszne i zarazem żałosne.
Nie przesadzasz? Nikt nie powiedzial ze wstawiajac zdiecia swoich prac musisz odrazu wklejac instrukcje. Forum nie mialo byc kopiarnia pomyslow, wiec jak ktos nie chce zdradzac wlasnego pomyslu na jakis szczegol przedmiotu to nikt nie powinien miec pretesji. Z samej foty tez sie wiele mozna domyslec.
A co do aniielicy to i tak jest bardzo pomocna i jak moze to zawsze podrzuca rozwiazanie (po za tym jednym wyjatkiem).
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 17:24   #16
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czarny kot
Nie przesadzasz? Nikt nie powiedzial ze wstawiajac zdiecia swoich prac musisz odrazu wklejac instrukcje. Forum nie mialo byc kopiarnia pomyslow, wiec jak ktos nie chce zdradzac wlasnego pomyslu na jakis szczegol przedmiotu to nikt nie powinien miec pretesji. Z samej foty tez sie wiele mozna domyslec.
A co do aniielicy to i tak jest bardzo pomocna i jak moze to zawsze podrzuca rozwiazanie (po za tym jednym wyjatkiem).
Nie, nie przesadzam. Zastanawiam się tylko nad sensem tego typu praktyki.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 18:11   #17
myaaa1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paranoja
wiesz co... ja sie z Toba wogule nie zgadzam... nie pisz tak... bo to nie sprawiedliwe jest...a aniielica jest bardzo miła osoba i zawsze jak może to pomoze..
nie jest powiedziane, że trzeba zdradzac jak to jest zrobione... pokazała zdjęcia bo wiele osób było ciekawe jak wygladaja jej notesiki... nie napisała "CHWALCIE MNIE" tylko zapytała jak nam sie podobaja.. kazdy może napisac ze sie nie podobaja albo podobają więc nie rozumiem ....

po za tym ze zdjęcia mozna wiele odczytac.. ja np domyslam sie jak to zrobiła.. zdjęcia są bardzo dobre więc jak komus bardzooo zalezy zeby wiedziec to niech sam troszke pomysli.. i gotowe

Pozdrawiam..
myaaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 18:21   #18
eklerka
Zakorzenienie

Chciałabym wtrącić swoje trzy grosze. Paranojo, częściowo się z Tobą zgadzam. Wiadomo, że gdy ktoś zaczyna zarabiać na swoich dziełach, to nie chce, aby go kopiowano. Może nawet sama galeria zabrania w regulaminie takiemu komuś umieszczania instrukcji. Gdy zaczynasz i nie jesteś w czymś dobra, to skupiasz się na poprawności wykonania, (tak, jak ja ), ale im więcej umiesz, tym cenniejszy jest dla Ciebie Twój pomysł; tym bardziej chcesz mieć “swój własny styl”, charakterystyczny, jako znak rozpoznawczy.

Nie dziwię się jednak Anielicy, że nie chce podać przepisu “krok po kroku”, ale chętnie zobaczyłabym te notesiki w środku.
Anielica zrobiła dla “biżuteryjek” kurs obrazkowy, jak fotografować swoje wyroby, a wiadomo, że często dobre zdjęcie, jest dużo ważniejsze od samego wykonania, i to ono decyduje o popularności pracy. Nie można więc Anielicy zarzucić, że nie jest pomocna. (Mogła zachować swoja wiedzę dla siebie).

A że każdy, kto się napracował, stworzył coś nowego i umieścił tu zdjęcie chce być chwalony, czy to jest dziwne? Po co by inaczej wklejał fotki? Nie sądzę, żeby wszyscy robili to “dla dobra ludzkości", typu: “patrzcie i uczcie się” (i kopiujcie ).

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-03, 19:05   #19
czarny kot
Zakorzenienie

Zgadzam sie z eklerka.
Aniielico, bukiecik super
Stary 2006-04-03, 19:27   #20
nikki999
Zakorzenienie

ktoś chyba chciał zobaczyć od środka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=86385
chyba tak wyglądają [bo to jest kolejny wątek aniiellicy z tym samym]

no ja swoje w sumie podzielone zdanie przedstawiłam wcześniej...z jednej strony jestem z Paranoją [forum dla dzielenia sie a nie "chwalenia"] a z drugiej strony z Eklerką i resztą [przepraszam, że tak ogólnie] tylko, że znowu z trzeciej skoro widać wszystko na obrazkach[ znaczy ja widze, nie wiem jak reszta] dokładne wykonanie to nie wiem dlaczego aniielica robi z tego taką wielką tajemnicę...

no i jest śmiesznie bo nic z tego nie wynika, chyba pora zakończyć przepychanki słowne
pozdrawiam
Stary 2006-04-03, 20:03   #21
aniielica
Zakorzenienie

Przykro mi się zrobiło jak to przeczytałam Szkoda gadać
Stary 2006-04-03, 21:20   #22
czarny kot
Zakorzenienie

aniielico, wybacz
Stary 2006-04-03, 21:40   #23
Syringa
Zakorzenienie

GG do Syringa

Cytat:
Napisane przez aniielica
Przykro mi się zrobiło jak to przeczytałam Szkoda gadać
Nie przejmuj się proszę

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć

Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 12:17   #24
Konto usunięte

aniielica to nie były uwagi ad personam, tylko bardziej dotyczyły całego sensu zamieszczania tutaj fotek swoich prac, z robieniem tajemnicy jak dane rzeczy są wykonane, zatem zupełnie nie ma potrzeby, by robiło Ci się przykro. Widzę, że większość dziewczyn nie zrozumiała o co mi chodzi. Never mind.
Stary 2006-04-04, 13:08   #25
nikotynka
Raczkowanie

GG do nikotynka

Podobają mi się Twoje prace, jednak dopracowałabym wykończeniówkę- tym bardziej że notesy mają iść do klientów galerii. Chodzi mi dokładniej o taśmę - przerwy między jednym kawałkiem a drugiej i niedokładne "zakładki" po bokach.
Ale ze słów krytyki tylko tyle.

Pomysłowa z Ciebie osoba, bardzo świeże podejście do projektu i ogólnie rewelacja Faktycznie TWORZYSZ a nie odtwarzasz.

Gratuluję !
Stary 2006-04-05, 10:22   #26
ola_gie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikotynka
Podobają mi się Twoje prace, jednak dopracowałabym wykończeniówkę- tym bardziej że notesy mają iść do klientów galerii. Chodzi mi dokładniej o taśmę - przerwy między jednym kawałkiem a drugiej i niedokładne "zakładki" po bokach.
Ale ze słów krytyki tylko tyle.
hmm ale przecież skoro to jest notes to trzy boki okładki muszą być obklejone jednym kawałkiem taśmy a ten przy zszyciu notesiku jest podwójny bo obejmuje także spodnią stronę. nie da sie całej okładki jednym kawąłkiem taśmy i, oczywiście Twoja krytyka jest uzasadniona, ale myślę, że jest to i tak bardzo ładnie zrobione. a nad zagięciami można faktycznie troszkę popracować.
pozdrawiam

Tak właśnie.
Stary 2006-04-05, 13:25   #27
nikotynka
Raczkowanie

GG do nikotynka

Cytuję samą siebie :
przerwy między jednym kawałkiem a drugim i niedokładne "zakładki" po bokach.
Chodziło mi dokładniej o niewymierzone do końca kawałki taśmy i o "marszczenie" się zakładek taśmy na rogach. Sczególnie widać to na okładce z rybkami - górny lewy róg (przerwy).
A co do techniki, to dlaczego nie przycinać dokładnie każdego kawałka taśmy z osobna? Byłoby dokładniej i estetycznej jak mi się wydaje.

p.s. przykładowe rozwiazania:
http://www.cudenka.pl/index.php/cPath/51_52
http://szczyptaswiata.pl/advanced_se...o=&dfrom=&dto=

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-05, 14:49   #28
ola_gie
Zakorzenienie

ok ok, nie jestem w końcu specjalistą pozdrawiam

Tak właśnie.
Stary 2006-04-05, 16:55   #29
czarny kot
Zakorzenienie

A ja bym proponowala porobic okladki z wlasnorecznie czerpanego papieru. Napewno beda niepowtarzalne. Bylo wiele watkow na wizazu o roznorodnych technikach czerpania papieru, o postazaniu i roznych efektach. Polecam
Stary 2006-04-05, 19:07   #30
ola_gie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarny kot
A ja bym proponowala porobic okladki z wlasnorecznie czerpanego papieru. Napewno beda niepowtarzalne. Bylo wiele watkow na wizazu o roznorodnych technikach czerpania papieru, o postazaniu i roznych efektach. Polecam
achh dzięki za info, nigdy nie myslałam żeby samej zrobić papier czerpany poszukam i popróbuję, chociaż nie powstaną z niego notesiki tylko raczej coś innego pozdrawiam

Tak właśnie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości