|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jakie dobre gotowe sosy azjatyckie (Tikka Masala, Curry itd)?
Dzięki za pomoc przy gotowym pesto. Teraz jednak nieco trudniejsze zadanie. Nawet nie myślałem o tym specjalnie, ale ostatnio wypróbowałem gotowy sos Tikka Masala z Auchana (właściwie to kupiony w Sipmly) i Tikka Masala to to była tylko z nazwy.
Takich orientalnych gotowców nie jadłem zbyt wiele, a już na pewno nie trafiłem na nic godnego uwagi, co przypominałoby rzeczywiste azjatyckie smaki. Chodzi mi głównie o sosy typu zielone curry, tikka masala i inne które dobrze grają z kurczakiem i ryżem ![]() Jest na naszym rynku coś godnego wypróbowania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie dobre gotowe sosy azjatyckie (Tikka Masala, Curry itd)?
jest, ale nie te marketowe, za 3 zl. Wszystko co znajduje sie w kuchni swiata jest godne podniebienia.
Ja tam sie zaopatruje, jesli nie mam czasu sama zrobic. Zreszta takie sosy bardzo latwo samemu zrobic, tylko trzeba miec przyprawy, ktore sa nawet latwo dostepne w Pl. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-07-16 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pani Mizantrop
|
Prawda, ja się boję marketowych sosów, myślę, że nawet jak domowy nie do końca mi wyjdzie, to i tak będzie lepszy, niż gotowiec. Żadnej chemii i wzmacniaczy smaku przynajmniej.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wiadomo, że domowe będzie lepsze, ale jest po pierwsze czasochłonne, drogie i przyprawy nie są wcale łatwo dostępne (np garam masala). Pewnie kiedyś zrobię, ale póki co szukam godnego odpowiednika w wersji "dla leniwych"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
garam masala jest wszedzie, nawet w realu/tesco/auchan ostatnio widzialam.Taka przyprawa kosztuje okolo 5-7zl (tak samo tandoori masala), wiec nie jest drogo. Jak bedziesz w markecie idz na polke gdzie sa produkty z kuchni swiata, prawie kazdy wiekszy market ma taki regal.
Tak samo kurkuma, kumin, curry, kolendra- to wszystko jest dostepne i tanie. A taki sos, to naprawde nie jest czasochlonna sprawa, mnie to zajmuje okolo 30 min. I wychodzi zdecydownie taniej niz kupiony w sloiku. Bo oprocz przypraw to przeciez dajesz tam cebule, czosnek, papryka itp, czyli dostepne, taniutkie warzywka. tutaj masz przez neta, jesli nie masz tego sklepu u siebie http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/pr...-100g-TRS.html Jezeli jestes z Krakowa to na kleparzu jest stoisko z przyprawami z calego swiata. Zdecydowanie taniej niz w markecie. No a jak nie, to przeciez internet masz no i markety. A jesli juz ze sloika to bardzo dobre sosy indyjskie ma ta firma, bardzo przyblizone do prawdziwej kuchni indyjskiej. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-07-16 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy jest dostepny w Polsce, ale jak lubisz ostre potrawy, to poszukaj Chicken Madras (albo sama zrób). Jest to rodzaj curry - podobny do tikka masala, ale ostrzejszy i smakowo lepszy, wedlug mnie. Pychaaaaaa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szkoda, że nie przeczytałem trochę wcześniej, bo widziałem Pataksa w Tesco i się zastanawiałem czy brać ![]() Cinderella Girl: Lubię ostre smaki więc na pewno wypróbuję. Dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie tylko Patak's. Jeśli nie mam czasu sama zrobić oczywiście, wszystkie inne gotowce są dla mnie niejadalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.