Jakie dobre gotowe sosy azjatyckie (Tikka Masala, Curry itd)? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-15, 22:51   #1
Testujemy
Raczkowanie

Jakie dobre gotowe sosy azjatyckie (Tikka Masala, Curry itd)?

Dzięki za pomoc przy gotowym pesto. Teraz jednak nieco trudniejsze zadanie. Nawet nie myślałem o tym specjalnie, ale ostatnio wypróbowałem gotowy sos Tikka Masala z Auchana (właściwie to kupiony w Sipmly) i Tikka Masala to to była tylko z nazwy.

Takich orientalnych gotowców nie jadłem zbyt wiele, a już na pewno nie trafiłem na nic godnego uwagi, co przypominałoby rzeczywiste azjatyckie smaki. Chodzi mi głównie o sosy typu zielone curry, tikka masala i inne które dobrze grają z kurczakiem i ryżem .

Jest na naszym rynku coś godnego wypróbowania?
Testujemy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 08:49   #2
ellish
Zakorzenienie

Dot.: Jakie dobre gotowe sosy azjatyckie (Tikka Masala, Curry itd)?

jest, ale nie te marketowe, za 3 zl. Wszystko co znajduje sie w kuchni swiata jest godne podniebienia.
Ja tam sie zaopatruje, jesli nie mam czasu sama zrobic.
Zreszta takie sosy bardzo latwo samemu zrobic, tylko trzeba miec przyprawy, ktore sa nawet latwo dostepne w Pl.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2014-07-16 o 08:51
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 09:05   #3
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
jest, ale nie te marketowe, za 3 zl. Wszystko co znajduje sie w kuchni swiata jest godne podniebienia.
Ja tam sie zaopatruje, jesli nie mam czasu sama zrobic.
Zreszta takie sosy bardzo latwo samemu zrobic, tylko trzeba miec przyprawy, ktore sa nawet latwo dostepne w Pl.
Prawda, ja się boję marketowych sosów, myślę, że nawet jak domowy nie do końca mi wyjdzie, to i tak będzie lepszy, niż gotowiec. Żadnej chemii i wzmacniaczy smaku przynajmniej.
Stary 2014-07-16, 10:27   #4
Testujemy
Raczkowanie

Wiadomo, że domowe będzie lepsze, ale jest po pierwsze czasochłonne, drogie i przyprawy nie są wcale łatwo dostępne (np garam masala). Pewnie kiedyś zrobię, ale póki co szukam godnego odpowiednika w wersji "dla leniwych" .
Stary 2014-07-16, 13:24   #5
ellish
Zakorzenienie

garam masala jest wszedzie, nawet w realu/tesco/auchan ostatnio widzialam.Taka przyprawa kosztuje okolo 5-7zl (tak samo tandoori masala), wiec nie jest drogo. Jak bedziesz w markecie idz na polke gdzie sa produkty z kuchni swiata, prawie kazdy wiekszy market ma taki regal.
Tak samo kurkuma, kumin, curry, kolendra- to wszystko jest dostepne i tanie.
A taki sos, to naprawde nie jest czasochlonna sprawa, mnie to zajmuje okolo 30 min. I wychodzi zdecydownie taniej niz kupiony w sloiku. Bo oprocz przypraw to przeciez dajesz tam cebule, czosnek, papryka itp, czyli dostepne, taniutkie warzywka.

tutaj masz przez neta, jesli nie masz tego sklepu u siebie
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/pr...-100g-TRS.html

Jezeli jestes z Krakowa to na kleparzu jest stoisko z przyprawami z calego swiata. Zdecydowanie taniej niz w markecie. No a jak nie, to przeciez internet masz no i markety.

A jesli juz ze sloika to bardzo dobre sosy indyjskie ma ta firma, bardzo przyblizone do prawdziwej kuchni indyjskiej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pataks_tikkaMasala_sosHot&spicy.jpg (64,7 KB, 8 załadowań)

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2014-07-16 o 13:44
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 17:00   #6
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Nie wiem czy jest dostepny w Polsce, ale jak lubisz ostre potrawy, to poszukaj Chicken Madras (albo sama zrób). Jest to rodzaj curry - podobny do tikka masala, ale ostrzejszy i smakowo lepszy, wedlug mnie. Pychaaaaaa
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 20:08   #7
Testujemy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ellish Pokaż wiadomość
garam masala jest wszedzie, nawet w realu/tesco/auchan ostatnio widzialam.Taka przyprawa kosztuje okolo 5-7zl (tak samo tandoori masala), wiec nie jest drogo. Jak bedziesz w markecie idz na polke gdzie sa produkty z kuchni swiata, prawie kazdy wiekszy market ma taki regal.
Tak samo kurkuma, kumin, curry, kolendra- to wszystko jest dostepne i tanie.
A taki sos, to naprawde nie jest czasochlonna sprawa, mnie to zajmuje okolo 30 min. I wychodzi zdecydownie taniej niz kupiony w sloiku. Bo oprocz przypraw to przeciez dajesz tam cebule, czosnek, papryka itp, czyli dostepne, taniutkie warzywka.

tutaj masz przez neta, jesli nie masz tego sklepu u siebie
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/pr...-100g-TRS.html

Jezeli jestes z Krakowa to na kleparzu jest stoisko z przyprawami z calego swiata. Zdecydowanie taniej niz w markecie. No a jak nie, to przeciez internet masz no i markety.

A jesli juz ze sloika to bardzo dobre sosy indyjskie ma ta firma, bardzo przyblizone do prawdziwej kuchni indyjskiej.

Szkoda, że nie przeczytałem trochę wcześniej, bo widziałem Pataksa w Tesco i się zastanawiałem czy brać .

Cinderella Girl: Lubię ostre smaki więc na pewno wypróbuję. Dzięki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-22, 09:23   #8
Lev
Raczkowanie

Jak dla mnie tylko Patak's. Jeśli nie mam czasu sama zrobić oczywiście, wszystkie inne gotowce są dla mnie niejadalne.
Lev jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 11:26   #9
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez truskawkoowa Pokaż wiadomość
Ciekawe egzotyczne smaki wprowadził ostatnio na rynek Łowicz. mamy do wybory trzy słoiczki do których dołączone są przyprawy odpowiednio skomponowane pod względem smaku. Smaki to:
- Seczuański- kwasno pikantny z charakterystyczną dla kuchni wschodniej warzywną bazą doprawioną ostrą imbirową nutą.
- Arabski - aromatyczny, korzenny sos z orzeźwiającą nutą mięty, z goździkami, cynamonem.
- Karaibski słodko-pikantny sos do mięsa z lekką cytrusową nutą.
Z seczuańskim który ma bardzo wyrazisty i pyszny smak można przygotować pyszne danie chińskie.
Brzmi super, ale ciekawe jaki te sosy maja sklad. Pewnie masa chemii. Najlepiej samemu zrobic od podstaw.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości