Nie umiem byæ sob±? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-06-17, 12:25   #1
AnnaMonika23
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 14

Nie umiem byæ sob±?

Wiem, ¿e pewnie mnie wy¶miejecie, ale mo¿e po¶ród Was znajdzie siê chocia¿ jedna osoba, która udzieli mi jakiej¶ konstruktywnej porady.

Od zawsze ³atwo ulega³am "autorytetom". Ale nie mam tu na my¶li autorytetów moralnych etc., tylko takie... fizyczne. Mam wra¿enie, ¿e ju¿ od gimnazjum nie mogê zaakceptowaæ siebie, swojego wygl±du i staram siê upodobniæ do kogo¶, kto aktualnie mi siê podoba. Takich przyk³adów jest mnóstwo. Nie wydaje mi siê, ¿e jestem jako¶ strasznie brzydka, mia³am paru ch³opaków, ale mimo tego mia³am wra¿enie, ¿e ci±gle nie tak chcê wygl±daæ.

To jest chore, bo np. ogl±dam film/serial, czytam ksi±¿kê, w której jest bohaterka o np. miodowych w³osach i w niej zakochuje siê wspania³y facet, mój idea³, wiêc chcê przefarbowaæ w³osy, bo wydaje mi siê, ¿e tylko wtedy te¿ bêdê mia³a okazjê wpa¶æ w oko takiemu facetowi. Rety, jak to piszê, zdajê sobie sprawê z tego jak to brzmi i jakie to p³ytkie, ale nie potrafiê nad tym zapanowaæ. Np. wiele lat temu, kiedy ogl±da³am serial Magda M. to by³am tak bardzo zajarana Piotrem Korzeckim, ¿e wkrêci³am sobie, ¿e nie bêdê mia³a szansy na takiego faceta, je¶li nie zetnê w³osów i nie przefarbujê Tak zrobi³am i oczywi¶cie nikt taki sie nie pojawi³ Wiadomo, idzie za tym te¿ jakie¶ na¶ladowanie w kwestii zachowania, ale chyba to moje niedopasowanie wygl±dem najbardziej mnie mêczy. Nie potrafiê nad tym zapanowaæ. Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e nawet je¶li mam ulubiony typ faceta to jego charakterystyka skupia sie bardziej na cechach charakteru i nie odrzucilabym go, bo np. jest blondynem, a nie szatynem. Sama nie umiem siê wiecznie zdecydowaæ, czy np. chcê mieæ jasne w³osy, czy ciemne itd., jaka jestem, jaka chcê byæ.

W³a¶nie teraz u¶wiadomi³am sobie, ¿e s³owem kluczem jest tu na¶ladowanie. Ci±gle na¶ladujê kogo¶, kto jest moim zdaniem lepszy ode mnie. Nie potrafiê byæ sob± i chcê siê chyba zamieniæ w tê osobê. To takie mêcz±ce... Ale z drugiej strony nie umiem te¿ zaakceptowaæ siebie. Jak to zrobiæ? jak to nasladowanie innych pokonaæ?

Edytowane przez AnnaMonika23
Czas edycji: 2015-06-17 o 12:26
AnnaMonika23 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-06-17, 12:35   #2
201607111028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 904
Dot.: Nie umiem byæ sob±?

Cytat:
Napisane przez AnnaMonika23 Poka¿ wiadomo¶æ
Wiem, ¿e pewnie mnie wy¶miejecie, ale mo¿e po¶ród Was znajdzie siê chocia¿ jedna osoba, która udzieli mi jakiej¶ konstruktywnej porady.

Od zawsze ³atwo ulega³am "autorytetom". Ale nie mam tu na my¶li autorytetów moralnych etc., tylko takie... fizyczne. Mam wra¿enie, ¿e ju¿ od gimnazjum nie mogê zaakceptowaæ siebie, swojego wygl±du i staram siê upodobniæ do kogo¶, kto aktualnie mi siê podoba. Takich przyk³adów jest mnóstwo. Nie wydaje mi siê, ¿e jestem jako¶ strasznie brzydka, mia³am paru ch³opaków, ale mimo tego mia³am wra¿enie, ¿e ci±gle nie tak chcê wygl±daæ.

To jest chore, bo np. ogl±dam film/serial, czytam ksi±¿kê, w której jest bohaterka o np. miodowych w³osach i w niej zakochuje siê wspania³y facet, mój idea³, wiêc chcê przefarbowaæ w³osy, bo wydaje mi siê, ¿e tylko wtedy te¿ bêdê mia³a okazjê wpa¶æ w oko takiemu facetowi. Rety, jak to piszê, zdajê sobie sprawê z tego jak to brzmi i jakie to p³ytkie, ale nie potrafiê nad tym zapanowaæ. Np. wiele lat temu, kiedy ogl±da³am serial Magda M. to by³am tak bardzo zajarana Piotrem Korzeckim, ¿e wkrêci³am sobie, ¿e nie bêdê mia³a szansy na takiego faceta, je¶li nie zetnê w³osów i nie przefarbujê Tak zrobi³am i oczywi¶cie nikt taki sie nie pojawi³ Wiadomo, idzie za tym te¿ jakie¶ na¶ladowanie w kwestii zachowania, ale chyba to moje niedopasowanie wygl±dem najbardziej mnie mêczy. Nie potrafiê nad tym zapanowaæ. Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e nawet je¶li mam ulubiony typ faceta to jego charakterystyka skupia sie bardziej na cechach charakteru i nie odrzucilabym go, bo np. jest blondynem, a nie szatynem. Sama nie umiem siê wiecznie zdecydowaæ, czy np. chcê mieæ jasne w³osy, czy ciemne itd., jaka jestem, jaka chcê byæ.

W³a¶nie teraz u¶wiadomi³am sobie, ¿e s³owem kluczem jest tu na¶ladowanie. Ci±gle na¶ladujê kogo¶, kto jest moim zdaniem lepszy ode mnie. Nie potrafiê byæ sob± i chcê siê chyba zamieniæ w tê osobê. To takie mêcz±ce... Ale z drugiej strony nie umiem te¿ zaakceptowaæ siebie. Jak to zrobiæ? jak to nasladowanie innych pokonaæ?
Moim zdaniem trochê z pupy ten problem, bo wiele z nas eksperymentuje ze swoim wygl±dem, z w³osami. Równie¿ pod wp³ywem postaci z seriali, "celebrytów" i innych takich .
201607111028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-06-17, 12:50   #3
hubusiowo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 84

A mi siê wydaje,¿e masz spory problem z akceptacj± samej siebie.Sama siê przekona³a¶ ¿e zmiana fizycznego wygl±du nie zawsze prowadzi do za³o¿onej przez ciebie zmiany w ¿yciu.My¶lê,¿e skoro problem powraca i nie mo¿esz sobie z nim poradziæ to chyba niezbêdna bêdzie tu pomoc psychologa.
hubusiowo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-06-17, 12:52   #4
201607111028
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez hubusiowo Poka¿ wiadomo¶æ
A mi siê wydaje,¿e masz spory problem z akceptacj± samej siebie.Sama siê przekona³a¶ ¿e zmiana fizycznego wygl±du nie zawsze prowadzi do za³o¿onej przez ciebie zmiany w ¿yciu.My¶lê,¿e skoro problem powraca i nie mo¿esz sobie z nim poradziæ to chyba niezbêdna bêdzie tu pomoc psychologa.
Nihil novi xD
Stary 2015-06-17, 12:59   #5
hubusiowo
Raczkowanie

Wiem,¿e Ameryki nie odkry³am i ¿e to" nic nowego" ale jak widaæ dziewczyna ma problem.Sama przyzna³a,ze potrzebuje pomocy w zaakceptowaniu samej siebie. St±d moja sugestia by poszuka³a pomocy u osoby kompetentnej,która znajdzie jakie¶ rozwi±zanie.
Stary 2015-06-17, 13:04   #6
201607111028
Konto usuniête

Cytat:
Wiem,¿e Ameryki nie odkry³am i ¿e to" nic nowego" ale jak widaæ dziewczyna ma problem.Sama przyzna³a,ze potrzebuje pomocy w zaakceptowaniu samej siebie. St±d moja sugestia by poszuka³a pomocy u osoby kompetentnej,która znajdzie jakie¶ rozwi±zanie.
Napisa³a, ¿e ma problem z zaakceptowaniem swojego wygl±du, nie wie, co jej odpowiada. Moim zdaniem nie jest to problem wymagaj±cy pomocy psychologa, po prostu. Naj³atwiej rzuciæ w³a¶nie takim has³em.

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-06-17 o 13:06
Stary 2015-06-17, 13:30   #7
hubusiowo
Raczkowanie

W porz±dku,ja te¿ wyrazi³am swoje zdanie.Nie rzuci³am has³em o psychologu ot tak sobie,zasugerowa³am siê tym,¿e problem trwa ju¿ jaki¶ czas a autorka czuje siê zmêczona ca³± sytuacj±.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2015-06-17, 13:31   #8
201607111028
Konto usuniête

Cytat:
W porz±dku,ja te¿ wyrazi³am swoje zdanie.Nie rzuci³am has³em o psychologu ot tak sobie,zasugerowa³am siê tym,¿e problem trwa ju¿ jaki¶ czas a autorka czuje siê zmêczona ca³± sytuacj±.
No spoko. Wbrew pozorom, nie atakujê Ciê :P
Stary 2015-06-17, 14:32   #9
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595

Cytat:
Napisane przez carolina662 Poka¿ wiadomo¶æ
Nihil novi xD
xDDDDDDDDDDDDDDDDD
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-06-17, 17:14   #10
kalincia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 13 025

Czy co¶ oprócz wygl±du ma wg ciebie znaczenie, czy te¿ od niego tylko uzale¿niasz swoj± pozycje w ¿yciu i powodzenie u facetów, bo widaæ, ¿e o to g³ównie chodzi? Ile masz lat?
kalincia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-06-18, 09:40   #11
Kitty_91
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 291

Je¶li jeste¶ nastolatk± to nie masz powodów do zmartwieñ, to normalne te¿ tak mia³am kiedy¶, ju¿ z tego wyros³am...

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-18, 10:42   #12
hubusiowo
Raczkowanie

Ok.,wiek ma tutaj znaczenie ale znaczenie ma te¿ fakt jak d³ugo to trwa.Wiadomo,¿e czas dojrzewania to czas poszukiwania swojego "JA" a fakt na¶ladowania i czerpania wzorców od innych to normalna rzecz.Problemem staje siê wtedy,gdy jako doros³a ju¿ osoba nadal praktykuje to zachowanie mimo i¿ zdaje sobie sprawê z tego,¿e to nic nie daje.W dodatku ca³a sytuacja j± mêczy.Nie wiem z czego wynika ten brak akceptacji w³asnej osoby,wygl±du,czy bliscy nie zauwa¿yli tego problemu?Nikt nie próbowa³ pomóc?Je¿eli sytuacja przerasta autorkê,nie potrafi sobie poradziæ i bliscy nie s± w stanie pomóc-nadal radzê udaæ siê po poradê do specjalisty.
Stary 2015-06-18, 16:24   #13
pancakes
ist mir egal

Wiadomo¶ci: 498

Cytat:
Napisane przez drabineczka Poka¿ wiadomo¶æ
xDDDDDDDDDDDDDDDDD
Strollujê trochê w±tek, ale a¿ nie mogê siê nie zgodziæ

Autorko - spokojnie, ka¿dy w pewnym stopniu ma takie fazy, ta przesada wi±¿e siê z brakiem akceptacji siebie. S±dzê ¿e droga do pogodzenia siê z tym kim jeste¶my u ró¿nych ludzi jest d³u¿sza, u innych krótsza, ale w koñcu do celu dotrzesz! Musisz zej¶æ na ziemiê , przestañ tyle patrzeæ na innych, patrz na siebie. Tylko tyle i a¿ tyle. Patrz na swoje ¿ycie. Rób co¶, bo spêdzaj±c czas na serialach naturalnie cz³owiek zaczyna ¿yæ ¿yciem bohaterów. My¶lê ¿e warto upatrywaæ swoje wzorce w innych ludziach, czy to odno¶nie wygl±du, stylu ¿ycia czy zachowania, ale do pewnej granicy. No i przede wszystkim - radzê we wszystkim inspirowaæ siê lud¼mi, których znamy z reala. Jacy¶ celebryci, osoby z drugiego koñca ¶wiata, albo co gorsza fikcyjne postacie s± - w³a¶nie tak - fikcyjne. To nijak siê ma do Ciebie i nie jest autentyczne :P

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-06-18 17:24:24

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.