|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Gdzie zdecydować się na swoje pierwsze M2?
Witajcie! Od kliku lat już mieszkam na stancjach, ale właśnie pojawiła się perspektywa zamieszkania wreszcie na swoim, fakt, że kredyt na trzydzieści lat, ale jak nie ma innej opcji to zawsze lepsze to niż mieszkanie na stancji lub kątem u rodziców, jak to niektórzy. Pracuję i mieszkam w Warszawie, dlatego docelowo z moim narzeczonym właśnie w stolicy szukamy naszego idealnego gniazdka
Chcemy skorzystać z mdm, więc na pewno interesuje nas rynek pierwotny, ale jaką dzielnicę wybrać, żeby mieć wszędzie w miarę łatwo dojechać? Mokotów byłby rozsądną opcją do mieszkania? Ktoś mieszka na Mokotowie mógłby tam coś polecić i powiedzieć coś na temat tej lokalizacji?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Gdzie zdecydować się na swoje pierwsze M2?
Niestety taka jest rzeczywistość, że coraz więcej młodych ludzi swój start w przyszłość zaczyna od zadłużenia się na trzydzieści lat;/ Ceny mieszkań są kosmiczne, zarobki niskie i jeszcze, jak tu założyć i utrzymać rodzinę? Na szczęście młodzi są zaradni i dają sobie radę, więc Wam z pewnością też się uda
Jeżeli chodzi o Mokotów to jest to dzielnica spokojna i buduje się tam wiele mieszkań, dodatkowo jest bardzo dobrze skomunikowana z miastem
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Gdzie się nie zajrzy na forum tam każdy wybiera Mokotów więc wydaje mi się, że to dość dobra okolica - chociaż mi kojarzy się z jakimiś baardzo bogatymi osobami - czemu? nie mam pojecia
![]() co do tego zakupu mieszkania - bardzo dobra decyzja. korzystajcie z pomocy rządu póki jeszcze można - choć pomoc ta do największych nie należy to jednak zawsze coś. |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Zalety mieszkania na Mokotowie? Proszę bardzo
Bardzo dużo zieleni. Bardzo dobra komunikacja. Spokój i cisza. Wszędzie jest blisko. Jest blisko do sklepów. Jest w miarę blisko do metra i w miarę blisko centrum ) Dla rodzin z dziećmi â blisko szkoły - działa tu wyjątkowo duża liczba placówek oświatowych Nie ma co narzekać także na sąsiadów Ceny? Do sprawdzenia tutaj mieszkania na Mokotowie, polecam tego dewelopera
Edytowane przez WAWRZYNIECWKS88 Czas edycji: 2015-07-30 o 12:14 |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Sprawdzałaś w ogóle w jakich dzielnicach znajdziesz mieszkania łapiące się cenowo na MDM, skoro chcecie z niego skorzystać? Gdy ja z niego korzystałam ogromna większość mieszkań z MDM była na Białołęce, co mi osobiście pasowało, ale jak Ty chcesz przede wszystkim łatwych dojazdów, to raczej nie dzielnica dla Ciebie.
Pracujesz i mieszkasz w Warszawie, a nie wiesz w jakiej dzielnicy by Ci pasowało najbardziej mieszkać? ![]() Jak chcesz mieć łatwe dojazdy, to musisz szukać niedaleko centrum. Mokotów, Wola, Praga, Ochota, Żoliborz. Ewentualnie gdzieś koło metra, ale to automatycznie oznacza wyższe ceny. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do samego Mokotowa, to jedna część to stary Mokotów, gdzie stoją głównie stare kamienice i stare drzewa (czy fajne? kwestia gustu), a druga część to dość obskurny Służewiec. Plusem jest istniejąca infrastruktura, to nie jest Białołęka czy Wilanów, gdzie są same bloki i nic poza tym No i te dwie ostatnie radzę odrzucić, bo to teren zalewowy (ulica Wilanowska potrafi płynąć po opadach prawie do stacji metra ). Jeszcze jedna rzecz, to radzę sprawdzić miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego, bo w chwili obecnej forsowane jest mocne dogęszczenie Mokotowa i Ursynowa, więc - dzisiaj są drzewa, jutro okna sąsiedniego bloku ![]() Jeżeli chcesz łatwego dojazdu, to łapie się wszystko na pierwszej (no i w odległej przyszłości drugiej) linii metra, ale tutaj znowu zalecam sprawdzić MPZP. Cała Praga Północ jest dobrze skomunikowana, do tego "bliska" Praga Południe do okolic ronda Wiatraczna. Co do samego MDM, to od sierpnia wejdzie poprawka dopuszczająca rynek wtórny
Edytowane przez 6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b Czas edycji: 2015-07-21 o 02:00 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Szczerze mówiąc nie odczuwam jakiegoś szczególnego braku infrastruktury na Białołęce. Kiedy moi rodzice tam kupili mieszkanie tak faktycznie było, ale dzielnica nadgania
Mam w okolicy sklepy, galerie handlowe, przedszkola, szkoły, bibliotekę, przystanki autobusowe, kino, pocztę, paczkomaty, pizzerie, sushi i inne takie. W zasadzie w codziennym funkcjonowaniu niczego mi tam nie brakuje.Jedno czego prawie nie ma to baru/puby/kluby. Na plus dla mnie jest to, że dzielnica ma plan zabudowy zakładający sporo zieleni. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2015-07-21 o 14:37 |
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
W moim odczuciu, jeśli już chcecie zadłużyć się na trzydzieści lat, to wybierzcie dzielnicę która Wam pasuje, jest dobrze skomunikowana i ogólnie wszystko jest spoko.
Szczerze mówiąc Białołęka jest tania, ale bardzo źle skomunikowana, położona na osuszanych bagnach, więc jeśli planujesz dzieci to się nie nadaje, a dodatkowo wszędobylski deweloper z tamtego rejonu kiepsko buduje...szkoda kasy. |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Wątpię, żeby na Mokotowie znalazło się coś w MdM. Jeśli już, to jak wizażanka wyżej pisała, w okolicach Domaniewskiej, a tam Mordor, kolejka i przewidywana trasa szybkiego ruchu za oknem. Za karę bym tam nie chciała mieszkać.
Chyba, że ugadać się z deweloperem i na papierze poda taką cenę, żeby mieszkanie łapało się na MdM, a resztę weźmie na czarno. Ale czy to dobrze świadczy o deweloperze? Może za tańsze materiały też płacił na lewo? |
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to z kolei rozwiązanie tylko dla ludzi ze znaczną kwotą odłożoną, bo takich "dodatków" nie można skredytować.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka własnie tak się dogadała z deweloperem (ma mieszkanie na Włochach), widać więc można
Część kasy była za miejsce parkingowe, część pod stołem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.

Chcemy skorzystać z mdm, więc na pewno interesuje nas rynek pierwotny, ale jaką dzielnicę wybrać, żeby mieć wszędzie w miarę łatwo dojechać? Mokotów byłby rozsądną opcją do mieszkania? Ktoś mieszka na Mokotowie mógłby tam coś polecić i powiedzieć coś na temat tej lokalizacji?