![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Skąd tyle motywacji i ambicji?
Zarejestrowałem się na Waszym forum, ponieważ nurtuję mnie pytanie odnośnie kobiecej zaradnośc i liczę, że założony przeze mnie temat rozjaśni mi wizję kobiecą.
Obserwuję u przeciętnej kobiety olbrzymią zaradność, motywację i ambicję w przeciwieństwie do przeciętnego mężczyzny. Weźmy przeciętną kobietą: - Dwa kierunki studiów jednocześnie, bardzo dobre wyniki - Trzy języki obce - Prawo jazdy za pierwszym lub drugim razem - Praca dorywcza w czasie studiów - Kursy dokształcające - Własne mieszkanie, w najgorszym wypadku wynajmowane - Zwiedzanie świata w każde wakacje: Australia, Ameryka, Japonia, Alpy... - Zdrowy tryb życia, fitness, siłownia, przemyślane odżywianie - Erasmus, poznawanie nowych kultur - Czas na dodatkowe zajęcia, dbanie o modę, stylizacja, kosmetyczki, sauny - Masa znajomych, towarzyskość, otwarcie na świat, otacza się ambitnymi i atrakcyjnymi mężczyznami To tak w dużym skrócie. Mógłbym jeszcze trochę powymieniać. Teraz weźmy przeciętnego mężczyznę. Jak studiuje to już jest coś... Poza tym mieszkanie rodzicami, a o kobiecej zaradności może co najwyżej pomarzyć. Dziewczyny, jak to robicie? Skąd czepiecie siły. Skąd te różnice między płciami? To biologia, przemiany społeczne, kobieca inteligencja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Skąd tyle motywacji i ambicji?
swiat jest ustawiony przez bialych hetero ludzi z penisem totez gdy sie nie posiada jednej z tych cech trzeba sie starac trzy razy tyle. Sad, but true. I tyle w temacie.
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moja żona powiedziała mi kiedyś, że ta aktywność ma pomóc w zagłuszeniu ciągłego wewnętrznego dialogu, który się w kobiecych głowach ponoć ciągle odbywa i żyć nie daje. Proszę Panie o weryfikację tego twierdzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
To nie jest kwestia plci. Po prostu sa ludzie, dla ktorych inne sprawy sa wazne i wazniejsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
I to wszystko po to by zarabiać mniej od facetów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
jestę wieszczę
|
pieniądze to nie wszystko.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Źle wyobrażasz sobie kobiety, tak naprawdę mało która jest ambitna i robi coś poza oglądaniem Świata według Kiepskich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się, aczkolwiek nie udawajmy, że pieniądze to takie nic i mniejsze zarobki nam wcale nie przeszkadzają. Bo mnie np. przeszkadzają, ale chyba to ogarnę
![]() Co do pytania: są ambitni i aktywni mężczyźni, są i takie kobiety. Zgadzam się z tym, że tych drugich jest więcej. Dlaczego? Chyba kobiety, jako płeć, zachłysnęły się nie tak dawno uzyskaną wolnością i swobodą. Powoli zaczynają korzystać z benefitów jakie niesie za sobą partnerski podział obowiązków - mają więcej czasu i siły na inne rzeczy. Z drugiej strony rzeczywiście nadal jest tak, że facet bez kwalifikacji ma lepszą sytuację na rynku pracy niż kobieta o niskich kwalifikacjach. Z trzeciej: wciąż pokutuje obraz kobiety idealnej z dawnych czasów. Nie, nie dobrej pani domu z mieszczaństwa czy chłopstwa, tylko arystokratki, która powinna umieć grać na pianinie, czytać, prowadzić miłe konwersacje, haftować i tańczyć. Wartość mężczyzny jest w portfelu i zaradności, wartość kobiety w wyglądzie i umiejętnościach, które nabyła. I to wciąż gdzieś się tam odbija echem. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Hrodebert
|
Oj rysiu, rysiu.... głowa do góry, też możesz zostać luksusową prostytutką.
ale sprytnie, choć nie wiem czy paralogizm, czy sofizmat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Inna 28 - tej wybaczam, bo kończy pisać pracę magisterską i widać, że chyba jej zależy bo chociaż pisze do mnie smsy - także chce żeby kontakt między nami się nie urwał. One wcale nie są takie super, jak Ci się wydaje. Owszem są ambitne i zaliczają kolejne kursy. Wiele z nich jest na prawdę bardzo fajnymi, wartościowymi dziewczynami. W pracy współpracowałem z wieloma kobietami a i tak często musiałem poprawiać po nich różne błędy. Lubią imponować facetom swoimi osiągnięciami ale często taka kobieta skacząca na spadochronie nie potrafi nawet gotować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A co do wewnetrznego dialogu, ktory (zeby byla jasnosc) odbywa sie w kazdej glowie, to lepsze od zagluszania zewnetrznymi sprawami, jest zrozumienie tego wnetrza i uspokojenie tego dialogu w zwiazku z tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() co do jadania w restauracjach, to nie wyobrażam sobie osoby, którą przerasta zrobienie chociażby ryżu z warzywami.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
- no właśnie!!! ... Kiedyś zapytałem koleżanki - co ty lubisz jeść? - usłyszałem: parówki i płatki na mleku ... blee...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5181206 7]Ale co to zmienia w obrazie kobiety?[/QUOTE]
No wiesz dla mnie takie jedzenie jest po prostu nie zdrowe. A co zmienia w obrazie - wydaje mi się, że jej się po prostu nie chciało (bo miała na to czas). A jak w przyszłości będzie miała dzieci, to też je będzie karmić byle czym? Kiedyś inna mi mówi ja tam jadam na mieścicie, Ja: Nie masz czasu, Ona: Nie nie chce mi się gotować w domu. No właśnie to zmienia w obrazie - że jak zwiążesz się z taką kobietą, to potem może być ciężko prowadzić wspólnie dom. Edytowane przez raf1746 Czas edycji: 2015-06-20 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie człowiek albo powinien umieć coś upichcić, albo zarabiać na tyle, żeby go było stać na stołowanie się na mieście. Albo mieć układ z partnerem/partnerką, że jedno gotuje, a drugie przejmuje jakiś inny domowy obowiązek. Płeć nie ma tu znaczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ja tam się nie spotkałem z podejściem, że kobieta musi robić wszystko by cokolwiek znaczyć, a facet wystarczy że kiwnie palcem to już jest coś. Może na wsiach tak jest, nie wiem, ale ja w dużym mieście się z tym nie spotykam, raczej jest na odwrót, kobiety nie muszą się wysilać i i tak są chwalone, a facet to facet, ma być lepszy, silniejszy itp., bo jak nie to od razu ciota itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie, jak będą dzieci to WTEDY się będzie martwić czym je nakarmić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5181330 4]
Nie, jak będą dzieci to WTEDY się będzie martwić czym je nakarmić.[/QUOTE] A co byś powiedziała jakby wątek dotyczył niezaradnego faceta, który ma zostać mężem, ojcem, że jak przyjdą dzieci to wtedy będzie się martwić jak być zaradnym? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz co teraz robię? Wsuwam super hiper niezdrową zupkę chińską co UWAGA nie oznacza, że będę ją wlewać na siłę w gardło 3-latka. Drogi raf, zaradność życiowa nie zaczyna się nie kończy na menu, może to trochę uprości sprawę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Rafi746, Twoje rozkminy naprawdę nie pozwalają uwierzyć, że masz 35 lat.
Co do pytania w temacie - nie zauważyłam żadnej zależności, jeśli chodzi o płeć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gotować w życiu nie trzeba, jak się ma pieniądze, albo lubiącego gotować partnera, a w razie potrzeby ogarnięcie przygotowania najprostszych potraw to przy dobrych chęciach zadanie na tydzień. Więc nie widzę analogi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.