|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Dziwny liszaj
Szukałam w wyszukiwarce i nie znalazłam nic podobnego więc piszę:
Na ramieniu zrobiła mi się zmiana skórna. Skóra w tym miejscu jest czerwono pomarańczowa i trochę się złuszcza. Na początku próbowałam pozbyć się tego maściami znalezionymi w domu ale nic nie pomogło. Zapisałam się do dermatologa ale wizyta dopiero za ok. tydzień. Przemywam to rumiankiem (czy to dobrze?). Oprócz tego jednego liszaja (1,5cm) pojawiły się dwa malutkie. Może ktoś wie co to jest i czy coś takiego któraś z was miała? Z góry dziękuje i pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dziwny liszaj
Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
trudno cos Ci poradzic bez pytan!
a czy wystapilo to w miejscu narazonym na otarcie mechaniczne, lub w jego wyniku?(torebka plecak w-f fitnes silownia) czy zmiana jest sucha czy sie sączy? czy sie rozwija w wiekszą? czy swedzi boli piecze? czy jest twarda wystajaca ponad powieszchnie skory zdrowej? to tyle pytan zawsze mozesz udac sie do lekarza pierwszego kontaktu zeby nie czekac!! |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Już mówię:
Tego nie jestem pewna ale gdyby to było otarcie nie byłoby więcej liszajów. To coś jest suche nawet się trochę łuszczy. Od jakiegoś czasu nie. Co jakiś czas swędzi ale łagodzi to przecieranie rumiankiem i nakładanie znalezionej w domu maści. Jest zupełnie płaska. Dzięki za odpowiedź Przeczytałam, że na takie rzeczy dobrze działa imbir. Co o tym sądzisz? |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
hmm....
ja bym zastosowal mecortolon N ale to na recepte jest, jesli masz masc do oczu cortinef to mozesz posmarowac, hydrocortisonium tez moze byc lub zwykla neomycyna tez do oczu, natomiast nie znam sie na naturoterapi wiec czy imbir pomoze nie wiem ale napewno nie powinien zaszkodzic, a moze propolis tylko bez alkoholowej postaci!!! |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Ellie z tego co napisałaś wydaje mi się że kiedyś miałam coś bardzo podobnego i też na ramieniu. Przemywałam to także rumiankiem bo wtedy mniej swędziało i stosowałam maść Alantan Plus (około 8zł w aptece bez recepty). Pomogła mi bardzo szybko i od tego czasu mi się to nie powtórzyło... pozdrawiam
Edytowane przez Aga_ta22 Czas edycji: 2005-11-11 o 13:07 Powód: błąd |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie mam takie cos na rekach,suche łuszczace sie plamki, na poczatku swedzialy, moja deematolog przepisala mi tylko calcuim w tabletkach, ale mam ten hydrocortizon to posmaruje i zobaczymy czy pomoze.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Byłam u dermatologa i przepisał mi Elocom i Diprobase.
Mam nadzieję, że zadziała. Pozdrawiam wszystkie wizażanki!
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Po jednym posmarowaniu Elocomem poprawiło się.
Naprawdę polecam ten lek. Jest bardzo silny i mogę go stosować bez przerwy tylko 8 dni.Życzę szybkiego wyleczenia wszelkich dolegliwości!
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
!!
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że nie będę! Jestem grzeczna
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie sie sprawdzil rewelacyjnie , ale niestety tez na recepte
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy Ty jesteś dermatologiem, jeśli można wiedzieć? Przepraszam, że taka dociekliwa jestem ale naprawdę imponuje mi Twoja wiedza! Pozdrawiam I dziękuję za odpowiedź sweeney |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.