![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 119
|
jak siê zachowaæ na pogrzebie?
Dzi¶ zmar³ dziadek mojego ch³opaka. Jeste¶my razem prawie 2 lata. W sobotê wyprowadzenie i pogrzeb a jutro przywioz± dziadka do domu i do pogrzebu bêdzie le¿a³ w domu, ludzie przychodz± , modl± siê, ¶piewaj± itd. Chcê jechaæ do nich w pi±tek ( dziadek bêdzie w domu) i w sobotê na pogrzeb. Nasuwa mi siê pytanie jak siê zachowaæ? tzn np co powiedzieæ? "dobry wieczór"? chyba nie bardzo pasuje. Podobno jest tak, ¿e wchodzi siê do pokoju, klêka, modli siê a potem wstaje i mówi "niech bêdzie pochwalony Jezus Chrystus" do wszystkich, którzy tam s±. Kolejne pytanie jest takie, ¿e gdy ju¿ wyjdziemy z tego pokoju i pójdziemy do niego do pokoju i np po drodzê spotkam jego tatê, który np nie by³ w tym czasie w pokoju z dziadkiem to co mam mu powiedzieæ? te¿ "niech bêdzie pochwalony.. "? a mo¿e wtedy ju¿ "dobry wieczór"? Wiem, ¿e to g³upie, ale nie chcê wyj¶æ na idiotkê..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Dot.: jak siê zachowaæ na pogrzebie?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ale wszyscy bêd± siedzieæ w pokoju, gdzie bêdzie trumna i mam g³o¶no powiedzieæ "dobry wieczór"? przecie¿ on wcale nie jest dobry.. Na pogrzebie by³am pare lat temu i tam w³a¶nie ludzie mówili "niech bêdzie pochwalony" wchodz±c do pokoju.. ba! nawet kto¶ powiedzia³ zwyk³e "dzieñ dobry" to nikt mu nie odpowiedzia³
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() No to powiedz co chcesz. Nie ma jakich¶ standardów pt. niech bêdzie pochwalony. To zale¿y od ludzi, regionu, nawet danej rodziny. Mo¿na wej¶æ i skin±æ g³ow±, od razu podej¶æ do najbli¿szych zmar³ego i siê przywitaæ. "Dzieñ dobry" to tylko takie powiedzenie. Poza tym sorry, zmar³a starsza osoba, a nie dziecko w wyniku wypadku. Nie tragizuj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 939
|
Ja na pogrzebach zazwyczaj nie odzywam siê. Witam siê z najbli¿szymi zmar³ego poprzez podanie d³oni w milczeniu patrz±c w oczy, czasami dodatkowo ¶ciskam d³oñ tej osoby swoj± drug± d³oni±. Reszcie ¿a³obników k³aniam siê. Nie mówiê "dzieñ dobry", ani nie sk³adam kondolencji i wyrazów wspó³czucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 811
|
dwa dni bedzie w domu w tym upale? dobrze zrozumialas na pewno?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
uparta chmura
Wiadomo¶ci: 8 650
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 885
|
Cytat:
z tym, ze w ciep³ych miesi±cach cia³o jest albo przywo¿one wieczór przed albo w dzien pogrzebu autorko - po prostu wchodz±c kiwnij g³ow± na znak przywitania, albo powiedz co¶ w stylu "niech bedzie pochwalony" jesli koniecznie chcesz cos mowic a jak spotkasz kogo¶ poza pokojem to po prostu powiedz "dzien dobry"/"dobry wieczór" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 103
|
A ja bym wchodz±c skinê³a g³ow± i powiedzia³a do ogó³u "moje kondolencje"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 75
|
U mnie gdy idzie siê do pokoju w którym jest zmar³y, to nic siê nie mówi tylko podaje siê d³oñ ka¿demu, a najbli¿szej rodzinie (ojcom czy dzieciom) mówi siê "szczere kondolencje" i tyle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czêsto wystawienie cia³a w domu praktykowane jest na wsi, gdzie nie ma kaplicy czy innego miejsca, by wystawiæ trumnê z cia³em.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 980
|
W takich sytuacjach siê nie wita s³ownie po prostu - podczas czuwania powinna byæ zachowana cisza i skupienie. Witaj±c siê kiwasz g³ow±, lub podajesz rêkê. Najbli¿szym mo¿esz powiedzieæ 'bardzo mi przykro, najszczersze kondolencje', albo po prostu przytuliæ. Mo¿esz równie¿ nie mówiæ nic, i tak maj± teraz co innego w g³owie. Powitania w takiej sytuacji mo¿esz odpu¶ciæ i po prostu wej¶æ dyskretnie do pokoju i zaj±æ swoje miejsce.
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-07-08 o 21:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 25
|
Do ludzi, którzy bêd± w pokoju z trumn± nie musisz moim zdaniem mówiæ nic. Ka¿dy powinien byæ wtedy skupiony na modlitwie/po¿egnaniu ze zmar³ym. Tak jak kto¶ pisa³ wcze¶niej - je¶li spotkasz kogo¶ poza tym pokojem czy na podwórku, to witaj siê normalnie: dzieñ dobry/dobry wieczór. Je¶li kogos nie znasz, to nie wita³abym siê wcale. A do rodziny z kondolencjami podesz³abym dopiero na pogrzebie.
I ja na Twoim miejscu posz³abym w sobotê, u nas zawsze jest tak ¿e przed wyprowadzeniem z domu(np. jako¶ z 1h przed) schodz± siê znajomi/rodzina a potem id± na pogrzeb, po co to sobie rozk³adaæ na dwa dni. No chyba ¿e dziadek Twojego ch³opaka to jaka¶ bliska Ci osoba i naprawdê masz potrzebê tak siê po¿egnaæ, a nie dlatego, ¿e tak wypada. Ja w ogóle bym nie sz³a na po¿egnanie w domu tylko na sam pogrzeb. Ale Twoja decyzja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 095
|
Raczej wypada bys przyjechala w sobote,chyba ze bedziesz cala noc siedziec przy trumnie.Nie wypada bys szla z chlopakiem do jego pokoju spac skoro cala rodzina nie spi.Na czuwaniu to odmawia sie rozance,wiec jak wchodzisz do pokoju z trumna to mowisz pochwalony i dolaczasz do odmawiajacych rozaniec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 491
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
ReklaMO(D)¿erca.
Wiadomo¶ci: 9 889
|
Przede wszystkim- chyba odpu¶ci³abym czuwanie i wybra³a siê jedynie na pogrzeb w sobotê.
Je¶li jednak koniecznie chcesz jechaæ w pi±tek, to przywitaj siê skinieniem g³owy i z³ó¿ kondolencje odpowiednim osobom. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 128
|
Ostatni raz gdy bylam na pogrzebie to kazdy sie wital ale nic nie mowil. Poprostu najszczersze kondolencje i tyle. Jak ja bym byla na pogrzebie i ktos by powiedzial to co ty masz zamiar powiedziec to chyba bym padla ze smiechu. Powaga.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 62
|
Jak masz obawy co do tego, co powiedzieæ - nic nie mów wchodz±c, tylko uk³oñ siê (sk³oñ g³owê) w stronê ludzi, którzy tam bêd±. Zobacz, co oni mówi± i robi± - i rób to co oni.
---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Otó¿ to - te¿ posz³abym tylko na pogrzeb.
![]() |
#22 |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Te¿ bym posz³a tylko na pogrzeb.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 14 836
|
Naprawdê s± takie zwyczaje?
U nas zmar³ych zabiera natychmiast dom pogrzebowy i le¿± tam do dnia pogrzebu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Fuuu... Nie sadzilam, ze jeszcze sie praktykuje takie zwyczaje. Nawet jak zmarla moja prababcia, te dobrych 10 lat temu, a mieszkala na zapadlej wsi, cialo nie bylo w domu.
![]() |
#25 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 885
|
Cytat:
Tak Czêsto spotykam sie tez z tym, ze przy wynoszeniu z domu uderza sie trzy razy trumna o prog Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-07-14 o 07:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usuniête
|
Zale¿y od regionu. Np. w okolicach Zamo¶cia, przynajmniej tam, gdzie ja bywa³am, praktykowali co¶ takiego (ale raczej w przypadku ¶mierci naturalnych, jak jaki¶ straszny wypadek, to wiadomo, ¿e nikt nie bêdzie otwieraæ trumny). Ile to ja siê za dzieciaka trupów naca³owa³am, ¿e a¿ dziw, ¿e jakiej¶ traumy nie mia³am. Ale ja to chyba w sumie lubi³am, t± dramaturgiê pogrzebu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Piszesz o czasie mocno przeszlym jak za dzieciaka :P a mnie chodzi o czasy bardziej wspolczesne :P moja prababcia pochodzila z lubelszczyzny, ale nie musialam ogladac jej martwej w domu.
![]() |
#28 |
Konto usuniête
|
Muszê zapytaæ mamê jak to jest teraz (chocia¿ my¶lê, ¿e w³a¶nie: ró¿nie). Jednym siê chce wystawiaæ trumnê w domu, innym nie. Ale jeszcze ok. 2 lata temu, jak zmar³a moja babcia, to by³a wystawiana w domu przed drog± na cmentarz.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-07-14 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Teraz ró¿nie z tymi zwyczajami bywa dziewczyny. Jedni na wsiach praktykuj±, drudzy nie. Moja rodzina z okolic Aleksandrowa Kujawskiego jeszcze to praktykuje (moja mama i babcia by³y tam na pogrzebie 2 lata temu i do pogrzebu cia³o wuja by³o w domu). Moja bli¿sza rodzina za³atwia ju¿ tê sprawê inaczej - korzysta z us³ug pogrzebowych.
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.