jak siê zachowaæ na pogrzebie? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-07-08, 19:14   #1
msxx
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 119

jak siê zachowaæ na pogrzebie?

Dzi¶ zmar³ dziadek mojego ch³opaka. Jeste¶my razem prawie 2 lata. W sobotê wyprowadzenie i pogrzeb a jutro przywioz± dziadka do domu i do pogrzebu bêdzie le¿a³ w domu, ludzie przychodz± , modl± siê, ¶piewaj± itd. Chcê jechaæ do nich w pi±tek ( dziadek bêdzie w domu) i w sobotê na pogrzeb. Nasuwa mi siê pytanie jak siê zachowaæ? tzn np co powiedzieæ? "dobry wieczór"? chyba nie bardzo pasuje. Podobno jest tak, ¿e wchodzi siê do pokoju, klêka, modli siê a potem wstaje i mówi "niech bêdzie pochwalony Jezus Chrystus" do wszystkich, którzy tam s±. Kolejne pytanie jest takie, ¿e gdy ju¿ wyjdziemy z tego pokoju i pójdziemy do niego do pokoju i np po drodzê spotkam jego tatê, który np nie by³ w tym czasie w pokoju z dziadkiem to co mam mu powiedzieæ? te¿ "niech bêdzie pochwalony.. "? a mo¿e wtedy ju¿ "dobry wieczór"? Wiem, ¿e to g³upie, ale nie chcê wyj¶æ na idiotkê..
msxx jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 19:29   #2
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642
Dot.: jak siê zachowaæ na pogrzebie?

Cytat:
Napisane przez msxx Poka¿ wiadomo¶æ
Dzi¶ zmar³ dziadek mojego ch³opaka. Jeste¶my razem prawie 2 lata. W sobotê wyprowadzenie i pogrzeb a jutro przywioz± dziadka do domu i do pogrzebu bêdzie le¿a³ w domu, ludzie przychodz± , modl± siê, ¶piewaj± itd. Chcê jechaæ do nich w pi±tek ( dziadek bêdzie w domu) i w sobotê na pogrzeb. Nasuwa mi siê pytanie jak siê zachowaæ? tzn np co powiedzieæ? "dobry wieczór"? chyba nie bardzo pasuje. Podobno jest tak, ¿e wchodzi siê do pokoju, klêka, modli siê a potem wstaje i mówi "niech bêdzie pochwalony Jezus Chrystus" do wszystkich, którzy tam s±. Kolejne pytanie jest takie, ¿e gdy ju¿ wyjdziemy z tego pokoju i pójdziemy do niego do pokoju i np po drodzê spotkam jego tatê, który np nie by³ w tym czasie w pokoju z dziadkiem to co mam mu powiedzieæ? te¿ "niech bêdzie pochwalony.. "? a mo¿e wtedy ju¿ "dobry wieczór"? Wiem, ¿e to g³upie, ale nie chcê wyj¶æ na idiotkê..
Ty za ksiêdza chcesz tam robiæ, czy co? Wita siê z lud¼mi normalnie, rodzinie sk³ada kondolencje / wyrazy wspó³czucia.
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 19:31   #3
msxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Poka¿ wiadomo¶æ
Ty za ksiêdza chcesz tam robiæ, czy co? Wita siê z lud¼mi normalnie, rodzinie sk³ada kondolencje / wyrazy wspó³czucia.
ale wszyscy bêd± siedzieæ w pokoju, gdzie bêdzie trumna i mam g³o¶no powiedzieæ "dobry wieczór"? przecie¿ on wcale nie jest dobry.. Na pogrzebie by³am pare lat temu i tam w³a¶nie ludzie mówili "niech bêdzie pochwalony" wchodz±c do pokoju.. ba! nawet kto¶ powiedzia³ zwyk³e "dzieñ dobry" to nikt mu nie odpowiedzia³
Stary 2015-07-08, 19:34   #4
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez msxx Poka¿ wiadomo¶æ
ale wszyscy bêd± siedzieæ w pokoju, gdzie bêdzie k³ótnia i mam g³o¶no powiedzieæ "dobry wieczór"? przecie¿ on wcale nie jest dobry.. Na pogrzebie by³am pare lat temu i tam w³a¶nie ludzie mówili "niech bêdzie pochwalony" wchodz±c do pokoju.. ba! nawet kto¶ powiedzia³ zwyk³e "dzieñ dobry" to nikt mu nie odpowiedzia³
Ale jaka k³ótnia?

No to powiedz co chcesz. Nie ma jakich¶ standardów pt. niech bêdzie pochwalony. To zale¿y od ludzi, regionu, nawet danej rodziny. Mo¿na wej¶æ i skin±æ g³ow±, od razu podej¶æ do najbli¿szych zmar³ego i siê przywitaæ. "Dzieñ dobry" to tylko takie powiedzenie. Poza tym sorry, zmar³a starsza osoba, a nie dziecko w wyniku wypadku. Nie tragizuj.
Stary 2015-07-08, 19:36   #5
msxx
Raczkowanie

Cytat:
Ale jaka k³ótnia?

No to powiedz co chcesz. Nie ma jakich¶ standardów pt. niech bêdzie pochwalony. To zale¿y od ludzi, regionu, nawet danej rodziny. Mo¿na wej¶æ i skin±æ g³ow±, od razu podej¶æ do najbli¿szych zmar³ego i siê przywitaæ. "Dzieñ dobry" to tylko takie powiedzenie. Poza tym sorry, zmar³a starsza osoba, a nie dziecko w wyniku wypadku. Nie tragizuj.
trumna mia³o byæ nie kótnia
Stary 2015-07-08, 19:43   #6
AlaZala
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 939

Ja na pogrzebach zazwyczaj nie odzywam siê. Witam siê z najbli¿szymi zmar³ego poprzez podanie d³oni w milczeniu patrz±c w oczy, czasami dodatkowo ¶ciskam d³oñ tej osoby swoj± drug± d³oni±. Reszcie ¿a³obników k³aniam siê. Nie mówiê "dzieñ dobry", ani nie sk³adam kondolencji i wyrazów wspó³czucia.
AlaZala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 19:45   #7
201604250941
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 811

dwa dni bedzie w domu w tym upale? dobrze zrozumialas na pewno?
201604250941 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2015-07-08, 19:52   #8
Mija62
uparta chmura

Wiadomo¶ci: 8 650

Cytat:
Napisane przez candycotton Poka¿ wiadomo¶æ
dwa dni bedzie w domu w tym upale? dobrze zrozumialas na pewno?
Te¿ mnie to zdziwi³o, by³am pewna, ¿e to od wieeelu lat zakazane, raczej prosektorium itp
Mija62 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 19:55   #9
msxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mija62 Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ mnie to zdziwi³o, by³am pewna, ¿e to od wieeelu lat zakazane, raczej prosektorium itp
w mojej okolicy prawie zawsze umar³y jest w domu przez dzieñ/dwa.. a teraz ju¿ siê och³odzi³o znacznie, jutro 18 st.
Stary 2015-07-08, 20:04   #10
201605301111
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 9 885

Cytat:
ja juz kilka razy sie z tym spotka³am u mojej rodziny w górach
z tym, ze w ciep³ych miesi±cach cia³o jest albo przywo¿one wieczór przed albo w dzien pogrzebu

autorko - po prostu wchodz±c kiwnij g³ow± na znak przywitania, albo powiedz co¶ w stylu "niech bedzie pochwalony" jesli koniecznie chcesz cos mowic
a jak spotkasz kogo¶ poza pokojem to po prostu powiedz "dzien dobry"/"dobry wieczór"
201605301111 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 20:09   #11
msxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Poka¿ wiadomo¶æ
ja juz kilka razy sie z tym spotka³am u mojej rodziny w górach
z tym, ze w ciep³ych miesi±cach cia³o jest albo przywo¿one wieczór przed albo w dzien pogrzebu

autorko - po prostu wchodz±c kiwnij g³ow± na znak przywitania, albo powiedz co¶ w stylu "niech bedzie pochwalony" jesli koniecznie chcesz cos mowic
a jak spotkasz kogo¶ poza pokojem to po prostu powiedz "dzien dobry"/"dobry wieczór"
dziêkujê za pomoc, chyba tak zrobiê
Stary 2015-07-08, 20:10   #12
babie_lato
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 103

A ja bym wchodz±c skinê³a g³ow± i powiedzia³a do ogó³u "moje kondolencje"
babie_lato jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 20:41   #13
Karinka_1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 75

U mnie gdy idzie siê do pokoju w którym jest zmar³y, to nic siê nie mówi tylko podaje siê d³oñ ka¿demu, a najbli¿szej rodzinie (ojcom czy dzieciom) mówi siê "szczere kondolencje" i tyle
Karinka_1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 20:52   #14
Kasiaml91
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 408
GG do Kasiaml91

Cytat:
Chyba chodzi³o o domy pogrzebowe, bo w prosektorium cia³o przebywa do momentu odebrania przez rodzinê.

Czêsto wystawienie cia³a w domu praktykowane jest na wsi, gdzie nie ma kaplicy czy innego miejsca, by wystawiæ trumnê z cia³em.

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 21:14   #15
_ema_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 980

W takich sytuacjach siê nie wita s³ownie po prostu - podczas czuwania powinna byæ zachowana cisza i skupienie. Witaj±c siê kiwasz g³ow±, lub podajesz rêkê. Najbli¿szym mo¿esz powiedzieæ 'bardzo mi przykro, najszczersze kondolencje', albo po prostu przytuliæ. Mo¿esz równie¿ nie mówiæ nic, i tak maj± teraz co innego w g³owie. Powitania w takiej sytuacji mo¿esz odpu¶ciæ i po prostu wej¶æ dyskretnie do pokoju i zaj±æ swoje miejsce.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2015-07-08 o 21:16
_ema_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 21:47   #16
Miauen
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 25

Do ludzi, którzy bêd± w pokoju z trumn± nie musisz moim zdaniem mówiæ nic. Ka¿dy powinien byæ wtedy skupiony na modlitwie/po¿egnaniu ze zmar³ym. Tak jak kto¶ pisa³ wcze¶niej - je¶li spotkasz kogo¶ poza tym pokojem czy na podwórku, to witaj siê normalnie: dzieñ dobry/dobry wieczór. Je¶li kogos nie znasz, to nie wita³abym siê wcale. A do rodziny z kondolencjami podesz³abym dopiero na pogrzebie.
I ja na Twoim miejscu posz³abym w sobotê, u nas zawsze jest tak ¿e przed wyprowadzeniem z domu(np. jako¶ z 1h przed) schodz± siê znajomi/rodzina a potem id± na pogrzeb, po co to sobie rozk³adaæ na dwa dni. No chyba ¿e dziadek Twojego ch³opaka to jaka¶ bliska Ci osoba i naprawdê masz potrzebê tak siê po¿egnaæ, a nie dlatego, ¿e tak wypada. Ja w ogóle bym nie sz³a na po¿egnanie w domu tylko na sam pogrzeb. Ale Twoja decyzja
Miauen jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 21:58   #17
cleopadra
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 095

Raczej wypada bys przyjechala w sobote,chyba ze bedziesz cala noc siedziec przy trumnie.Nie wypada bys szla z chlopakiem do jego pokoju spac skoro cala rodzina nie spi.Na czuwaniu to odmawia sie rozance,wiec jak wchodzisz do pokoju z trumna to mowisz pochwalony i dolaczasz do odmawiajacych rozaniec.
cleopadra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 22:04   #18
201605090949
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 491

Cytat:
Jak wy¿ej.
201605090949 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 23:59   #19
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

Wiadomo¶ci: 9 889

Przede wszystkim- chyba odpu¶ci³abym czuwanie i wybra³a siê jedynie na pogrzeb w sobotê.

Je¶li jednak koniecznie chcesz jechaæ w pi±tek, to przywitaj siê skinieniem g³owy i z³ó¿ kondolencje odpowiednim osobom.
kisielova jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-09, 07:48   #20
paulinika
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 128

Ostatni raz gdy bylam na pogrzebie to kazdy sie wital ale nic nie mowil. Poprostu najszczersze kondolencje i tyle. Jak ja bym byla na pogrzebie i ktos by powiedzial to co ty masz zamiar powiedziec to chyba bym padla ze smiechu. Powaga.
paulinika jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-09, 08:27   #21
pospolita_rzecz
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 62

Jak masz obawy co do tego, co powiedzieæ - nic nie mów wchodz±c, tylko uk³oñ siê (sk³oñ g³owê) w stronê ludzi, którzy tam bêd±. Zobacz, co oni mówi± i robi± - i rób to co oni.

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Cytat:
Napisane przez kisielova Poka¿ wiadomo¶æ
Przede wszystkim- chyba odpu¶ci³abym czuwanie i wybra³a siê jedynie na pogrzeb w sobotê.

Je¶li jednak koniecznie chcesz jechaæ w pi±tek, to przywitaj siê skinieniem g³owy i z³ó¿ kondolencje odpowiednim osobom.
Otó¿ to - te¿ posz³abym tylko na pogrzeb.

Ludzie s± jak morze, czasem ³agodni i przyja¼ni, czasem burzliwi i zdradliwi.
Przede wszystkim to jednak tylko woda.

- Albert Einstein -

pospolita_rzecz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-09, 17:11   #22
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wiadomo¶ci: 33 873

Te¿ bym posz³a tylko na pogrzeb.
Lexie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-14, 01:35   #23
Elfir
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 836

Naprawdê s± takie zwyczaje?
U nas zmar³ych zabiera natychmiast dom pogrzebowy i le¿± tam do dnia pogrzebu.

Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-14, 07:46   #24
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Fuuu... Nie sadzilam, ze jeszcze sie praktykuje takie zwyczaje. Nawet jak zmarla moja prababcia, te dobrych 10 lat temu, a mieszkala na zapadlej wsi, cialo nie bylo w domu.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-14, 07:46   #25
201605301111
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 9 885

Cytat:
Napisane przez Elfir Poka¿ wiadomo¶æ
Naprawdê s± takie zwyczaje?

U nas zmar³ych zabiera natychmiast dom pogrzebowy i le¿± tam do dnia pogrzebu.

Tak

Czêsto spotykam sie tez z tym, ze przy wynoszeniu z domu uderza sie trzy razy trumna o prog

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2015-07-14 o 07:47
201605301111 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-14, 07:59   #26
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Poka¿ wiadomo¶æ
Fuuu... Nie sadzilam, ze jeszcze sie praktykuje takie zwyczaje. Nawet jak zmarla moja prababcia, te dobrych 10 lat temu, a mieszkala na zapadlej wsi, cialo nie bylo w domu.
Zale¿y od regionu. Np. w okolicach Zamo¶cia, przynajmniej tam, gdzie ja bywa³am, praktykowali co¶ takiego (ale raczej w przypadku ¶mierci naturalnych, jak jaki¶ straszny wypadek, to wiadomo, ¿e nikt nie bêdzie otwieraæ trumny). Ile to ja siê za dzieciaka trupów naca³owa³am, ¿e a¿ dziw, ¿e jakiej¶ traumy nie mia³am. Ale ja to chyba w sumie lubi³am, t± dramaturgiê pogrzebu.
Stary 2015-07-14, 08:05   #27
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

Piszesz o czasie mocno przeszlym jak za dzieciaka :P a mnie chodzi o czasy bardziej wspolczesne :P moja prababcia pochodzila z lubelszczyzny, ale nie musialam ogladac jej martwej w domu.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-14, 08:11   #28
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Poka¿ wiadomo¶æ
Piszesz o czasie mocno przeszlym jak za dzieciaka :P a mnie chodzi o czasy bardziej wspolczesne :P moja prababcia pochodzila z lubelszczyzny, ale nie musialam ogladac jej martwej w domu.
Muszê zapytaæ mamê jak to jest teraz (chocia¿ my¶lê, ¿e w³a¶nie: ró¿nie). Jednym siê chce wystawiaæ trumnê w domu, innym nie. Ale jeszcze ok. 2 lata temu, jak zmar³a moja babcia, to by³a wystawiana w domu przed drog± na cmentarz.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2015-07-14 o 08:22
Stary 2015-07-14, 08:20   #29
namisek1990
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 690
GG do namisek1990

Teraz ró¿nie z tymi zwyczajami bywa dziewczyny. Jedni na wsiach praktykuj±, drudzy nie. Moja rodzina z okolic Aleksandrowa Kujawskiego jeszcze to praktykuje (moja mama i babcia by³y tam na pogrzebie 2 lata temu i do pogrzebu cia³o wuja by³o w domu). Moja bli¿sza rodzina za³atwia ju¿ tê sprawê inaczej - korzysta z us³ug pogrzebowych.
Stary 2015-07-14, 08:21   #30
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Poka¿ wiadomo¶æ
Teraz ró¿nie z tymi zwyczajami bywa dziewczyny. Jedni na wsiach praktykuj±, drudzy nie. Moja rodzina z okolic Aleksandrowa Kujawskiego jeszcze to praktykuje (moja mama i babcia by³y tam na pogrzebie 2 lata temu i do pogrzebu cia³o wuja by³o w domu). Moja bli¿sza rodzina za³atwia ju¿ tê sprawê inaczej - korzysta z us³ug pogrzebowych.
Dok³adnie, zale¿y od rodziny, czasami ¿yczenia zmar³ego itd.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-07-14 22:46:48

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.