|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
gra na pianinie..nie za pozno? warto?
witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: gra na pianinie..nie za pozno? warto?
A masz słuch i potrafisz czytać nuty?
![]() ![]() Sama gram i polecam wszystkim. Piękny instrument i z pewnością łatwiejszy niż np. skrzypce. ![]() Niestety bez podstaw kształcenia słuchu może być ciężko. Musisz umieć czytać nuty, rozpoznawać odległości między dźwiękami, mieć dobry słuch (rozpoznawać to, czy akord jest czysty itp.). No chyba, że Twó prywatny nauczyciel podejmie się nauki tego wszystkiego. ![]() Edytowane przez CzerwonaKokarda Czas edycji: 2010-12-28 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No dobrze, czyli twierdzisz, że słuch masz. A rozmawiałaś już jakimś nauczycielem? Ja osobiście nie znam osoby, która w Twoim wieku rozpoczynałaby naukę gry na fortepianie. Chodzi mi o to, czy ktoś się tego podejmie?
![]() A jak z czytaniem nut, rozpoznawaniem interwałów? Posiadasz te umiejętności? Jeśli nie to tak jak napisałam. Jeśli ktoś zdecyduje się na takie lekcje (chodzi tu o nauczyciela) to musisz z nim uzgodnić, czy on będzie Cię w to wdrażał od początku, czy np. wymaga takich umiejętności już na wstępie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
'Ja osobiście nie znam osoby, która w Twoim wieku' rozpoczynałaby naukę gry na fortepianie.' czyli jednak pozno?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No to jest późno jak na naukę gry na fortepianie, ale nie ZA PÓŹNO.
![]() Kobieto chcesz się samodoskonalić to świetnie! Ja nie znam nikogo takiego, ale nie twierdzę, że nikogo takiego nie ma w ogóle! Chodziło mi o to, że nie wiem jak wygląda nauka w tym wieku, czy ktoś się tego podejmuje. ![]() Ja chodziłam do Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej (czyli muzyczna+podstawówka razem) i później Państwowej SM, więc taka nauka wyglądała nieco inaczej niż prywatne lekcje. Ja trzymam za Ciebie kciuki, tylko podpowiadam o co musisz spytać nauczyciela, żebyś wiedziała na co powinnaś być przygotowana. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
oki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Jesteś jeszcze w dobrym wieku, żeby zacząć. Tzn. ja staram się patrzeć na naukę grania na jakimś instrumencie nie pod kątem lat ile się ma, mimo, że mówią, że to jest bardzo ważne i np. jak się ma już 20 lat to nie ma sensu, bo nie osiągnie się zbyt wiele. Sama niedawno skończyłam 20 lat i zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki gry na fortepianie. Myślę, że nie będę przejmować się tym, co się mówi tylko uwierzę, że dam radę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Również chodziłam do szkoły muzycznej I stopnia. Potem grałam przez 3 lata w zespole. To były zupełnie inne bajki.
Wg mnie nie jest na nic nigdy za późno. Czytanie nut to podstawa i oczywiście przydałby się jakiś nauczyciel. Niby można się samemu nauczyć, znam kilka przypadków, ale nauczyciel to jednak nauczyciel. Sama mam koleżankę, która sama się nauczyła jako tako nut i gra sobie np Beatles'ów, tylko problem w tym, że dziewczyna nie ma w ogóle wyczucia i nie umie odpowiednio zagrać danego utworu, tylko tak odklepać . Tak... bez jakiejkolwiek finezji... Okropność. Dużo zależy wg mnie od tego jaki rodzaj muzyki się chce grać. Jeśli chodzi o klasykę to oczywiście każdy szczegół jest ważny, no i potrzeba to tego o wiele więcej czasu, nauki i trudu... A ogólnie fortepian to piękny instrument i żadne skrzypce go nie pobiją! ![]() ![]() Edytowane przez dzbanek do kawy Czas edycji: 2010-12-28 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Pewnie, że warto. Ja bym spróbowała przynajmniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
haha cudowny wątek, też mam 17 lat i od 3 miesiecy uczę sie grać na pianinie. To było moje marzenia od wieków, ale dopiero teraz dostalam keybord. Też miałam wątpliwości czy w wieku 17 lat można sie nauczyć pięknie grać. Ale się przemogłam i zaczełam grać. Przez pierwszy miesiac pobierałam nauki w domciu z taką miłą Panią. Podstaw mnie nauczyła, ale tylko podstaw, bo dalej była hmm beznadziejna. Wiec zaczęłam się uczyć i sama się kształcę. Uwielbiam grać to daje mi tyle radości! więc nie przejmuj się wiekiem tylko rób o czym marzysz! Go girl!;P
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Graj, graj, ucz sie! NIGDY nie jest za pozno!
Wazne jest jednak, bys dobry technicznie instrument miala, no i nauczyciela, poniewaz sama to chyba raczej daleko nie zajdziesz. ..Mozesz grac tylko ze sluchu, mozesz nauczyc sie nut: wszystko zalezy od twojego zaangazowania, checi i poswieconego nauce/hobby czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Również uważam, że powinnaś spróbować, nigdy nie jest za późno, a najważniejsze są twoje chęci i determinacja. Sama w wieku 13 lat nauczyłam się nut i podstaw gry na gitarze klasycznej i miałam starą, pożyczoną gitarę w tak opłakanym stanie, że kiedy ją stoiłam, to był wielki lament i rozpacz
![]() Życzę powodzenia. Na naukę nigdy nie jest za późno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
17 lat to wiek w sam raz! Nie przejmuj się, jeśli ktoś Ci mówi, że za późno - owszem, może nie wygrasz konkursu chopinowskiego, ale możesz grać naprawdę dobrze. Wszystko zależy od Ciebie, no i w jakimś stopniu również od predyspozycji, ale talent to jest tylko 5%, cała reszta to ciężka praca
![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja podbiję temat. Strasznie się wachałam co do szkoły muzycznej i nauce gry na instrumencie. Bardzo chciałam jako dziecko grać na fortepianie, jednak z czasem moje serce zdobyły instrumenty smyczkowe. Skrzypce, wiolonczele, i... altówki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Nigdy nie jest za późno - w końcu nikt nie mówi, że musisz być wirtuozem
![]() ![]()
![]() |
#17 |
art at its finest.
|
Nigdy nie jest za późno na naukę czegoś nowego
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.