|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Moderator
|
Nietolerancje pokarmowe (reakcje skórne)
Wątek na temat nietolerancji pokarmowych i ich objawów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nietolerancje pokarmowe (reakcje skórne)
Ponawiam posta w odpowiednim wątku...
Alo, alo! Jestem alergiczką od 4 roku życia. Uczulenia na wszystko-pokarmy, pyłki, kurz, grzyby, pleń, pierze..z niektórych uczuleń wyrosłam,niestety pojawiły się inne. 5 lat odczulana na pyłki, po odstawieniu odczulania zaczęły się ogromne problemy skórne. Zwykłe testy pokarmowe nic nie wykazały, dlatego muszę w końcu zrobić testy na nietolerancje. Dodatkowo gronkowiec złocisty...leczony z 3 razy, wraca jak boomerang... Założę się, że gdybym teraz zrobiła wymaz ze skóry wyszedłby gronkowiec. Paru alergologów stwierdziło AZS, co za tym idzie egzema. Bywają momenty lepsze i gorsze, ale ostatnio są tylko te gorsze, w sumie śmiało mogę nazwać je dramatycznymi. Załączam zdjęcia skóry z wczoraj. Ostatnio tak maksymalnie wysypało mnie po zjedzeniu całej tabliczki czekolady. W ramach własnego testowania organizmu odstawiłam więc cukier, gluten, nabiał, nadal jedząc owoce. Przez 3 dni wszystko zaczęło znikać i wtedy odkryłam w sklepie przeciery 100% owoce. I zjadłam sobie takich parę przez dzień, z owoców leśnych oraz marakuji i mango. Efekty możecie zobaczyć poniżej. Swędzenie, drapanie w nocy, przesuszenie, plamy...gdzieś wyczytałam, że moja skóra ulega już prawdopodobnie zliszajowaceniu... Mieszkam chwilowo w Holandii, wczoraj nie wytrzymałam i poszłam do lekarza. Oczywiście maści sterydowe i antybakteryjne w ruch. Od wczoraj jest już lepiej, powolutku wszystko zaczyna znikać co nie zmienia faktu, że jest jakaś przyczyna, do której nie mogę dojść sama. Ręce już opadają.Odstawiłam też jednak owoce, całkowicie. Staram się uzupełniać braki wapnia, białka i błonnika wynikające z wykluczenia nabiału oraz glutenu. Jem bardzo zdrowo, sama piekę chleby bezglutenowe, jem dużo nasion strączkowych itd itp. Ehh... Kiedyś byłam u dermatologa, wydałam 500zł na leki i maści-leki nic nie dały, maści moja skóra nie tolerowała, Pani stwierdziła łuszczycę, buhahahaha... Czy miałyście robione testy na nietolerancje pokarmowe? Opowiecie coś? Czy się opłaca? Czy po odstawieniu produktów problemy, z którymi się borykałyście ustąpiły? Czy zna ktoś naprawdę dobry gabinet, w którym mogę zrobić takie testy w Krakowie? Może gabinet, w którym mogę wykonać badania na nietolerancje pokarmowe, dodatkowo na bakterie, grzyby, pasożyty? I w którym też zajmie się mną dietetyk? Nie wierzę dermatologom, oni nie szukają przyczyny, tylko od razu przepisują leki za niemałe pieniądze. Rozwiązaniem dla mnie jest znalezienie przyczyny, po tylu latach! Jak można coś leczyć nie znając przyczyny?! Matko... W czerwcu ślub, wesele na 200 osób a tu takie problemy skórne, że aż się ślubu odechciewa Muszę znaleźć jakiś dobry gabinet, w końcu zrobić te testy, piszcie jeśli coś macie dziewczyny! Przecież muszę w końcu dojść do przyczyny...Mam 5 miesięcy! W marcu będę w Polsce na 2 tygodnie i mam zamiar tą przyczynę znaleźć !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Typowa egzema. Ja też się z tym męczyłam 5 lat. Sterydy nic nie dawały. Musisz sprawdzić czy nie masz uczulenia na chemię. czyli kosmetyki, mydła i proszki do prania. To niekoniecznie jest od jedzenia albo tylko od jedzenia. Ja sama się wyleczyłam odstawiając kosmetyki drogeryjne. Używam bezzapachowe, dla skóry atopowej. do prania Lovela lub Jelp. Od 15 lat mam spokój. czasami coś wyskoczy jak się skuszę na jakiś zapachowy kosmetyk, ale po odstawieniu znika. Najbardziej uczulają mnie szampony do włosów - mam od nich wysypkę na nogach i rękach. Tak więc nie zawsze to co uczula daje objaw w miejscu, którym jest nasmarowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Jak dla mnie powinnaś zrobić testy na nietolerancję i to jak najszybciej. I koleżanka wyżej ma rację, może to też być egzema (albo dwie rzeczy na raz). Plamy też wyglądają trochę jak AZS (który częściowo wynika ze stresu oraz właśnie nietolerancji pokarmowych). Na takie testy wszystkich alergenów wydasz ok 1800 zł (te testy oczywiście które są bardzo czułe). Jesli chcesz napisz na PW. znam jedną klinikę w Warszawie która robi takie testy, dostajesz wykresy na co jesteś uczulona i masz od razu konsultację z lekarzem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Bliżej mi do Krakowa. Nie znacie jakiejś kliniki w Krakowie? Aktualnie wszystkie zmiany skórne zniknęły, mam buźkę jak dzidziuś. Odstawiony jednak gluten, nabiał i cukier. Maści odstawiłam. Za około 2 tygodnie zacznę wprowadzać nabiał do diety i obserwować organizm. Kosmetyki ani proszki to raczej nie są. Myję się również bezzapachowymi i naturalnymi kosmetykami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:13.