|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Rozmówki
Znowu zakładam nowy wątek
![]() Wszystkie rozmówki, jakie miałam w ręce, były wydane z myślą o turystach, żeby nie zgubili się w obcym kraju. A więc zdania są typowe: "chciałbym zamówić tuńczyka", "którędy na autobus", "ile kosztuje ta papierośnica". Czy ktoś zna rozmówki dla osób uczących się języka? Czyli tematy jakieś bardziej codzienne? Wiem, wymyślam, ale może akurat ktoś coś wie :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Rozmówki
Wszelkie rozmówki, nawet jak mają tematy odnośnie wizyty u lekarza czy zakupów w sklepie, są przeznaczone dla turystów. W ogóle nie rozumiem fenomenu rozmówek, bo co z tego, że zapytam w obcym języku o drogę jak nie zrozumiem odpowiedzi. To już lepiej operować językiem, który się zna (angielski póki co mnie nie zawiódł) i ewentualnie wspomagać się porozumiewaniem na migi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Rozmówki
Cytat:
Rozmówki są świetne. I są różnorodne: nie tylko dla turystów, są też bardziej konkretne: dla pracujących za granicą, dla opiekunów, dla kierowców, medyczne etc. Każda z nich ma jakiś swój konkretny cel i jeżeli ty nie rozumiesz ich fenomenu to oznacza to po prostu, że nigdy ich nie potrzebowałaś ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.