|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
ćwiczenia w ciąży
Cześć Dziewczyny
Jestem w drugim trymestrze ciąży i wraca mi powoli energia do ćwiczeń fizycznych. Przed ciążą byłam dość aktywna (chodziłam na siłownię a potem ćwiczyłam w domu) i teraz brakuje mi aktywności fizycznej. Wiem, że nie mogę ćwiczyć tak jak wcześniej i dlatego pytam doświadczone osoby o poradę - co mogę robić, żeby zupełnie nie oklapnąć a jednocześnie nie zaszkodzić dziecku? Mam piłkę gimnastyczną, więc może znacie jakieś fajne ćwiczenia z jej użyciem (tylko może coś bardziej skomplikowanego, niż robienie kółek biodrami....). Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ćwiczenia w ciąży
Cytat:
Dużo chodź. Chodzenie aktywuje całe ciało, to nasza podstawowa forma ruchu do jakiej jesteśmy przystosowani. Wspomaga krążenie, nie powoduje zagrożenia urazami. Możesz chodzić z kijkami. Do tego jak chodziłaś do jekiegoś klubu (czy tylko siłka tam była?) zajęcia pilatesu z instruktorem- do nas chodzą babeczki w ciąży, instruktorki pilnują żeby nie wykonywały ćwiczeń niewskazanych w ciąży, czy nadmiernie się nie przeciążały Jeszcze aquaaerobik, ale to na basen. Ja bardzo polecam, świetna forma sportu dla ciężarnych i super dodatkowo daje odpocząć kręgosłupowi i stawom.
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Do poczytania http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_%C4%86wi...u-t451674.html
U mnie są specjalne zajęcia fitness dla kobiet w ciąży. |
|
|
|
|
#4 |
|
.
|
u mnie w klubie są zajęcia dla kobiet w ciąży. na basenach są też zajęcia dla kobiet w ciąży albo zwyczajnie możesz pływać.
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za wszystkie podpowiedzi
![]() Niestety z basenem mam pewien problem natury psychologicznej (strach przed zakażeniem grzybicą lub innymi drobnoustrojami), więc raczej unikam sportów wodnych. Staram się chodzić, ale z tym też czasem ciężko, bo pracuję w innym mieście niż mieszkam, więc nie mogę chodzić na nogach do pracy, chociaż to byłoby dla mnie idealne rozwiązanie. Niestety zawsze w użyciu jest samochód. Czasem parkuję trochę dalej od biura, żeby się kawałek przejść. No nic, pomyślę nad zwiększeniem ilości spacerów po pracy. Długi weekend przed nami, może nadrobię zaległości spacerowe
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Według mnie najlepszy będzie basen, czesciej ale nie za długo. Po basenie zawsze czułam się odprężona a po chodzeniu bardziej zmeczona
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Ja ćwiczyłam od początku ciąży do 7 msc. Zerknij na kanał Angeliki Pióro na Yt. Poza tym ja robiłam wszystko co nie wymagało podskoków oraz głębszych brzuszków
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciąża to nie choroba i każda aktywność jest dobra - nalezy tylko właściwie dobrać cwiczenia
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez miałam zagrożoną ciążę,ale dzięki ćwiczeniom byłam sprawna do samego porodu a i błyskawicznie wróciłam do sprawności fizycznej po cesarce. To wszystko jest bardzo indywidualną sprawą każdej kobiety i na prawdę trudno znaleźc jakąś uniwersalną "receptę" dla każdej ciężarnej.Sa osoby,które czują się podczas ciąży tak źle,że nie są w stanie ćwiczyć,a są takie,które bardzo tego potrzebują.
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
ja ćwiczyłam do 25 tygodnia ciąży, jeździłam na orbitreku, chodziłam po górach, cwiczyłam pilates i robiłam mnóstwo innych rzeczy, ale później już było wielkie jeżdżenie po szpitalach i leżenie, więc niestety mimo najszczerszych chęci ćwiczyć nie mogłam. Nie mogłam nawet chodzić na spacery. Także ja swoją ciąże niestety mogłam potraktować jako stan chorobowy.
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Dlatego uważam,że do każdej kobiety trzeba podejść indywidualnie.Jedna może i chce ćwiczyć w ciąży,inna nie ma na to ochoty lub siły,albo są jakieś przeciwskazania medyczne
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.