|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Niewyczymie.
Zarejestrowany: 2015-06
Lokalizacja: Tam, Gdzie Grasują Pająki
Wiadomości: 432
|
Pomóżcie kulinarnej idiotce :)
Cześć dziewczyny!
Bardzo, bardzo przepraszam jeśli podobny temat już się pojawił... pewnie się pojawił, ale ja naprawdę jestem jakaś niedorobiona. Nie potrafię gotować, za nic w świecie. Ok, zrobię jakieś spaghetti, jakiś czas temu nauczyłam się nawet robić pierogi, ale to szczyt moich umiejętności. Nie umiem nic więcej więc zwykle albo tosty, albo zamawiamy jedzenie... a gotowanie w domu jest przecież o wiele zdrowsze i tańsze! Dlatego potrzebuję jak najprostszych, szybkich przepisów na obiad, które nawet takie totalne beztalencie jak ja będzie umiało zrobić. Nie mam w pobliżu jakichś większych sklepów, żeby kupować wyszukane składniki, więc bardzo, bardzo proszę... podzielcie się jakimiś prostymi przepisami. ![]() Uwierzcie lub nie, ale nawet... zupy! Nawet najprostsza pomidorówka wydaje mi się niezwykle skomplikowana. Dziękuję Wam z góry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: Pomóżcie kulinarnej idiotce :)
Ten wątek może Ci pomóc https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=824242
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Pomóżcie kulinarnej idiotce :)
Nie martw sie .. tu wiele osob nie ma pojecia o gotowaniu.... mimo ze udaja ze umieja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 14
|
Dot.: Pomóżcie kulinarnej idiotce :)
No to na pierwszy ogień przepis na obiad w 10 min.
Składniki: - makaron spaghetti ugotowany al dente(!) - ja gotuję ZAWSZE najkrótszy czas jaki podany jest na opakowaniu - 4 duże ząbki czosnku - pół papryczki chilli - pęczek natki pietruszki - dobra oliwa z oliwek - dobry parmezan starty na tartce - sól i pieprz Na dużą ilość oliwy wrzucasz pokrojoną w drobniutką kostkę papryczkę, dorzucasz przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie szklisz, uważając aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki. Dorzucasz pokrojoną natkę pietruszki, mieszasz aby połączyć smaki. Dorzucasz ciepły makaron, mieszasz i delikatnie podgrzewasz go na patelni. Przekładasz na talerze i posypujesz obficie parmezanem. Ważne jest aby było tyle oliwy żeby ładnie oblepiła makaron. Danie choć proste jest niesamowicie smaczne! Z kuchni włoskiej - spaghetti aglio olio peperonico ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Mazury/Podlasie
Wiadomości: 31 034
|
Dot.: Pomóżcie kulinarnej idiotce :)
Ja dopiero ucze się gotować i wiadomo że cos przypale itp
Może wyproboj dania z ciastem francuskim. Można do nich dodac piers z kurczaka, różne warzywa i jest juz obiad ![]()
__________________
Każdy z nas jest aniołem o jednym tylko skrzydle. Możemy wzlecieć tylko dopiero wtedy, gdy obejmiemy się wzajemnie. Luciano de Crescenzo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.