|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Strzelające kolana
Witam wizażanki. Chciałabym zasięgnąć u was opinii na temat strzelających kolan. Obecnie mam 20 lat i odkąd pamiętam przy kucaniu i wstawaniu z pozycji kucającej strzelały mi kolana. Zawsze mi było przez to wstyd bo kto to widział żeby w tak młodym wieku komuś stawy strzelały. Myślicie że jest to jakaś choroba czy może jest to dosyć normalne? Stawy mnie nie bolą, nic mi się z nimi złego nie dzieje, ale przyczyna strzelania chyba jakaś musi być?
Bardzo proszę o opinie i rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: Strzelające kolana
pewnie za mało ruchu, więc maź stawowa jest produkowana w małej ilości.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie wydaje mi się żebym miała mniej ruchu niż przeciętna osoba w moim wieku, w dodatku jak już wspomniałam kolana strzelają mi od małego, a dzieci przecież na około gdzieś latają (może w tych czasach już nie, ale ja jestem jeszcze z pokolenia bez komputera w domu do 3 klasy podstawówki), ja w dodatku mam bardzo aktywnych rodziców i co róż mnie zabierali na jakieś wycieczki w góry itp.
Pamiętam jak byłam w przedszkolu i zrobiłam sobie z siostrą konkurs na przysiady, już wtedy mi strzelały kolana także na prawdę nie wydaje mi się żeby tu chodziło o brak ruchu. No chyba że ja mam do tego jakieś skłonności i żeby mi nie strzelały kolana to bym musiała się 2 razy tyle ruszać co inni. Na prawdę nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dzisiejsi 20 latkowie, przeciętni, mają mało ruchu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Tak tak i mimo wszystko innym dwudziestolatkom kolana nie strzelają
![]() Poza tym, jak już wspomniałam dwa razy, mam to już od dziecka a nie od momentu w którym stałam się "przeciętnym, mało ruszającym się dwudziestolatkiem." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Mnie też od dziecka strzelają kolana, podobno tak mają wysokie osoby. Byłam u ortopedy, w prawdzie z innym kolanowym problemem, ale nic niepokojącego nie zauważył. Jak się martwisz, to możesz iść z tym do lekarza, a ogólnie brać glukozaminę i jeść galarety (mięsne) lub samą żelatynę na wzmocnienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Owocowe nie bardzo. Nie wiem, czy szkodzi, ja sobie narobiłam problemów przez przeciążenie kolan przy nadwadze, więc i tak unikam tego typu obciążeń. Myślę, że jeśli będziesz robić poprawnie technicznie, to powinno być ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mogą to być - jak u nie - luźne stawy. Taka budowa, niestety kontuzjogenna, jedyna rada - wzmacniać mięśnie, żeby te luźne stawy lepiej trzymały. Idź do fizjoterapeuty, niech Cię obejrzy i pomaca te kolana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Dokładnie - luzy stawowe. Też to mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Też mam strzelające kolana, aż wstyd, gdy kucam w jakimś miejscu gdzie jest cicho i wszyscy to słyszą :P
I przy okazji innego kolanowego problemu (zerwane więzadło krzyżowe), jeden z ortopedów z którymi miałam do czynienia rzucił mimochodem, że mam wiotkość stawów... Zakładam, że to może być coś związanego z luzami stawowymi...? Od jakiegoś czasu wybieram się do ortopedy, i wybieram, i wybrać nie mogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja kiedyś byłam z takim probleme u lekarza, tylko, że mi strzelają nie tylko kolana, ale chyba wszystko co strzelać może. Stwierdziła, że to pewnie ta maź i poradziła żebym brała 4Flex. I na tym się skończyło badanie. Z tym, że opakowanie kosztyje chyba 130 zl, więc nie było mnie na to stać, więc nadal strzelam :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Od małego mi strzelają kostki, zwłaszcza w kościele jak trzeba było klękać
![]() ![]() Druga sprawa to taka że słyszałam od lekarza że jak komuś strzelają już za młodu to może mieć problemy ze stawami, w wieku starszym czyli 60 -70lat i bolą nas stawy. Są tańsze zamienniki 4 flex, np: CollaFlex mam cenę na pudełku 40zł. a produkuje to Oleofarm. Nie piszę że to te same leki, ale chociaż trochę wspomogą chrząstkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
monique_05, a u jakiego lekarza byłaś? Internisty czy specjalisty jakiegoś? Bo stawami to chyba reumatolog się zajmuje, tak?
Mi w sumie tylko kolana i palce strzelają, chyba niczego innego nie słyszałam ![]() Sylwia1900r, mi już teraz, w wieku 24 lat strzelają i bolą ![]() Ciekawa jestem, czy tego typu preparaty faktycznie coś dają... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak - przede wszystkim wzmacniać mięśnie, ale z głową - bez forsowania się, bez zwiększania ciężarów ile wlezie, przede wszystkim trzeba obserwować organizm. Ja chodzę na siłownię i wspinam się - i wiem, że niektórych ćwiczeń nie mogę robić (wszelkie wykroki, przysiady na jedną nogę - bo stawy biodrowe mi potem dwa tygodnie protestują), niektóre - robię nie do końca zgodnie ze sztuką, żeby się nie uszkodzić. Na pewno - odpadają wszelkie sporty, gdzie mamy do czynienia z nagłymi ruchami, wymachami etc - np sporty walki, tenis, balet (mój fizjo ma pacjentkę - kilkunastoletnią baletnicę, która regularnie przychodzi do niego a to z barkiem, a to z biodrem. Wróży jej rychły koniec kariery i potężne problemy). Po drugie - przy takiej budowie nie można się zbytnio rozciągać (ja ogólnie jestem bardziej rozciągnięta niż przeciętna, ale każda próba większego rozciągania kończy się kilkutygodniowym bólem) - trochę, żeby rozciągnąć mięśnie, ale żadne większe rozciąganie np do szpagatu etc. U mnie - jak tylko czuję, że coś pobolewa, to np zmniejszam obciążenie, albo jeśli boli bardziej - rezygnuję w ogóle z ćwiczenia (ok trzy miesiące na siłowni z trenerem indywidualnie skończyły się u mnie przyrostem siły - i kontuzją barku, z której wygrzebywałam się kilka miesięcy i nadal odczuwam jej skutki (było to trzy lata temu)). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Też mam taki problem... No i przy bieganiu zauważyłam, że boli mnie lewe kolano od wewnętrznej strony, ortopeda powiedział, że mam lekko przeciążony staw i to przejdzie, ale nie przeszło :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Sylwia1900r mam to samo w obu kostkach. Przy wchodzeniu po schodach, nawet gdy siedzę i kółka zataczam stopami. I na brak ruchu też nie narzekam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.