Strzelające kolana - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-20, 18:17   #1
Otino
Raczkowanie

Strzelające kolana

Witam wizażanki. Chciałabym zasięgnąć u was opinii na temat strzelających kolan. Obecnie mam 20 lat i odkąd pamiętam przy kucaniu i wstawaniu z pozycji kucającej strzelały mi kolana. Zawsze mi było przez to wstyd bo kto to widział żeby w tak młodym wieku komuś stawy strzelały. Myślicie że jest to jakaś choroba czy może jest to dosyć normalne? Stawy mnie nie bolą, nic mi się z nimi złego nie dzieje, ale przyczyna strzelania chyba jakaś musi być?
Bardzo proszę o opinie i rady
Otino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 20:12   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Strzelające kolana

pewnie za mało ruchu, więc maź stawowa jest produkowana w małej ilości.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 21:36   #3
Otino
Raczkowanie

Nie wydaje mi się żebym miała mniej ruchu niż przeciętna osoba w moim wieku, w dodatku jak już wspomniałam kolana strzelają mi od małego, a dzieci przecież na około gdzieś latają (może w tych czasach już nie, ale ja jestem jeszcze z pokolenia bez komputera w domu do 3 klasy podstawówki), ja w dodatku mam bardzo aktywnych rodziców i co róż mnie zabierali na jakieś wycieczki w góry itp.

Pamiętam jak byłam w przedszkolu i zrobiłam sobie z siostrą konkurs na przysiady, już wtedy mi strzelały kolana także na prawdę nie wydaje mi się żeby tu chodziło o brak ruchu. No chyba że ja mam do tego jakieś skłonności i żeby mi nie strzelały kolana to bym musiała się 2 razy tyle ruszać co inni. Na prawdę nie wiem
Stary 2015-08-20, 21:50   #4
201605090949
Konto usunięte

Dzisiejsi 20 latkowie, przeciętni, mają mało ruchu .
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 08:16   #5
Otino
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Dzisiejsi 20 latkowie, przeciętni, mają mało ruchu .
Tak tak i mimo wszystko innym dwudziestolatkom kolana nie strzelają
Poza tym, jak już wspomniałam dwa razy, mam to już od dziecka a nie od momentu w którym stałam się "przeciętnym, mało ruszającym się dwudziestolatkiem."
Stary 2015-08-21, 12:33   #6
Gitbasistka
Raczkowanie

Mnie też od dziecka strzelają kolana, podobno tak mają wysokie osoby. Byłam u ortopedy, w prawdzie z innym kolanowym problemem, ale nic niepokojącego nie zauważył. Jak się martwisz, to możesz iść z tym do lekarza, a ogólnie brać glukozaminę i jeść galarety (mięsne) lub samą żelatynę na wzmocnienie.
Gitbasistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 14:26   #7
Otino
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gitbasistka Pokaż wiadomość
Mnie też od dziecka strzelają kolana, podobno tak mają wysokie osoby. Byłam u ortopedy, w prawdzie z innym kolanowym problemem, ale nic niepokojącego nie zauważył. Jak się martwisz, to możesz iść z tym do lekarza, a ogólnie brać glukozaminę i jeść galarety (mięsne) lub samą żelatynę na wzmocnienie.
Ja jakaś wysoka nie jestem, mam 165cm Ale dzięki za radę, jedyne co to może wiesz czy to strzelanie szkodzi stawom? Powinnam unikać przysiadów czy może wręcz przeciwnie? I jeśli chodzi o te galarety to ujdą też owocowe? Bo mięsnych nie jem wcale

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-21, 15:11   #8
Gitbasistka
Raczkowanie

Owocowe nie bardzo. Nie wiem, czy szkodzi, ja sobie narobiłam problemów przez przeciążenie kolan przy nadwadze, więc i tak unikam tego typu obciążeń. Myślę, że jeśli będziesz robić poprawnie technicznie, to powinno być ok.
Gitbasistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-23, 11:12   #9
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Mogą to być - jak u nie - luźne stawy. Taka budowa, niestety kontuzjogenna, jedyna rada - wzmacniać mięśnie, żeby te luźne stawy lepiej trzymały. Idź do fizjoterapeuty, niech Cię obejrzy i pomaca te kolana.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 16:29   #10
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e
Konto usunięte

Dokładnie - luzy stawowe. Też to mam
af63d773ced7e0e9556604a7878ebff427805fcd_687197814530e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-25, 17:02   #11
Aiji_
Raczkowanie

Też mam strzelające kolana, aż wstyd, gdy kucam w jakimś miejscu gdzie jest cicho i wszyscy to słyszą :P
I przy okazji innego kolanowego problemu (zerwane więzadło krzyżowe), jeden z ortopedów z którymi miałam do czynienia rzucił mimochodem, że mam wiotkość stawów... Zakładam, że to może być coś związanego z luzami stawowymi...?
Od jakiegoś czasu wybieram się do ortopedy, i wybieram, i wybrać nie mogę
Aiji_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-30, 07:37   #12
monique_05
Raczkowanie

Ja kiedyś byłam z takim probleme u lekarza, tylko, że mi strzelają nie tylko kolana, ale chyba wszystko co strzelać może. Stwierdziła, że to pewnie ta maź i poradziła żebym brała 4Flex. I na tym się skończyło badanie. Z tym, że opakowanie kosztyje chyba 130 zl, więc nie było mnie na to stać, więc nadal strzelam :P
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 09:30   #13
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Od małego mi strzelają kostki, zwłaszcza w kościele jak trzeba było klękać , nie wiem czy ludzie słyszeli czy nie

Druga sprawa to taka że słyszałam od lekarza że jak komuś strzelają już za młodu to może mieć problemy ze stawami, w wieku starszym czyli 60 -70lat i bolą nas stawy.

Są tańsze zamienniki 4 flex, np: CollaFlex mam cenę na pudełku 40zł. a produkuje to Oleofarm.
Nie piszę że to te same leki, ale chociaż trochę wspomogą chrząstkę.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-30, 12:03   #14
Aiji_
Raczkowanie

monique_05, a u jakiego lekarza byłaś? Internisty czy specjalisty jakiegoś? Bo stawami to chyba reumatolog się zajmuje, tak?
Mi w sumie tylko kolana i palce strzelają, chyba niczego innego nie słyszałam

Sylwia1900r, mi już teraz, w wieku 24 lat strzelają i bolą Więc nawet nie chcę myśleć co będzie za lat dziesiąt :P

Ciekawa jestem, czy tego typu preparaty faktycznie coś dają...
Stary 2015-10-30, 14:07   #15
monique_05
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aiji_ Pokaż wiadomość
monique_05, a u jakiego lekarza byłaś? Internisty czy specjalisty jakiegoś? Bo stawami to chyba reumatolog się zajmuje, tak?
Mi w sumie tylko kolana i palce strzelają, chyba niczego innego nie słyszałam

Sylwia1900r, mi już teraz, w wieku 24 lat strzelają i bolą Więc nawet nie chcę myśleć co będzie za lat dziesiąt :P

Ciekawa jestem, czy tego typu preparaty faktycznie coś dają...
U internisty tylko w sumie. Ale ogólnie to dawno to było
monique_05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-01, 12:11   #16
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Też mam strzelające kolana, aż wstyd, gdy kucam w jakimś miejscu gdzie jest cicho i wszyscy to słyszą :P
I przy okazji innego kolanowego problemu (zerwane więzadło krzyżowe), jeden z ortopedów z którymi miałam do czynienia rzucił mimochodem, że mam wiotkość stawów... Zakładam, że to może być coś związanego z luzami stawowymi...?
no - czyli to samo co u mnie, czyli luźne stawy. Tama budowa, suplementy nie pomogą, bo to kwestia budowy. Mam prawie 40 lat, po 30-tce zaczęły mi się problemy - nie jakieś super poważne, ale upierdliwe, i uniemożliwiające np regularny trening. Po kilku latach problemów z nadgarstkami, kolanami, barkami i łokciami już mam obczajone, co mogę, czego nie.

I tak - przede wszystkim wzmacniać mięśnie, ale z głową - bez forsowania się, bez zwiększania ciężarów ile wlezie, przede wszystkim trzeba obserwować organizm. Ja chodzę na siłownię i wspinam się - i wiem, że niektórych ćwiczeń nie mogę robić (wszelkie wykroki, przysiady na jedną nogę - bo stawy biodrowe mi potem dwa tygodnie protestują), niektóre - robię nie do końca zgodnie ze sztuką, żeby się nie uszkodzić. Na pewno - odpadają wszelkie sporty, gdzie mamy do czynienia z nagłymi ruchami, wymachami etc - np sporty walki, tenis, balet (mój fizjo ma pacjentkę - kilkunastoletnią baletnicę, która regularnie przychodzi do niego a to z barkiem, a to z biodrem. Wróży jej rychły koniec kariery i potężne problemy).
Po drugie - przy takiej budowie nie można się zbytnio rozciągać (ja ogólnie jestem bardziej rozciągnięta niż przeciętna, ale każda próba większego rozciągania kończy się kilkutygodniowym bólem) - trochę, żeby rozciągnąć mięśnie, ale żadne większe rozciąganie np do szpagatu etc.
U mnie - jak tylko czuję, że coś pobolewa, to np zmniejszam obciążenie, albo jeśli boli bardziej - rezygnuję w ogóle z ćwiczenia (ok trzy miesiące na siłowni z trenerem indywidualnie skończyły się u mnie przyrostem siły - i kontuzją barku, z której wygrzebywałam się kilka miesięcy i nadal odczuwam jej skutki (było to trzy lata temu)).
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 09:24   #17
mamamia2
BAN stały

Cytat:
To tak jak ja.. Albo terminy za 3 m albo zajęcie kolejki od 6 rano
mamamia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 09:47   #18
marzena_horod74
Raczkowanie

Też mam taki problem... No i przy bieganiu zauważyłam, że boli mnie lewe kolano od wewnętrznej strony, ortopeda powiedział, że mam lekko przeciążony staw i to przejdzie, ale nie przeszło :/
marzena_horod74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-05, 15:53   #19
An Ka
Zadomowienie

Sylwia1900r mam to samo w obu kostkach. Przy wchodzeniu po schodach, nawet gdy siedzę i kółka zataczam stopami. I na brak ruchu też nie narzekam
An Ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-06, 16:11   #20
Aiji_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mamamia2 Pokaż wiadomość
To tak jak ja.. Albo terminy za 3 m albo zajęcie kolejki od 6 rano
Ech, żeby tylko to była 6... W mojej przychodzi ludzie przed 5 przychodzą i koczują, bo tylko pierwszych 10 osób czasami lekarz przyjmuje
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości