|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak zacząć pielęgnować skórę twarzy
Witam!
![]() Proszę o odpowiedź! P.S. Zapomniałam dodać, że mam piegi nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. A i chciałabym jeszcze jakoś pozbyć się cieni pod oczami, bo utrzymują się już od dłuższego czasu, a choć chodzę spać późno to sypiam koło 12 godzin więc myślę, że to nie przez nie wysypianie się. I z góry przepraszam jeśli to nieodpowiedni dział, dzisiaj się zarejestrowała, forum duże i łatwo się zgubić. Jeśli zły dział proszę o przeniesienie. Z góry dziękuję ![]() Edytowane przez Konata123 Czas edycji: 2015-07-18 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zacząć pielęgnować skórę twarzy
Z tego co napisałaś można by wywnioskować, że masz skórę wrażliwą, czyli skłonną do podrażnień. Tak naprawdę skóra wrażliwa może występować na każdej innej, na suchej, na tłustej, na jakiejkolwiek. Szukaj kosmetyków delikatnych, takich, po których skóra nie będzie Cię piekła. Niby można stosować metodę prób i błędów, ale szczerze mówiąc niepotrzebnie później znosi się skutki uboczne. Jeśli możesz, spróbuj kosmetyków z apteki, typu Vichy czy La Roche Posay. Z tej drugiej firmy miałam próbkę kremu na podrażnienia, który lepiej poradził sobie na ugryzienia komara niż żel do tego przeznaczony
![]() ![]() Co do cieni pod oczami, spróbuj preparatów z arniką. Można też popróbować z witaminą C i kasztanowcem. Jeśli nie próbowałaś lepiej wypoczywać bądź zmienić diety, zacznij właśnie od tego. Cienie pod oczami mogą być spowodowane różnymi czynnikami: brakiem wypoczynku (nie mam na myśli tylko snu), złą dietą, stresem, mogą również powstawać poprzez nagromadzenie się krwi i stąd ten kolor. Wtedy można próbować stosować produkty poprawiające stan naczyń krwionośnych, które wymieniłam przedtem. Czasem jest tak, że taka po prostu czyjaś uroda, a kiedyś czytałam, że cienie pod oczami mogą być wynikiem obecności jakiegoś gatunku grzyba w powietrzu w dużych miastach ![]() Co do zmarszczek - krem nawilżający powinien zostać Twoim przyjacielem. Jeśli na dzień nie lubisz, obowiązkowo wieczorem. Na noc stosuję najzwyklejszą niveę soft do twarzy, w białym pudełeczku. Smaruję nią również szyję i dekolt. Podejrzewam, że często marszczysz czoło - spróbuj oduczyć się tego odruchu. Kurze łapki powstają zwykle ok. 25 roku życia, więc masz jeszcze chwilkę czasu ![]() ![]() Nie wiem, czy ujęłam tu wszystko, co powinnam. Pewnie coś wypadło mi z głowy. W razie czego pytaj - może coś sobie przypomnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję, za odpowiedź
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Powiem tak: ja używam toników, również do cery wrażliwej. Gdzieś natknęłam się na informację, że nawet po demakijażu powinno przetrzeć się twarz tonikiem. Po toniku mam uczucie odświeżonej skóry, do tego warto przecierać nim również szyję i dekolt. Myślę, że kolejność ma znaczenie. Zawsze najpierw myję twarz żelem-kremem, później tonik, a na końcu krem. Jeśli najpierw nałożysz krem, a później przemyjesz twarz tonikiem, to tonik zabierze Ci krem z buzi ![]() Aha, zapomniałabym o bardzo ważnej sprawie: przy wrażliwej cerze należy pilnować, by nie podrażniały jej dodatkowo czynniki atmosferyczne. Zimą, kiedy powietrze jest mroźne i "ostre", warto przerzucić się na bardziej treściwy krem, a latem oczywiście pamiętać o stosowaniu filtrów. Sprawdzałaś może, jak Twoja skóra na twarzy reaguje np. na mycie wodą z kranu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.