Mały alergik - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-08, 15:37   #1
usuahaha
Raczkowanie

Mały alergik

Czy są tu mamy małych alergików? Jak sobie radzicie?
Moja córka ma alergię na rumianek, alantoine, bisabolol. Każde chusteczki, pieluszki czy mazidla musimy dokładnie studiować. Pranie ostatnio podczas zaognienia alergii możliwe jest tylko w mydelku ręcznie. Mała dodatkowo ma AZS na szczęście dość łagodne.
Nawet rzeczy do których już jesteśmy przyzwyczajone trzeba ciągle kontrolować jak np pampersy, które często mają zmieniany skład, a producent nie podaje takich informacji.
Męczy mnie to...
usuahaha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-08, 18:28   #2
vilet784
Rozeznanie

Dot.: Mały alergik

Cytat:
Napisane przez usuahaha Pokaż wiadomość
Czy są tu mamy małych alergików? Jak sobie radzicie?
Moja córka ma alergię na rumianek, alantoine, bisabolol. Każde chusteczki, pieluszki czy mazidla musimy dokładnie studiować. Pranie ostatnio podczas zaognienia alergii możliwe jest tylko w mydelku ręcznie. Mała dodatkowo ma AZS na szczęście dość łagodne.
Nawet rzeczy do których już jesteśmy przyzwyczajone trzeba ciągle kontrolować jak np pampersy, które często mają zmieniany skład, a producent nie podaje takich informacji.
Męczy mnie to...
Mój synek ma alergie na kota, orzechy, mąkę pszenna, Żytnia, mleko, jajko, co za tym idzie nie może również kurczaka i wołowiny. Oprócz tego wyszły w testach jeszcze wieprzowina i ziemniaki, ale tylko w 3 klasie wiec sprobowalam ostatnio podać ziemniaki i wydaje się być dobrze. Również ma AZS jednak teraz w stopniu umiarkowanym, rok temu było sto razy gorzej. Całe szczęście dobrze przybiera na wadze i ogólnie świetnie się rozwija, ale wiem co to znaczy musieć wszystko kontrolować i sprawdzać pod kątem alergii. Nie jest lekko

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
vilet784 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 09:09   #3
usuahaha
Raczkowanie

vilet784, u nas z jedzenia uczula tylko nabiał, a i tak mam trudność z eliminacją, nawet sobie nie potrafię wyobrazić jak Ty to robisz. A jak u Was objawia się alergia?
Stary 2016-01-09, 09:33   #4
żurawinka
Zakorzenienie

Moja ma nadal alergię na konserwanty, benzoesan sodu.
Kiedyś leczyliśmy ją również na AZS i przechodziliśmy eliminację nabiału, mąki pszennej, mięsa. Nabiał - stosowaliśmy mleko roślinne przy suplementacji wapniem, piekliśmy sami pieczywo i robiliśmy swoje produkty wędliniarskie , czytanie składu zostało mi do dzisiaj - nie jest to takie problematyczne jak się przyzwyczaić. Młoda nie mogła też kiedyś jeść słodyczy. Lekarstwa - niemal w każdym benzoesan - i tu decyzja czy chcę mieć zdrowe dziecko ale z wysypką na twarzy czy podać lekarstwo ( najlepsze jak na pudełku pisało że jest bez konserwantu a już w środku na butelce okazywało się że jednak ma )
Można nie jeść nabiału i normalnie żyć, ja np. nie jem i nieźle funkcjonuję, dla dziecka musisz znaleźć zamiennik lub suplementować wapń.

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-09, 10:11   #5
vilet784
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez usuahaha Pokaż wiadomość
vilet784, u nas z jedzenia uczula tylko nabiał, a i tak mam trudność z eliminacją, nawet sobie nie potrafię wyobrazić jak Ty to robisz. A jak u Was objawia się alergia?
Nasila się AZS i ma brzydkie kupki ze sluzem kiedy zje coś uczulajacego. Radzę sobie tak, ze ciągle je to samo nie jestem z tego zadowolona, chciałabym żeby próbował nowych smaków, ale on też mało chętnie próbuje nowości, a jak już coś zjada to najczęściej się okazuje że znowu wysypka :/ np na owoce: śliwki, morele, truskawki.

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Moja ma nadal alergię na konserwanty, benzoesan sodu.
Kiedyś leczyliśmy ją również na AZS i przechodziliśmy eliminację nabiału, mąki pszennej, mięsa. Nabiał - stosowaliśmy mleko roślinne przy suplementacji wapniem, piekliśmy sami pieczywo i robiliśmy swoje produkty wędliniarskie , czytanie składu zostało mi do dzisiaj - nie jest to takie problematyczne jak się przyzwyczaić. Młoda nie mogła też kiedyś jeść słodyczy. Lekarstwa - niemal w każdym benzoesan - i tu decyzja czy chcę mieć zdrowe dziecko ale z wysypką na twarzy czy podać lekarstwo ( najlepsze jak na pudełku pisało że jest bez konserwantu a już w środku na butelce okazywało się że jednak ma )
Można nie jeść nabiału i normalnie żyć, ja np. nie jem i nieźle funkcjonuję, dla dziecka musisz znaleźć zamiennik lub suplementować wapń.
Mój mały pije jeszcze neocate advance, ale oprócz tego suplementujemy wapń.

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Usuahaha
Jeszcze co do składników w kosmetykach i pampersach, nie wiem czy nie zmienili czegoś w zielonych pampersach, bo młody ma podrażnienia w pachwinach... Kupiłam dzisiaj mała paczkę pieluchomajtek dada i testujemy.

Stary 2016-01-09, 11:03   #6
żurawinka
Zakorzenienie

U nas zwiększenie wit D całkowicie wyeliminowało AZS ( a miała od 7 tyg życia)

Stary 2016-01-09, 11:09   #7
usuahaha
Raczkowanie

vilet784, pampersy mają zmieniony skład. Kupiłam wielką paczkę i niestety nie sprawdziłam co się na Małej odbiło. Na szczęście te zachodnie mają jeszcze stary skład.

Tez suplementujemy wapń. Pediatra przepisał nam Ostercal

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-01-09, 15:45   #8
vilet784
Rozeznanie

Cytat:
U nas zwiększenie wit D całkowicie wyeliminowało AZS ( a miała od 7 tyg życia)
Do jakiej dawki? Ja podaję 2krople devikap, syn ma 15 miesięcy

Stary 2016-01-09, 21:12   #9
żurawinka
Zakorzenienie

3 ( czasem wpadły 4) krople devikapu, po 2 tyg. widoczne były rezultaty. w tym samym czasie odstawiliśmy też wszystkie smarowidła do ciała.

Stary 2016-01-09, 21:16   #10
vilet784
Rozeznanie

Cytat:
3 ( czasem wpadły 4) krople devikapu, po 2 tyg. widoczne były rezultaty. w tym samym czasie odstawiliśmy też wszystkie smarowidła do ciała.
A w jakim była wtedy wieku?

Stary 2016-01-11, 08:49   #11
żurawinka
Zakorzenienie

3,5 roku. Po miesiącu odstawiłam wit D żeby zobaczyć czy skóra się będzie pogarszać i zaczęła się robić sucha, po powrocie do wit znowu skóra idealna. Teraz zdarzają mi się okresy zapominania o wit mimo to skora nadal b.ładna (Młoda ma prawie 5 lat)

Stary 2016-01-11, 08:58   #12
vilet784
Rozeznanie

Cytat:
3,5 roku. Po miesiącu odstawiłam wit D żeby zobaczyć czy skóra się będzie pogarszać i zaczęła się robić sucha, po powrocie do wit znowu skóra idealna. Teraz zdarzają mi się okresy zapominania o wit mimo to skora nadal b.ładna (Młoda ma prawie 5 lat)
Hmm, będę o tym musiała porozmawiać z lekarzem, bo jednak skutki przedawkowania wit d są dość poważne i trochę się boję na własną rękę zwiększyć dawkę. Dzięki za odpowiedzi

Stary 2016-01-11, 09:51   #13
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Starsze dziecko alergia na mleko i produkty mleczne.
Młodsze dziecko mleko i produkty mleczne oraz gluten.

Na początku było zaskoczenie, sporo pracy żeby odnaleźć się w nowej sytuacji, szukanie produktów, przepisów.
Teraz nauczyliśmy się z tym żyć i zdarzyło mi się, że zapomniałam poinformować mamę kolegi do którego udawało się starsze dziecko, że jest na coś uczulone, bo dla mnie to codzienność.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-11, 11:59   #14
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vilet784 Pokaż wiadomość
Hmm, będę o tym musiała porozmawiać z lekarzem, bo jednak skutki przedawkowania wit d są dość poważne i trochę się boję na własną rękę zwiększyć dawkę. Dzięki za odpowiedzi

Ale wiesz ile trzeba jej podawać żeby przedawkować? Warto czytać nt. tym bardzie że wciąż są nowe badania, ale rozumiem Twój niepokój. Ja przeczytałam wszystko co mogłam znaleźć o AZS łącznie z tłumaczeniem badań anglojęzycznych. Jeśli w tej chwili pojawiło się coś nowego to juz nie jestem na bieżąco. Wiem że smarowanie na okrągło dziecka kremami może być również niebezpieczne bo jednak jest to chemia. Co dla mojego dziecka jest dobrym rozwiązaniem niekoniecznie będzie dobre dla twojego przy dosyć rozległych alergiach.
A masz chociaż dobrego lekarza alergologa (nie dermatologa?) czy konsultujesz się z pediatrą? Bo niestety z moich doświadczeń wynika że nie bardzo się znają na alergiach ( i niekoniecznie się dokształcają) Samemu też trzeba więcej czytać.

Stary 2016-01-11, 12:14   #15
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze co do składników w kosmetykach i pampersach, nie wiem czy nie zmienili czegoś w zielonych pampersach, bo młody ma podrażnienia w pachwinach... Kupiłam dzisiaj mała paczkę pieluchomajtek dada i testujemy.

właśnie u nas jest identycznie, nie pupa a pachwinki
nawet zrobiłam badanie moczu bo myślałam,że to jakaś bakteria bo dziwnie to tak wygląda
najpierw takie kropki a potem zlało się w całość
wyleczyliśmy roztworem gencjany ale tym na wodzie! oraz zmieniliśmy pieluszki na takie bez zielonego wkładu- słyszałam,że on często uczula więc jedziemy na bambino, tescowych i baby love z niemieckiego DM
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-11, 15:02   #16
vilet784
Rozeznanie

Cytat:
Ale wiesz ile trzeba jej podawać żeby przedawkować? Warto czytać nt. tym bardzie że wciąż są nowe badania, ale rozumiem Twój niepokój. Ja przeczytałam wszystko co mogłam znaleźć o AZS łącznie z tłumaczeniem badań anglojęzycznych. Jeśli w tej chwili pojawiło się coś nowego to juz nie jestem na bieżąco. Wiem że smarowanie na okrągło dziecka kremami może być również niebezpieczne bo jednak jest to chemia. Co dla mojego dziecka jest dobrym rozwiązaniem niekoniecznie będzie dobre dla twojego przy dosyć rozległych alergiach.
A masz chociaż dobrego lekarza alergologa (nie dermatologa?) czy konsultujesz się z pediatrą? Bo niestety z moich doświadczeń wynika że nie bardzo się znają na alergiach ( i niekoniecznie się dokształcają) Samemu też trzeba więcej czytać.
Nie czytałam ile trzeba podać żeby przedawkować, zerknełam tylko na szybko na skutki nadmiaru. Chodzimy do dr nowackiego z Krakowa. Jak je sprawdzone rzeczy to jest ok, gorzej jak coś nowego próbuję wprowadzić i się nie uda. Jednak wysypki już nie są takie straszne jak kiedyś i obchodzimy się bez sterydu. Smaruje go balsamem a-derma exomega wg potrzeb, czasem raz dziennie, a czasem pięć, zależy jak wygląda skóra. Brakuje mi tylko już pomysłów co mu dawać do jedzenia, bo pomysly lekarza jak np chleb (bez pszenicy o czywiscie)z oliwa jakoś nie przypadły mojemu dziecku do gustu

Poprzednia alergolog za to nawet nie słuchała co do niej mówię i wciskała mi emolium, które sprawdziłam w pierwszej kolejności i efekt był żaden.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
właśnie u nas jest identycznie, nie pupa a pachwinki
nawet zrobiłam badanie moczu bo myślałam,że to jakaś bakteria bo dziwnie to tak wygląda
najpierw takie kropki a potem zlało się w całość
wyleczyliśmy roztworem gencjany ale tym na wodzie! oraz zmieniliśmy pieluszki na takie bez zielonego wkładu- słyszałam,że on często uczula więc jedziemy na bambino, tescowych i baby love z niemieckiego DM
Ja zmieniłam pieluchy i od razu zbladło
Teraz kupiłam właśnie z Tesco, ale jeszcze nie próbowałam. Uznałam, że jak już zmieniamy to próbuję od najtańszych. Teraz w Tesco właśnie jest promo na ich Tesco loves baby i rozmiar 5 wychodzi po 46 gr, mam nadzieję że będą ok.

Stary 2016-01-11, 22:14   #17
marsi11
Zakorzenienie

no właśnie jutro wysyłam TZ do tesco bo teściowa mi mówiła,że jest promocja

a co używasz do smarowania pupci?
Stary 2016-01-11, 22:25   #18
vilet784
Rozeznanie

Cytat:
no właśnie jutro wysyłam TZ do tesco bo teściowa mi mówiła,że jest promocja

a co używasz do smarowania pupci?
Ostatnio tego http://www.alantandermoline.pl/produ...itamina-f.html

Te pampki całkiem fajne się wydają

Stary 2016-01-15, 01:58   #19
SylwiaSP
Przyczajenie

Mój synek skłonności do alergii narazie nie przejawia, ale obserwuję go bo sama całe życie walczę z astmą i różnymi alergiami.

Przy problemach z pieluchami i chusteczkami może warto spróbować wielorazówek? Dużo osób sobie chwali przy alergii. Ja używam ich z innych względów i pupa nigdy nie była nawet czerwona, a przy pampersach już po 1 dniu bywały odparzenia.
Chusteczki nawilżane sobie wyprałam w pralce i teraz moczę w przegotowanej wodzie. Bez chemii

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
SylwiaSP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-15, 09:42   #20
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio tego http://www.alantandermoline.pl/produ...itamina-f.html

Te pampki całkiem fajne się wydają

dzięki
ja ostatnio używam mustelę i też się fajnie sprawdza

Cytat:
Napisane przez SylwiaSP Pokaż wiadomość
Mój synek skłonności do alergii narazie nie przejawia, ale obserwuję go bo sama całe życie walczę z astmą i różnymi alergiami.

Przy problemach z pieluchami i chusteczkami może warto spróbować wielorazówek? Dużo osób sobie chwali przy alergii. Ja używam ich z innych względów i pupa nigdy nie była nawet czerwona, a przy pampersach już po 1 dniu bywały odparzenia.
Chusteczki nawilżane sobie wyprałam w pralce i teraz moczę w przegotowanej wodzie. Bez chemii

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
przy drugim synku używałam głownie wielorazówek przy trzecim się nie sprawdziło niestety nad czym ubolewam bo mam całą szufladę
chusteczek staram się używać jak najmniej, pipkę myję wacikiem ciepłą wodą i delikatnym mydełkiem
Stary 2016-01-22, 10:06   #21
marsi11
Zakorzenienie

dziewczyny może macie doświadczenie

od kilku dni moje dziecko ma dziwne plamy, które znikają po kilku minutach

ostatnio rano odkryliśmy,że ma całe czerwone stopy, polecieliśmy z TZ do lekarza, kazali nam obserwować małą, dostała klemastyne i przeszło

ale mimo to plaki pojawiają się, np zjadła omlecik, po chwili na buzi kilka czerwnych plamek wielkości opuszka kciuka
za chwile sladu po nich nie ma

przed wyjsciem posmarowałam jej buźkę kremem- za chwilę czerwone plamy, w samochodzie nie było już po nich śladu

plamy są róże, nie są suche, wyglądają raczej tak jak czasem się skóre mocniej docisnie

czy ktoś miał taki objaw alergii?
ja do tej pory widziałam u dzieci AZS, wysypkę, kolki ale czegoś takiego nie widziałam
Stary 2016-01-22, 10:14   #22
vilet784
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny może macie doświadczenie

od kilku dni moje dziecko ma dziwne plamy, które znikają po kilku minutach

ostatnio rano odkryliśmy,że ma całe czerwone stopy, polecieliśmy z TZ do lekarza, kazali nam obserwować małą, dostała klemastyne i przeszło

ale mimo to plaki pojawiają się, np zjadła omlecik, po chwili na buzi kilka czerwnych plamek wielkości opuszka kciuka
za chwile sladu po nich nie ma

przed wyjsciem posmarowałam jej buźkę kremem- za chwilę czerwone plamy, w samochodzie nie było już po nich śladu

plamy są róże, nie są suche, wyglądają raczej tak jak czasem się skóre mocniej docisnie

czy ktoś miał taki objaw alergii?
ja do tej pory widziałam u dzieci AZS, wysypkę, kolki ale czegoś takiego nie widziałamrosi:
Mój mały też ma czasem takie plamki i też szybciutko znikają. U nas to jeden z objawów alergii. Raz wysypka, raz takie plamki, suche plamy na ciele albo tylko brzydkie kupy ze sluzem.
Może nie dawaj jajek przez jakiś czas i zobacz czy się nadal pojawiają. Trzymam kciuki żeby to nie było to.

Stary 2016-01-22, 10:52   #23
usuahaha
Raczkowanie

U nas tez od czasu do czasu wyskakują właśnie takie plamki, ale zawsze kiedy Małą nasmaruje jakąś nowością następnego dnia dopiero dostaje takich plamek i wtedy juz wiemy, że np balsamik jej nie pasuje

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości