|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Mały alergik
Czy są tu mamy małych alergików? Jak sobie radzicie?
Moja córka ma alergię na rumianek, alantoine, bisabolol. Każde chusteczki, pieluszki czy mazidla musimy dokładnie studiować. Pranie ostatnio podczas zaognienia alergii możliwe jest tylko w mydelku ręcznie. Mała dodatkowo ma AZS na szczęście dość łagodne. Nawet rzeczy do których już jesteśmy przyzwyczajone trzeba ciągle kontrolować jak np pampersy, które często mają zmieniany skład, a producent nie podaje takich informacji. Męczy mnie to... |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mały alergik
Cytat:
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
vilet784, u nas z jedzenia uczula tylko nabiał, a i tak mam trudność z eliminacją, nawet sobie nie potrafię wyobrazić jak Ty to robisz. A jak u Was objawia się alergia?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Moja ma nadal alergię na konserwanty, benzoesan sodu.
Kiedyś leczyliśmy ją również na AZS i przechodziliśmy eliminację nabiału, mąki pszennej, mięsa. Nabiał - stosowaliśmy mleko roślinne przy suplementacji wapniem, piekliśmy sami pieczywo i robiliśmy swoje produkty wędliniarskie , czytanie składu zostało mi do dzisiaj - nie jest to takie problematyczne jak się przyzwyczaić. Młoda nie mogła też kiedyś jeść słodyczy. Lekarstwa - niemal w każdym benzoesan - i tu decyzja czy chcę mieć zdrowe dziecko ale z wysypką na twarzy czy podać lekarstwo ( najlepsze jak na pudełku pisało że jest bez konserwantu a już w środku na butelce okazywało się że jednak ma Można nie jeść nabiału i normalnie żyć, ja np. nie jem i nieźle funkcjonuję, dla dziecka musisz znaleźć zamiennik lub suplementować wapń.
|
|
#5 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie jestem z tego zadowolona, chciałabym żeby próbował nowych smaków, ale on też mało chętnie próbuje nowości, a jak już coś zjada to najczęściej się okazuje że znowu wysypka :/ np na owoce: śliwki, morele, truskawki. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Usuahaha Jeszcze co do składników w kosmetykach i pampersach, nie wiem czy nie zmienili czegoś w zielonych pampersach, bo młody ma podrażnienia w pachwinach... Kupiłam dzisiaj mała paczkę pieluchomajtek dada i testujemy. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
U nas zwiększenie wit D całkowicie wyeliminowało AZS ( a miała od 7 tyg życia)
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
vilet784, pampersy mają zmieniony skład. Kupiłam wielką paczkę i niestety nie sprawdziłam co się na Małej odbiło. Na szczęście te zachodnie mają jeszcze stary skład.
Tez suplementujemy wapń. Pediatra przepisał nam Ostercal Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
3 ( czasem wpadły 4) krople devikapu, po 2 tyg. widoczne były rezultaty. w tym samym czasie odstawiliśmy też wszystkie smarowidła do ciała.
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
3,5 roku. Po miesiącu odstawiłam wit D żeby zobaczyć czy skóra się będzie pogarszać i zaczęła się robić sucha, po powrocie do wit znowu skóra idealna. Teraz zdarzają mi się okresy zapominania o wit mimo to skora nadal b.ładna (Młoda ma prawie 5 lat)
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Starsze dziecko alergia na mleko i produkty mleczne.
Młodsze dziecko mleko i produkty mleczne oraz gluten. Na początku było zaskoczenie, sporo pracy żeby odnaleźć się w nowej sytuacji, szukanie produktów, przepisów. Teraz nauczyliśmy się z tym żyć i zdarzyło mi się, że zapomniałam poinformować mamę kolegi do którego udawało się starsze dziecko, że jest na coś uczulone, bo dla mnie to codzienność. |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A masz chociaż dobrego lekarza alergologa (nie dermatologa?) czy konsultujesz się z pediatrą? Bo niestety z moich doświadczeń wynika że nie bardzo się znają na alergiach ( i niekoniecznie się dokształcają) Samemu też trzeba więcej czytać.
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet zrobiłam badanie moczu bo myślałam,że to jakaś bakteria bo dziwnie to tak wygląda najpierw takie kropki a potem zlało się w całość wyleczyliśmy roztworem gencjany ale tym na wodzie! oraz zmieniliśmy pieluszki na takie bez zielonego wkładu- słyszałam,że on często uczula więc jedziemy na bambino, tescowych i baby love z niemieckiego DM |
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Poprzednia alergolog za to nawet nie słuchała co do niej mówię i wciskała mi emolium, które sprawdziłam w pierwszej kolejności i efekt był żaden. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
Teraz kupiłam właśnie z Tesco, ale jeszcze nie próbowałam. Uznałam, że jak już zmieniamy to próbuję od najtańszych. Teraz w Tesco właśnie jest promo na ich Tesco loves baby i rozmiar 5 wychodzi po 46 gr, mam nadzieję że będą ok. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie jutro wysyłam TZ do tesco bo teściowa mi mówiła,że jest promocja
a co używasz do smarowania pupci? |
|
|
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Te pampki całkiem fajne się wydają ![]() Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Mój synek skłonności do alergii narazie nie przejawia, ale obserwuję go bo sama całe życie walczę z astmą i różnymi alergiami.
Przy problemach z pieluchami i chusteczkami może warto spróbować wielorazówek? Dużo osób sobie chwali przy alergii. Ja używam ich z innych względów i pupa nigdy nie była nawet czerwona, a przy pampersach już po 1 dniu bywały odparzenia. Chusteczki nawilżane sobie wyprałam w pralce i teraz moczę w przegotowanej wodzie. Bez chemii ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#20 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ostatnio używam mustelę i też się fajnie sprawdza Cytat:
chusteczek staram się używać jak najmniej, pipkę myję wacikiem ciepłą wodą i delikatnym mydełkiem |
||
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny może macie doświadczenie
od kilku dni moje dziecko ma dziwne plamy, które znikają po kilku minutach ostatnio rano odkryliśmy,że ma całe czerwone stopy, polecieliśmy z TZ do lekarza, kazali nam obserwować małą, dostała klemastyne i przeszło ale mimo to plaki pojawiają się, np zjadła omlecik, po chwili na buzi kilka czerwnych plamek wielkości opuszka kciuka za chwile sladu po nich nie ma przed wyjsciem posmarowałam jej buźkę kremem- za chwilę czerwone plamy, w samochodzie nie było już po nich śladu plamy są róże, nie są suche, wyglądają raczej tak jak czasem się skóre mocniej docisnie czy ktoś miał taki objaw alergii? ja do tej pory widziałam u dzieci AZS, wysypkę, kolki ale czegoś takiego nie widziałam
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może nie dawaj jajek przez jakiś czas i zobacz czy się nadal pojawiają. Trzymam kciuki żeby to nie było to. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
U nas tez od czasu do czasu wyskakują właśnie takie plamki, ale zawsze kiedy Małą nasmaruje jakąś nowością następnego dnia dopiero dostaje takich plamek i wtedy juz wiemy, że np balsamik jej nie pasuje
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.

, czytanie składu zostało mi do dzisiaj - nie jest to takie problematyczne jak się przyzwyczaić. Młoda nie mogła też kiedyś jeść słodyczy. Lekarstwa - niemal w każdym benzoesan - i tu decyzja czy chcę mieć zdrowe dziecko ale z wysypką na twarzy czy podać lekarstwo ( najlepsze jak na pudełku pisało że jest bez konserwantu a już w środku na butelce okazywało się że jednak ma
nie jestem z tego zadowolona, chciałabym żeby próbował nowych smaków, ale on też mało chętnie próbuje nowości, a jak już coś zjada to najczęściej się okazuje że znowu wysypka :/ np na owoce: śliwki, morele, truskawki. 

rosi: