|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Prośba o interpretację wyników
Witam,
Prosiłbym o interpretacje moich wyników badań. Robiłem dwa razy seminogram w odstępach czasowych 2miesiące. Dodatkowo zlecono mi wykonanie posiewu z nasienia,testu HBA oraz MAR(wszystko wyszło prawidłowo). Badania z krwi prawidłowe oprócz Proloktyny. Wyszło mi 20,19(prawidłowy zakres 4,04-15,20). 1.Badanie robione w paźdzerniku 2015 wstrzemięźliwość: 7 dni czas upłynnienia 20 min objętość 4,6 pH: 8,1 kolor prawidłowy lepkość: - ilość plemników 37,75 mln/ml (wartość referencyjna >15mln/ml), objętość ejakulatu 4,6 ml (>1,5 ml) całkowita liczba w ejakulacie to 173,66 mln/ejakulat (wartość referencyjna > 39mln/ejakulat), ruchliwość plemników: (a+b) 15.51% (c) 12,83% (a+b+c) 28,34% d) 71,66% żywotność plemników: 53% żywych morfologia plemników: plemniki o prawidłowej budowie: 5% plemniki o nieprawidłowej budowie: główki: 95% uwagi: Asthenozoospermia. 2.Badanie robione w grudniu 2015 wstrzemięźliwość: 2 dni czas upłynnienia 25 min objętość 3,9 pH: 7,9 kolor mleczno- opalizujący lepkość: w normie ilość plemników 20,3 mln/ml (wartość referencyjna >15mln/ml), objętość ejakulatu 3,9ml (>1,5 ml), całkowita liczba w ejakulacie 79,2 mln/ejakulat (wartość referencyjna > 39mln/ejakulat), ruchliwość plemników: (a+b) 18% (c) 16% (d) 66% żywotność plemników: 82% żywych morfologia plemników: plemniki o prawidłowej budowie: 2% plemniki o nieprawidłowej budowie: główki: 98% wstawki: 10,9% witki: 0,0 krople cytoplazmyczne: 0,0 nieprawidłowe pojedyńcze: tylko główki: 98% tylko wstawki:24% tylko witki: 9% nieprawidłowości złożone: główka+wstawka: 19% główka+witka:4% wstawka+witka 0% główka+wstawka+witka 5% GŁÓWKI: rozmiar normalny: 60% małe 5% duże 35% prawidłowy kształt 18% WSTAWKI i WITKI prawidłowa wstawka: 76% prawidłowa witka: 91% uwagi: AsthenoTeratozoospermia Jakie są szanse na naturalne zapłodnienie? Czy można jakoś wpłynąć na poprawę nasienia? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Prośba o interpretację wyników
Nie ma co prosić o wróżenie z kart. Poszukaj i wybierz sie do androloga. Na pierwszy rzut oka nic nie wróży niemożności naturalnego poczęcia. Cieżko porównywać te stosunkowo niewielkie różnice w wynikach, bo okres wstrzemięźliwości znacząco rożny. Sugerowałbym powtórzyć badanie po tych 7 dniach i taki wynik skonsultować z andrologiem.
You are so much stronger than you think Edytowane przez midusia86 Czas edycji: 2016-02-15 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: Prośba o interpretację wyników
robiłeś sam seminogram czy test potrójny czyli
seminogram+ROS+DFI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Robiłem sam seminogram, potem jeszcze badania posiewu z nasienia,test HBA oraz test MAR
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziękuje za podpowiedź, jestem umówiony na poniedziałek do androloga, więc wtedy się okaże czy zleci mi te badania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:35.