Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-08, 20:03   #1
n-nika
Zadomowienie

Question

Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)

Cześć dziewczyny!
Dla większości z was pewnie temat będzie śmieszny ale ja dosłownie nie mam pojęcia jak przygotować mięso i jakie podać do jakiego dania. Jedyne co potrafię przygotować to pierś z kurczaka
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie mięso kupić i określić jakie danie zrobić, np. gulasz, schabowy (z kością czy bez?) mielone (gotowe czy sama mam przemielić, jak już to jak to zrobić?) bitki wołowe, zrazy, de volaille, karkówka itd. Jeśli już zakupie dane mięso to jak je przygotować ? wiem,że to może być dużo do pisania, ale ja w sklepie mięsnym jestem zagubiona, a nie ukrywam głupio jest mi pytać Panie w sklepie, jakie mięso jest dobre do danej potrawy którą chce zrobić. No i najważniejsze ile kg tego mięsa zakupić dla 2-4 osób tak żeby się nie zmarnowalo, ani też żebym nie zakupiła za mało jeśli przygotowuję obiad...no i co zrobić mogę po mięsie z rosołu? czy do każdej zupy muszę gotować rosół z mięsem?
Bardzo proszę o odpowiedzi
-
Urządzamy Nasz dom
zaKochana
n-nika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-09, 21:25   #2
86lola
Rotmistrz

Dot.: Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)

Skoro za bardzo gotowac nieumiesz, to podpieraj sie przepisami. Pelno jest kulinarnych blogow.
W przepisach masz podane jakie mieso uzyc I ile go potrzeba, oraz ile wychodzi porcji.

Pytasz, co zrobic z miesem z rosolu. Ale to zalezy jakie dodasz. Jak robisz z kurczaka,to mozesz go podzielic na czesci I spanierowac, w mace, jajku, bulce tartej I usmazyc na oleju.
Jesli gotujesz rosol na kosciach, to mozesz to miesko obrac I dodac do zupy, lub poprostu ot tak zjesc.
Niekazda zupa musi byc na rosole.

Jak chcesz mieso mielone, to lepiej wybrac kawalek I poprosic o zmielenie(jesli sklep ma taka usluge-tu musisz sie poprostu zapytac), lub samej to zrobic w domu, jesli masz maszynke do mielenia.
W zaleznosci do czego potrzebujesz, najczesciej jest to wieprzowe lub wolowe.

No duuuuzo by pisac.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 12:37   #3
Aimee_J
Zakorzenienie

Tak jak 86lola naspiała: nie każda zupa musi być na rosole, można znaleźć przepisy na takie, gdzie on w ogóle nie jest potrzebny. Do wielu zup wystarczy również wywar z warzyw zamiast typowego rosołu.

Co do wykorzystania miesa z rosołu: u mnie w domu rosół gotuje się na kościach. Jeżeli gotuje się na większej ilości miesa, to zazwyczaj z myślą o zrobieniu potem krupniku lub np. pierogów z miesem i kapustą.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-15, 10:37   #4
ewanowa888000
Przyczajenie

ja zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, z dobry skutkiem, bo wszyscy uważają mnie za świetną kucharkę
dlatego mogę Ci polecić przygotowanie mięsa w glazurze (wiem, brzmi skomplikowanie, ale zupełnie takie nie jest)
glazurę robię na bazie Naturalnie owocowe xxx dodaję troszkę przypraw - np. ziola prowansalskie, pieprz i sól, troszkę oliwy z oliwek i udka z kurczaka (najczęściej!) smaruję kuchennym pędzelkiem i zostawiam na kilka godzin, by smak się przegrył i potem do piekarnika na ok. godzinę aromat jest niesamowity

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-09-18 o 12:35 Powód: Reklama.
ewanowa888000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-17, 12:09   #5
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewanowa888000 Pokaż wiadomość
ja zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, z dobry skutkiem, bo wszyscy uważają mnie za świetną kucharkę
dlatego mogę Ci polecić przygotowanie mięsa w glazurze (wiem, brzmi skomplikowanie, ale zupełnie takie nie jest)
glazurę robię na bazie Naturalnie owocowe xxx dodaję troszkę przypraw - np. ziola prowansalskie, pieprz i sól, troszkę oliwy z oliwek i udka z kurczaka (najczęściej!) smaruję kuchennym pędzelkiem i zostawiam na kilka godzin, by smak się przegrył i potem do piekarnika na ok. godzinę aromat jest niesamowity
O rany, nigdy nie słyszałam o czyms takim . Mozesz wytłumaczyć jak to zrobic i co to jest ten xxx? W necie widze jedynie dżemy.... Smakujesz tym surowego kurczaka?

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-09-18 o 12:35 Powód: Reklama w cytacie.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 08:31   #6
jjght
BAN stały

Ja dzisiaj na obiad mam:
xxxxx
Mąz już od jakiegoś czasu wspominał, ze mogłabym zrobic jego ulubione chili con carne ( jest to rodzaj gulaszu z papryką, miesem mielonym oraz obowiązową fasolą). W wersji polskiej dodaję do niego dodatkowo pieczarki.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-09-23 o 08:35 Powód: reklama własnego bloga
jjght jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości