Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2015-04-08, 20:03   #1
n-nika
Zadomowienie
 
Avatar n-nika
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Pomorze
Wiadomości: 1 162
Question

Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)


Cześć dziewczyny!
Dla większości z was pewnie temat będzie śmieszny ale ja dosłownie nie mam pojęcia jak przygotować mięso i jakie podać do jakiego dania. Jedyne co potrafię przygotować to pierś z kurczaka
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie mięso kupić i określić jakie danie zrobić, np. gulasz, schabowy (z kością czy bez?) mielone (gotowe czy sama mam przemielić, jak już to jak to zrobić?) bitki wołowe, zrazy, de volaille, karkówka itd. Jeśli już zakupie dane mięso to jak je przygotować ? wiem,że to może być dużo do pisania, ale ja w sklepie mięsnym jestem zagubiona, a nie ukrywam głupio jest mi pytać Panie w sklepie, jakie mięso jest dobre do danej potrawy którą chce zrobić. No i najważniejsze ile kg tego mięsa zakupić dla 2-4 osób tak żeby się nie zmarnowalo, ani też żebym nie zakupiła za mało jeśli przygotowuję obiad...no i co zrobić mogę po mięsie z rosołu? czy do każdej zupy muszę gotować rosół z mięsem?
Bardzo proszę o odpowiedzi
__________________
Poleruje rutynę swojego życia, nadajac jej idealny połysk...
--
~ Dyplomowana kosmetyczka ~
-
Urządzamy Nasz dom
zaKochana
n-nika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-09, 21:25   #2
86lola
Rotmistrz
 
Zarejestrowany: 2014-04
Lokalizacja: Köln
Wiadomości: 2 530
Dot.: Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)

Skoro za bardzo gotowac nieumiesz, to podpieraj sie przepisami. Pelno jest kulinarnych blogow.
W przepisach masz podane jakie mieso uzyc I ile go potrzeba, oraz ile wychodzi porcji.

Pytasz, co zrobic z miesem z rosolu. Ale to zalezy jakie dodasz. Jak robisz z kurczaka,to mozesz go podzielic na czesci I spanierowac, w mace, jajku, bulce tartej I usmazyc na oleju.
Jesli gotujesz rosol na kosciach, to mozesz to miesko obrac I dodac do zupy, lub poprostu ot tak zjesc.
Niekazda zupa musi byc na rosole.

Jak chcesz mieso mielone, to lepiej wybrac kawalek I poprosic o zmielenie(jesli sklep ma taka usluge-tu musisz sie poprostu zapytac), lub samej to zrobic w domu, jesli masz maszynke do mielenia.
W zaleznosci do czego potrzebujesz, najczesciej jest to wieprzowe lub wolowe.

No duuuuzo by pisac.
86lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 12:37   #3
Aimee_J
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 3 358
Dot.: Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)

Tak jak 86lola naspiała: nie każda zupa musi być na rosole, można znaleźć przepisy na takie, gdzie on w ogóle nie jest potrzebny. Do wielu zup wystarczy również wywar z warzyw zamiast typowego rosołu.

Co do wykorzystania miesa z rosołu: u mnie w domu rosół gotuje się na kościach. Jeżeli gotuje się na większej ilości miesa, to zazwyczaj z myślą o zrobieniu potem krupniku lub np. pierogów z miesem i kapustą.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-15, 10:37   #4
ewanowa888000
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2016-09
Wiadomości: 3
Dot.: Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)

ja zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, z dobry skutkiem, bo wszyscy uważają mnie za świetną kucharkę
dlatego mogę Ci polecić przygotowanie mięsa w glazurze (wiem, brzmi skomplikowanie, ale zupełnie takie nie jest)
glazurę robię na bazie Naturalnie owocowe xxx dodaję troszkę przypraw - np. ziola prowansalskie, pieprz i sól, troszkę oliwy z oliwek i udka z kurczaka (najczęściej!) smaruję kuchennym pędzelkiem i zostawiam na kilka godzin, by smak się przegrył i potem do piekarnika na ok. godzinę aromat jest niesamowity

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-09-18 o 12:35 Powód: Reklama.
ewanowa888000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-17, 12:09   #5
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)

Cytat:
Napisane przez ewanowa888000 Pokaż wiadomość
ja zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, z dobry skutkiem, bo wszyscy uważają mnie za świetną kucharkę
dlatego mogę Ci polecić przygotowanie mięsa w glazurze (wiem, brzmi skomplikowanie, ale zupełnie takie nie jest)
glazurę robię na bazie Naturalnie owocowe xxx dodaję troszkę przypraw - np. ziola prowansalskie, pieprz i sól, troszkę oliwy z oliwek i udka z kurczaka (najczęściej!) smaruję kuchennym pędzelkiem i zostawiam na kilka godzin, by smak się przegrył i potem do piekarnika na ok. godzinę aromat jest niesamowity
O rany, nigdy nie słyszałam o czyms takim . Mozesz wytłumaczyć jak to zrobic i co to jest ten xxx? W necie widze jedynie dżemy.... Smakujesz tym surowego kurczaka?

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-09-18 o 12:35 Powód: Reklama w cytacie.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 08:31   #6
jjght
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2016-05
Wiadomości: 31
Dot.: Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)

Ja dzisiaj na obiad mam:
xxxxx
Mąz już od jakiegoś czasu wspominał, ze mogłabym zrobic jego ulubione chili con carne ( jest to rodzaj gulaszu z papryką, miesem mielonym oraz obowiązową fasolą). W wersji polskiej dodaję do niego dodatkowo pieczarki.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-09-23 o 08:35 Powód: reklama własnego bloga
jjght jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-09-20 09:31:53


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.