|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)
Cześć dziewczyny!
Dla większości z was pewnie temat będzie śmieszny ![]() ![]() Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie mięso kupić i określić jakie danie zrobić, np. gulasz, schabowy (z kością czy bez?) mielone (gotowe czy sama mam przemielić, jak już to jak to zrobić?) bitki wołowe, zrazy, de volaille, karkówka itd. Jeśli już zakupie dane mięso to jak je przygotować ? wiem,że to może być dużo do pisania, ale ja w sklepie mięsnym jestem zagubiona, a nie ukrywam głupio jest mi pytać Panie w sklepie, jakie mięso jest dobre do danej potrawy którą chce zrobić. No i najważniejsze ile kg tego mięsa zakupić dla 2-4 osób tak żeby się nie zmarnowalo, ani też żebym nie zakupiła za mało jeśli przygotowuję obiad...no i co zrobić mogę po mięsie z rosołu? czy do każdej zupy muszę gotować rosół z mięsem? Bardzo proszę o odpowiedzi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Rotmistrz
|
Dot.: Mięso - jakie i co z niego zrobić? - początkująca kucharka ;)
Skoro za bardzo gotowac nieumiesz, to podpieraj sie przepisami. Pelno jest kulinarnych blogow.
![]() W przepisach masz podane jakie mieso uzyc I ile go potrzeba, oraz ile wychodzi porcji. Pytasz, co zrobic z miesem z rosolu. Ale to zalezy jakie dodasz. Jak robisz z kurczaka,to mozesz go podzielic na czesci I spanierowac, w mace, jajku, bulce tartej I usmazyc na oleju. Jesli gotujesz rosol na kosciach, to mozesz to miesko obrac I dodac do zupy, lub poprostu ot tak zjesc. Niekazda zupa musi byc na rosole. Jak chcesz mieso mielone, to lepiej wybrac kawalek I poprosic o zmielenie(jesli sklep ma taka usluge-tu musisz sie poprostu zapytac), lub samej to zrobic w domu, jesli masz maszynke do mielenia. W zaleznosci do czego potrzebujesz, najczesciej jest to wieprzowe lub wolowe. No duuuuzo by pisac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tak jak 86lola naspiała: nie każda zupa musi być na rosole, można znaleźć przepisy na takie, gdzie on w ogóle nie jest potrzebny. Do wielu zup wystarczy również wywar z warzyw zamiast typowego rosołu.
Co do wykorzystania miesa z rosołu: u mnie w domu rosół gotuje się na kościach. Jeżeli gotuje się na większej ilości miesa, to zazwyczaj z myślą o zrobieniu potem krupniku lub np. pierogów z miesem i kapustą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ja zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, z dobry skutkiem, bo wszyscy uważają mnie za świetną kucharkę
![]() dlatego mogę Ci polecić przygotowanie mięsa w glazurze (wiem, brzmi skomplikowanie, ale zupełnie takie nie jest) glazurę robię na bazie Naturalnie owocowe xxx dodaję troszkę przypraw - np. ziola prowansalskie, pieprz i sól, troszkę oliwy z oliwek i udka z kurczaka (najczęściej!) smaruję kuchennym pędzelkiem i zostawiam na kilka godzin, by smak się przegrył i potem do piekarnika na ok. godzinę ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-09-18 o 12:35 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-09-18 o 12:35 Powód: Reklama w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Ja dzisiaj na obiad mam:
xxxxx Mąz już od jakiegoś czasu wspominał, ze mogłabym zrobic jego ulubione chili con carne ( jest to rodzaj gulaszu z papryką, miesem mielonym oraz obowiązową fasolą). W wersji polskiej dodaję do niego dodatkowo pieczarki. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2016-09-23 o 08:35 Powód: reklama własnego bloga |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.