|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wesele w Boże Ciało????? Pomocy.
Jedyny wolny termin na 2016 wypada w Boże Ciało ponieważ ktoś zrezygnował. Następne wolne daty to maj 2017.. Nie chcemy tyle czekać..
Co robić? Nie chcemy innej sali, ta jest nasza wymarzona. Ale jest kilka ale.. Piątek po Bozym Ciele jest zwykłym piatkiem? Tzn obowiązuje post? Czy znajdę kosmetyczke i fryzjera na ten dzien?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wesele w Boże Ciało????? Pomocy.
jeśli odpowiednio zapłacisz na pewno znajdziesz, jeśli uprzedzisz gości pół roku przed terminem każdy zdąży wziąć urlop na piątek po Bożym Ciele (wiele osób i tak robi sobie wolne). Nic nie wiem o poście w piątek po Bożym Ciele (kiedyś w piątki obowiązywał post bezmięsny ale został przez kościół zniesiony - najlepiej zapytać księdza)
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Kto, gdzie i kiedy? Bo na pewno nie Kościół katolicki w Polsce. Ostatnią zmianą było zniesienie zakazu urządzania hucznych zabaw w piątki (cały okres Wielkiego Postu dalej jest zakazany) wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych we wszystkie piątki roku pozostaje bez zmian. Jeśli wam zależy możecie prosić proboszcza o dyspense.
![]() |
#4 |
Szczęśliwa Czerwcówka
|
Nam (mi i TŻ) tez proponowali ślub w Boże Ciało w 2015 r. ale udało nam się jednak znaleźć termin na sobotę w jeszcze ładniejszej sali
![]() Piątek po Bożym Ciele jest raczej zwykłym piatkiem gdzie obowiązuje post (mogę się mylić). Ale myslę, że jak porozmawiasz z proboszczem w swojej parafii to on może udzielić takiej jakby dyspensy dla Was i waszych gości ze względu na ślub. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Póki co to rozmawialiśmy z dwoma księżmi i każdy z nich nie był zadowolony jak powiedzieliśmy ze chodzi o slub w Boże Ciało.. A rodzice TZ ta mega religijni i jeszcze od nich trzeba sie nasłuchac.. :/
![]() |
#6 |
PeeeMaa!
|
Trzeba było wcześniej się obudzić i chcieć zarezerwować salę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Planowaliśmy slub na za 2 lata, to tak szybko? To jest jakaś patologia zeby zerezwowac sale na ponad 2 lata do przodu..
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
A może jednak jakieś ustępstwo w sprawie sali? Wiem, że czasami ciężko zrezygnować z czegoś, ale jak się popatrzy z dystansem to rzeczy które wydają nam się niezastąpione przestają takie być. Radziłabym rozejrzeć się jeszcze w okolicy za podobnym standardem może akurat mają jakiś wolny termin w sobotę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Od rana nad tym siedzę i jest opcja 14 maja 2016 w zajezdzie pod skala. Tez ładnie.. Chyba trzeba to przemyśleć. Albo 2017 w wymarzonym lokalu albo maj 2016 w trochę mniej wymarzonym..
![]() |
![]() |
#11 | |
PeeeMaa!
|
Cytat:
![]() ![]() [1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;48596080]Bez przesady, bo to i tak jest szybko ![]() no nie koniecznie, bo jak już autorka napisała, nie ma wolnego terminu, wiem, że to zależy od regionu, ale takie są realia najlepiej rezerwować 2 lata przed. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo o ile z salą znajdziecie datę na ten maj, to z zespołami może nie byc tak rózowo ![]() A żeby Cię nie dołować dodam że ja rezerwowałam wszystko 11mcy przed ![]() Edytowane przez 201604261006 Czas edycji: 2014-10-20 o 16:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak znajdziesz chętną fryzjerkę to możesz ją nawet poprosić by przyszła do ciebie do domu (ja tak się umówiłam, oszczędzę czas i kasę, bo zrobi mi za pół ceny to co w salonie). Niedawno był wątek o ślubie w Wielkanoc, zerknij, bo kilka cennych uwag padło. Przemyślałabym jeszcze raz salę, bo to tylko sala. Możecie znaleźć coś innego w podobnej cenie. Zawsze możesz zrobić ślub w zimie, 90% fotografów, których pytałam są wolni 3 miesiące przed ![]() Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2014-10-20 o 17:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Autorko, ja bym na Twoim miejscu poszukała innej sali lub zmieniła termin. Niestety, Boże Ciało dla katolików to duże święto, a skoro mówisz, rodzina Tż jest bardzo wierząca, to mogą mieć pretensje, że akurat wtedy chcecie się pobrać, bo ważniejsze dla nich może być Boże Ciało. Aczkolwiek co do piątku, to jest dyspensa (choć zauważyłam, że to też zależy od parafii) w całej oktawie, tak jak napisała poprzedniczka. W razie czego możecie poprosić proboszcza o dyspensę (byłam kiedyś na piątkowym weselu i ksiądz na koniec mszy udzielił pozwolenia na jedzenie mięsa ![]() No nie wiem, jak nawet księża są mało przychylni, to ja bym coś zmieniła - albo salę albo termin. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ksiądz udziela na ogół dyspensy w takim przypadku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Autorko
Ja bym zmieniła salę ![]() mimo wszystko dla mnie ważniejszy jest ten jedyny dzień i chciałabym go jak najszybciej. My byliśmy w takiej sytuacji. Mieliśmy nasza wymarzoną sale ale ze względów finansowych z niej zrezygnowaliśmy. Nie mówicie że to inna sytuacja bo praktycznie taka sama tylko inny powód. Przecież moglibyśmy rok czy dwa później zaplanować i mieć pieniądze na wesele w TEJ sali. Ale czy warto tyle czekać ze względu na salę'? na pewno to nie jest jedyna sala która jest ok. Teraz sa duże konkurencje ![]() Pozdrawiam i daj znać co postanowiliście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
PeeeMaa!
|
Cytat:
Ja bym wybrała Boże Ciało. Albo maj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Rozmawialiśmy z TZ z dwoma księżmi. Każdy z nich powiedział ze w piątek nie ma jako takiej dyspenzy , mozna o nią poprosić ze względu na uroczystość ale nie za darmo. Bez komentarza.. To prawda ze nie mamy wpływu na czytanie w czasie mszy - o tym nam powiedział drugi ksiądz. W pierwszej parafii ksiądz odmówił ze względu na ilośc mszy i procesji w ten dzien ale tam gdzie mieliśmy sale to jest mała miejscowość i powiedział ze nie ma sprawy, a nam nie zalezalo zeby brać slub w mojej albo TZ ta parafii a tam było wszystko na miejscu. Jednak po przemyślenia tematu daliśmy spokój.. Za dużo zamieszania z tym Bozym Ciałem , pozatym w najważniejszy dzien mojego życia jednak chce zeby podczas mszy ksiądz mówił o małżeństwie i miłości a nie skupiał sie na tematyce Święta.. Tak wiec mamy wesele w zajezdzie pod skala , tez jest tam bardzo ładnie i termin to 14.05.2016 , Nagralismy tez juz zespół , który mamy sprawdzony bo bawilismy sie juz wcześniej na weselu na którym grali i fotografa którego poleciła mi koleżanka , miała go na własnym ślubie, moze nie jest najtańszy ale za to pełen profesjonalizm i jest to małżeństwo, tzn pracują razem i mamy zdjęcia z dwóch aparatów jednocześnie (jedno np fotografuje pana młodego a drugie pannę młoda w czasie przygotowań w tym samym czasie) Tak wiec dziękuje Wam za wszystkie rady, skorzystalam z nich i podjęłam mam nadzieje dobra decyzje. Bedzie zwykła sobota bez święta kościelnego, mniej nerwów i spiny. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
PeeeMaa!
|
no to tym bardziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Powiem ci droga autorko, że ja nie wybrałabym jednak Bożego Ciała, jeśli myślisz dodatkowo o jakieś dekoracji w kościele, to z tym może być akurat problem, bo jest tyle mszy, że dopasowanie czegoś pod ślub jest dosyć duzym wyzwaniem... co do piątku po Bożym Ciele ... ja bym nie widziała żadnych przeszkód
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
W tym roku tj 2015 byłam jako gość zaproszona na wesele w Boże Ciało, dla mnie jako gościa problem stanowiło znalezienie fryzjerki i kosmetyczki która w ten dzień pracuje - w końcu czesała mnie znajoma.Wiem, że ksiądz był również niechętny udzielać w tym dniu ślubu, dekoracje musiały być przygotowane jak na większe święto kościelne a nie jak sobie młodzi wybrali. Poza tym nie było problemów logistycznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.