|
|
#1 | |
|
Raczkowanie
|
Czarcie żebro
Słyszałyście o nim?
Cytat:
Podobno kiedy człowiek opłucze się w naparze z czarciego żebra, a został na niego rzucony urok, to w wodzie (w wannie) tworzą sie tzw. farfocle fafoły, coś takiego, takie ciemne plamy![]() W sumie do wszystkiego podchodzę raczej sceptycznie, nie mam w zwyczaju wierzyć w zabobony itd. ale spotkałam wiele wypowiedzi w necie o tym ostrożeniu i mnie to zaciekawiło. Pewnie zaraz mnie tu zjecie i powiecie, zebym sie w ogóle schowała z takimi głupotami. No ale ciekawa jestem Waszych opinii.
Edytowane przez Leveile Soleile Czas edycji: 2009-07-25 o 16:49 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czarcie żebro
O działaniu zielnym, że tak powiem, też czytałam. Zresztą lubię zioła, aktualnie piję herbatę z żurawiny przeciwzapalnie i moczopędnie, bo cierpię
Co do farfocli w wodzie - z przymrużeniem oka Ale właściwości lecznicze - jak najbardziej. No właśnie, a stosujecie zioła w ogóle? Lubicie, wierzycie, nie wierzycie?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
ja raczej nigdy nie wierzyłam w jakieś zabobony...ale zawsze mnie ciekawiły różne "magiczne sprawy"
![]() Nie słyszałam o czarcim żebrze. Jak dla mnie to tylko taka ciekawostka, nie wierze raczej w żadne uroki itd. a co do właściwości leczniczych, to pewnie ma takie działanie. Sama czasem popijam jakieś ziółka.
staram się ogarnąć rzeczywistość ![]() Edytowane przez elajna888 Czas edycji: 2009-07-25 o 16:48 |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
heh ja znam czarcie żebro od dziecka
Nie po każdym kto opłuka się w tym naparze zostają farfocle. Wiele dowiedziałam się o nim z opowiadań mojej babci. Podobno niektórzy ludzie mają tzw. złe spojrzenie i opłukanie w czarcim żebru ma "zmyć" z nas ten zły urok.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
o tym, że ma jakieś magiczne właściwości tez słyszałam ale osobiście w tego typu sprawy nie wierzę więc nie mogłam się przekonać na własnej skórze
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
wy sie smiejcie z zabobonow, ale mojej babci znajomej corka (
jak to brzmi ) stwierdzila, ze ktos na nia urok rzuci i mamuska madra zeby ten urok zdjac .... wylizala jej oczy![]() XXI wiek a takie *******y ludzie odprawiaja
|
|
#7 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
O fuuu. Ale w uzdrawiającą moc ziółek wierzę, bo w co tu nie wierzyć. Pokrzywa na ładne paznokcie, włosy i moczopędnie, mięta na bolący żołądek, mellisa na uspokojenie..zawsze mam zapas w domu
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie, podobnie jak Wy piję ziółka, więc ten temat tym bardziej mnie zainteresował.
Czyli jednak jest parę osób, które słyszały o czarcim żebrze ![]() Może zna ktoś jakieś historie z tym związane?Ja tam kupię sobie, bo czemu nie? I tak ma właściwości lecznicze i wypróbuję. Co tam, nie zaszkodzi.
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz moze pomoge Ci zweryfikowac te informacje bo tak sie sklada, ze jestem w posiadaniu czarciego zebra i nosze sie z zamiarem wykapania sie w jego naparze. A mysle, ze ktos mogl na mnie rzucic urok bo w moim zyciu do niedawna mialo miejsce tyle dziwnych i nieprzyjemnych zdarzen, ze trudno mi uwierzyc ze to zbieg okolicznosci.
Jutro zrobie sobie ta kapiel i napisze Ci co zaobserwowalam. |
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
W takim razie trzymam Cię za słowo i z ciekawością czekam na Twoje spostrzeżenia
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No jestem ciekawa wyniku kapieli choc ciezko mi uwierzyc ![]() a ja zioła pije |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama ma fioła
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Ja w tym naparze kąpałam się 4 razy w życiu
2 razy w wodzie pojawiły się farfocle, 2 razy woda była czysta. Aby całkowicie "zmyć" z nas zły urok należy wykąpać się w naparze 3 razy, aż woda będzie czysta
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie słyszałam nigdy o tym ale traktowałabym baaaardzo z przymrużeniem oka
|
|
|
#19 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciekawa jestem, aż muszę sama wypróbowac. ![]() Cytat:
|
|
|
#20 |
|
BAN stały
|
Jasne,że o tym słyszałam.Mam jedną opowiastke z życia wzięte,bo dotyczy to mojej bratanicy.kiedy była jeszcze mała,no z pare miesięcy i byłam z nią na spacerze,spotkałam moją chrzestną która ma kruczoczarne wlosy i moja mama nazywa ją czarownicą.Gdy małą oddałam w ręce rodziców,to ponoć potem tak plakala,że niemogli ją uspokoić to wykąpali j a w tym czarcie żebrze.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
może i ja kiedyś się skusze, żeby się w tym wykąpać...może nawet jutro pójde kupić to czarcie żebro [musze zaznaczyć, że traktuje to z dużym przymrużeniem oka, ale warto przekonać się na własnej skórze]
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
No i wykapalam sie w czarcim zebrze, na razie tylko raz. Farfocli zadnych nie zaobserwowalam, ale woda zmetniala. Jutro powtarzam.
![]() A no i dodam, ze lepiej sie po tej kapieli czuje i mentalnie i fizycznie.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Oj te ziółka, te ziółka. Coraz bardziej interesuje mnie ziołolecznictwo i przyznam, że wierzę, że w ziołach jest 'coś więcej'. Dzisiaj będę w zielarskim i spytam o czarcie żebro.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
i co? Dowiedziałaś się czegoś ciekawego?
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
ojjj to szkoda, myślałam, ze podzielisz się jakimiś ciekawostkami
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Czarcie żebro, to inaczej ziele ostrożenia, można je kupić w zielarskich, minn.: w internetowym www.fragaria.pl, taniocha, warto zaopatrzyć się w większą ilość, wtedy bardziej się opłaca ze względu na przesyłkę.
|
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
Ja wierzę w moc tego ziela, już nie raz pomogło uniknąć mi szpitala,obecnie sama je zbieram, bardzo dobrze odtruwa organizm, ale też świetnie leczy problemy skórne, trądzik, a nawet łuszczycę,wspaniale działa na włosy.W dzieciństwie byłam kąpana, płacz na który żaden lekarz nie umiał znaleść wyjaśnienia odszedł po kąpieli razem z urokiem,,,
więcej dla zainteresowanych jak stosować na priv.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Byłam z synem z wizyta u cioci (mały miał z 4 miesiące). Ciocia ma teściową, która równiez tam była. Po powrocie z tej całej imprezy, mały zaczął strasznie płakać i dosłownie niczym nie można było go uspokoić. Ten stan takiego rozdrażnienia trwał cały sobotni wieczór + niedziela i +poniedziałek rano. Moja babcia twierdziła, że to cioci teściowa ma takie "COŚ" w oczach, że "czaruje". W końcu moja teściowa zadecydowała, żewykąpiemy go w "czarcim żebrze", który wzięła od sąsiadki (bardzo religijnej i równie zabobonnej kobiety) Podczas kąpania małego - śmiałyśmy się do łez z własnej głupoty aleee... kąpiel naprawde pomogła! Co do fafołów - to faktycznie się pojawiły (podobno to oznacza, że na człowieka został rzucony urok - im więcej fafołów tym silniejszy urok) Mały prawie natychmiast zrobił się spokojny i od tamtej pory nie mielismy z nim już takich problemów |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.

fafoły, coś takiego, takie ciemne plamy

Ale właściwości lecznicze - jak najbardziej. No właśnie, a stosujecie zioła w ogóle? Lubicie, wierzycie, nie wierzycie?

Nie po każdym kto opłuka się w tym naparze zostają farfocle. Wiele dowiedziałam się o nim z opowiadań mojej babci. Podobno niektórzy ludzie mają tzw. złe spojrzenie i opłukanie w czarcim żebru ma "zmyć" z nas ten zły urok.

Co tam, nie zaszkodzi.